Майчинството счетоводно - 38

• 44 053
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте мамчета, имам един въпрос и моля за отговор. Родих на 07.12.2010 година. Днес ми свършва последния болничен 10.03.2011), който ми е 53 дена. Въпроса ми е от кога започвам да получавам майчинство? моля за отговор, че тези дълги болнични много ни объркаха семейния бюджет Sad парите от този болничен ще ми бъдат изплатени чак другия месец, а този месец няма да имам от НОИ изобщо превод. Моля кажете кога мога да чакам първото майчинство. Благодаря ви!!
Ти до сега никакви пари ли не си получила?
Благодаря за отговора! Аз попълних необходимите документи, които ще бъдат представени в НОИ края на този месец, тъй като счетоводителката тогава ще ходи да подава болнични и документи. Това означава ли, че като ми занесе документите края на март, април моесец мога да чакам първото амйчинство, което ще е за март месец? И ако да, за 20 дена ли ще бъде, тъй като до 10 март ми е последния болничен. Извинявам се за питанките, но не съм запозната.  Embarassed
Получих си парите от предните два болнични - 45 дена преди термина и втория, който е 43 дена за раждането. Другия месец трябва д ами преведат последния, който ми е 53 дена, изравнителния от 135 дена. Този емсец в края фирмата ни ще преведе заплати и ще внесе осигурпвките и аз ще си получа парите април месец. След като април ще получа последния болничен кога ще си полуа първото майчинство, пак ли април или чак май месец?
След последния болничен се подава декларация за периода 135-410 дни. Текущия месец получаваш за предходния.

# 691
Здравейте! Имам проблем с изплащането на майчинството. В момента парите ми са спрени заради ревизия от НОИ към работодателя ми. Някой има ли представа колко време може да продължи тази ревизия, защото от НОИ ми казаха, че докато не приключи ревизията няма да имам превод.

# 692
извинявам се отново за питането, но има неща които не с ами ясни. Значи нашата счетоводителка ще занесе документите ми в НОИ края на март заедно с всички болнични на предприятието. ТОва означава ли, ч еще получа първото майчинство април месец и ако да за месец март ли ще е? Всъщност на мен последния болничен ми е до 10 март, което означава, че трябва д аполуча парички от 10 март до края на месеца. Така ли е или нещо греша?

# 693
  • София-Младост

Благодаря за отговора! Аз попълних необходимите документи, които ще бъдат представени в НОИ края на този месец, тъй като счетоводителката тогава ще ходи да подава болнични и документи. Това означава ли, че като ми занесе документите края на март, април моесец мога да чакам първото амйчинство, което ще е за март месец? И ако да, за 20 дена ли ще бъде, тъй като до 10 март ми е последния болничен.
За дните от март парите ще ви преведат през април за работните дни от 11 март до 31 март. След това прем май ще получите обезщетението за м.04 и така до края на 410-тия ден.
Това е обезщетение , не майчинство. майчинство се нарича обезщетението за втората гоиднка.

# 694
  • Пловдив
Здравейте, искам ми се да получа още едно мнение относно изчисляването на осигуровките с новия период от 18 месеца. След 10 дни приключва отпуска ми за отглеждане на дете до двегодишна възраст. След това ще се водя отново на работа -така се разбрахме с шефа, въпреки, че реално ще стоя вкъщи и ще чакам класирането за  градина. Същевременно започнахме опити за още едно детенце. Допитах се до счетоводителка, ако забременея и изляза примерно след 9 месеца в майчинство, то останалите 9 месеца от кой период ще го вземат. Оказва се, че за тези 9 месеца ще вземат за база 240лв- колкото е майчинството втората година. За мен е много нередно, тъй като аз реално, ако не съм на работа, ще взема цяла заплата, а не 240лв. Сблъскала ли се е някоя от вас с такъв проблем и дали всъщност са точно така нещата. Благодаря ви предварително!   bouquet

да,нещата са така-ако в базата ти влизат месеците в майчинство за тях ти взимат 240 лв

# 695
Здравейте момичета , и от мен едно въпросче . В момента ми тече втората година от майчинството , разбрах ,че от 1.04 работодалят ми си закрива фирмата като продължава същата дейност с нова фирма . Всички работници ще бъдат преназначени в новата  , та въпроса ми е майчинството автоматично ли ми се продължава или трябва да се върна на работа в новата фирма и пак да излезна по майчинство ?Благодаря предварително  Hug

