Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 558
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 465
От известно време следя дискусията с любопитство. Аз самата съм завършила СМГ, а детето ми АК. Работя в областта на висшето образование у нас, но и в чужди университети.
Обучението в АК съответства на представите ми за съвременно качествено средно образование. Без значение на размера на таксата или собствената гениалност на детето ми. Въпреки постиганите резултати винаги съм смятала, че АК си заслужава всеки лев вложен там за образование.
Да, натоварването е голямо, но нима в сериозния бизнес или работната среда предизвикателствата ще са по-малко. Учениците се научават да работят съвестно и самостоятелно, без плагиатство, с изключителното съдействие и подкрепа на преподавателите си. На учениците са зададени критериите за оценка, имат яснота по постижението си. Знаят във всеки момент къде са спрямо съучениците си. В нито един момент на 5 годишното обучение не съм усетила елемент на "отбиване на номера" от страна на АК или преподавателите.
Не искам да говоря конкретно за резултатите на моето дете. Да кажем, че е споменато поименно в този форум като положителен пример в определено отношение. По скоро искам да акцентирам на факта, че АК го дисциплинира да работи самостоятелно и с ентусиазъм. Постига резултати не само в области, в които има очевидна дарба, но и в хуманитарни науки, за които бихте предположили , че би бил по-слаб. Заслугата е колкото негова и на средата, толкова и на преподавателите му.
Къде сме сега? САТ тестовете бяха положени с максимални оценки. Есетата за кандидатстване и всички документи бяха подготвени съвсем самостоятелно. Детето ми има проблем да избере между 4 училища от "айви лигата" на САЩ и водещия британски университет, в който беше прието още през декември.
Винаги ще съм признателна на СМГ, която ми даде образование. Но, ако навремето е имало АК сигурно детето ми щеше да е второ поколение випускник.

Поздравления   bouquet Значи сте намерили най-доброто училище за вас. А ако синът ти случайно се казва Кубрат, значи  АК най-малкото се е погрижил да запази началната скорост, с която твоето момче е влязло в АК. Като минимум с привличането на Кортезов. И без съмнение е добавил много други ценни умения и знания.
А ако не се казва Кубрат, значи съм се объркала. Всички грешим понякога Peace Oбаче и в двата случая имша всички основания да се гордееш с такъв син, защото според мен би постигнал успехите си дори да не беше в АК.

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 09:38 от Черна станция

# 466
От известно време следя дискусията с любопитство. Аз самата съм завършила СМГ, а детето ми АК. Работя в областта на висшето образование у нас, но и в чужди университети.
Обучението в АК съответства на представите ми за съвременно качествено средно образование. Без значение на размера на таксата или собствената гениалност на детето ми. Въпреки постиганите резултати винаги съм смятала, че АК си заслужава всеки лев вложен там за образование.
Да, натоварването е голямо, но нима в сериозния бизнес или работната среда предизвикателствата ще са по-малко. Учениците се научават да работят съвестно и самостоятелно, без плагиатство, с изключителното съдействие и подкрепа на преподавателите си. На учениците са зададени критериите за оценка, имат яснота по постижението си. Знаят във всеки момент къде са спрямо съучениците си. В нито един момент на 5 годишното обучение не съм усетила елемент на "отбиване на номера" от страна на АК или преподавателите.
Не искам да говоря конкретно за резултатите на моето дете. Да кажем, че е споменато поименно в този форум като положителен пример в определено отношение. По скоро искам да акцентирам на факта, че АК го дисциплинира да работи самостоятелно и с ентусиазъм. Постига резултати не само в области, в които има очевидна дарба, но и в хуманитарни науки, за които бихте предположили , че би бил по-слаб. Заслугата е колкото негова и на средата, толкова и на преподавателите му.
Къде сме сега? САТ тестовете бяха положени с максимални оценки. Есетата за кандидатстване и всички документи бяха подготвени съвсем самостоятелно. Детето ми има проблем да избере между 4 училища от "айви лигата" на САЩ и водещия британски университет, в който беше прието още през декември.
Винаги ще съм признателна на СМГ, която ми даде образование. Но, ако навремето е имало АК сигурно детето ми щеше да е второ поколение випускник.

