СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 32 074
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
kikimora1 надявам се не са много родителите, които ще си пишат бащата неизвестен, за едното предимство в детска градина. Аз поне не познавам такива. А да не говорим за отнети родителски права, то делата сигурно ще продължат повече години, отколкото на детето ще са му необходими за градина. Така или иначе, това са глупости, дори и да ги има тези случаи, са единици. Друг е въпросът вече за хронично болните деца, там явно си е масова практика. Явно много родители не се притесняват да си изкарат децата болни на документи, което мен лично, ме изумява.

# 331
Добре, лично аз вече много се дразня. Постоянно влизат тук разни жени и споделят, че знаят за еди си кое дте как е влязло по втория начин, как се води чакащо в списъците, а в действителност вече ходи на градина. Ами мамка му дайте най-накрая един сигнал!!! Как не се намери една майка да дойде и да каже това дете - трите му имена с тази майма - трите й имена - посещава незаконно еди си кое ОДЗ!  Има стотици случаи, а всички мълчите! Ами щом е така мълчете си у дома, докато гледате децата си вкъщи, защото не са приети на градина  Confused

# 332
Ох Кикимора ако те прочетат майките несключили брак от София от "очакващи бебета..." ще има бум на бебета с "баща неизвестен".  Mr. Green
Аз не знаех, че може впоследствие бащата да се включи в акта за раждане Simple Smile
То май липсата на места в детските заведения ще доведат родителите до такива действия... Ужас Sad

# 333
Флучия, това да "наклепаш" някого няма да спре порочната практика. Ще изхвърчат 2-3 деца, но групите са пълни с по 10 деца отгоре. И друг път съм изказвала мнението, че ако има желание за контрол по спазването на правилата, нямаше да се случва това, което се случва. При положение, че самата община спуска деца, дори и против желанието на директорите, за какво говорим!
А по повод на "неизвестния баща" - не познавам такива, но напълно вярвам, че има не-ромски майки, прибягнали до този вариант. Както каза Кикимора, в родилния дом никой не те задължава да впишеш бащата, а после припознаването става бързо и лесно.
За съжаление, българският народ се слави с изключителна изобретателност, която далеч надхвърля всякакви норми на разум, приличие, или каквото и да се сетите.

# 334
инсп. Гаджет, подкрепям думите ти, но често безисходицата и отчаянието така те завладяват, че най-малкото си склонен да се отдадеш на подобни размисли. Признавам си, че аз имах подобни мисли в края на втората си бременност, когато малкият ме изцеждаше физически и си мислех, че повече не мога и миг да издържа. Тогава давах цяла торба злато да можеше за няколко часа ден да е на ясла, а аз да си почина.

Хубавото е, че очакването на едно дете е толкова щастливо събитие, а родителите така искат да са част от него, че въобще не мислят за подобни неща.

# 335
Добре, лично аз вече много се дразня. Постоянно влизат тук разни жени и споделят, че знаят за еди си кое дте как е влязло по втория начин, как се води чакащо в списъците, а в действителност вече ходи на градина. Ами мамка му дайте най-накрая един сигнал!!! Как не се намери една майка да дойде и да каже това дете - трите му имена с тази майма - трите й имена - посещава незаконно еди си кое ОДЗ!  Има стотици случаи, а всички мълчите! Ами щом е така мълчете си у дома, докато гледате децата си вкъщи, защото не са приети на градина  Confused

Малко си в грешка  Peace Тези деца не посещават незаконно градина,а са приети на някое законоустановено основание, така че не виждам какво би помогнал сигнал в този случай-ще се направи проверка и ще се види, че документите отговарят на изискванията. Още повече, кой би прецакал приятелите си, дори и да знае, че детето им е прието с връзки  Crossing Arms Моята позиция може да не гражданско-отговорна, но в крайна сметка не виждам смисъл в това да се сочат с пръст хората, вместо да се направи нещо реално полезно, каквото е например прецизирането на нормативната уредба.

