Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 744
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Не искате в темата за колежа да се говори без човек да има преки наблюдения, но вие с лекота  сипете обобщения за това как е навсякъде, сякаш имате поглед над всички училища. Малките ми дъщери са едва  5 клас, в най-обикновено квартално основно училище. Преди време ми върнаха контролно по математика за подпис, състоящо се от 8 зад, носещо общо 36 точки.Едната за  35 точки имаше 5,75, а другата за 33  -5,25 Тази оценка навсякъде, в бележник и дневник, е записана като 5.Явно скалата на оценяване е сваляне на четвърт единица за всяка изгубена точка. Но ако направите най-проста сметка , ще видите, че 33 точки са над 92,5% от максимума и въпреки това  шестица никой не й е подарил. Държащи на предмета си учители, искащи да научат на нещо децата, има и те си имат фиксирани критерии за оценяване, независимо дали става дума за прогимназиален или гимназиален курс. Не подаряват нищо на никого.На всекиго - според заслугите. При това едната точка е отнета не заради допусната грешка в решенията, а заради направата на чертеж към геометрична задача на ръка и с химикалка.  Че има редица училища, в които оценки се подаряват, е факт, който обаче не ви дава правото да обобщавате за всички.Миналата година, на едно или две обширни контролни по немски с формата на ВО за езикови училища, провеждани в блок от часове, голямата ми дъщеря  имаше  оценка 5,49. Малшанс, какво да се прави.Оценката беше записана като 5.Никой заради едната  уж кирлива стотна не е махнал с ръка и не й е написал 6.Та само дотук с обобщенията..

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 10:10 от eine in Rente gegangene Nixe

# 946
Винаги, когато видя нов пост в темата, отварям с интерес да го прочета.
За съжаление повечето изказващи зациклят около една и съща теза, която вече е добре позната. Не отричам, че имат известен резон, но пък няма нужда през няколко поста да го повтарят макар и с различни думи. Вече е "чуто" тяхното мнение. Разбира се, свобода на словото, но пък е и въпрос на добри обноски да знаеш къде да спреш да вземаш все думата в една дискусия.

Ясно е, че човек, който има интерес към това училище, няма да си формира мнението за него въз основа на тема в бгмама. Но пък се срещат интересни позиции, които са много полезни.

Извинете, че постът ми не е информативен! Благодаря за полезните мнения!

# 947
  • София

Извинете, че постът ми не е информативен! ...

...ама пък е съвсем на място, точно същото си мислех само преди половин час, но не мога така стегнато и ясно да го обобщя, както ти си го направила  Peace

И като изключим циклажа в нечии мнения, темата е наистина полезна дори с крайните или очевадно субективните мнения, с пъстротата на позиции, споделеното, цитираното. И благодаря на тези, които се опитват обективно да помогнат!  bowuu

# 948
  • София
Danybon, следвайки Вашата логика за повтаряемост на мнения,  не намирам нищо информативно или градивно и в често  дублиращите  се постове в стил, оценка  5 в колежа е равна на 7 извън него. Очевидно не винаги е така. PeaceСамо толкова.

# 949
Аз също няма да съм по темата за АК, въпреки че това, което ще напиша може и да не е толкова далеч от темата Simple Smile

Искам да подкрепя eine in Rente gegangene Nixe по отношение сравнението на оценяване в АК и други гимназии. Нейния пример е от ЕГ и моят също. Преди малко погледнах последното контролно на дъщеря ми, което е правено в рамките на 2 часа и не е просто превод на някакви си думи, а си е доста сериозно - граматики, преводи и неща, които си признавам, че нямам идея какви са. Дъщеря ми има 85%. Това по логиката на писалата по-горе дама би значело "отличен", но дъщеря ми има 4.50, което е "мн.добър" по принцип, но в бележника не е записано мн.добър 5, а си пише така както си е.

Сигурно АК е едно чудесно училище, но не може с лека ръка да се казва, че едва ли не само то е Училището, защото там се учи здраво и критериите са много високи, а в другите гимназии всичко е бошлаф работа и от децата нито се изисква, нито пък те получават добра подготовка.
Тук четат родители, които в момента сигурно са изпушили от мисли кое училище да изберат за детето си и четейки, че едва ли не само АК може да осигури добро бъдеще за децата им, сигурно почват да обмислят варианти как да теглят кредити само и само децата им да учат там, а има и други училища, в които децата могат да получат отлична подготовка без родителите им да се заробват с кредити.

