Майчинството счетоводно - 38

• 44 177
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Добрич
Бих искала да попитам,извинявам се предварително,че нахлувам така,и че може да е обсъждан въпроса по-напред,но не съм го открила.  Simple Smile
Установих че съм бременна в 1ви месец,а от 8 месеца съм безработна.Безработна съм от 6.2010 и бях на борсата 6 месеца,и от януари-нищо,просто безработна. Ще получавам ли майчинство в такъв случай,колко време и колко пари? Общия ми трудов стаж е малко по-малко от 4год. С таткото не сме женени ако има значение. И съм пътувала в чужбина през последните 4-5 месеца,ако има значение и това.
Благодаря на отзовалите се!   bouquet

# 526
https://docs.google.com/View?id=dcj85925_165hqhsmbgz

Самоосигуряващо лице съм, имам ли право на отпуск за отглеждане на дете до 3 г. възраст, който да се зачита за осигурителен стаж?

до 3 години - не
само до 2г.

# 527
благодаря ви много момичета..   bouquet

# 528
Моят въпрос е следният: 45-дневен болничен трябва да ми се издаде с дата 8 май(неделя). Може ли болничният да започне в почивен ден или ще ми го пуснат от 9 май(понеделник)?
Планирам да си взема отпуска преди самия болничен и да няма прекъсване между двете.

# 529
А в 45 дневния болничен влиза ли датата на термина?  Термина ми е на 18.05 и не знам от кога да си го сметна   Embarassed

# 530
  • Майничка
Моят въпрос е следният: 45-дневен болничен трябва да ми се издаде с дата 8 май(неделя). Може ли болничният да започне в почивен ден или ще ми го пуснат от 9 май(понеделник)?
Планирам да си взема отпуска преди самия болничен и да няма прекъсване между двете.

Ще го издадат на 9, но с начална дата 8.05. В случая почивния ден не е проблем, нито това, че болничният ще бъде издаден с по-късна дата от тази на началото му.

А в 45 дневния болничен влиза ли датата на термина?  Термина ми е на 18.05 и не знам от кога да си го сметна   Embarassed
Не влиза. 17.05. ще е последният ден в болнични. На 18 следва да се явите на работа (в случая - да сте в последващ болничен)

# 531

Самоосигуряващо лице съм, имам ли право на отпуск за отглеждане на дете до 3 г. възраст, който да се зачита за осигурителен стаж?

до 3 години - не
само до 2г.

Стики, благодаря ти, но явно не разбирам къде точно пише, че нямам право до 3 г?

# 532
  • Майничка
Не съм Стики, обаче отпуск за отглеждане на дете до 3г. няма.
Има по 6м. неплатен отпуск за отглеждане на дете, който може да ползва всеки от родителите, работещ по трудово правоотношение и осигурен за ОЗМ, до навършване на 8г. на детето. Майката може да ползва този на бащата само ако отглежда сама детето си.

# 533
а докато си в неплатен отпуск за гледане на дете можеш ли да почнеш работа и да сключиш съответно още един договор

# 534
  • Пловдив
а докато си в неплатен отпуск за гледане на дете можеш ли да почнеш работа и да сключиш съответно още един договор

да,можеш

освен ако не е упоменато друго в сегашния ти договор

# 535
  • Пловдив
Здравейте,

Искам да попитам дали това са документите, които трябва да подам за майчинството след 135 дена  

1. ДЕКЛАРАЦИЯ за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от Кодекса на труда от майката (Приложение 7 )

2. ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни

3. Копие на Акта за раждане

Мерси   bouquet

# 536
  • Пловдив
ivka_007,има ги на първа страница-линковете в червено

# 537

до 3 години - не
само до 2г.

Стики, благодаря ти, но явно не разбирам къде точно пише, че нямам право до 3 г?

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1  и чл. 165, ал. 1  всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

# 538
  • София
Здравейте, макар форумът да е за майчинство, аз имам въпрос относно бащинството и ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори.

Изписаха ме с бебето от болницата на 19 февруари. От тогава таткото си пусна и платена отпуска (редовна). По-късно разбрахме относно т.нар. отпуск по бащинство в рамките на 15 календарни дни.
От това, което прочетох останах с впечатление, че той е с начална дата - дата на изписване от болницата или по-късна начална дата, но е в рамките на въпросните 15 календарни дни, считано от датата на изписването ( в нашия случай мисля се пада до 5 март).

В същото време приятелка ми сподели, че този отпуск по бащинство можел да се ползва и по-късно през годината през следващите 6 месеца?! Това така ли е.
Може ли наистина таткото да ползва подобен отпуск или вече е късно?

# 539
Стики, Гаргамела благодаря Ви за отговорите!
Аз изпратих запитване и до НОИ, да ми кажат на кое основание нямам право, въпреки че съм осигурена за ОЗМ!
Дано ми отговорят, обещавам да пусна отговора и тук, да е от полза и на други!

Общи условия

Активация на акаунт