Майчинството счетоводно - 38

• 44 089
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Честит 8 март

# 586
Момичета,в момента съм в неплатено майчинство,а искам да започна работа при втори работодател.Какъв договор мога да сключа и за какво работно време имам право да го сключа-4 или 8 часа? Трябва ли да уведомя първият си работодател,ако сключа договор с втори работодател за периода на майчинството?

# 587
  • София-Младост
Момичета,в момента съм в неплатено майчинство,а искам да започна работа при втори работодател.Какъв договор мога да сключа и за какво работно време имам право да го сключа-4 или 8 часа? Трябва ли да уведомя първият си работодател,ако сключа договор с втори работодател за периода на майчинството?
Кое наричаш неплатено майчинство, отпуск по чл.167 а, неплатен до 8 г. ли?

# 588
да,това имам предвид,но не си спомних точния чл. от КТ Embarassed

# 589
  • София-Младост
Можеш и трудови  и граждансик да сключиш, без значение часовото време. Не е нужно да уведомяваш първият работодател.
Когато ти свърши обаче отпуска вече ще трябва да прецениш как да действаш, защото два трудови на 8 часа няма как да стане примерно.

# 590
Благодаря ти за отговора  bouquet

# 591
Можеш и трудови  и граждансик да сключиш, без значение часовото време. Не е нужно да уведомяваш първият работодател.
Когато ти свърши обаче отпуска вече ще трябва да прецениш как да действаш, защото два трудови на 8 часа няма как да стане примерно.

Много се извинявам, че си позволявам да допълня отговора, но за уведомяване на първия работодател, отговорът не е толкова прост. Прочетете си трудовия договор. Има правоотношения при които за да се полага труд или да се извършват услуги по допълнителен договор е необходимо съгласието на основния работодател. Това изискване следва да фигурира в трудовия договор с този основен работодател.

Чл. 111. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.

Освен това имам малко съмнения, че втори трудов договор може да е на 8 часа дневно. Може да е 8 часа седмично, но не и дневно. Дневно не повече от 4 часа след изрично дадено съгласие да работи повече от 48 часа седмично....Все пак отпускът по чл. 167а се зачита за осигурителен стаж. Така че основното правоотношение, ако е на 8 часов работен ден, се зачита като такова, независимо че лицето е в отпуск.

Чл. 113. (Доп. - ДВ - ДВ, бр. 52 от 2004 г., изм., бр. 27 от 2005 г., бр. 48 от 2006 г.) (1) Максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:

1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;

2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.

(2) При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по ал. 1, т. 2 могат да работят и повече от 48 часа.

(3) Работникът или служителят по чл. 110 и 111 дава писменото си съгласие за работа повече от 48 часа седмично на работодателя, при когото работи. В случай че работникът или служителят не даде съгласие, той не може да бъде задължен да работи повече от 48 часа седмично, като отказът му не може да доведе до настъпване на неблагоприятни последици за него.

(4) Писменото съгласие на работника или служителя по чл. 111 за работа повече от 48 часа седмично се дава на работодателя - страна по трудовия договор за допълнителен труд.

(5) В случаите по ал. 3 и 4 продължителността на работното време се изчислява за период не по-дълъг от 4 месеца.

(6) Във всички случаи на полагане на допълнителен труд общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена с този кодекс.

(7) Работодателите водят документация за всеки работник или служител, който работи повече от 48 часа седмично. Документацията се държи на разположение на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", която от съображения, свързани с безопасността и/или здравето на работниците и служителите, може да забранява или ограничава възможността за превишаване на седмичната продължителност на работното време.

(Sunglasses При поискване работодателите предоставят на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" информация за случаите, в които работниците и служителите са дали съгласие да работят повече от 48 часа седмично.

# 592
  • София-Младост

Много се извинявам, че си позволявам да допълня отговора, но за уведомяване на първия работодател, отговорът не е толкова прост. Прочетете си трудовия договор. Има правоотношения при които за да се полага труд или да се извършват услуги по допълнителен договор е необходимо съгласието на основния работодател. Това изискване следва да фигурира в трудовия договор с този основен работодател.
Съгласна съм, но преди това беше изрично заложено в КТ, че се уведомява и т.н.
Сметнах,че ако това е вписано изрично в ТД, би следвало тя да е наясно, че трябва уведомяване/ разрешение от първият работодател. Затова писах, че не трябва. Благодаря за корекцията.

