Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 835
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 855
Не страдам от родителски мазохизъм, а просто уважавам желанията на децата си.
Малкият ми син беше с нагласата да учи в АК много преди брат му да напусне.
Беше приет в Испанската, но предпочете АК, въпреки че знаеше за какво става въпрос.
В момента, в който пожелае,  ще го махна.  Не страдам от никакви специални
чувства към това училище. Да, по-добро е от останалите, но в живота ходещите енциклопедии
трудно намират своето място, а целият тормоз и ниската диплома/ в сравнение с другите у-ща/,
посвещаването на най-хубавите години на денонощно учене  не ни е сред приоритетите.
Ако иска ще стои, ако не се маха веднага.

Само проверете в сайта на колежа какви университети идват тук да се рекламират.
Таските на всички са около 50000 долара на година и нагоре.

# 856
Е, това вече не може да бъде истина и сигурно пак ще ми говорите за комсомолски ентусиазъм.

Не намирам нищо лошо, а даже похвално, че например представители на Йейл им изнесоха страхотна презентация на университета, като същевременно обясниха, че за родители с доход под 60 000 щ.д. годишно, такса не се заплаща.

На друга презентация на множество университети от цял свят, с представители от всеки от тях /бяха част от не помня каква организация/ лично присъствах на лекция за родителите по отношение на стипендиите и какво е важно, за да получи едно дете стипендия.

Последният университет, който им е изнасял презентация /в последните 10 дни беше/, не му запомних добре името /ако се наложи ще го проверя/в Ню Йорк е , с такса 10000 долара. Пак даващ опции за финансова помощ

Не знам за друго училище, което да организира срещи с бивши възпитаници, на които настоящите да могат да задават въпроси за плюсовете и минусите на университетите, в които учат или всякакви въпроси

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 12:30 от rosss

# 857
Да, по-добро е от останалите, но в живота ходещите енциклопедии трудно намират своето място, а целият тормоз и ниската диплома/ в сравнение с другите
у-ща/,посвещаването на най-хубавите години на денонощно учене  не ни е сред приоритетите.
Тук сте много права - трябва много внимателно да се прецени отношението цели и възможности на ученика/родителите.
Едно е сигурно че в трудния период на съзряването, дисциплината и възпитанието в у-щето ще ограничат негативните явления свързани с него.

АК е едно от малкото у-ща където те научават да мислиш, за разлика от другите където  "зубриш".  Знанията (не бележките) се проявяват главно при матурите и при приемането в чуждестранни университети с приемни изпити. Като се има предвид, че АК избира кандидатите си от силно ограничен контингент, за разлика от други добри държавни училща, тогава неговата успеваемост е много добра.
Предполагам че тази успеваемост се дължи повече на обучението отколкото на личните качества на кандидатите.

# 858
Госпожо ,
Аглая Епанчина   сега разбирам защо българското  образование  е на такова ниво с такива преподаватели като Вас !!!!!!!Вие  смятате ли ,че помагате на родителите ,които се опитват да вземат някакво по важно решение по отношение на АК.Опитай те се по друг начин да успокоите вътрешните си терзания /каквито и да са те / ,но спрете да пишете каквото и да било .Дори да е вярно написаното от вас това е доста унизителна рабора ,да се криете и плюете........ и по какво бяхте преподавател??????????????

# 859
Госпожо  sisineli, ако съдя по правописа Ви, наистина българското образование не е на високо ниво. Дано в колежа научат детето Ви да пише по-правилно от Вас. Това пак би било успех.  Mr. Green

И какво значи "дори и да е вярно написаното от вас", спрете да пишете. Истината не бива да се назовава ли? Темата да не би да е апология на колежа?

И какво значи, че се крия? Форумното поведение предполага използване на псевдоним (мисля даже, че моят е по-говорещ от Вашия), в много редки случаи се използва реална снимка; ако аз се "крия", то и Вие се "криете"; какво по-пълно разкриване искате от споделеното от мен?

Аз наистина предлагам да кръстите новата тема, която виждам, че сте направили, "Апология на американския колеж"; така ще е сигурно, че инакомислие и критики няма да има.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 13:56 от Аглая Епанчина

# 860
Предполагам че тази успеваемост се дължи повече на обучението отколкото на личните качества на кандидатите.

С всичко друго, което написахте съм съгласна, само с последните три думи не съм. Дай боже на всяко училище у нас такива ученици! Разбира се, наблюденията ми са по-странични и все пак ми позволяват да си изградя мнение. Simple Smile

# 861
Идеални места и хора няма!

И аз съм споделяла кои са за мен нещата, които не ми харсват в АК, както и нещата ,които ми харесват!

Дали сме избрали правилното училище, не говоря само за нас, времето ще покаже.

Радвам се, че това е бил избор на детето ми, който аз подкрепям. Няма как да знам дали е правилен. Знам какво ще й даде това училище и то никак не е малко, но знам и какво ще й отнеме. Преценили сме да поемем по тази пътека.

