Майчинството счетоводно - 38

• 44 175
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте,
нашият татко е в отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 год. възраст до ноември 2011 от постоянния си работодател и получава 240 лв месечно. Въпросът ми е - може ли да започне работа при друг работодател по трудов договор и ще си запазили тези 240 лв?
Благодаря.

П.П. А можете ли да ми дадете акъл и за документи за социалните служби за получаване на детски Simple Smile Благодаря.

Здравейте! Няма изрична забрана за работа при друг работодател. Темата е дълга и за по-лесно ще Ви дам препратка към подробно описана по темата статия: http://осигуровки2011.com/?p=394

# 556
  • Бургас
Благодаря, г-н Атанас Цветанов!
Утре пак ще ги безпокоя...не исках с лошо...но щом по друг начин не става ooooh!

# 557
Здравейте момичета Simple Smile
Моля ви за малко разяснение, ако е възможно по един въпрос.

Вузможно ли е след навършване на детето на 1 годинка, да се върнеш на работа, но на граждански договор, който се преподписва месец за месец, с цел запазване на майчинството от 240 лева? И няма ли да се плащат много данъци на този граждански договор накрая на годината? То пък сигурно се обалага с "плоският данък", но не съм сигурна?!

Може, да. Данъкът е 10%, както за всички доходи на физически лица, вкл. и по трудов договор.

Едно лека корекция - не всички физически лица плащат 10% данък. Това е нещо, за което вдигах пара, даже писах и на комисия за защита от дискриминация, но уви - живеем си в България. От началото на 2010 година съществуват така наречените "морски лица", данъкът на които е само 1%. Ха честито скъпи сънародници! Една шепа хора плащат 10 пъти по-малки данъци от всички нас. В тази връзка бих цитирал конституцията на РБ:
Цитат
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Всеки сам да си направи изводи.  Crossing Arms

# 558
Здравейте,

В отпуск по майчинство съм до навършване на 2г. на детето. Исках да се върна на 1/2 работен ден на работа, но работодателя ми каза, че няма такъв вариант. Върти ми се нещо из главата, че нямат право да ми отказват, но не съм сигурна.
Аз все още кърмя и не мога да бъда далеч от детето си цял ден.

Благодаря Ви!

# 559
Здравейте,

В отпуск по майчинство съм до навършване на 2г. на детето. Исках да се върна на 1/2 работен ден на работа, но работодателя ми каза, че няма такъв вариант. Върти ми се нещо из главата, че нямат право да ми отказват, но не съм сигурна.

Благодаря Ви!

Принципно има вариант - връщате се на работа и подписвате споразумение за преминаване на 4 часа дневно.
Също имате право на отпуск за кърмене 1 час дневно, който се разрешава по преценка на здравните органи.

# 560
Благодаря Ви за бързия отговор!
За отпускане на отпуск за кърмене към кой трябва да се обърна?  Личен лекар?

# 561
  • Пловдив
Благодаря Ви за бързия отговор!
За отпускане на отпуск за кърмене към кой трябва да се обърна?  Личен лекар?

педиатърът ще ти даде бележка

# 562
Здравейте,
Имам следните два въпроса:
1. Първият е свързан с неизползваните дни платен отпуск (терминът ми е на 18.09.2011)-ако останат повече от 10 неизползвани дни платен отпуск ще ги изгубя ли? Ще изгубя ли остатъка  и тези 10 дни, ако не се върна на работа в следващата календарна година?
2. Вторият ми въпрос е свързан с болничният от 45 дни (преди термина)-при условие че  имам възможност да ходя на работа по време на този болничен - то как се урежда документално с работодателя, тече ли болничен, или се прекъсва по някакъв начин?
Предварително благодаря за отговорите!

# 563
Здравейте,
Имам следните два въпроса:
1. Първият е свързан с неизползваните дни платен отпуск (терминът ми е на 18.09.2011)-ако останат повече от 10 неизползвани дни платен отпуск ще ги изгубя ли? Ще изгубя ли остатъка  и тези 10 дни, ако не се върна на работа в следващата календарна година?
2. Вторият ми въпрос е свързан с болничният от 45 дни (преди термина)-при условие че  имам възможност да ходя на работа по време на този болничен - то как се урежда документално с работодателя, тече ли болничен, или се прекъсва по някакъв начин?
Предварително благодаря за отговорите!