# 336
  • София
Добре, лично аз вече много се дразня. Постоянно влизат тук разни жени и споделят, че знаят за еди си кое дте как е влязло по втория начин, как се води чакащо в списъците, а в действителност вече ходи на градина. Ами мамка му дайте най-накрая един сигнал!!! Как не се намери една майка да дойде и да каже това дете - трите му имена с тази майма - трите й имена - посещава незаконно еди си кое ОДЗ!  Има стотици случаи, а всички мълчите! Ами щом е така мълчете си у дома, докато гледате децата си вкъщи, защото не са приети на градина  Confused

Малко си в грешка  Peace Тези деца не посещават незаконно градина,а са приети на някое законоустановено основание, така че не виждам какво би помогнал сигнал в този случай-ще се направи проверка и ще се види, че документите отговарят на изискванията. Още повече, кой би прецакал приятелите си, дори и да знае, че детето им е прието с връзки  Crossing Arms Моята позиция може да не гражданско-отговорна, но в крайна сметка не виждам смисъл в това да се сочат с пръст хората, вместо да се направи нещо реално полезно, каквото е например прецизирането на нормативната уредба.

И още нещо бих допълнила - при така създадените критерии, поне 85% от децата са с масовите - 8,0 или 8,1 точки. Според мен трябва да се разработят допълнителни критерии, така че да няма такава голяма група деца с еднакви точки. Ако има по-големи разлики, няма и да има съмнения. Факт е, че има хора готови на всичко детето им да е прието на държавна градина, но докато се разчита на (псевдо)случайни числа в граничните групи, докато има варианти за заобикаляне на правилата все така ще е  Sad

# 337
  • София
Намърдвам се при вас да следя клюките около приема за догодина. Без особени надежди сме с масовите точки, ама де да знае човек, може пък да ни се случи. Пък един ден като започна пак работа за 5-6 хиляди лева, ще преместя децата в частна градина  hahaha

# 338
Не знам дали новината е стигнала до темата. Малко съм закъсала с времето и последните дни не съм влизала.

От СО ми се обадиха да ме информират че се оказва че решенията на КЗД трябва да се приложат, а после да се обжалва и чак след съдебно решение в полза на СО може да се отмени решение на КЗД. Да припомня - КЗД изискват от СО да отмени К5 и К2. Аргументите, които гледах са безумни (според мен) и със същия резултат могат да се използват и в обратната посока. Кофтито е че това става непосредствено преди класиранията, което в случая няма да е по вина на СО, защото решенията на КЗД излязоха сравнително скоро. В момента там търсят начин да решат въпроса, но алтернативи няма особено много.

Моля ви, ако държите на тези критерии, пишете жалби до КЗД, пишете до медии.

Ако имате идеи как да се излезе от положението - моля споделете.

# 339
  • София
Ако махнат К2, поне ДК2 да остане, че да имат работещите родители някакво предимство.

Но пък колко ли градини ще са го приели този допълнителен критерий... newsm78

# 340
Разговарях с правния отдел на Комисията за защита от дискриминацията. Частно лице не може да обжалва решението за отпадането на К5, а само органът, срещу който се отнася решението, тоест Столичен общински съвет. Преписката е 25 от 27 януари 2011 г. и ще може да се следи на страницата на ВАС, където ще бъдат сканирани жалбата и мотивите на комисията. От правния отдел ми обясниха, че решението вече е обжалвано. Аз междувременно утре ще заведа също "контражалба" в КЗД по реда, който са описали. Интересувам се от казуса и като майка, и като журналист. И ще обжалвам до дупка по всички възможни начини.

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 14:49 от Мама Пух

# 341
И К2 ли искат да отменят  Shocked Ми то циганетата съвсем ще задминат всички Sad
Нищо, за това пък К4 хич не е дискриминиращ! Той е най-недискриминиращия от всички критерии, а К3 е точно след него..... АМАН!!!!

# 342
Не могат току-така да отменят к2.Според мен това са самослухове.

# 343
  • София
Не могат току-така да отменят к2.Според мен това са самослухове.
Не са слухове, прочети по - нагоре какво е писала Ели Х. Щом от СО и се обаждат, значи и те са в безисходица.

# 344
Момичета, аз не съм много добре обуславяща се, когато съм яхнала метлата Sad Дали не може да се напише колективно писмо, което да се подпише? Нещо като петиция?
А в медиите ще е хубаво да се появи нешо на тема "учителите и бабите в яслите по-равни от другите работещи"...
И ако ще отменят К2 и К5 да отменят и К3 и К4... а защо не и К1, той също е доста дискриминиращ...
Супер тъпо е цялото това нещо... всеки един от критериите е дискриминиращ то е ясно... Та виждате ме каква жалба бих могла да пусна, толкова са объркани мислите в главата ми...
Моля добре аргументираните, здравомислещи и с дар слово потребители помогнат на мен, а и на другите майки в моето положение да се включим в колективно писмо към КЗД!!!
благодаря предварително...

Общи условия

Активация на акаунт