Здравейте, много ми хареса поста Ви. Благодаря!   bouquet На мен лично ми даде страшно много информация. Ще ми е изключително интересно и полезно да Ви чета и ще се радвам да продължите да пишете тук.

# 467
Точно горното показва разликата - "показването" не е пред мама и тати, а доказване пред себе си.

Западнярите използват често думата "challenge", напоследък и у нас почнаха да ги копират и всеки да обяснява как обичал предизвикателствата, без въобще да разбира за какво става въпрос. За децата от СМГ този изпит е challenge, и по-важното - осъзнат такъв с цел да докажат сами на себе си, че могат да се справят и с един нестандартен изпит.

Предполагам, че ще бъда разбрана само от майките на тези деца, но се чувствах длъжна да го напиша.

Подкрепям. Форматът на изпита за АК е уникален (математика, логика, четене с разбиране и есе, всичко това в обстановка на много силен стрес заради ограниченото време, със сигурност недостатъчно за решаване на всички задачи или за излагане на всички идеи в есето). И шанс човек да се яви на този изпит има само веднъж в живота. При това положение си е истинско предизвикателство да се пробваш. И още повече с оглед на факта, че ако нямаш специална подготовка, резултатите ще са следствие само от нивото ти, а не от напомпване със специализирани уроци за вземане на точно този изпит.

Има и още нещо - друго си е да можеш да кажеш "Не уча в АК, защото избрах друго" без да ти приказват за киселото грозде.

# 468
Благодаря за добрите думи! Днес имам малко повече време и реших да пиша пак. може би наистина опитът ми като родител ще е от полза за тези, на които някои решения предстоят.

Въпросът, който ме вълнува е- релевантни ли са нашите родителски представи за образование и амбиции на децата ни и на предстоящата ситуация. Отговорът в повечето случаи е "не". Няма такова нещо като "знае добре английски". Има английски език за академични цели, чието ниво на владеене се проверява чрез съответни тестове. Един випускник на средно училище в Швейцария завършва с академично ниво по 4 езика. Псевдоколониалният език, който се овладява в курс "английски език за 100 часа" може да ви класира на определено обслужващо ниво в социалната стълбица, но едва ли ще позволи академично израстване на когото и да било.
Друга тема, която ме вълнува и поради собствените ми академични ангажименти е- как се променя ситуацията?
Отговорът е - студентите вече не са consumers (потребители) на някакъв академичен продукт, но и негови създатели- producers . Oбщото ново понятие е prosumers. Достъпът на преподавателите им и на самите тях дf информация е изравнен. В такъв случай кое е важно в образователната система. Знанието, което се променя, губи актуалност, модернизира се с всеки ден? Или стремежът към постигане на знание- което означава здрави научни основи, разбирането за същността на науките като системи от закони и закономерности и системен подход у всеки студент да набира, обработва и интерпретира информация през цялата му трудова кариера. Очевидно е, че смисълът на съвременното образование е второто.
Тук идва проблемът с нашата образователна система в общия случай. Трудно се трансферират български студенти поради слабото познаване на академично ниво на чужд език и поради липсата на владеене на инструменти за анализ, за научно обосновано търсене и анализ.
Ето защо всяко средно училище, за което имате доказателства, че преследва подобни стандарти заслужава вниманието и на родителите и на учениците.
Ние не знаем какво очаква децата ни в утрешния ден. Надяваме се да е добро и щастливо бъдеще. Единственото, което може да ги подготви за тази нова действителност и предизвикателството на свръхинформационното общество е задълбочеността на подхода, цялостната посветеност на извършваната дейност и радостта от себеуважението и утвърждаването, което се получава от постигнатото.
Нови знания се създават от умове между 18 и 25 години. Нека не им отрязваме крилете като им налагаме нашите представи за живота, които е възможно да са остарели и неадекватни на техния свят.
Моето поколение е поколението на ТВ. После мина поколението на диск мена. Сега сме в syber space. Е ако са те учили за шофьор категория "В", дали е удачно да съветваш някой, който иска да е космонавт?
Много хубав ден! И светъл празник Цветница!

