115та италианска тема

• 32 646
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
Гарибалди се е срещал и с Раковски, но аз винаги съм си мислила дали наистина е подарил пръстена си на капитан Петко Войвода ( както беше във филма)... има и други българи, които са участвали в походите на Гарибалди, изобщо голямо влияние в/у нашето освободително движение

Цитат
Сред по-известните имена на българските доброволци е и Димитър Общи, който прекрасно владеел италиански език. Той е приятел с последователите на легендарния разбойник от Южна Италия Фра Дяволо, който предоставял една трета от плячката си на революционерите за обединението на Италия. Възможно е идеята за обира на турската поща в Арабаконашкия проход у нас през 1872 г., който води до тежки последствия за

Г. С. Раковски
нашето освободително движение, да му е хрумнала именно след познанството

Г. С. Раковскиму с хората
на Фра Дяволо.
  Simple Smile

# 571
ами освен проливен дъжд от 3 дена, може би ето това: www.impressionistimilano.it
освен това реШих да правя понте, бях се засилила да ба4кам в петък, но се отказах
Благодаря за линка. Като цяло нямам голям интерес към импресионистите, но може би някой уикенд ще я видя.
Вижте кой вече е бил там. ФФР, ако го срещна, ще му предам поздрави! Simple Smile)))))
В Швейцария не празнуват обединението на Италия и няма да ни огрее понте.
И тук само вали от неделя...

# 572
 Барбаронче , не се бъзикай със старата си ,болна леля.. Mr. Green hahaha Mr. Green Wink

Я,да ви поздравя предварително с утрешния празник Hug
У дома ще правим капучино за закуска ,паста триколоре /за обяд/ ,пица за вечеря и тирамису .. Peace Hug

Сложили сме знамена почти навсякъде Laughing Laughing

# 573
ффр бързо оздравяване.Имам телефонният номер на Сгарби и ако това ще ти помогне бих могла да му се обадя и напомня за теб,но знай,че за него "едно еб..не   не е повод за запознанство".Обаче ти ми кажи нещо друго-що за птичка си,при положение,че хората който постъпват в болница в ръчният си багаж слагат пижама,молитвеник,броеница,прощални писма или предсмъртни завещания ,ти си носиш фотоапарат

# 574
Овчева,кара, снимката е направена от сина ми,когато дойде да ме види Hug.Иначе и аз писах една бележка,че ако стане нещо и се намирам в стато веджетале,да ме изключат от апаратите след 2 месеца Hug Joy.... Mr. Green Mr. Green

Цитат
знай,че за него "едно еб..не   не е повод за запознанство
.....бе то и за мен така... hahaha Joy Joy Ама аз не за това ме е яд ,тъй като сме в нета -да кажем ,че е от културна гледна точка Wink Mr. Green Joy

п.с....... Hug за телефона,ще си говорим на лични.. hahaha hahaha Joy Joy

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 01:19 от ffr

# 575
добрутро

първо 4естит рожден ден на Джуфка   bouquet много здраве и малко пове4е спокойствие  Hug

4естит празник на Италия (констатирахме, 4е пак е трябвало да им дадем едно рамо  Wink  таке 4е донякъде е и бг празник  Laughing)

и последно днес е св. патрик

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 09:47 от gioia.

# 576
Джуфка,Честит ти ден рожден ! newsm51 Здраве , щастие и много любов !

# 577
  • Italia, Palermo
Добър ден, сорелле д'Италия!
МАй доста се 4увстваме фифти фифти ( италийко_булгаре) като ФФР.
Аз останах разо4арована от малкото хора в центъра, мижаво отбелязване, в 10.30 никой не остана на пло6тадас фестата. Затова пък коли извън града, разкрехнати одежди край морето, първи палжува6ти, магазините отворени, никой не бе изпаднал в теле6ки възторг. Май българите пове4е 4увстват в сърцата си националните празници и отбелязват тия събития с възторг. Е, горди са викат тук, да са италианци, ама настроение дзеро. МАлко флагове триколори...тъжна гледка. Археологи4еският музей бе гратис  за посе6тения днес, мноого мама, тате и аз като нас бяха там.
Аугури на младата държава Simple Smile, не са все пак 1300 лета' господни Laughingи сме дали рамо Wink
ЧРД на Миленка Джуфкова  bouquet  bouquet  bouquetДа си ни все така здрава, весела, грациозна и омайна баллерина Hug
Ауу, в тая жега с тая " Гинка"дарклейди'с е голяма годурия, Джоя Simple Smile