Напълно подкрепям , че АК не трябва да се идеализира, но и все пак трябва да се пише реално и от преки наблюдения, отговарящи на настоящата действителност там

# 862

С всичко друго, което написахте съм съгласна, само с последните три думи не съм. Дай боже на всяко училище у нас такива ученици! Разбира се, наблюденията ми са по-странични и все пак ми позволяват да си изградя мнение. Simple Smile

Danybon,
Мисля, че той има нещо друго предвид. Системата на обучение е такава, че не те оставя да се спотайваш, да минеш просто между капките, независимо от личните си качества. Има летва, под която не можеш да падаш. Ако си по-слаб, трябва да положиш много повече усилия, но трябва да го направиш , трябва да се пребориш да не изоставаш от другите, независимо какво е настоящето ти ниво. Ще ти помагат децата, консултации, учители, собствен труд и то много. Но в един момент и хора, за които си си мислил, че не могат да са добри в дадена област, се учудваш, как могат

# 863

Danybon,
Мисля, че той има нещо друго предвид. Системата на обучение е такава, че не те оставя да се спотайваш, да минеш просто между капките, независимо от личните си качества. Има летва, под която не можеш да падаш. Ако си по-слаб, трябва да положиш много повече усилия, но трябва да го направиш , трябва да се пребориш да не изоставаш от другите, независимо какво е настоящето ти ниво. Ще ти помагат децата, консултации, учители, собствен труд и то много. Но в един момент и хора, за които си си мислил, че не могат да са добри в дадена област, се учудваш, как могат

ОК. Мерси! Simple Smile
plamenhk, грешно съм разбрала изречението. Simple Smile

# 864
Tочно така !   bouquet

plamenhk, грешно съм разбрала изречението. Simple Smile
Случва се.  Simple Smile  И същеря ми е завършила подобно училище в САЩ така че съм сравнително запознат с методите и стилът на преподаване.Действително изискванията са много по големи в сравнение с държавните у-ща, но такова у-ще дава и много по-вече на децата. Няма хубаво и лесно.  Simple Smile

# 865
Включвам се по повод прочетеното за нивото на преподавателите.
На големият ми син в 9 клас му преподаваше по информатика бивш тираджия. Не се шегувам.
В 10 клас по биология - младеж, завършил северозападния университет в САЩ. Не зная кой
е този университет.

Много се колебах дали изобщо да се включвам в тази дискусия, защото ми е пределно ясно накъде е тръгнала. Все пак държа да направя две уточнения, свързани с този пост.

1. Northwestern (т.е. Северозападният университет) е един от най-най-елитните университети в САЩ. На 12 място е в общата класация. Мисля, че такъв рейтинг няма нужда от допълнителни обяснения.

2. "Тираджия" е един от най-високоплатените типове работа, които току-що завършил студент (на който баща му не е Доналд Тръмп) в САЩ може да получи. Тук българският снобизъм по отношение на работата, тип "ама да е на бюро" не съществува. Познавам доста випускници на добри университети, които изработиха две-три години като тираджии и с получените великолепни заплати си платиха всичките университетски дългове, за да не им тежат като воденични камъни, и после отидоха да си получават допълнителните степени в други добри университети, да отварят собствени бизнеси и прочие. Това тук се нарича далновидност и прагматизъм. В България - ясно е как се нарича. Предполагам, че и други американски преподаватели могат да разкажат интересни истории за това какво са работили, за да се издържат в университета или веднага след него. За ужас на родителите, явно. Моят съпруг има диплома от най-престижния факултет по международни отношения в страната, но докато я получаваше работеше като портиер в университетско общежитие и му се е налагало да чисти пода след повръщащи пияни първокурсници. И? Завърши образование за 250 хиляди долара без дългове.

И последно, гледайки страницата с дипломите на американските преподаватели в АК, не виждам нито един американски университет или либерален колеж, който да не е с отлична репутация и много висок рейтинг. Имате даже завършили Айви. Всички са специализирали именно по предмета, който преподават. Като цяло, доста е впечатляващо американското преподавателско тяло, поне на хартия. Квалификацията "не особено образовани" трудно може да се отнесе към тези хора, които в по-голямата си част явно са и значително по-млади от българските преподаватели.

Надявам се тази информация да ви накара да се почувствате малко по-добре за съдбата на парите, които плащате.  Peace

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 21:29 от ianajar

# 866
ianajar, отново много интересно разказвате.
Определено ми беше трудно да "смеля" цялата информация от споделеното от родители и бивши учители. (Дори си спомних за мои американски преподаватели от англ. гимн., които също ни изглеждаха странно. При един учител-американец така и не стана ясно по кой предмет иска да ни преподава - мина през американска литература, география и накрая завършихме с оценки по икономикс.)
На моменти имам чувството, че с американците живеем на различни планети. Благодаря за разясненията! Сега малко ми се понаместиха нещата. Не, че ми е възможно напълно да възприема всичко.  Но вашите постове ме карат да разбера и другата позиция и логика. Simple Smile

# 867
  • Там, където ме обичат
Привет, има ли някъде информация за университетите, където са продължили обичение децата от АК?

# 868

http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=1&news_id=195- за инфо къде учат възпитаници

Стана ми интересно оплювателството за квалификацията на преподавателите. Толкова низост. За "тираджията"- обсъдихме го със сина ми- според него от този преподавател е научил за информационните технологии и продукти повече, отколкото знаят повечето му съвипускници в елитния университет, в който учи в момента. Без проблем си прави таблиците, графиките и изчисленията в задачи по икономикс, които биха затруднили и преподаватели у нас. Така, че с нашенския аршин по- леко...
Преди години моя приятелка спечели фулбрайтова стипендия по маркетинг . Разбира се тогава нямаше интернет и наистина не знаехме кой е северозападния университет. Но там примерно преподава основният съвременен гуру на маркетинга Филип Котлър. Само, че не знаейки приятелката ми замина за щатски университет в Охайо...

# 869
  • Там, където ме обичат
Не се отваря  Sad

Общи условия

Активация на акаунт