# 469
Kummer, чета Ви с интерес! Наистина сте ми полезна с информацията и възгледите, които доста се доближават до моите. Хубаво е човек да чете размислите на човек, който вече е извървял пътя, който ти предстои. Преди малко си четох записките от посещението на сина ми преди време в АК през една ваканцията. Всъщност беше в училището не заради английския, а заради цялата заразяваща атмосфера там. Наистина се е забавлявал невероятно! И се е обогатил много с различни усещания, информация, умения, преживявания за малкото дни, които изкара там.

# 470
Детето ми има проблем да избере между 4 училища от "айви лигата" на САЩ и водещия британски университет, в който беше прието още през декември.
Поздравления за детето ви !!     bouquet
Приемете и моето уважение към вашият труд в изграждането му като знаеща и можеща личност, доказала се и на световно ниво. Казвам го като родител на дете което е минало вече по този път т.е.  американско средно у-ще +  престижен американски университет. Ако изберете САЩ има голяма вероятност децата ни да бъдат и колеги в един и същи университет. Sunglasses

И какво повече да напиша?
- Детето знае достатъчно английски;
- За момента поне не се целим в следване в САЩ;
- Силен интерес към математиката.

Какво още искате? Сигурно има и още някоя причина, но там нещата вече са прекалено лични и не възнамерявам да си казвам и майчиното мляко тук.
Никога не съм и очаквал да кажете нещо КОНКРЕТНО.  Mr. Green "Убийствени" доказателства ,като се има предвид че сте се грабнали чак от Чирпан да ходите на платен изпит като сте пропуснали съвсем съзнателно и математическо състезание явно не заради "силния интерес към математиката".  Казват че думите без дела са убиец на мечти, но явно за вас  думите също са дела поне за пред хората.

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 14:22 от plamenhk

# 471
  • София
Kummer, благодаря ви, че озарихте тази тема и внесхоте свежест в нея.   bouquet Поздравления за детето ви и късмет в избора на ВУЗ!

Само истински интелигентен човек може да признае и пред детето си, че не знае всичко и дава истинско право на новото поколение да прави своите избори на база своя опит.   bouquet 

Повечето родители (мои колежки и т.н.), които познавам смятат, че начинът, по който е преминал техния живот, е златен стандарт за децата им... Те изобщо не си дават сметка, че нещата междувременно се променят. Аз съм възпитаничка на АЕГ (страхотно училище за времето си!) , но също като Вас смятам, че ако на времето беше имало АК, сигурно родителите ми щяха да ме насочат към него.

Пишете, когато имате какво да споделите. Ще се радвам да разкажете как избрахте ВУЗа, когато финализирате процеса. На нас това, живот и здраве, ни предстои!

# 472
Още веднъж благодаря! И поздравления за стотиците други български родители, които подкрепят децата си!
Но подкрепяйки ги дали не губим мярката? Става дума за ожалвавено за "нестандартния тест" и "работата под натиск" и в стресова ситуация.
Светът се отвори и ние се молихме за това. На този световен пазар на труда нашите деца ще се състезават с други студенти и млади хора, които работят с тези "нестандартни тестове" от малки и не схващат решаването на 60 въпроса за 60 минути като бариерно. Помислете- ако вашият шеф ви даде задача с определен срок- вероятно е преценил времето за изпълнение и разчита на вашата компетентност не по общи въпроси от типа "стани богат", а в конкретна професионална област, където разбира се смесват психология, лингвистика, дори физика. Бихте ли имали кураж да съобщите на работодателя си- "Извинете, но задачата е твърде комплексна и изисквате от мен да работя под натиск?" По-скоро няма да го направите. А тези предизвикателства (challenges) за висококвалифицирания специалист са ежедневие. Е АК са избрали да подготвят хора за такава среда и проверяват тези възможности. Там, където грижата е да осигурим студенти, за да имаме работа- приемаме и всеки, който пожелае да се запише. Тези дни студент третокурсник при презентация наместо "внасят" три пъти повтори "внисат", докато не издържах и го помолих да си седне. Младите хора са устойчиви и мотивирани, ако знаят какво искат и дали наистина се стремят към него. След часа поговорих с момчето. Сега сме на етап да му давам четива и да го уча да говори. Ето това е...

