пердета-8

• 211 337
  • 887
  •   1
Отговори
# 720
На мен пък ми харесва корниза (когато е на стената, тоест си е само за съотв. прозорец, а не от край до край) да излиза минимално отстрани над рамката на прозореца. Сега ходих да го гледам - 10 см е при нас, имаме тънко и плътно перде. Ако има някакъв орнамент да кажем още 10 с него. Правила дали има нямам представа  Peace

Редактирам се, защото все пак става въпрос за доста тесен прозорец - 1,4 м е ширината на плътното перде. Наистина за по-широк прозорец трябва да се предвиди все пак да има място за събиране на пердетата.

Дайте ми идея какво да правя с вратата в кухнята. Уж го бях измислила, но нещо се разколебах. Като тук e, само че е врата, тоест е до долу, но пак с отделен прозорец над нея (мързи ме да отида да снимам). Цялата работа е, че ми се щеше да се размине без дупчене, а само с тези лепкащите се за дограмата "корнизи". Най-логично би било да сложа едно малко перденце по средата на вратата, но не ми допада този вариант, нещо по развихрено?  Rolling Eyes Simple Smile

Mioki,  и аз щях да питам за материята, изглежда много приятно "падащо" Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 18:01 от Шанта

# 721
Тежичка е материята, но е една такава сипкава и отдолу е с оловна нишка.
Ето едно макро

Като цъкнеш на снимката ще се отвори по-голяма а после под нея има един ред иконки, на лупичката с + като щракнеш ще се отвори в пълен размер.

Нещо по-развихрено единствено свързано с дупчене се сещам аз  newsm78 или завеса.

# 722
Мерси Simple Smile Точно, че е сипкава и придава по-естествен вид според мен...

Нещо по-развихрено единствено свързано с дупчене се сещам аз  newsm78 или завеса.

Уф, знаех си, но кажи все пак Simple Smile Иска ми се да сложа нещо, защото вечер изглежда неуютно като се черне, друга цел няма пердето. Перфектния вариант ми се струва нормална завеса, която да си седи прибрана в единия край, от изкуственяк! (защото с гладенето на останалите достатъчно ми се взема здравето), но ако измисля нещо без дупчене пък дори не толкова перфектно ще е супер...

# 723
Ами ако не е завеса, другия вариант е да се сложи пердето на стъклото, обаче ще трябва да се дупне за да се сложат държачите за корниза - едни разтягащи се пръчки на които се нанизва пердето. Може да се сложи долу и горе или само горе и да се отваря с вратата.

Другия вариант който сега ми хрумна по-извратен е - да се залепят на стъклото или дограмата ще е по-удачно  Thinking, копчета тик-так и да опъваш едно парче плат (завеска). Тантелена, ако е няма да се налага да я махаш през деня.  Thinking някви такива щуротии ми идват.
Друг по-стандартен вариант е плисе-щора. Много ги харесвам има двупосочни - вдигат се и се свалят от долу и от горе.

# 724
Точно такива пръчки имах предвид, но без дупчене, а с лепенки. Но ако е така къде да сложа пръчките  Thinking ако е дълго и седи на цялата врата, няма ли да се мятка като се отваря... на малкото прозорче отделно ли да му слагам, в този случай пък трябва да се катеря сутрин за да го събера (светлината е важна)...

Извратения  Laughing ти вариант е велик, никога не би ми хрумнало подобно нещо  newsm10

Последното със щората не мога да си го представя как става  Rolling Eyes

# 725
E това са плисенцата
http://www.kipro.bg/wp-content/gallery/plise/kipro0783.jpg
Да кажат мацките с плисета как точно се монтират, щото не помня  Embarassed отдавна не съм слагала такива, ама са много практични. На малкото прозорче отделна ще трябва.

За идейката с копчетата може да откопчаваш само от едната страна и плата да "увисва" от другата, ама ще се вее при отваряне-затваряте.
За корнизчетата няма да се веят завеските, ако сложиш и в долната част корнизче.
Едно време баба ми имаже такова опънато на канап, не на метална пръчка  Mr. Green

# 726
  • Някъде там...
Благодаря за инфото.  Laughing На тази тема съм динозавър за жалост. В хралупа не съм живяла, но от 13-годишна съм по общежития и квартири та не съм имала възможност да си правя сама пердета. Сега за първи път влизам в собствен дом...
В моя случай няма как да пусна и от двете страни по 20-30 см, от едната страна на прозореца има стена, няма и 5 см разстояние до нея.  Peace Но за другите стаи ще го имам предвид.
Много полезни идейки давате.  Hug

# 727
Важното е теб да те кефят.  Peace
Аз например харесвам всякакви пердета - по-богати, по-семпли, цветни, едноцветни, с апликации и декорации. Това което не харесвам са къси пердета - обичам да се влачат или пооооне да опират пода, ама предпочитам да се влачат. Знам че събират прахоляк и ще трябва по-честичко да се перат...ама... пусти мерак, ще им робувам, но поне ще им се наслаждавам  Mr. Green
Предпочитам дълго и вързано някак за да не пречи на радиатора, ама тия късите...макар че зависи има и готини къси, ама са малко и са най-вече а кухня Simple Smile
Обаче обичам пердета. Може и щори, но предпочитам пердета - за мен комбинация римски щори с перде...ммм и плътно и тънко... ммм... кеф. Обичам и ниши затворени с пердета като тези тук
Ужас, отплеснах се!
Така че прави ги така както те кефят. Тук правила няма  или поне всичко е пожелателно Laughing  Wink

