Майчинството счетоводно - 38

• 44 118
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Едно лека корекция - не всички физически лица плащат 10% данък. Това е нещо, за което вдигах пара, даже писах и на комисия за защита от дискриминация, но уви - живеем си в България. От началото на 2010 година съществуват така наречените "морски лица", данъкът на които е само 1%.

Може би с тази мярка целят все пак в хазната да влезнат някакви пари, отколкото нищо. (тъй като моряците си работят години, да не кажа десетилетия, без да се осигуряват изобщо)  Wink

Добре дошъл при нас!  Grinning
Успех в стремежа да систематизираш хаоса в Осигуряването!

ДейзиГ, Стики, радвам се да открия, че още сте тук. Ако имате нужда от помощ - мога да се включвам от време на време, след дългото (близо 4 годишно) отсъствие.
Вършите чудесна работа.
  bouquet

О, къде изчезна наистина! Сигурно идваш със свежи сили, добре дошла и на теб!  Wink

# 571
  • Пловдив
PoLy_PoLy - много благодаря за съвета, бях се видяла в голяма чуденка тия дни и от никъде съвет не получавах, ще опитам да изпратя майка ми лично да го занесе при секретарката им и дано не й откаже да й даде входящ номер, иначе ще й кажа да не им го оставя.  Hug  Hug  Hug Хубаво е, че според теб втория вариант също върши работа, макар несигурно - ще го запазя като резерва, аз с тези контракции определено няма да успея да се довлека до тях лично.  ooooh!

# 572
  • Хасково
Здравейте бих искала да попитам няколко въпроса, понеже вече и аз самата се обърках Simple Smile
1. Ако се върна на работа след навършване на 1г. и то започне да ходи на ясла ще получавам 50% обезщетение т.е. 120лв и заплата от работодателя или само заплата?
2. Ако стане така че забременея и като започна да връщам 18 месеца на зад за да се изчисли болничния и в тези 18 месеца попаднат част от месеците през втората година на детето когато съм получавала по 240лв. плюс месеци след 2-та година когато вече съм на работа и си получавам например по 500 лв. кои суми ще ми се вземат при отчитане на майчинството?

Честит празник на всички мами и жени във форума бъдете нежни и красиви като цветята Simple Smile

# 573

Едно лека корекция - не всички физически лица плащат 10% данък. Това е нещо, за което вдигах пара, даже писах и на комисия за защита от дискриминация, но уви - живеем си в България. От началото на 2010 година съществуват така наречените "морски лица", данъкът на които е само 1%. Ха честито скъпи сънародници! Една шепа хора плащат 10 пъти по-малки данъци от всички нас. В тази връзка бих цитирал конституцията на РБ:
Цитат
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Всеки сам да си направи изводи.  Crossing Arms

Г-н Цветанов, това е шега, нали? Защото морките лица са приравнени на самоосигуряващите се лица. Те плащат данък върху целия си доход. Ако това е дискриминация, тогава би следвало и размерите на нормативно признатите разходи на пчеларите да са дискриминация. Защо ще са по-големи? Заради характера на работата им, господих Цветанов. Това е много малка компенсация за лица които от втора бяха смъкнати в трета категория труд. И изобщо наясно ли сте с особеностите на тази дейност, за да коментирате подобни неща? Невероятно е просто!

Още съм нов в сайта и не съм свикнал. Предполагам, че тук е мястото да се обоснова. Абсолютно съм наясно с дейността и затова си позволих да коментирам. Дълги години се занимавам с ТРЗ и по времето на промяната на законовата уредба обслужвах най-голямото предприятие с морски лица в България. По "вътрешна" информация, основната гледна точка на законодателя е с промените в закона да се привлекат повече данъкоплатци в България. И намалената данъчна ставка беше един от стимулите за тях. Никой не го е направил от користната цел да облекчи по някъкъв начин тези лица. Направено по този начин обаче е дискриминационно. Иначе съм съгласен с Вас - морските лица са приравнени на самоосигуряващите се лица, но в частта с осигуряването. В самата си същност това са трудови договори и като всички останали следва да плащат еднакви данъци! Нима това са най-специалните лица, че единствено те да получават такива преференции!?
И нека се подкрепя със следния пример: лице по трудов договор и морско лице са назначени на еднаква заплата от 5000 лева. Осигуровките и данъка за лицето по трудов договор са както следва:
- осигуровки - 258 лв.
- данък - 474,20 лв.
общо = 732,20 лв.
За морското лице са както следва:
- осигуровки - 628 лв.
- данък - 47,42 лв.
общо = 675,42 лв.
(при увеличаване на възнаграждението тези разлики ще стават все по драстични. Например при 10000 сумите съответно са 1232.20 и 725.42)
Т.е. макар морското лице да плаща всичко за своя сметка, в крайна сметка лицето по трудов договор при равни други условия ще е с по-голяма данъчно-осигурителна тежест. А и двете лица ще се ползват с еднакви права - ще имат право на болнични, на безработица, на пенсия и т.н. Ако на това не му казвате дискриминация, незнам тогава на какво да го оприлича.

Колкото до сравнението с нормативно признатите разходи - това са корено различни неща и не мисля, че е удачно да ги съпоставяме.

# 574
ZinaSt нищо лично! Просто изказвам мнението си. Естествено, всеки има право да не се съгласи с него. Както обичам да казвам - в спора се ражда истината. Това е като един brainstorming  Simple Smile. Честит празник на всички жени!   bouquet

# 575
Може би с тази мярка целят все пак в хазната да влезнат някакви пари, отколкото нищо. (тъй като моряците си работят години, да не кажа десетилетия, без да се осигуряват изобщо)  Wink

Добре дошъл при нас!  Grinning
Успех в стремежа да систематизираш хаоса в Осигуряването!

Благодаря, Стики! Едва ли ще систематизирам нещо, но това не пречи да се опитам Wink Честит празник! Simple Smile

# 576
Здравейте. Понеже моят случай е много объркан реших да го опиша подробно тук и евентуално ако може да получа отговор. Опитах се сама да си разясня нещата, но нещо не ми се получава.
Какво майчинство трябва да получавам и от кога като се има предвид следните обстоятелства:
за месеците юни , юли и август 2010 съм осигурявана на 320 лв
за месеците септември , октомври , ноември , декември 2010 съм осигурявана на 1000 лв
за целият януари 2011 съм в болничен, а от 27 януари ми започна 45 дневния болничен преди раждане . Родих сина си на 16 февруари. От МБАЛ ми дадоха друг болничен за 42 дни след раждане. И имам ли право на детски?
От НОИ получих отговор,че след като нямам 18 месеца стаж , няма как да взема майчинство , до навършването на тези месеци. А за болничните ,че всичко ще ми се изплати след юли месец и недоумявам защо??? Свързано било с навършването на някакви си 12 месеца и аз не разбрах какви.

# 577

Едно лека корекция - не всички физически лица плащат 10% данък. Това е нещо, за което вдигах пара, даже писах и на комисия за защита от дискриминация, но уви - живеем си в България. От началото на 2010 година съществуват така наречените "морски лица", данъкът на които е само 1%. Ха честито скъпи сънародници! Една шепа хора плащат 10 пъти по-малки данъци от всички нас. В тази връзка бих цитирал конституцията на РБ:
Цитат
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Всеки сам да си направи изводи.  Crossing Arms

Г-н Цветанов, това е шега, нали? Защото морките лица са приравнени на самоосигуряващите се лица. Те плащат данък върху целия си доход. Ако това е дискриминация, тогава би следвало и размерите на нормативно признатите разходи на пчеларите да са дискриминация. Защо ще са по-големи? Заради характера на работата им, господих Цветанов. Това е много малка компенсация за лица които от втора бяха смъкнати в трета категория труд. И изобщо наясно ли сте с особеностите на тази дейност, за да коментирате подобни неща? Невероятно е просто!

