Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 586
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 435
Ах това СМГ, това "котило" на генийчета. На такива деца трябва дори да им плащат за да учат в АК, а не да ги смазват с високи такси и унизителни процедури по отпускане на фин. помощ.

И къде му е келепирът на АК, ако направи така?
Ами не всичко е пари, тези деца биха били гордост за всяко училище. Да вдигнат още таксата ако искат за по-посредствено представилите се , но поне първите 5 трябва да приемат безплатно, особено при такъв феноменален резултат. Въпрос на престиж е те да са сред учениците им. Гениалността не е заразна, но те ще дърпат и останалите напред. Контактът с толкова надарени деца обогатява неминуемо и учители и съученици. Стига те да не са толкова тъпи, че да се комплексират от тях.

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 17:50 от Alva

# 436
Ами не всичко е пари, тези деца биха били гордост за всяко училище. Да вдигнат още таксата ако искат за по-посредствено представилите се , но поне първите 5 трябва да приемат безплатно, особено при такъв феноменален резултат. Въпрос на престиж е те да са сред учениците им. Гениалността не е заразна, но те ще дърпат и останалите напред. Контактът с толкова надарени деца обогатява неминуемо и учители и съученици. Стига те да не са толкова тъпи, че да се комплексират от тях.

В последните години АК следва политика, която няма нищо общо с написаното от теб. Повишават таксите, кандидатите намаляват, нивото също спада, но това не ги смущава. Защо пък сега да се отклоняват от линията, която съзнателно са възприели?

# 437

В последните години АК следва политика, която няма нищо общо с написаното от теб. Повишават таксите, кандидатите намаляват, нивото също спада, но това не ги смущава. Защо пък сега да се отклоняват от линията, която съзнателно са възприели?
Сигурно е така, вярвам ти, доста запозната си очевидно с тенденциите в колежа. Жалко, много жалко наистина - побългарена версия на американско училище. В истинската Америка оценяват умните и можещите, може би защото са по-голяма рядкост. А тук - с лека ръка похабяваме хубавия материал в зародиш още, никакъв шанс не му даваме (за да може след това някой идиот да каже "лош е матрияла"). Извинявам ти се за глупавото заяждане преди две седмици, което модераторите изтриха, дано и ти да си го забравила. Тогава малко първосигнално писах, сега като си размишлявам виждам, че си била права.

# 438
Жалко, много жалко наистина - побългарена версия на американско училище.
...
А тук - с лека ръка похабяваме хубавия материал в зародиш още, никакъв шанс не му даваме (за да може след това някой идиот да каже "лош е матрияла").

Според мен, грешиш, защото

а) твърдението, че "ако едно дете е прието в АК и не се запише там, то то ще бъде похабено" е абсолютно невярно;

б) това, че АК не приемат безплатно първите деца, не ги побългарява. Напротив - имат си стратегия хората, имат си бизнес план и стриктно го следват. Дали ще завърши АК или не, вероятността едно можещо дете да отиде да учи и работи в САЩ  е огромна и затова нормално е целта на АК в България да е просто печалба. За да я реализират, подбират деца от семейства с определен статус и с необходимите качества и знания. В това не виждам нищо лошо;

в) за АК да вземе при себе си едно "генийче", както го наричаш, не е толкова важно и следователно няма защо да си намаляват печалбата (за обяснение - виж горната подточка). Ако едно дете се откроява толкова много, то неговото място не е там, просто защото това за него не е конкурентна среда.

(б и в подточки са валидни до момента докато има повече от един кандидат за едно място в АК)

# 439

В истинската Америка оценяват умните и можещите, може би защото са по-голяма рядкост. А тук - с лека ръка похабяваме хубавия материал в зародиш още, никакъв шанс не му даваме (за да може след това някой идиот да каже "лош е матрияла").

Е, чак пък похабяване и никакви шансове... Ние конкретно сме си решили отпреди, че не желаем АК и причината не е в парите. Т.е. не е в невъзможността да дадем парите. Просто сме решили, че искаме нещо друго и вярваме, че така не само няма да се похабим, ами ще се развием по-добре.

# 440

В истинската Америка оценяват умните и можещите, може би защото са по-голяма рядкост. А тук - с лека ръка похабяваме хубавия материал в зародиш още, никакъв шанс не му даваме (за да може след това някой идиот да каже "лош е матрияла").