Не си губите правата върху отпуските. С новата промяна на кодекс на труда в сила от 1 март тази година, платения отпуск, който се отлага поради ползване на майчинство не губи давност до 2 години след годината, в която детето навършва 2 години.
Относно работата по време на болничен - нямате такова право. В чл. 18, ал. 1 от наредба за медицинската експертиза на работоспособността е предвидено, че осигуреният не може по своя преценка без разрешение от лекуващия лекар, издал болничния лист, да се върне на работа преди изтичане на разрешения отпуск. Осигурителите не допускат на работа осигурени, които се намират в отпуск поради временна неработоспособност

# 564
Здравейте г-н Цветанов,
Благодаря Ви за изчерпателния отговор!
Хубава вечер!

# 565
ДейзиГ, Стики, радвам се да открия, че още сте тук. Ако имате нужда от помощ - мога да се включвам от време на време, след дългото (близо 4 годишно) отсъствие.
Вършите чудесна работа.
  bouquet

# 566
  • Бургас
Lady Brinne, благодаря!

А все пак има ли смисъл това да се прави ако работодателя е съгласен? Докато си на граждански договор тече ли стаж и кой плаща осигуровките?
И последно, ако решиш детето да тръгва на ясла а си на граждански договор , ще намалее ли майчинството отново на 50% или ще продължи да си е 240лв. Кой трябва да подаде в такъв случай декларация, че детето е тръгнало на ясла?

Извинявайте за многото въпроси, но моя приятелка е в дилема и искам да и помогна  Peace

# 567

Едно лека корекция - не всички физически лица плащат 10% данък. Това е нещо, за което вдигах пара, даже писах и на комисия за защита от дискриминация, но уви - живеем си в България. От началото на 2010 година съществуват така наречените "морски лица", данъкът на които е само 1%. Ха честито скъпи сънародници! Една шепа хора плащат 10 пъти по-малки данъци от всички нас. В тази връзка бих цитирал конституцията на РБ:
Цитат
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Всеки сам да си направи изводи.  Crossing Arms

Г-н Цветанов, това е шега, нали? Защото морките лица са приравнени на самоосигуряващите се лица. Те плащат данък върху целия си доход. Ако това е дискриминация, тогава би следвало и размерите на нормативно признатите разходи на пчеларите да са дискриминация. Защо ще са по-големи? Заради характера на работата им, господих Цветанов. Това е много малка компенсация за лица които от втора бяха смъкнати в трета категория труд. И изобщо наясно ли сте с особеностите на тази дейност, за да коментирате подобни неща? Невероятно е просто!

# 568
Здравейте,

Благодаря Ви!

Принципно има вариант - връщате се на работа и подписвате споразумение за преминаване на 4 часа дневно.
Също имате право на отпуск за кърмене 1 час дневно, който се разрешава по преценка на здравните органи.

Ще си позволя да коригирам това мнение. Споразумението, за което говори г-н Цветанов е двустранно, т.е. работодателя ви трябва да е съгласен да подпишете такова. А до колкото разбирам от вас, положението не е точно такова. Или съм разбрала грешно?

# 569
Lady Brinne, благодаря!

А все пак има ли смисъл това да се прави ако работодателя е съгласен? Докато си на граждански договор тече ли стаж и кой плаща осигуровките?
И последно, ако решиш детето да тръгва на ясла а си на граждански договор , ще намалее ли майчинството отново на 50% или ще продължи да си е 240лв. Кой трябва да подаде в такъв случай декларация, че детето е тръгнало на ясла?

Извинявайте за многото въпроси, но моя приятелка е в дилема и искам да и помогна  Peace

През време на граждански договор тече стаж, но това в случая няма значение, защото той стажа и без гражданския доровор си тече. Нали има трудово правоотношение, в резултат на което майката ползва майчинство?
За да ти отговоря на въпроса има ли смисъл, трябва да ми кажеш какво точно целиш? Ако целта е само да тече стаж - не, няма смисъл. Ако целта е да се взимат 240-те лева майчинство - да, има някакъв смисъл. Но има и риск. При еда проверка може да заключат, че гражданския договор е прикрито тудово правоотношение и да връщаш пари с лихви. Освен това по гражждански договор няма платен отпуск, няма болнични, няма и обезщетение за болнични.
А по принцип ако детето тръгне на ясла - нямаш право на 240-те лева, независимо дали си на трудов или граждански договор. С тръгването на ясла обезщетението се спира. От там нататък, ако се върнеш на работа по трудов договор - ще взимаш половината. Ако си по граждански - нищо няма да взимаш, но пък тогава трябва да измислиш с трудовото правоотношение какво правиш. Неплатен отпуск ли ще ползваш?

Общи условия

Активация на акаунт