СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 32 092
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте, искам да попитам нещо, преди да пусна запитване до системата на ДГ, защото нещо не ми се връзва.
Засега няма да споменавам за коя община и кои ОДЗ-та става дума.
И аз исках да попитам как така се класират деца, при положение, че няма обявени свободни места за съответното ОДЗ.
Направи ми впечатление, че две деца се появяват в 4 ОДЗ-та в нашия квартал като чакащи за класиране С ЕДНАКЪВ БРОЙ ТОЧКИ към една и съща дата. Как става този номер или да не задавам тъпи въпроси  Mr. Green  И ако се заям, изобщо ще ми обърне ли някой внимание и как ще мога да докажа твърдението си?
Децата явно са брат и сестра, и навсякъде имат по 9.1 или 9.2 точки - в зависимост от допълнителните критерии на градината.

Последна редакция: пн, 31 яну 2011, 15:41 от Cuckoo

# 76
  • София
Здравейте, искам да попитам нещо, преди да пусна запитване до системата на ДГ, защото нещо не ми се връзва.
И аз исках да попитам как така се класират деца, при положение, че няма обявени свободни места за съответното ОДЗ.
Направи ми впечатление, че две деца се появяват в 4 ОДЗ-та в нашия квартал като чакащи за класиране С ЕДНАКЪВ БРОЙ ТОЧКИ към една и съща дата. Как става този номер или да не задавам тъпи въпроси  Mr. Green  И ако се заям, изобщо ще ми обърне ли някой внимание и как ще мога да докажа твърдението си?
Двете деца са в четири различни градини с еднакъв брой точки? Вероятно това е най-малкият им сбор точки.
Ако ти се занимава можеш да огледаш други градини и да видиш къде са с повече точки, съответно по-предно желание.

# 77
  • София
Вижте текста на Доклад и проект за решение от Христо Ангеличин - зам.-кмет на СО, относно изменение и допълнение на правилата за приемане на деца в общинските Обединени детски заведения и Целодневни детски градини на територията на Столична община
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=297

# 78
  • СОФИЯ
Направи ми впечатление, че две деца се появяват в 4 ОДЗ-та в нашия квартал като чакащи за класиране С ЕДНАКЪВ БРОЙ ТОЧКИ към една и съща дата. Как става този номер или да не задавам тъпи въпроси  Mr. Green  И ако се заям, изобщо ще ми обърне ли някой внимание и как ще мога да докажа твърдението си?

2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба.

Има предложение тази разпоредба да се конкретизира, като се уточнят видовете ХЗ и документите, с които се доказват. Ще се обсъжда в комисия утре следобяд, после в СОС.
Иначе за питането и дали някой ще обърне внимание...едно от съдебните производства, които води СНБМ е точно в тази връзка. Не ни предоставят обществена информация за точния бр деца във всяка група и основанията за тяхното класиране/записване. Спечелихме на първа инстанция и кво от това, никой не си накриви капата. Това не означава, че се примиряваме, просто чакайки Видов ден коментирам реалностите.

# 79
  • София
Вижте текста на Доклад и проект за решение от Христо Ангеличин - зам.-кмет на СО, относно изменение и допълнение на правилата за приемане на деца в общинските Обединени детски заведения и Целодневни детски градини на територията на Столична община
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=297
Има и добри предложения:
Създава се нова т. 2.2.3: „Класирането се извършва за всички обявени свободни места. Отговорност на директорите на ОДЗ и ЦДГ е да следят за актуалността на броя на обявените места и да ги коригират или актуализират своевременно".

т. 2.2.3. става т. 2.2.4. и добива следната редакция: „Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания, удостоверени с решение на ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба, след положително становище на комисията към РИО на МОМН - София град."

Създава се нова т. 2.3.7. : „При класиране от ИСОДГ на дете на обявено свободно място, директор на ОДЗ или ЦДГ няма право да откаже записване, освен в случаите по т. 2.З.6., както и на дете със специални образователни потребности, незаявено в ИСОДГ от родителя преди извършване на класиране, или с писмено разрешение на Дирекция „Образование" към Столична община."
Създава се нова т. 2.2.5.: „Децата, записани по т. 2.2.4. се отразяват в ИСОДГ от директорите на детските заведения и броят им се публикува за всяка група и всяко ОДЗ и ЦДГ."

В критерий № 4 се правят следните изменения:

След думата „родител" се добавя думата „настойник", а след думите „Столична община" се добавя: „най-малко 6 месеца преди заявяване на предимството в ИСОДГ".

В критерий № 4, в колона „необходими документи" след думата „заведение" се добавят думите „ и удостоверение за раждане на съответния родител /настойник/ за доказване на родствената връзка с кандидатстващото дете."