Е, чак пък похабяване и никакви шансове... Ние конкретно сме си решили отпреди, че не желаем АК и причината не е в парите. Т.е. не е в невъзможността да дадем парите. Просто сме решили, че искаме нещо друго и вярваме, че така не само няма да се похабим, ами ще се развием по-добре.

Госпожо, много внимателно отбягвате въпроса за същинската причина поради която няма да запишете детето си в АКС. С оглед на темата на дискусията, би било някакси колегиално да я споделите с останалите участници за да разберем мотивите, които стоят зад това решение.

# 441
Жалко, много жалко наистина - побългарена версия на американско училище.
...
А тук - с лека ръка похабяваме хубавия материал в зародиш още, никакъв шанс не му даваме (за да може след това някой идиот да каже "лош е матрияла").

Според мен, грешиш, защото

а) твърдението, че "ако едно дете е прието в АК и не се запише там, то то ще бъде похабено" е абсолютно невярно;

б) това, че АК не приемат безплатно първите деца, не ги побългарява. Напротив - имат си стратегия хората, имат си бизнес план и стриктно го следват. Дали ще завърши АК или не, вероятността едно можещо дете да отиде да учи и работи в САЩ  е огромна и затова нормално е целта на АК в България да е просто печалба. За да я реализират, подбират деца от семейства с определен статус и с необходимите качества и знания. В това не виждам нищо лошо;

в) за АК да вземе при себе си едно "генийче", както го наричаш, не е толкова важно и следователно няма защо да си намаляват печалбата (за обяснение - виж горната подточка). Ако едно дете се откроява толкова много, то неговото място не е там, просто защото това за него не е конкурентна среда.

(б и в подточки са валидни до момента докато има повече от един кандидат за едно място в АК)

Ох, много сте добри в полемиките. Само едно знам - не вярвам, че има дете (не казвам родител),което да се е явило ей така на изпита "за спорта" както се изразявате, да е постигнало супер резултат и да не се почувства безкрайно огорчено ако не получи фин.помощ за да се може да се запише. Естествено,че този отказ няма да го убие , но ще го обезвери и ще го направи циник като нас.

# 442
Госпожо, много внимателно отбягвате въпроса за същинската причина поради която няма да запишете детето си в АКС. С оглед на темата на дискусията, би било някакси колегиално да я споделите с останалите участници за да разберем мотивите, които стоят зад това решение.

Нищо не отбягвам. Прочетете известен брой страници назад и ще видите, че съм изложила причините ясно и точно още преди самия изпит. Не възнамерявам да спамя темата и на всеки 5 или 10 страници да пиша едно и също.  

Цитат
Само едно знам - не вярвам, че има дете (не казвам родител),което да се е явило ей така на изпита "за спорта" както се изразявате, да е постигнало супер резултат и да не се почувства безкрайно огорчено ако не получи фин.помощ за да се може да се запише. Естествено,че този отказ няма да го убие , но ще го обезвери и ще го направи циник като нас.

Ти би ли се почувствала огорчена, ако не те одобрят за член на танцов ансамбъл "Росна китка"?  Няма, защото никога не си искала да танцуваш там. Така е и с децата, явили се за спорта. Имат си други цели и НЕ ИСКАТ да учат в АК, та да се огорчават, че някой им е отказал финансиране, което не са искали.

# 443
Нека се включа и аз....4-та резерва съм от момичетата с 37,.. % на теста и 17 на есето. Според мен имам голям шанс да вляза, но все пак да попитам, защото като гледам сте доста по-информирани от мен...Каква е вероятността реално да бъда приета?

# 444

Нищо не отбягвам. Прочетете известен брой страници назад и ще видите, че съм изложила причините ясно и точно още преди самия изпит. Не възнамерявам да спамя темата и на всеки 5 или 10 страници да пиша едно и също.  

Цитат
Само едно знам - не вярвам, че има дете (не казвам родител),което да се е явило ей така на изпита "за спорта" както се изразявате, да е постигнало супер резултат и да не се почувства безкрайно огорчено ако не получи фин.помощ за да се може да се запише. Естествено,че този отказ няма да го убие , но ще го обезвери и ще го направи циник като нас.

