Майчинството счетоводно - 38

• 44 228
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
Здравейте, не знам дали е за тук въпросът ми, но ще попитам.
На 07.02.2011 родих, а терминът ми беше на 02.03.2011г. От болницата ми издадоха болничния, но някъде бях чела, че при преждевременно раждане дните до термина се приспадат към този болничен. Има ли такова нещо? Следващият болничен от кой трябва да ми се издаде - от джи пито или от гинеколога, който ме следеше?
Значи първитя ти болничен е бил до 02.03. С раждането и издаването на втория от 07.02. се прекъсва първият и от 07 започва плащане по втория болничен. Третият го издава личният лекар на деетто, той ще е изравнителен, така че дните по трите да са общо 135. Третият трябва да е до 30.5.2011 ако правилно съм смятала.

# 511
Здравейте,след изтичането ми на майчинството исках да ползвам неплатен отпуск за гледане на дете.Дадох до работодателят ми заявление ,но той каза че за да ми отпусне този отпуск трябва да му донеса и служебна бележка  от съпругът ми че и той работи.Наистина ли се изисква такова нещо.Дадох му такава бележка и той ми отпусна само 30 дни неплатен отпуск при положение че аз съм заявила 6 месеца.Каза че всеки месец ще ми пуска по 30 дни .Въпросът ми е има ли право така да ми пуска на части отпуската при положение че аз съм заявила че искам да ползвам 6 месеца

Явно нещо не е разбрал, той няма право да Ви откаже отпуск по чл.167а, в желания от Вас размер (до 6м.). В случая нямате право да ползвате същия отпуск, който се полага на съпруга Ви, така че служебна бележка от неговата месторабота не е необходима.
да той много добре знае че няма право но въпреки това ми отпуска вече втори месец по 30 дни при положение че аз искам 6 пълни месеца и всеки месец иска такава служебна бележка,това го прави защото по принцип не е съгласен да ми го отпуска и сега ме размотава.Мисля да напиша жалба до инспекцията но незнам те какво ще направят.

# 512
Искам да попитам,по заместване съм вече 6 мес,ще е проблем ли при излизане по майчинство че не съм на постоянно место за изчислението на майчинството?И по време на бременност,ако си взема в началото болничен,това ще промени ли изчеслението на майчинството?

# 513
  • Пловдив
здравейте момичета,
искам да ви помоля за помощ вече за втори път (предния път благодарение на вас се справих много бързо с възникнал проблем с майчинството  Hug).
Ситуацията ми е следната: във фирмата ни са започнали масови съкращения и имам съмнение че се канят да съкратят щата ми, но аз съм бременна с второто си дете и още нищо не съм им казала, за да не се разбързат да го направят предполагам засега изчакват да ми мине втората година майчинство, което ползвам. Болничният ми за 45  дни ще се издаде на 11март и си мислех да им кажа за втората бременност когато им го нося, но може би е по-добре да им го изпратя по поща препоръчано, за да имам документ , че са го получили - правили са номера с криене на документи на други служтели и имам съмнение, че може да опитат и при мен. Как бихте ме посъвевали да се застраховам! Това достатъчно ли е и може ли да ме спаси от прекратяване на договора?!
Благодаря предварително за помощта!!!  Praynig   bouquet
Пускам поста си повторно, защото не получих никакъв отговор- никой ли не знае дали изпращане с препоръчано писмо може да м застрахова по някакъв начин от съкращение или пък да рпредложи друг вариант?!  Praynig Моля още веднъж за съдействие- наближава 11март, а аз незнам какво да правя и ми е страшно притеснено.  ooooh!

# 514
  • Севлиево
Здравейте!Искам да ви попитам дали банките отпускат кредити на жени които са в майчинство.

# 515
  • София
Здравейте дами,
терминът ми беше на 06,04,2010 г, а родих на 20,03,2010. Докога ще ми се изплаща обезщетение за гледане на дете до 1 г. В КСО пишеше 410 дни и като го смятам излиза 06,04,2011 вкл., считано от датата на 1-вия болничен за 45 дни преди раждането, който е от 20,02,2010. В сайта на НОИ също пише период на отпускане на обезщетението: 05,07,2010 до дата на прекратяване: 06,04,2011.
Счетоводителката ни спори, че ще ми плащат до 20.03.2011, защото тя е родила през 2008 г. с почти идентични дати на термин и раждане и са и плащали до датата на раждане през 2009, а не до датата на реалния термин.
Важно ми е, защото след това искам да си пусна платения отпуск, натрупан за 2010 и не искам да има прекъсване.
Предварително благодаря на всички включили се по питането ми.

# 516
  • София-Младост
Здравейте дами,
терминът ми беше на 06,04,2010 г, а родих на 20,03,2010. Докога ще ми се изплаща обезщетение за гледане на дете до 1 г. В КСО пишеше 410 дни и като го смятам излиза 06,04,2011 вкл., считано от датата на 1-вия болничен за 45 дни преди раждането, който е от 20,02,2010. В сайта на НОИ също пише период на отпускане на обезщетението: 05,07,2010 до дата на прекратяване: 06,04,2011.
Счетоводителката ни спори, че ще ми плащат до 20.03.2011, защото тя е родила през 2008 г. с почти идентични дати на термин и раждане и са и плащали до датата на раждане през 2009, а не до датата на реалния термин.
Важно ми е, защото след това искам да си пусна платения отпуск, натрупан за 2010 и не искам да има прекъсване.
Предварително благодаря на всички включили се по питането ми.
Плащат се 410 дни от първият болничен лист.

