Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 735
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 195
...изпитвам потрес към социалистическата система...
Нормална реакция на всеки не профитиращ от системата човек.

..свързвате критиките към АК с някакъв комунистически/социалистически уклон.
Едно допълнение към казаното от вас  - свързвам критиките НА ГОСПОЖИТЕ (дебело подчертано) към АК  и * с евентуална тяхна антипатия към всичко американско т.е. този ТЕХЕН "комунистически/социалистически уклон" може да бъде една от причините на такова необяснимо отрицателно поведение.

*  "и" означава "не само .." ,  а в случая това е най малкото което би трябвако да ви прави впечатление.

Нека да не разводняваме темата и да оставим хората спокойно да обсъждат проблемите си.
                                           ............................
Там където живея имаме подобно на АК училище с IB диплома и то определено е най доброто в държавата. Едната паралелка е на децата на дипломатите а другата е за местните. Около 80% от влезлите в елитни университети са от това у-ще.

От чисто любопитсво искам да попитам какво означава това "профилиране" в АК, за да мога за себе си да сравня с-мите на обучение в такива елитни средни училища у нас, в България и в САЩ. Предварително благодаря.

# 196
  • София
Господине, ненадминат сте в това да съчинявате плоски тези. Mr. Green
Къде видяхте в твърдението ми ,че хората , ориентирали се към СМГ, въпреки приема в АК, са решили, че колежът е по-лош..Просто са решили, че насоката, в която детето им успешно се развива до момента,  ще бъде доразвита по-добре на въпросното място. Тъпизми от рода на това, че не са били достатъчно информирани или недостигът на средства им е изиграл шега, не могат да минават за основни причини.Такива те могат да бъдат в един период от време, доста предхождащ кандидатставането..А не след като приемът на детето им  вече е факт.
Ако бяхте чели през годините  писанията на родители на седмокласници, конкретно на деца-математици, щяхте  да станете неведнъж свидетел на терзанията им, на кое училище да се спрат.Съмнява се само  онзи, който има информация. Така че да ми излизате с номера, че са неинформирани, е просто нелепо.Неинформираният няма подобни главоболия. Не би стоял на дневен ред и въпросът това училище или онова, ако финансовият фактор играе огромна  роля.  Притиснати от паричния проблем, родителите на такива деза не биха се колебали, поради невъзможността за  избор.Тоест в случая  говорим за хора, чиито колебания са основно  в една единствена насока - кое от двете училища ще даде на отрочето им по-добра подготовка в конкретната област.
Аз и затова написах, че  от приетите в колежа има деца избрали него, и такива избрали СМГ, като допълних какво от това..Това им действие не  показва нищо друго, освен, че конкретното дете с родителите си е преценило ,че подходящият за него избор е съответното училище, било то СМГ или колежът. Колко хора с деца, учещи в колежа го казаха по-горе.За всеки идеалното училище е различно, универсално такова няма.Но защо да четете и да помислите над прочетеното, като можете да  вменявате свои  интерпретации...А да, и да обиждате... Понеже  няма Ваш  пост , в който да не засягате по най-грозен начин събеседника си, мислейки си , че сте оригинален.Ще Ви разочаровам, не сте... А същевременно обвинявате абсолютно неоснователно онези, с различна позиция от Вашата, че обиждат хората, свързани с колежа.  hahaha За себе си поне гарантирам, че не бих паднала толкова ниско да обиждам , нито в прав текст , нито завоалирано,  някого  само за това, че на моменти позицията му не съвпада с моята. Нещо, с което вие не можете да се похвалите. Така, че презрението май е двупосочно.  Peace

Последна редакция: пт, 04 мар 2011, 16:21 от already detective

# 197
  • Там, където ме обичат
Mдаа, наистина е ненадминат. Не му обръщайте внимание на тенденциозните изказвания, придържайте се към темата и така ще сме си по=полезни един на друг!  bouquet

# 198
Сега се замислих, че ако в темата пишат само тези, които са твърдо "ЗА"  АК, дискусия няма изобщо да има. Но тогава и темата ще трябва да получи друго заглавие. Нещо от сорта "Слава на АК".
Ако пък някой иска да установи истината, трябва да види всякакви мнения и да отсее сам за себе си на кое да повярва. Още повече, че твърдо мнение от сорта "Не на АК" или "АК е лошо училище" аз не съм виждала.