# 578
Aз се чувствам с по-сложна формула:)))))

Джуфке, чрд!  bouquet Аз също ти желая здраве и спокойствие!

# 579
Aз се чувствам с по-сложна формула:)))))

Аз направо си завидях на Ффр, че докарва цели 50%. Аз вероятно съм българка вече само наполовина, наистина, но другата половина кой знае какво е. Май никак не се чувствам италианка, като се замисля. Или по-точно, не знам какво е да се чувстваш италианец...

Честито на Джуфка!   bouquet

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 23:14 от tralala81

# 580
Или по-точно, не знам какво е да се чувстваш италианец...
Да, доста точна забележка!
А за себе си бих добавила и че повече от българка, се чувствам дете на майка ми баща ми. Simple Smile)))))

# 581
малките  Grinning, доста буквално приехте това фифти фифти, ясно е и на каките, 4е иденти4ноаст с математи4ески формули не може да се смята, както и 4е водите на иденти4ност, самоопределяне и други подобни са доста мътни и крият доста подводни скали, та май по_добре да не се задълбо4ава много  Laughing
а ина4е да, аз съм просто 4овек  (на Щурците ли беШе песента), но все пак някаква принадлежност да се 4увства е полезна за психиката  Rolling Eyes

# 582
но все пак някаква принадлежност да се 4увства е полезна за психиката  Rolling Eyes
Защо? (песните на Щурците не ги знам, малка съм, а и майка ми и баща ми не ги слушаха Laughing)

# 583
Здравейте момичета,то аз не пиша в темата,но редовно ви чета,особено като вземе да ме блъска яко носталгията,като влезна тук и сякаш за малко се връщам у дома.Видях,пишете за празника,ми и тук в Лече,по нищо не личеше,че има феста,като изключим няколкото знамена накачени тук там и факта, че е почивен ден,което май повече ги радва,въобще грам настроение,както е написала milix Май българите пове4е 4увстват в сърцата си националните празници и отбелязват тия събития с възторг. .Съдя по себе си защото аз на 3 март звъннах на всичките познати българи да им честитя празника,тук няма токова нещо,даже и празнично меню нямаше ами пак си манджахме пастата със суго.Бе въобще прави ми впечатление,че тия хора освен от ядене,кой какво е сготвил и какво ще яде и затова колко пъти са ходили по малка или голяма нужда от друго не се интересуват,а като вземат да се оплакват колко били изморени от това,че ходили да пазаруват или докато са си почивали,часове минават в оплакване,направо ужас.

# 584
 Бе много рано сте се събудили Laughing.......как си личи ,кой е с малки деца. Grinning

Говоря ви за онова българо/италианското  в мен  , което ме прави, да не се чувствам баш в мои води нито в България ,нито в Италия... Mr. Green Mr. Green  Това ,което ме кара ,като си отида в България,да нямам търпение да се върна в Италия, и това което като съм тук и видя слънцето навън и си спомня за кафенцата и къщата на майка ми, ме ръчка да си купя билет за Б-я.. Peace Mr. Green :mrgreen

Според мен има значение и колко време си тук Thinking

Щурците съм ги слушала и аз и доскоро имах една касета тяхна,но я изхвърлих защото нямам отдавна касетофон.
Във връзка с изхвърлянето ,сега съм на тази вълна... Mr. Green- сменям гардеробите ,и си затварям очите /за да мога да ги прежаля/,и изхвърлям доста дрехи..Голям съм вехтошар станала бе !

"Носете си новите дрехи,момчета"- тази фраза е от една песен именно на  Щурците  Peace Peace Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт