Дължат ми пари!Как да си ги взема?

• 15 681
  • 38
  •   1
Отговори
Здравейте момичета.Историята е следната.Мъжото се прибра от чужбина с парички за кола.Даде ги на негов познат, който вкарва коли да ни вземе.Обаче...............
Той много се забави и ние си намерихме друга кола.Поискахме си парите и тои ни даде само по-голямата част.Останаха 2500лв., които до момента не ни е върнал (мина вече 1 година).
Мъжлето не пази разписката от банката с която му е пратил парите  #Cussing out . Онзи постоянно го лъже, че е събрал парите и ще ги прати, после че ги събира.А уж беше сериозно момче.Лошото е, че е в Сф, а ние сме от друг град.Ако някой ми даде съвет много ще се радвам.

# 1
Съвет? Веднага.
Не давайте друг път така пари, колкото и да е познат човекът.

# 2
И да имахте разписката от банката, полза няма - може подарък да сте му направили на човека, това нищо не доказва.
Като какъв е получил парите - като фирма, като частно лице? Ако е като фирма, трябвало е да искате документ за капаро или извършено плащане. Ако е като частно лице - една запис на заповед, с която после да може да си търсите парите и по други начини.
Ако познатият е добронамерен и сега би подписал запис на заповед с уговорен падеж, след който, ако не ви върне парите, може да си ги търсите по законен път.
Без никакви налични документи, може да разчитате единствено на морала и добрата му воля.

# 3
Прежали ги.
Аз трета година чакам съдебно развитие за сума три пъти над твоята...
Уви.

# 4
Ами сложничко ви е положението. Нямате документи, никакви доказателства за дадената сума и ако липсва добра воля от страна на длъжника(както виждам от написаното), единствения ви вариант е гражданско дело и да доказвате сумата със свидетели. Обаче нещо много се съмнявам в изхода на делото. Виж, ако можете да го накарате да ви подпише какъвто и да било документ за оставащата дължима сума(запис на заповед или дори обикновена"хвърчаща" разписка) тогава шансовете ви за успех стават реални. Освен това щом длъжника е от София, а вие от друг град, това ще ви създаде неудобства, защото, ако заведете дело то ще трябва да е в Софийския съд т.к. делата се водят по местожителството на ответника.

# 5
  • Между гори и планини
Най-лесният начин да загубиш приятел е като му дадеш пари назаем.
За себе си съм решила повече да не правя подобна грешка. Един път със зор си взех едни 300 евро, то не беше мотане, лъжене... от уж семейни приятели. Които всъщност ни търсеха само когато мъжа ми се прибира от чужбина и все за пари. Отрязах им квитанциите - вече и на снимка не искам да ги видя.
Наскоро, за съжаление си развалих приятелството с приятелка от детинство, защото 1 година я чаках да върне 2000 лв. Е, накрая ги върна, аз чуствах гузно, че съм си ги поискала (правихме ремонт). А сега тя се държи като че ли аз съм й била длъжна.
Освен мъжа ти да отиде в София да си прибере "събраните" пари, или поне му даде кола за тези пари, която да продадете...

# 6
Дъжд, Тумбе, аз ги дадох на кръвен роднина, 6500.
Година и половина на добра воля чаках. След това при нотариус направихме новият вариант на запис на заповед.
И вече трета година се крие.
Със забрана е да напуска чужбина.
Съдия изпълнителят не може да го намери.
Има само 1 апартамент на свое име, който е ипотекиран - това означава, че при евентуална продажба на апартамента, първо ще удовлетворят банката-кредитор. Ама те и това няма да направят, защото е единствено жилище.
Отделно напусна работа, за да не му направя запор на заплатата... и изчезна.

3 години вече ни вест, ни кост. Добър урок за мен. С добра цена.  Wink

# 7
Про Hug, съжалявам! Наистина закона дава възможности, но истината е, че, ако длъжника няма нищо, нищо не можеш и да му вземеш. Освен това цялата процедура е свързана с доста главоболия и не малко разходи, като в крайна сметка се оказваш с едно "хвърчащо" решение, което реално няма как да бъде изпълнено Sad.

# 8
Добре де, аз правилния съвет го дадох още в първия пост.
Защо ме повтаряте?

П.С. Знам защо, не ми отговаряйте - в клюто е мъртвило,
няма в коя друга тема да си отпусне душата човек. Тъжно.

# 9
Защо ме повтаряте?

Heart Eyes

# 10
Асса Wink, между твоя и моя съвет има известна разлика или ти не я виждаш.
Твоето е малко "след дъжд качулка", а моето все пак дава известна представа за възможностите, колкото и оскъдни да са те! Е, да, като се обърне колата, пътища много, ама все пак.... Whistling

# 11
Защо ме повтаряте?

Споделят хората, какво друго им остава.Е освен да не дават повече пари, ама те си го знаят. А при мен както си и мислех, няма решение. Е ще ги взема все някога, пък може и един тормоз да му ударя  Sunglasses Жалко, че не разполагам с яки познати да го посплашат малко hahaha.Благодаря и за съветите   bouquet

# 12
  • на брега на морето
Не се опитвай да го сплашваш. Тези, които внасят коли, са вързани с мутрите.

# 13
Жалко, че не разполагам с яки познати да го посплашат малко hahaha.
Не става Laughing, само може да си навлечете проблеми с полицията или с други, както казва Котьо Тръмп.
Брат ми също чака да му върнат пари и обмисляхме всички варианти.
Баща ми има безброй длъжници. С някои майки ми се справя като ги побърква от напомняне по телефона /докато не си сменят номера Mr. Green/, лично или чрез общи познати, за да им стане неудобно. При някои помага, при други - нищо не действа.

# 14
Мисля, че в архивите на банката се пазят вносни бележки и платежни нареждания. Срокът на съхранение е 5 години, но не могат да се унищожават, преди да е извършена ревизия. Пусни си писмена молба до директора на клона за препис от вносната бележка. Ако пък е извършен превод от ваша сметка, става още по-лесно - с извлечение от сметката. Това би било достатъчно за завеждане на дело.  Разбира се, ще ти трябват и свидетели, чрез които да установиш основанието за превода, ако не си го отразила в банковите документи.

Общи условия

Активация на акаунт