# 593
момичета моля за помощ. Praynig
вероятно сте го обсъждали и се извиниявам предварително за това.
моят случай е :не ми изплащат майчиснтво за м.януари,февруари 2011г.подаддена е дек.по чл.53 и 54 за продължаване до 2 г.след спарвка в нои ми казаха,че не ми плащат майчинството защото шефът не е внасял осигуровки.на въпроса ми-какво правя ако продължи да не внася(може 2 месеца,3 месеца 1 година,2 години да не внася) -ми да се обърна към инспекция по труда........
моля помагайте със съвети  и благодаря на всички за отг.  bouquet

Важно в случая е какво не прави работодателя - не внася осигуровки или не подава декларация 1. Ако не внася осигуровки - тогава е важно с какъв код подава декларация 1 и 6. Защото ако подава данни за начислени, но неизплатени заплати, тогава нямат основание да не ти изплащат обезщетението. Ако обаче подава данни за изплатени заплати, но не внася дължимите осигуровки, тогава НАП би следвало да реагира, а не ИТ. Ако обаче изобщо не подава данни, тогава от НОИ нямат информация за това ти в майчинство ли си или не си. Така че най-добре ще е да се обърнеш към инспекцията по труда. Първо обаче добре си изясни какво е точно нарушението. За да не ходиш от институция на институция, докато намериш правилната.

# 594
Здравейте! Искам да попитам следното: термина ми е края на юни. В болничен съм от 24 януари. За периода, в който съм в болничен за общо заболяване няма да се промени дневната сума, която са изчислили от НОИ нали?
И още един въпрос - съкратиха ме на 11,12,2009. На 8,03,2010 започнах работа. За периода декември - март бях на борсата. За тези месеци трябва да си смятам 240лв осигурителен доход нали?

# 595
  • Варна
За колко време отговарят на мейл. Писах им на sofia@nssi.bg на 24-ти февруари и още не съм получила нищо. Проблема е, че са ми превели обезщетение за 11 дни за месец януари вместо за 21 и са писали, че е изплатен. Вече и за февруари имам превод.

# 596
  • София-Младост
За колко време отговарят на мейл. Писах им на sofia@nssi.bg на 24-ти февруари и още не съм получила нищо. Проблема е, че са ми превели обезщетение за 11 дни за месец януари вместо за 21 и са писали, че е изплатен. Вече и за февруари имам превод.
NOI@nssi.bg

# 597
  • София-Младост
Здравейте! Искам да попитам следното: термина ми е края на юни. В болничен съм от 24 януари. За периода, в който съм в болничен за общо заболяване няма да се промени дневната сума, която са изчислили от НОИ нали?
И още един въпрос - съкратиха ме на 11,12,2009. На 8,03,2010 започнах работа. За периода декември - март бях на борсата. За тези месеци трябва да си смятам 240лв осигурителен доход нали-ДА?
Ако болничните са без прекъсване обезщтението не се променя.

# 598
благодаря, Ала-Бала Simple Smile

# 599
  • Пловдив
 smile3525Първо искам да честитя празника на всички мами които помагат на непросветените като мен в дебрите на осигуровките, болничните и отпуските по майчинство !!! Благодаря за всеотдайността!!! newsm51
Момичета, изскочиха ми две проблемчета, моля ви за помощ!!!  Praynig
1. АГто който ми води женските консултации нямало да работи на 11ти март (петък), когато е датата за издаване на болничния ми за 45дни преди раждането, щял да ми го издаде понеделника следващата седмица , според него нямало проблем. Някъде обаче по-назад бях чела, че това се прави само, ако е събота или неделя, а така по негова вина незнам дали ще ми правят проблем после?! Моля да ми кажете как стоят нещата на практика, никак не съм наясно. Ако има проблем  какво е решението- да ми промени датата на термина с един ден, или да издаде със задна дата самия болничен (това доколкото знам пък е невъзможно за обикновените болнични, тук обаче как стоят нещата  Thinking).
2. Личната ми лекарка пък отказва да издава направление за раждане 30дни преди термин- може ли да го издаде АГто ми(според нея така се правело, не можела да го издава тя).
Благодаря ви предварително за отговора!!!

Общи условия

Активация на акаунт