Предучилищна - набор 2004, тема 3

• 34 151
  • 725
  •   1
Отговори
# 105
Т.е. класовете могат да бъдат най-много от 24 деца (22 плюс 10%)? Това, ако се спазва, е много добре.

Аз не видях да пише нещо различно в новината на Стандарт - там също е посочено, че ще се ЗАПИСВАТ в едно училище, а не ще кандидатстват. Само едно недоглеждане има според мен в тази наредба - няма единен срок за обявяване на приетите. Така се получават разминаванията, които обсъждахме по-назад в темата.

# 106
Според мен това си е знак, че места за децата от набор 2004 нагоре няма както в ДГ. Може и сиситемата да въведат, хем образованието е задължително. Учители няма, места няма, деца има....Това си го знаехме, сега вече е самата реалност.

# 107
  • София
немирница, места в училищата все още има, просто не всички училища са еднакво желани. А "предпочитаните" още преди някоя и друга година въведоха предимства и критерии за прием, за да се избегнат "палатковите лагери"...
С други думи, аз, честно казано, нищо ново не видях в "новината"!

# 108
Прочетох писмото на министъра на образованието и мисля, че в него има вътрешни противоречия.
Казва се, че молби за записване и необходимите документи се подават до 30 май, защото до тази дата трябва на децата да са връчени вече удостоверенията за завършена подготвителна група.
По натам пише, че записването се извършва от 30 май до 15 юни. А в т.5 от писмото се казва, че за да се избегне записването на повече от едно място трябва при записването да се представи оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група.
Е питам се при кое записване се представя оригинала на това удостоверение? При кандидатстването до 30 май, което "умниците от министерството" са нарекли също записване или при записването, когато излезе класирането.
Защото ако оригиналът се представя при първото записване, разбирайте кандидатстване, то така наистина се ограничава възможността да се подадат документи в повече от едно училище.

# 109
  • София
3. До 30 май следва да се приемат молби (заявления) за записване и необходимите документи.

Тоест, „умниците от министерството” казват, че в този период подаваш заявление, с което декларираш желанието си да се запишеш в съответното училище.

4. От 30 май до 15 юни следва да се извърши записване на децата в 1-ви клас.

Т.е., самото (истинското) записване става в следващия посочен период, след като вече си бил евентуално класиран (което в някои училища не може да бъде сигурно с оглед големия наплив) и си се сдобил със заветното удостоверение за училищна готовност.

С други думи, спокойно, нищо не се ограничава. Wink

# 110
PurpleDragon, сякаш за детските градини не бе така с опашките от посред нощ. Винаги е имало желани и нежелани места. Не е от вчера.
Идеята ми е, че щом се сещат да пускат наредби и пр. и да повтарят стар рефрен, очакват нещо ново. Т.е. места няма, много деца, няма квалифициран персонал....Сигнал.

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 15:22 от немирница

# 111
  • София
PurpleDragon, сякаш за детските градини не бе така с опашките от посред нощ. Винаги е имало желани и нежелани места. Не е от вчера.
Тъй, де! Нали и аз това казвам - нищо ново! Wink

# 112
emilyjo, за подаване на молба не ти трябва оригинално удостоверение, няма противоречие.

Нем, така е, но докато детските градини се запълват независимо от това колко са популярни и желани, то има училища, които се затварят заради липса на деца. (ОФФ:Разчиствах си ЛС-та и намерих едни от теб за рождения ми ден отпреди време, както и още по-стари за захранването и ми стана едно такова мило и носталгично за времето, когато форумът беше малък и уютен).

# 113
SZA, как лети времето....... Hug Hug Hug Hug
Набор 2005 ще е първият /лично мнение/ дето ще ревнем за места в училище както преди бе за ДГ.

# 114
SZA, как лети времето....... Hug Hug Hug Hug
Набор 2005 ще е първият /лично мнение/ дето ще ревнем за места в училище както преди бе за ДГ.

Мда, най-вероятно ще е така. НАистина, доста деца се родиха в последните години, вероятно ще става още по-зле, не ми се мисли за набора на малкия какво ще е ... Да вземем да отворим едно училище Simple Smile

# 115
SZA, знам, че досега не са ги искали тия удостоверения, ама знае ли човек. Някой може да се възползва от написаното и да го изтълкува по-разширено като ги поиска още при подаването на молбите.

Иначе и аз мисля, че няма някакви съществени промени при приема. От училищата няма как да измислят някакви по-различни критерии за подбор от досегашните.

А що се отнася до училищата в София проблема с недостига на места ще става все по-голям. Да му мислят майките на предстоящите първолаци. Иначе каквито и критерии за прием да измислят в най-желаните софийски училища критерият си остава само един - връзки. Малцина са децата, които успяват да влязат там наистина по редовния начин.

# 116
Слушах, че за набори 2010 няма да е толкова страшно, защото раждаемостта е била далеч по-слаба. Пък и преселението към София не беше така силно.

# 117
  • до реката
 Hug

# 118
Сигурно сте го прочели, но аз да пусна линка за всеки случай: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=780573

Какво мислите за идеите?

# 119
Във Франция повтарянето е често срещана практика, която в момента се опитат за премахнат, пък тук ще въвеждат. ooooh! Не ми стана ясно как ще повтарят за много двойки, като всъщност няма да има оценки... Не виждам ползата да наказват децата с повтаряне, заради некомпетентността на някои учители. Stop точно това ще стане. Не стига, че са стресирани от оценките, ами сега и от повтаряне. ooooh!
Ние сме учили нещо по история, разпределено в 5 урока, сега е в един единствен, познайте каква е каша и колко е интересно на децата.
Друг въпрос е реда на действията на пишещите закона, но радостното е, че са се вслушали в коментарите.

Общи условия

Активация на акаунт