# 473
И аз много благодаря на Kummer.
Надявам се това да не е последното включване от Ваша страна.

# 474
Много благодаря на Kummer. Най-после да прочета едно смислено мнение за АК.  Смятам, че за всеки има място под слънцето- т.е. за всеки има училище, но нека не казваме като лисицата "гроздето е кисело". Каквото и да си говорим ние тук, АК е едно добро място за учене в момента в България. Поздравления за Kummer и нейното дете. Очаквам още писания.

# 475
Още една тема- за restart-а, за пробването... От електронни игри децата ни са с впечатление за съществуване в паралелна вселена, в която имаш много "проби", а в някой щастлив миг започва "реалният живот".
Както вече знаят родителите няма друга реалност освен днешния ден и нещата, които имаме да свършим в него. Защо не учим децата си на това?
Пробваме ги- с това и онова и създаваме илюзията за вечната възможност за "ново начало". Трябва да имаш кураж да вземеш решение и да го следваш с пълно съзнание на смисъла на свършваното. В случая с училищата- дали да насърчим детето да се запише в ненатоварващо училище с нестресови тестове и без натиск, а после да го разкъсаме от ходене по частни уроци при неясни субекти. Спестените от "скъпото" училище такси отиват в джобовете на занаятчии.
Младият човек според мен се нуждае от едно напътствие, в което трябва да сме постоянни- за целостта на живота и за липсата на моменти, в които сме нещо друго. Така се става личност, която може да устоява убеждения и да взема самостоятелни решения, които защитават кредо.

# 476
.....Трябва да имаш кураж да вземеш решение и да го следваш с пълно съзнание на смисъла на свършваното. .....
Развълнува ме споделеното от вас, защото пред нас като родители и пред детето ни стои точно такъв избор - дъщеря ни е приета в АК. За съжаление решението, което ще вземем е в реалността на несигурната ситуация в България и наличието на ограничен финансов ресурс.
В този смисъл колебанието ни не е, дали училището си струва само по себе си, и дори в сравнение с останалите гимназии в София... А, дали инвестицията в средно образование ще оправдае усилията на родители и деца? Или може да се окаже, че трудно изкараната диплома от АК, която не е пълна с шестици ще се окаже препъни-камък при кандидатстване във ВУЗ, в конкуренцията на отличници от "ненатоварващи" гимназии?
Ще ми бъде интересно мнението ви по въпроса и се надявам, че ще се включат и други родители и ученици със своя опит и наблюдения.
Успех на вашето дете!

# 477

Отговорът е - студентите вече не са consumers (потребители) на някакъв академичен продукт, но и негови създатели- producers . Oбщото ново понятие е prosumers. Достъпът на преподавателите им и на самите тях дf информация е изравнен. В такъв случай кое е важно в образователната система. Знанието, което се променя, губи актуалност, модернизира се с всеки ден? Или стремежът към постигане на знание- което означава здрави научни основи, разбирането за същността на науките като системи от закони и закономерности и системен подход у всеки студент да набира, обработва и интерпретира информация през цялата му трудова кариера. Очевидно е, че смисълът на съвременното образование е второто.

Ето в този ред на мисли избрахме АКС.Овладяването на език е най- малката причина поради която влагаме средствата си там.Разчитам да усвои методики,които в по-късен етап от живота да напряват детето ми конкурентно на други подготвени.Според мен в съвременния свят понятие като безплатно образование няма.

Благодаря за включването Ви, Kummer!

# 478
Само на мен ли постовете на Kummer ми звучат като рекламна брошура?

А иначе на всички успели ЧЕСТИТО  bouquet
Късмет на всички резерви baby_neutral

# 479
Само на мен ли постовете на Kummer ми звучат като рекламна брошура?

А иначе на всички успели ЧЕСТИТО  bouquet
Късмет на всички резерви baby_neutral
Не, напротив. Постовете на Кummer ми звучат адски искрено. Много патос, вдъхновение, дори трогателност има в тях, като едни мини есета. Направо ме унасят.

Общи условия

Активация на акаунт