# 696
Здравейте, мами счетоводителки Simple Smile
Искам да ви попитам, дали ако в 15-тте календарни дни, дадени на таткото след изписването  (от 28.02.2011 до 14.03.2011), влиза 4 март, който официално се отработва на 19-ти март,  таткото трябва да ходи на работа на 19-ти (имайки предвид, че тогава се отработва 4 март - т.е., ден от 15-тте по бащинство)?
Въпросът ми може да ви се струва дребнав, но имам нужда от таткото до мен колкото се може повече време.
Благодаря ви предварително !

# 697
  • Пловдив
Здравейте, мами счетоводителки Simple Smile
Искам да ви попитам, дали ако в 15-тте календарни дни, дадени на таткото след изписването  (от 28.02.2011 до 14.03.2011), влиза 4 март, който официално се отработва на 19-ти март,  таткото трябва да ходи на работа на 19-ти (имайки предвид, че тогава се отработва 4 март - т.е., ден от 15-тте по бащинство)?
Въпросът ми може да ви се струва дребнав, но имам нужда от таткото до мен колкото се може повече време.
Благодаря ви предварително !

таткото трябва да отработи 19 ти март
и все пак това ли е въпросът ти-беше зададен доста неясно

# 698
Благодаря за бързия отговор, Елфита! Значи - трябва да ходи на работа в извънредната събота - 19 март. Приятен следобяд Simple Smile

# 699
Здравейте момичета , и от мен едно въпросче . В момента ми тече втората година от майчинството , разбрах ,че от 1.04 работодалят ми си закрива фирмата като продължава същата дейност с нова фирма . Всички работници ще бъдат преназначени в новата  , та въпроса ми е майчинството автоматично ли ми се продължава или трябва да се върна на работа в новата фирма и пак да излезна по майчинство ?Благодаря предварително  Hug

Ако прехвърлянето на работниците става по чл. 123 от КТ няма да е необходимо да се отработва ден в новата фирма.
Ако обаче се прекратява договора със старата и се подписва нов договор с новата, то тогава трябва поне един отработен ден.

# 700
Здравейте, при сгрешен болничен, колко време след подаването му го връщат за поправка? Благодаря.
До 14 кал. дни.

# 701
  • София
Сигурно е коментирано много пъти,пак рових ,но не го намерих..пак имам въпрос:

При мен става така,че 180 дни ми изтичат преди да се издаде болничния за 45 дни преди раждане,рискова бременност съм.
Тези 45 дни болничен преди раждане нали НЕ влизат  в тези 180 дни?

# 702
  • Пловдив

При мен става така,че 180 дни ми изтичат преди да се издаде болничния за 45 дни преди раждане,рискова бременност съм.
Тези 45 дни болничен преди раждане нали НЕ влизат  в тези 180 дни?

Да,не влизат

за дните,които не ти стигат може да пуснеш платен отпуск или ТЕЛК да ти издаде болничен

# 703
  • София

Тези 45 дни болничен преди раждане нали НЕ влизат  в тези 180 дни?

Да,не влизат

за дните,които не ти стигат може да пуснеш платен отпуск или ТЕЛК да ти издаде болничен

Мерси много, така ще стигнат: или 180-те дни +45 преди раждане.

# 704
Здравейте! Имам и аз едно питане.

Случая ми е следният: Изтече ми майчинството (2год) март, до  юни съм в отпуска (насъбрала се)...но се случва така, че имам причина да мисля, че ще бъда уволнена ..проблемът  е там,ч е утре ще се състои срещата и ми е притеснено, че не съм подготвена...

Бях чела някъде (из форумите,  а не в закон) , че по закон нямат право да ме уволят докато детето ми не навърши 3 год. Правилно ли съм разбрала, вярно ли е? Освен това аз бих искала (ако съм предположила грешно за уволнението) след като ми изтече отпуската да си взема неплатена до септември, когато синът ми ще бъде приет в ОДЗ. Зная, че това не се харесва на началството и това е едната причина да мисля, че искат да се освободят от мен ...

Благодаря за отделеното време и ...  Благодаря! Много ми е притеснено...

Общи условия

Активация на акаунт