В критерий № 5, думите „най-малко 6 месеца" се заменят с думите: „най-малко 9 месеца"

# 80
  • София
Двете деца са в четири различни градини с еднакъв брой точки? Вероятно това е най-малкият им сбор точки.
Ако ти се занимава можеш да огледаш други градини и да видиш къде са с повече точки, съответно по-предно желание.
Ами аз затова питам - точно за тях сякаш поредността на желанията не важи.

Там е работата, че не пише например 9+ или нещо такова, а навсякъде са или с 9.1 или с 9.2  - едната десета е от допълнителните критерии. Говорим за 4 ОДЗ-та в нашия квартал, за другаде не съм гледала.
Сега погледнах и странното е, че тези деца за 2 от яслите са с едни входящи номера, а за другите 2 - с други. Датата на номерата е една и съща.
Не съм се вманиачила, нито искам да навредя някому, но тези имена (брат и сестра, може и да са близнаци) ми се набиват в очите откак са се записали.

Последна редакция: пн, 31 яну 2011, 16:16 от Cuckoo

# 81
Докога ще важи привилегията "самотен родител" за дете, което е припознато от бащата и е обгрижвано и от двамата си родители?

# 82
  • СОФИЯ
Докога ще важи привилегията "самотен родител" за дете, което е припознато от бащата и е обгрижвано и от двамата си родители?

Няма такава привилегия.

# 83
  • София
От много години не важи, за ДГ пък със сигурност не важи според този регламент.  Peace

Ами аз затова питам - точно за тях сякаш поредността на желанията не важи.

Там е работата, че не пише например 9+ или нещо такова, а навсякъде са или с 9.1 или с 9.2  - едната десета е от допълнителните критерии. Говорим за 4 ОДЗ-та в нашия квартал, за другаде не съм гледала.
Сега погледнах и странното е, че тези деца за 2 от яслите са с едни входящи номера, а за другите 2 - с други. Датата на номерата е една и съща.
Не съм се вманиачила, нито искам да навредя някому, но тези имена (брат и сестра, може и да са близнаци) ми се набиват в очите откак са се записали.
Ами именно де - 9т. им е най-малкия сбор вероятно, значи най-големия ще им е 12т. /изписано като 10+/. Вероятно по-горните им желания са  в друг район, а вашия им е някъде по път и са на най-ниско желание.  Peace
За датата и вх. номера - миналата година изравнената дата беше 100423. Децата, които са се кандидатирали след първото класиране за пръв път в дадена градина - получават реална дата, а номера след датата е час /до стотна/.

# 84
А мен винаги ме е притеснявало това
"Класирането се извършва за всички обявени свободни места."
Някъде да е указано, че директорите са длъжни да обявят ВСИЧКИ места?!?!?

# 85
Запис, да следя темата че ние кандидатстваме за ДГ . Аз подозирам за нашата бъдеща директорка, че винаги след окончателното приемане, има някак си място за още едно-две дечица, ей така незнайно от къде...... Thinking

# 86
Момичета, знам че въпросите ми може би ви се струват глупави, но като за човек, който за пръв път се сблъсква с това, са важни. За някои от нещата четох, за други не намирам.
Моля, нека някой който знае да ми каже. newsm78

# 87
Има и добри предложения:
Създава се нова т. 2.2.3: „Класирането се извършва за всички обявени свободни места. Отговорност на директорите на ОДЗ и ЦДГ е да следят за актуалността на броя на обявените места и да ги коригират или актуализират своевременно".

[/quote]
 е това добро предложение ли е? Директорите сами да са си коректив..... то в тя основно е проблема,че няма кой да ги следи и наказва.... Как от 25 деца  свободни,след един месец децата стават 30????

# 88
  • София
Момичета здравейте!
Детето ми е почти на 11 месеца и бих искала от есента да го пусна да посещава ясла. Регистрирала съм го в сайта на Детските градини, но когато вляза в профила му ми излиза под името съобщение, че детето е извън градинска възраст. О.к. това е логично, защото е малък, но как да кандидатсваме за ясла (към ОДЗ) тогава?
И втори въпрос, тази година кога започва кандидатстването онлайн за яслите?
Много Ви благодаря за отговорите!

# 89
Момичета здравейте!
Детето ми е почти на 11 месеца и бих искала от есента да го пусна да посещава ясла. Регистрирала съм го в сайта на Детските градини, но когато вляза в профила му ми излиза под името съобщение, че детето е извън градинска възраст. О.к. това е логично, защото е малък, но как да кандидатсваме за ясла (към ОДЗ) тогава?
И втори въпрос, тази година кога започва кандидатстването онлайн за яслите?
Много Ви благодаря за отговорите!

Няма нужда да се чете цялата тема, но на първа страничка има всичко най-важно. Ще можете да кандидатствате след 28-ми февруари, първото класиране е на 30-ти април.

Общи условия

Активация на акаунт