# 517
  • Майничка
Здравейте!Искам да ви попитам дали банките отпускат кредити на жени които са в майчинство.

Зависи от банката, от условията, от сумата...
Най-добре проверете в банката.

# 518
Здравейте! Дали някой може да ми каже какъв е размерът на здравните осигуровки по време на болничен за майчинство и за работодателя, и за служителя, понеже аз си ги плащам 100%, а някак не ми звучи да са около 30 лв. върху заплата от 350 лв. Или греша?
Благодаря ви предварително.

# 519
  • София
Ioio здравните са 8 %, ако заплатата е 350 са около 28 лв., ако ти плащаш цялата вноска

http://schetovoditel.com/files/calculatori/calculatorrz2011.php

п.с. Ала Бала, мерси

# 520
  • Майничка
Здравейте! Дали някой може да ми каже какъв е размерът на здравните осигуровки по време на болничен за майчинство и за работодателя, и за служителя, понеже аз си ги плащам 100%, а някак не ми звучи да са около 30 лв. върху заплата от 350 лв. Или греша?
Благодаря ви предварително.

В момента - 20,17лв.

# 521
Момичета, нали докато съм в 410 дни болнични и после до 2г. възраст на детето плащам (при фиктивно назначение) само здравни, но въпросът ми е зависи ли от сумата, на която съм се осигурявала до тогава или все са си 20тина лв?

# 522
  • Пловдив
Момичета, нали докато съм в 410 дни болнични и после до 2г. възраст на детето плащам (при фиктивно назначение) само здравни, но въпросът ми е зависи ли от сумата, на която съм се осигурявала до тогава или все са си 20тина лв?

не,сумата на здравните не зависи от заплатата ти,когато си в болничен,майчинство
за 2011 са 20.17 лв.ако си остана така и за 2012,ще плащаш 2г по 20.17 лв

Ioio здравните са 8 %, ако заплатата е 350 са около 28 лв., ако ти плащаш цялата вноска

http://schetovoditel.com/files/calculatori/calculatorrz2011.php

п.с. Ала Бала, мерси

тя е в болничен и здравната не е процент от заплатата й

# 523
Elfita,   bouquet малко се постреснах, но ме успокои..

# 524
здравейте момичета,
искам да ви помоля за помощ вече за втори път (предния път благодарение на вас се справих много бързо с възникнал проблем с майчинството  Hug).
Ситуацията ми е следната: във фирмата ни са започнали масови съкращения и имам съмнение че се канят да съкратят щата ми, но аз съм бременна с второто си дете и още нищо не съм им казала, за да не се разбързат да го направят предполагам засега изчакват да ми мине втората година майчинство, което ползвам. Болничният ми за 45  дни ще се издаде на 11март и си мислех да им кажа за втората бременност когато им го нося, но може би е по-добре да им го изпратя по поща препоръчано, за да имам документ , че са го получили - правили са номера с криене на документи на други служтели и имам съмнение, че може да опитат и при мен. Как бихте ме посъвевали да се застраховам! Това достатъчно ли е и може ли да ме спаси от прекратяване на договора?!
Благодаря предварително за помощта!!!  Praynig   bouquet
Пускам поста си повторно, защото не получих никакъв отговор- никой ли не знае дали изпращане с препоръчано писмо може да м застрахова по някакъв начин от съкращение или пък да рпредложи друг вариант?!  Praynig Моля още веднъж за съдействие- наближава 11март, а аз незнам какво да правя и ми е страшно притеснено.  ooooh!

Здравей, най-сигурния начин е да занесеш писмено уведомление, в което уведомяваш работодателя, че си бременна и прилагаш документ, доказващ че си бременна /документ от преглед или болничен/. В уведомлението задължително пишеш" приложение и посочваш документа, който прилагаш. Като подадеш уведомлението поискай входящ номер. Ако пращаш по пощата в обратната разписка напиши текста "уведомление към работодателя за бременност", така ще имаш доказателство, че си изпратила уведомление, в което съобщаваш че си бременна.
Имай предвид, че обратните разписки, приложени към съдебно дело се "губят", най-сигурно е лично да подадеш уведомлението и да вземеш входящ номер / или някой близък да отиде/, но ако ситуацията е такава че това е невъзможно по пощата.

Виж и тук: http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=a … est&Itemid=41
Съгласно чл. 333, ал. 5 КТ, бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 (при закриване на предприятието), т. 7 (при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност), т. 8 (когато заеманата от нея длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност) и т. 12 (при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор), както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 (дисциплинарно). В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на Инспекцията по труда.
Съгласно чл. 333, ал. 6 КТ работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане (т.е. по време на отпуск в размер на 315 дни по чл. 163 КТ, от които 45 дни преди раждането), може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 КТ - при закриване на предприятието.
Съгласно чл. 333, ал. 1, т. 1 КТ, в случаите по чл. 328, ал. 1, т. 2 - при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, т. 3 - при намаляване на обема на работата, т. 5 - при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата и т. 11 - при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях и чл. 330, ал. 2, т. 6 - при дисциплинарно уволнение, работодателят може да уволни работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай. Закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 1 КТ се прилага независимо от това, дали майката на дете до 3-годишна възраст ползва отпуска за отглеждането му или работи.

Имам един въпрос: Самоосигуряващо лице съм, имам ли право на отпуск за отглеждане на дете до 3 г. възраст, който да се зачита за осигурителен стаж?

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 21:11 от PoLy_PoLy

Общи условия

Активация на акаунт