# 728
Жабче, аз не се изказах по твоя въпрос, защото прозорец с врата и на мен ми е много трудно Simple Smile Най-важно е да решиш, дали пердето да е късо (тогава корниза според мен е логично да е само над прозореца с вратата), или дълго и съответно на цялата стена. Резултата в двата варианта ще е съвсем различен  Peace  На мен за "къс" вариант като че ли най-добре ми стои така: Дълго тънко на вратата, късо тънко на прозореца и плътни пердета от двете страни обединяващи картинката. Но пък с мики маус това въобще не фърфи. А късо перденце и на вратата римска щора или само щори навсякъде?...

По моя въпрос. Аз отдавна съм си набелязала ей това, обаче нещо ме притеснява как ще се пере филца  Thinking
Или това (без забрадката  Simple Smile), а най много нещо такова, но то няма да се размине със слагането на нормален корниз на стената или тавана...

# 729
  • София
плисе щорите се монтират на дограмата от фирмата, която ще измери и ще ги направи. За мен това беше най-добрия вариант за големия прозорец и балконската врата в детската.  Peace Антистатични са и човека каза, че едно 3 год няма нужда да ги давам за пране. Мисля и на балконската врата в трапезарията да сложа.

# 730
Шанта, о! това с кръгчетата е яко. Може да не са филц, може да са платнени, ама бая играчка да се ушият и да се сглобят едно за друго. Само че... има един въпрос, ако ги закачиш така както са на снимката няма да може да си отваряш прозореца. Тук е тип американски - дето се плъзтаг нагоре, а нашите се отварят настрани - ще трябва друг вид закрепяне (с копчета на стъклото  Mr. Green Joy
 Другото с/без забрадка е нещо като римска щора и също кефи.

Ето такова закрепване имах предвид за вратата.
http://images.countrycurtains.com/images/set_a/en_us/local/produ … l/0109DB09_dt.jpg

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 21:56 от mioki

# 731
  • Някъде там...
Ох, римските щори са ми слабост! Обожавам ги. На спалнята съм решила да сложа такива + перде. Но не съм измислила дали искам щората да е плътна или пердето.  Laughing Стаята е северна, с малка тераска отпред и е хубаво да влиза светлина. И пак имам комбинация от балконска врата с прозорец.  Joy
Мъжът ми е категорично против да дупчи новата си любима дограма.  Laughing Така че щорите трябва някак да се залепят на самите прозорци. Или поне на вратата да са залепени, за да не пречат на отварянето, а на прозорците да са на корниз непосредствено над прозореца.
Честно да ви кажа, казусът с пердетата се оказа най-трудната задача от целия ремонт и обзавеждане досега.  hahaha

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 09:39 от Жабче

# 732
Благодаря за инфото.  Laughing На тази тема съм динозавър за жалост. В хралупа не съм живяла, но от 13-годишна съм по общежития и квартири та не съм имала възможност да си правя сама пердета. Сега за първи път влизам в собствен дом...
В моя случай няма как да пусна и от двете страни по 20-30 см, от едната страна на прозореца има стена, няма и 5 см разстояние до нея.  Peace Но за другите стаи ще го имам предвид.
Много полезни идейки давате.  Hug

При по-тесен прозорец и никакво място от едната страна - защо не предвидиш завесата да се прибира от едната страна само, тоест там - където има място да оставиш 20тина см?

# 733
  • Някъде там...
За конкретната стая не върви този вариант - пуснала съм снимката на предната страница. Пред прозореца е предвидено да има бюра + етажерка в ъгъла, в който остава местенце до прозореца. Всъщност до вратата няма място, започва стената.  Peace
Мисля да оставя 20 см от страната, където има място, от другата корнизът ще опира в стената и това е. Стаята поне е южна и светла и няма да страда много ако част от вратата е заета с прибраното перде.

# 734
За конкретната стая не върви този вариант - пуснала съм снимката на предната страница. Пред прозореца е предвидено да има бюра + етажерка в ъгъла, в който остава местенце до прозореца. Всъщност до вратата няма място, започва стената.  Peace
Мисля да оставя 20 см от страната, където има място, от другата корнизът ще опира в стената и това е. Стаята поне е южна и светла и няма да страда много ако част от вратата е заета с прибраното перде.

Да, видях. Ама като гледам, радиатор, бюро, етажерка и балконска врата - просто си плаче за вид щори.  Thinking
Иначе снимката беше за да покаже само - как може да се прибира завесата само в единия край, ако има плътна. Ако има само тънко перде и бюро пред прозореца - спокойно може да сложиш късо перде под ръба на бюрото, така че отдолу няма да се вижда, и дълго перде пред балконската врата  Peace

Общи условия

Активация на акаунт