Ти би ли се почувствала огорчена, ако не те одобрят за член на танцов ансамбъл "Росна китка"?  Няма, защото никога не си искала да танцуваш там. Така е и с децата, явили се за спорта. Имат си други цели и НЕ ИСКАТ да учат в АК, та да се огорчават, че някой им е отказал финансиране, което не са искали.
Добре де защо изобщо са се явили на изпита като не искат да учат там- това някакъв извратен вид суета ли е, що ли?

# 445

Цитат

Ти би ли се почувствала огорчена, ако не те одобрят за член на танцов ансамбъл "Росна китка"?  Няма, защото никога не си искала да танцуваш там. Така е и с децата, явили се за спорта. Имат си други цели и НЕ ИСКАТ да учат в АК, та да се огорчават, че някой им е отказал финансиране, което не са искали.
Добре де защо изобщо са се явили на изпита като не искат да учат там- това някакъв извратен вид суета ли е, що ли?

Ако говорим за деца от СМГ - един вид....Показване пред мама и тати колко можем. : )) Няма лошо...Просто съзнателно или не, заемат в самото класиране места на деца, които наистина имат намерение да учат там...

# 446
Откакто свят светува хората имат различен багаж в главата си. За мен си струва да платя, за Черна станция-не. Както виждам и за родителите на Вейка си струва, иначе щяха да я преместят в 11 клас в някой ПУЦ, да и осигурят диплома 6.00, то детето за 3 години си е взело достатъчно от АК. Ама не са го направили, явно искат да са мазохисти и да си хвърлят парите на вятъра.

Освен всичко друго аз написах, че дали си струва зависи от обстятелствата, а не по принцип. За тези, които не знаят английски и искат да учат в САЩ си струва, защото получават език, адаптация и препоръки.  Да, ама ние не искаме да учим в САЩ (поне на настоящия етап), знаем достатъчно английски и имаме и някои други съображения. Т.е. изобщо не съм развивала принципна идея, че АК не си струва.

Малко ме изпревариха преди да успея да извадя първия цитат където споменавате някакви причини, но и в следващите ви постове няма нищо съществено повече от гореизложеното.

Странно ми е как хора направили вече своя избор /различен от АК/, без да познават от кухнята  АК изказват мнения. Не виждам причина да се интересуват от АК, а защо го правят, ако не припяват някому .... просто си разсъждавам

Нищо странно няма - решението става решение, когато всичко свърши. До тогава АК винаги ще е някаква опция. Когато моето дете беше 4 клас почти сигурно бяхме решили, че нашият избор е АК. В последствие се случиха някои неща, които наклониха вечните към СМГ. И за сега СМГ е нашият избор. Но ще се явим на изпита в АК и кой знае, може пък нещо друго да стане и да премислим отново. Затова се интересувам от темата - защото все още можем да избираме. Ако детето по някаква причина пририта за АК, също ще го послушаме, стига да го иска. Това е.

Ето за тези неизказани причини питам, госпожо.

# 447
Замислих се, че ако някой от АК чете тук и наистина бизнес интересът е на първо място, може да спечелят доста пари от няколко пробри изпита във формАта на същинския. Така хем децата ще се пробват, хем родителите ще са горди, хем няма да има класирани деца, които със сигурност не желаят да се запишат.

Нека се включа и аз....4-та резерва съм от момичетата с 37,.. % на теста и 17 на есето. Според мен имам голям шанс да вляза, но все пак да попитам, защото като гледам сте доста по-информирани от мен...Каква е вероятността реално да бъда приета?

Simple Smile)))))))

Вероятно само аз не разбирам защо се самоцитираш. Като чета всичко написано дотук, със сигурност си вътре, няма за какво да се притесняваш Hug Иначе ми е любопитно дали можеш да си спомниш какво писа в есето. Просто като пример.

# 448
Самоцитирах се, защото никой не ме отрази. Вероятно знаеш темата на есето, нали? ...Аз лично писах в посока.. Колко е трудно да направиш избор и, че съзнателно или не, всеки прави избори и то дененощно. Общо взето това, но по-подробно. Simple Smile Не мога да си спомня всичко честно казано, защото бях под напрежение, но все пак...От есето си съм доволна, но нещо математическия раздел от тестовата част ме спъна. Прекалено малко време за толкова задачи. Simple Smile

# 449

Simple Smile)))))))
Вътре си, супер резултат на есето си постигнала, браво!
Белмекенска идеята ти е брилянтна!

Общи условия

Активация на акаунт