Сега ми хрумна, че ако приемем подхода "За АК или добро, или нищо" ще рече, че АК е.....

П.П. Признавам, че съм смаяна от идеята, че всеки, който не приема безусловно за най-добро всичко американско (и в частност АК) има "необяснимо отрицателно поведение"  #Crazy

# 199
  • София
foxy хубаво са ти отговорили, но освен че са повече часовете и по-задълбочено е и изучаването на материала. Аз лично избрах информатика като профил също, защото за физика и химия трябва да имаш по-голям интерес в областта и не виждах бъдеще за себе си в никоя от двете области, а БЕЛ е изключително приятна, но не би впечатлива чуждите университети и класовете най често са чисто женски, което ги прави буквално кокошкарник и трудно се научава нещо. Най-много (по-скоро най-добре, защото пак можеш да минеш през просото Laughing ) се учи в информатика + немски като уж най-трудни профил и език, класът ми беше от 12 души и това за мен беше изключителен + !

Профил може да се смени в началото на учебната година, но не на всеки молбата се приема (90% и повече се приемат, изключение е ако стане така че някой section остане с 10 човека, докато съседният е с 25 и повече). Също и език може да се смени, но се държи изпит.

plamenhk отговорих ли и на твоя въпрос така помеждудругото? Mr. Green

Бих искала да подчертая че темата в момента е "Американски колеж", а не "За или против АК" така че не виждам смисъл от дискусията (освен че се изпускат съществените въпроси в темата)..

# 200
  • Там, където ме обичат
bebZz Kiryakova,  благодаря. Много изчерпателно и детайлно. Нашият избор клони към информатика. След като вече си избрахме и немски, влизаме в групата "най-много се учи"  Wink, но това е положението. Физиката беше следващото желание, но някак си не виждам много бъдеще в този профил.

# 201
Моята дъщеря е в шести клас в момента, иска да учи в Американския колеж. Кога започват подготовката в школи или уроци за кандидатстване в АК? А има ли възможност за летни курсове или съботно- неделни? Къде мога да прочета повече за преподаватели, които готвят децата за изпита?

# 202
  • София
Моята дъщеря е в шести клас в момента, иска да учи в Американския колеж. Кога започват подготовката в школи или уроци за кандидатстване в АК? А има ли възможност за летни курсове или съботно- неделни? Къде мога да прочета повече за преподаватели, които готвят децата за изпита?
В първата тема има информация относно школите, но мненията са доста противоречиви. Споменват се и преподаватели за индивидуална подготовка, но е факт, че влизат и деца без да са се готвили специално за изпитите в АК.
П.П. Подписът ти е страхотен. Респект!

# 203
В първата тема има информация относно школите, но мненията са доста противоречиви. Споменват се и преподаватели за индивидуална подготовка, но е факт, че влизат и деца без да са се готвили специално за изпитите в АК.
П.П. Подписът ти е страхотен. Респект!
Това сериозно ли го казваш - наистина ли е възможно без предварителна подготовка? В момента половината деца от нашия клас са в отпуск заради някакви супер интензивни курсове преди изпита...да не споменавам, че от миналото лято ходят по два три пъти седмично на уроци. Някаква страшна истерия се вихри около изпита за този колеж - сякаш е въпрос на живот и смърт да влезнеш, сякаш цялото им бъдеще е заложено на карта. Горките деца. Болни родители.

# 204
  • България
Това сериозно ли го казваш - наистина ли е възможно без предварителна подготовка?

Прочети темата, а също и предишната, и ще разбереш възможно ли е или не.