# 950
Чудесно е, че в толкова много училища са високи изискванията за оценяване. За нашето, което е частно училище, мога да кажа същото. Така че това само може да ни радва.

Сега преглеждах медалистите от Салабашев.
http://www.math.bas.bg/salabashev/index.htm
АК е със 7 медала. Според мен, това си е много добро представяне.
Интересувам се от математиката в Колежа. Ще ми е интересно да ми разкажете повече.

# 951
Сега преглеждах медалистите от Салабашев.
http://www.math.bas.bg/salabashev/index.htm
АК е със 7 медала. Според мен, това си е много добро представяне.
Интересувам се от математиката в Колежа. Ще ми е интересно да ми разкажете повече.

Danybon, в АК преподава Ивайло Кортезов. Мисля, че това е достатъчно, за да стане ясно, че ако в АК има дете с талант, предварителна подготовка и настояща мотивация, то с помощта на Кортезов може да има изключително високи постижения. Пример за това е момчето (нарочно не пиша имена на деца), което завърши АК и е бронзов медалист от 2 международни математически олимпиади.

Въпросът е колко деца има като него в АК. Със сигурност не са много, ако въобще ги има. От миналогодишните 7-мокласници в СМГ нито едно дете с медали от международни състезания не отиде в АК. За настоящия 9-ти клас не знам, за 10-класниците - има едно момиче, но от резултатите му съдя, че по една или друга причина нивото му е паднало. Всичко това ми се струва нормално, все пак АК не е математическа гимназия - средата, целите, мотивацията са различни.

PS: За мен математическите изяви на "Иван Салабашев" за горен курс не са коректен измерител за конкурентност.

# 952
Obsolete, благодаря за милия и насочващ отговор!   bouquet

Да, вероятно е много трудно дори и за дете-математик да поддържа много високо ниво по математика, а същевременно да има и други важни профилиращи предмети. Аз също следя с интерес представянето на момичето от АК и й се радвам много.

Наистина е прекрасно това, че имат такъв учител като Ивайло Кортезов. За нас това си е огромен плюс относно АК.

Интересно ми е как се профилират децата в по-горните класове. Колко математика се учи и ей-такива неща от кухнята, ако е удобно, разбира се, да се сподели.

ПП И аз се чудех защо след 9 клас липсва СМГ от класацията на Салабашев.

# 953
Всъщност, поне до миналата година, Кортезов не беше щатен преподавател в АК, а само на договор водеше подготовката на отбора на АК. Което значи, че само част от по-изявените математици могат да се възползват. Но това всъщност е достатъчно, защото другите едва ли имат интерес в прекалено задълбаване в състезателната математика.

# 954
Което значи, че само част от по-изявените математици могат да се възползват.

Само уточнение. Кортезов не води само отбора на АК, а води клуб по Advanced Math и всеки желаещ ученик може да се запише в клуба. За тази година не знам, но до миналата година децата можеха да избират между два различни дни от седмицата, мисля че даже за този клуб има опция и събота. От този клуб се излъчва отбор.

Профил математика е задължителен в колежа и започва от 9 клас. Не знам колко часове имат седмично, но са малко по мое виждане / в порядъка на 3-44 часа са , ако не съм се заблудила/.

В 11 клас има електив математика, който не се води от Кортезов, но като съдя от резултатите на настоящи 12 класници на конкретен изпит -явно се води на добро ниво. В превод на български учат висша математика, нужна им за конкретен изпит

# 955

Само уточнение. Кортезов не води само отбора на АК, а води клуб по Advanced Math и всеки желаещ ученик може да се запише в клуба. За тази година не знам, но до миналата година децата можеха да избират между два различни дни от седмицата, мисля че даже за този клуб има опция и събота. От този клуб се излъчва отбор.
Сигурна съм, че е така. Но не знам колко деца ходят и се възползват. При всички проекти и есета и прочее едва ли са повече от десетина. Което си е нормално - това е за хора със специални интеерси.

