40 дни в къщи?

• 31 545
  • 187
  •   1
Отговори
# 120
И на мен ми се струва малко преувеличено това стоене в къщи 40 дни.Особено ако бебето е родено в топло време...Дъщеря ми е родена на 14 декември и на 4-ия ден след прибирането от болницата(значи е била на 8 дни)я изведохме за 1ч навън...От моята лекарка знам,че може и да е -15градуса,щом не духа и няма мъгла е съвсем нормално да го изведеш новороденото...

# 121
Ние излязохме на 14-тия ден. Щях и по-рано да я изведа, но валяха дъждове и имаше много вятър. Не виждам смисъл да се стои 40 дни в къщи Peace

# 122
Изведохме бебка на разходка на 2та седмица.Добре че октомври беше приятен и топъл...

# 123
Дъщеря ми е родена в края на април и през втората седмица я изкарвах малко по малко навън.
Синът ми е на 6 дни. Мисля да го изкарам на терасата скоро, разбира се за няколко минутки. Но в никакъв случай след 40 дни.

# 124
  • Русе
 ние на 14 ден бяхме навън

# 125
В деня на изписването постояхме малко навън, а като се прибрахме, на другия ден (и на всички следващи) излизахме на разходка. Беше един прекрасен октомври, с едно разкошно есенно слънце, как пък да не се затворя вкъщи 40 дена!

# 126
На мен ми беше много удобно това поверие. Разбира се, че не го вярвам и излизахме по малко. Обаче през първия месец ми трябваше време да се възстановя, бях изцяло погълната от бебето и с това кърмене и неспане бях много изморена. И някой като се обадеше да идва на гости хич не ми беше до гости и с тях да се съобразявам. Казвах, нали знаете, 40 дни не е хубаво да идват външни хора и така си осигурих относително спокойствие.

# 127
...От моята лекарка знам,че може и да е -15градуса,щом не духа и няма мъгла е съвсем нормално да го изведеш новороденото...

Това май не е съвсем така. Поне не и zа съвсем новородено, не и zа температури от сорта на  -15°  Wink
Синът ми е роден февруари, дори и с него не съм чакала някаква си определена бройка дни, че да иzлеzем, но чааках поне да е около 0° (или не по-малко от -5°), когато ще реша да го иzведа zа първи път. Заради това, че бебето наистина малко и все пак има някаква опасност от простуда при вдишване на ледения въzдух.
Та така, писах наzад, надали и 20 дни чаках, но чаках не zаради суеверие, а zа да не е все пак кучи студ.
Та чак при такива ектремни минусови Т° не бих иzвела новородено на дни  Peace
За родените в месеците с положителни Т° няма проблем, веднага навън, раzбира се  Peace

# 128
Това не са ли бабини деветини? Дори и да ми бяха "зимни" бебетата пак щях ги изведа на въздух. В началото запо 15 мин и така удъкжаване на престоя постепенно.Мисля , че това е отживелица , от времето , когато детстката смъртност е била много висока. даже имаше нещо от сорта и ако не кръстено детето пак не бива да е сред хора, на вън , и всякакви интерппетации.

# 129
Пълни глупости са, разбира се  Simple Smile Ние още на изписването обикаляхме на разходка няколко часа и тогава се прибрахме. И всеки ден сме били навън след това  Peace

Но в мъгла, дъжд, вятър и минусови Т° няма да изведа новородено веднага.

# 130
  • Асеновград
Стига да се чувствам добре и времето да позволява, бих излязла веднага на разходка.
Като започнат с тези бабини тъпотии, да занимават майката направо ужас.

# 131
В тези "бабини тъпотии" има много логика и благодарение на тях са се спасили доста деца.
Я се замислете как са се гледали бебетата едно време?
С цедилката на гърба, жената е била цял ден на полето. Не е излизала с луксозната си количка за по час-два до близкото кафе или парк. 40-те дни стоене вкъщи, във време, когато не е имало нито качествена медицина, нито перфектни хигиенни и битови условия, това си е било просто задължително. А и това е било единствения начин и родилката да се възстанови, да намери малко време за себе си и да събере сили, щото после почва яко бачкане, гледане на деца, чистене, готвене и т.н.

В днешно време няма никакъв смисъл от такова правило, но навремето е нямало друг начин.

Но със или без правила, при минусови температури, вятър, мъгла и т.н., аз съм си стояла вкъщи с малката. Иначе имахме късмет, че я изписаха в перфектно време и излязохме мисля на първата или втората седмица.

# 132
Поради лоши атmосферни условия, първата ни истинска разходка беше около 2-та седmица. Преди това я изнасях на двора в столчето за няколко mинутки.

Mен пък ако никой не дойде да mе види 40 дена, ще се побъркаm, явно съm доста социален тип.

# 133
  • Асеновград
В тези "бабини тъпотии" има много логика и благодарение на тях са се спасили доста деца.
Я се замислете как са се гледали бебетата едно време?
С цедилката на гърба, жената е била цял ден на полето. Не е излизала с луксозната си количка за по час-два до близкото кафе или парк. 40-те дни стоене вкъщи, във време, когато не е имало нито качествена медицина, нито перфектни хигиенни и битови условия, това си е било просто задължително. А и това е било единствения начин и родилката да се възстанови, да намери малко време за себе си и да събере сили, щото после почва яко бачкане, гледане на деца, чистене, готвене и т.н.

В днешно време няма никакъв смисъл от такова правило, но навремето е нямало друг начин.

Но със или без правила, при минусови температури, вятър, мъгла и т.н., аз съм си стояла вкъщи с малката. Иначе имахме късмет, че я изписаха в перфектно време и излязохме мисля на първата или втората седмица.

Ние също във вятър, студ и мъгла сме си стояли вкъщи,не си единствената.
Преди години може би това е било нормално, но в днешно време е смешно.
Едва ли някоя майка сега стои 40 дни вкъщи.

# 134
То оставаше и да съм единствената.
В днешно време просто няма реална нужда от стоенето вкъщи. За някои баби обаче това е трудно за осъзнаване.

Общи условия

Активация на акаунт