# 205
Това сериозно ли го казваш - наистина ли е възможно без предварителна подготовка?

Да, наистина е възможно да се влезе без предварителна подготовка. Ако детето е организирано, пише добри теми (умее да се изразява ясно, да предаде гледната си точка и да я защити) и се справя отлично по математика, шансовете да бъде прието са доста големи. Затова и повечето приети деца са от математически гимназии или паралелки - те имат опит с организация на времето по време на състезания и са добри по математика.

Това с курсовете много ми прилича на организирана масова истерия - ходя, защото и Пешо, Гошо и Димитричка ходят. Аз започнах 7 клас твърдо убедена, че няма никъде да кандидатствам, но когато осъзнах, че всички кандидатстват някъде, си промених мнението. После всички се оказа, че всички се записват на курсове - записах се и аз. Всички кандидатстваха в английската и математическата - познайте къде кандидатствах и аз. Колежът беше резервен вариант, но понеже ме приеха в немската, а тогава всички учеха английски - се записах в колежа. Родителите ми не са участвали в избора ми, само мама ми помогна да си намеря курс по математика, а тате ми показа статията за колежа с примерния тест в "Демокрация". Та това с "болните родители" е вярно само донякъде, амбицията е и в децата - не толкова да учат в определено училище може би, а просто да докажат, че и те могат да бъдат приети, че могат да се справят с даден приемен изпит, който те приемат като състезание с връстниците си.

# 206
Мисля, че Шлябада говори за време, когато този начин на подготовка е бил достатъчен. Аз самата съм завършила престижно училище и университет без да взема нито един частен урок, но ..... това беше много отдавна. Сега за съжаление нещата с училището стоят по друг начин, и за това нямат вина нито децата, нито родителите им. Считам, че целенасочена подготовка е необходима. Въпросът ми е - кога трябва тя да започне. От шести или от седми клас? Ще се радвам да получа информация от преминалите през това изпитание.

# 207
  • България
 Многократно съм писала за подготовката на дъщеря ми /9кл. в АК/, zuri също писа за нейната /8кл. в АК/. Не искам да се повтарям, защото така ставам досадна и на себе си дори.
 Системно учене на училищния материал + подготовка за езикова гимназия. Не на последно място - спокойствие по време на изпита и способност да прецени къде да насочи усилията си.

# 208
В ходенето на уроци за АК и по-точно в предлагането на уроци + насаждането на истерия си има желязна логика. А тя е, че щом нечии родители са съгласни да плащат по близо 6000 евро на година, то те или имат много пари, или имат много голям мерак, или и двете. И трите случая са повод тези родители да бъдат издоени още малко. Който е готов да дава всяка година по 6000, ще даде еднократно и 2000 Whistling Това е логиката. А че много деца влизат след уроци няма нищо чудно. Все пак говорим за добри деца + строга подготовка. Въпросът е защо много деца не влизат след тези уроци (нали уж са вълшебни) и защо много деца влизат без специални уроци за АК.

Цитат
Считам, че целенасочена подготовка е необходима. Въпросът ми е - кога трябва тя да започне. От шести или от седми клас?

Само след няколко месеца доста мами ще "рапортуват" как са се представили децата им и ще можем да сравним представянето на "подготвяните" и "неподготвяните". Но по мои спомени от миналите години доста майки на "подготвяни" деца стискат палци повечко "неподготвяни" и участвали за идеята да се отпишат, та да успеят и техните деца да се класират, защото подготовката е стигнала за класиране сред резервите.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 13:06 от Черна станция

# 209
Считам, че целенасочена подготовка е необходима.
Трудно някой ще промени мнението ви. Peace
В такъв случай запишете дъщеря си на курсове направо от 6-ти клас. И пак няма гаранция, че ще бъде приета в колежа.
Изпитът изисква бързина и точност на ума.

Общи условия

Активация на акаунт