Профил математика е задължителен в колежа и започва от 9 клас. Не знам колко часове имат седмично, но са малко по мое виждане / в порядъка на 3-44 часа са , ако не съм се заблудила/.

В 11 клас има електив математика, който не се води от Кортезов, но като съдя от резултатите на настоящи 12 класници на конкретен изпит -явно се води на добро ниво. В превод на български учат висша математика, нужна им за конкретен изпит.
И това не го подлагам на съмнение. АК винаги е сред челниците на матурите, а предполагам децата се готвят и за SAT. Ми това си е добро училище все пак, не е квартално СПТУ. Няма начин нивото на матеатиката да е ниско по принцип. И никога не съм го твърдяла.

# 956
Което значи, че само част от по-изявените математици могат да се възползват.

В 11 клас има електив математика, който не се води от Кортезов, но като съдя от резултатите на настоящи 12 класници на конкретен изпит -явно се води на добро ниво. В превод на български учат висша математика, нужна им за конкретен изпит

Рос, благодаря!
За математика имаш предвид, че часовете са 3-4 ли? Ако е така - наистина са малко. Или пък това са допълнителните часове по математика?

# 957
АК е единствената българска гимназия с еднакви правила на оценяване по всички предмети. Отношението към дисциплината, и то добрата е също еднакво по всички предмети. И заслугата за това не е свързана с българското в училището. Друг е създал модела и го защитава.
Чудесни са примерите за сериозен подход към образованието в родните училища, но аз като данъкоплатец искам това да е така за всички деца, по всички предмети и във всички училища. Примерите ви са бели лястовици.

# 958
Danybon,

Часовете по математика са 5 седмично, невклъчващи клуб и електив. Проверих

Черна станция,

Групите за клуб математика са две, заради това че една група не може да събере желаещите.

Елективът, който споменах за единадесетокласниците, не е за матурите или САТ, за друг вид изпит е- върху интеграли, диференциали , функции /затова писах висша математика в превод/.

Връх Мусала,
Напълно подкрепям мнението ти, но до сега се въздържах да напиша почти същото, а отминавах въпроса, защото сега ще последват няколко страници опровержения и подобни. И тъй като вече въпросът не е отминат, само ще добавя още една не малка разлика. По колко оценки има ученик по всеки предмет в другите училища, колко контролни за срока. Няма предмет в АК, по който да имаш само три контролни в семестъра да не говорим, че са малко и за четвъртината. Правило, което важи за всички предмети, а не за някой предмет изключение.

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 13:29 от rosss

# 959

Черна станция,

Групите за клуб математика са две заради това, че една група не може да събере желаещите.

Елективът, който споменах за единадесетокласниците, не е за матурите или САТ, за друг вид изпит е- върху интеграли, диференциали , функции /затова писах висша математика в превод/.

Връх Мусала,
Напълно подкрепям мнението ти, но до сега се въздържах да напиша почти същото, а отминавах въпроса, защото сега ще последват няколко страници опровержения и подобни

Мисля, че грешиш Peace Няма да има опровержения за белите лястовици, защо всички пишещи тук са наясно с кусурите на образованието ни, споделят написаното от Мусала и знаят, че в болшинството училища нивото е катастрофално. Ако не се лъжа в споровете "другата" страна твърди, че има И ДРУГИ училища, където нивото на образование (изцяло или по определени предмети) не отстъпва на АК. Никой никога не е твърдял, че по принцип В ДРУГИТЕ училища нивото е съизмеримо. Има разлика Grinning

Не знаех за този илектив, но щом го има в програмата - ОК. Но като човек, който е учил висша математика, искам да вметна, че висшата математика (интеграли, диференциали) в базовото ниво съвсем не е по-сложна от елементарната математика на състезателно ниво. Просто е ненужна на неспециалистите и затова не се учи в училище. Тук някой е сметнал, че е нужна за определени деца и това може само да им е от полза после в университета.

Радвам се да чуя, че групите са две и има такъв интерес. Изненадана съм, защото по олимпиади ходят шепа хора, но е похвално, че има интерес. Явно мотивацията за добра подготовка за университета е на ниво.
Имаш предвид по две групи на випуск предполагам, а не общо две групи за всички възрасти?

Общи условия

Активация на акаунт