Още съм нов в сайта и не съм свикнал. Предполагам, че тук е мястото да се обоснова. Абсолютно съм наясно с дейността и затова си позволих да коментирам. Дълги години се занимавам с ТРЗ и по времето на промяната на законовата уредба обслужвах най-голямото предприятие с морски лица в България. По "вътрешна" информация, основната гледна точка на законодателя е с промените в закона да се привлекат повече данъкоплатци в България. И намалената данъчна ставка беше един от стимулите за тях. Никой не го е направил от користната цел да облекчи по някъкъв начин тези лица. Направено по този начин обаче е дискриминационно. Иначе съм съгласен с Вас - морските лица са приравнени на самоосигуряващите се лица, но в частта с осигуряването. В самата си същност това са трудови договори и като всички останали следва да плащат еднакви данъци! Нима това са най-специалните лица, че единствено те да получават такива преференции!?
И нека се подкрепя със следния пример: лице по трудов договор и морско лице са назначени на еднаква заплата от 5000 лева. Осигуровките и данъка за лицето по трудов договор са както следва:
- осигуровки - 258 лв.
- данък - 474,20 лв.
общо = 732,20 лв.
За морското лице са както следва:
- осигуровки - 628 лв.
- данък - 47,42 лв.
общо = 675,42 лв.
(при увеличаване на възнаграждението тези разлики ще стават все по драстични. Например при 10000 сумите съответно са 1232.20 и 725.42)
Т.е. макар морското лице да плаща всичко за своя сметка, в крайна сметка лицето по трудов договор при равни други условия ще е с по-голяма данъчно-осигурителна тежест. А и двете лица ще се ползват с еднакви права - ще имат право на болнични, на безработица, на пенсия и т.н. Ако на това не му казвате дискриминация, незнам тогава на какво да го оприлича.

Колкото до сравнението с нормативно признатите разходи - това са корено различни неща и не мисля, че е удачно да ги съпоставяме.

Toчно така г-н Цветанов, потенциално ще имат еднакви права. Само че, лицето работещо в мола, като се разболее - отива на лекар. Лицето, работещо на кораба, няма как да си ползва правото на GP, нали го съобразявате това. Освен това, лицето на трудов договор работи 8 часа. Морските лица дават 16 часови вахти всеки ден....Не, това не е мястото да се обосносвавате. Това е мястото да замълчите по тази тема. Благодаря ви за което.

# 578
ZinaSt нищо лично! Просто изказвам мнението си. Естествено, всеки има право да не се съгласи с него. Както обичам да казвам - в спора се ражда истината. Това е като един brainstorming  Simple Smile. Честит празник на всички жени!   bouquet

И от мен нищо лично към теб. Но по темата за морските лица и летците никога няма да излезем на едно мнение.

Благодаря за поздрава и добре дошъл. Успех

# 579
  • Пловдив
Здравейте бих искала да попитам няколко въпроса, понеже вече и аз самата се обърках Simple Smile
1. Ако се върна на работа след навършване на 1г. и то започне да ходи на ясла ще получавам 50% обезщетение т.е. 120лв и заплата от работодателя или само заплата?-да,ако ходи на ясла,ти севръщаш на работа и взимаш заплата плюс 120 лв
2. Ако стане така че забременея и като започна да връщам 18 месеца на зад за да се изчисли болничния и в тези 18 месеца попаднат част от месеците през втората година на детето когато съм получавала по 240лв. плюс месеци след 2-та година когато вече съм на работа и си получавам например по 500 лв. кои суми ще ми се вземат при отчитане на майчинството?-за месеците в майчинство ще ти вземат 240 лв,за месеците на работа-съответните осигуровки от работата

Честит празник на всички мами и жени във форума бъдете нежни и красиви като цветята Simple Smile

Здравейте. Понеже моят случай е много объркан реших да го опиша подробно тук и евентуално ако може да получа отговор. Опитах се сама да си разясня нещата, но нещо не ми се получава.
Какво майчинство трябва да получавам и от кога като се има предвид следните обстоятелства:
за месеците юни , юли и август 2010 съм осигурявана на 320 лв
за месеците септември , октомври , ноември , декември 2010 съм осигурявана на 1000 лв
за целият януари 2011 съм в болничен, а от 27 януари ми започна 45 дневния болничен преди раждане . Родих сина си на 16 февруари. От МБАЛ ми дадоха друг болничен за 42 дни след раждане. И имам ли право на детски?
От НОИ получих отговор,че след като нямам 18 месеца стаж , няма как да взема майчинство , до навършването на тези месеци. А за болничните ,че всичко ще ми се изплати след юли месец и недоумявам защо??? Свързано било с навършването на някакви си 12 месеца и аз не разбрах какви.

не се изскват 18 м стаж,а 12 м м през целия ти живот.това ли ти е целия стаж?преди юни 2010 имаш ли стаж?
ако ги нямаш,ще започнат да ти превеждат обезщетения след като ги натрупаш-по време на болничните трупаш също стаж
детски не мога да кажа дали ще взимаш-сметни си сама-дохода бруто на месец на човек трябва да е равен или по-малък от 350 лв
ако имате брак,взимаш и доходите на бащата и делиш на броя на чл в семейството

Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 08:35 от Elfita

# 580
  • Хасково
Много ти благодаря Elfita Simple Smile попитах понеже някъде бях прочела, че се гледат осигурителните суми при първото дете ако се застъпвали, но ми се стори малко странно или може би е при някакъв друг случай Simple Smile т.е ако искам и с второто дете да получавам по-голямо майчинство трябва да си ходя на работа, понеже май не можеш да получаваш майчинство и да се осигуряваш допълнително?

Усмихнат ден на всички!

# 581
  • Пловдив
Много ти благодаря Elfita Simple Smile попитах понеже някъде бях прочела, че се гледат осигурителните суми при първото дете ако се застъпвали, но ми се стори малко странно или може би е при някакъв друг случай Simple Smile т.е ако искам и с второто дете да получавам по-голямо майчинство трябва да си ходя на работа, понеже май не можеш да получаваш майчинство и да се осигуряваш допълнително?

Усмихнат ден на всички!

ако не ти се получава застъпено майчинство /45 дневния за второто да започне преди първото да е навършило 2 г/,няма как за второто да получаваш колкота за първото
имаш ли застъпено майчинство?
може да започнеш работа при друг работодател по време на втората година.така ще взимаш 240 лв и заплататата,и ще ти се вдигне обезщетението за второто.ако си при друг работодател,си оставаш по майчинство при първия раб и си взимаш 240 те лв

# 582
  • Стара Загора
момичета моля за помощ. Praynig
вероятно сте го обсъждали и се извиниявам предварително за това.
моят случай е :не ми изплащат майчиснтво за м.януари,февруари 2011г.подаддена е дек.по чл.53 и 54 за продължаване до 2 г.след спарвка в нои ми казаха,че не ми плащат майчинството защото шефът не е внасял осигуровки.на въпроса ми-какво правя ако продължи да не внася(може 2 месеца,3 месеца 1 година,2 години да не внася) -ми да се обърна към инспекция по труда........
моля помагайте със съвети  и благодаря на всички за отг.  bouquet

# 583

Toчно така г-н Цветанов, потенциално ще имат еднакви права. Само че, лицето работещо в мола, като се разболее - отива на лекар. Лицето, работещо на кораба, няма как да си ползва правото на GP, нали го съобразявате това. Освен това, лицето на трудов договор работи 8 часа. Морските лица дават 16 часови вахти всеки ден....Не, това не е мястото да се обосносвавате. Това е мястото да замълчите по тази тема. Благодаря ви за което.

Хора, правете разлика между осигуровки и данъци! Морското лице като се разболее и неможе да отиде на лекар, ами да го компенсират в осигурителната част, а не в данъчната. Колкото до това, че тези лица дават по 16 часови вахти - ами те и лекарите в спешното дават 12 часови смени, само че лекарите ги компенсират в дните след смените, а морските лица като слязат на брега им дават по няколко месеца компенсации. Говоря проверени неща.
Но сте права - ще замълча, тъй като не мисля, че ще намерим общ език по темата. Това не означава, че се съгласих с Вас!  Peace

# 584
  • Хасково

Усмихнат ден на всички!

ако не ти се получава застъпено майчинство /45 дневния за второто да започне преди първото да е навършило 2 г/,няма как за второто да получаваш колкота за първото
имаш ли застъпено майчинство?
може да започнеш работа при друг работодател по време на втората година.така ще взимаш 240 лв и заплататата,и ще ти се вдигне обезщетението за второто.ако си при друг работодател,си оставаш по майчинство при първия раб и си взимаш 240 те лв

По скоро питам информативно, защото се заприказвахме с приятелки на тази тема и като започнах да търся информация не успях да намеря точен отговор Simple Smile
много ти благодаря, че даваш толкова точни отговори с една дума това което разбрах е че ако родиш второто дете или ти е започнал 45 дневния болничен преди да първото да е навършило 2 годинки ще получаваш майчинство равно на това което си получавала с първото дете т.е. ще се гледат осигуровките от преди да е започнал 45 дневния болничен за първото дете, но ако имаш дори един ден трудов стаж между 2-те годинки на първото дете и 45 дневния болничен тогава за да се изчисли майчинството ще се взимат тези суми които си получавала за майчинство като се върнат 18 месеца назад без значение дали си бил в майчинство или на работа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт