Предучилищна - набор 2004, тема 3

• 36 012
  • 725
  •   1
Отговори
# 345
Така - да.  Peace Но ако е за да правят елитни и други паралелки - не. Казвам го, защото съм чувала, че някои учители практикуват този метод именно, за да си подберат по-будни и по-напреднали като знания деца. Ето, това вече е несправедливо. Naughty

Точно затова го правят - просто се работи мнооого по-лесно с "умните" деца. А то идеята е тъкмо смесването - едните да дърпат другите. Изобщо, много порочна практика!

Лъки, честито! (Добре, че таткото е ходил, нашият никога не би се навил...)

# 346
  • Sofia
Аз съм много против и разпределянето на деца по паралелки спрямо знания.
На мен пък ми изглежда добра идея да са горе-долу на едно ниво, за да вървят с подходящо темпо, а не на някои деца да им е досадно, защото материалът се бави или пък други да се стресират, че се препуска през материала, като на тях им е нужно повече време да го усвоят. И това не значи, че са в паралелката на глупавите... Но това би било добре, ако можеше по всеки предмет да бъдат разпределени по групи - на едни им върви математиката, на други - литература, на трети - трето.

# 347
  • Страната на чудесата
...
Лъки, честито! (Добре, че таткото е ходил, нашият никога не би се навил...)

Смее ли Laughing
Не са коментирали нищо подобно предходните години, като формиране на напреднали и не толкова напреднали деца. То пък, една диагностика можеш да проведеш на едно притеснено непознато дете-не ти е работа!
Знам, че има разделение на паралелките в зависимост от езика, друго -не  Thinking

# 348
това е страхотно ако децата биваха разделяни някакси адекватно. щеше да се получи нещо като класовете в СМГ примерно, но без специализираната подготовка, а общообразователна. незнам дали знаете но в СМГ примерно децата се делят именно така - най добрите са в А клас и т.н. което не значи че другите са втора ръка, а че не се справят така бързо и добре. работи се с всички, спор няма Simple Smile просто по тази система никой не страда заради несправянето на съученика си, или някой да се чувства като глупак, защото другите са по бързи от него.

# 349
Според мен единственото смислено разпределение би се получило, ако се прави с цел да се оформят работещи и съвместими екипи.

# 350
Значи сте ме разбрали правилно, това имах в предвид, не че са ни глупави децата или нещо подобно, просто  едни усвояват по-бързо материала и учителите гледат само с тях да се занимават. Аз като бях ученичка така беше -учителите си набелязват 2-3 деца и работят само с тях, питаха разбрахте ли и погледа към тях беше насочен, пък другите разбрали или не, да се спасяват.

# 351
ето и една статия , която показва защо никога няма да прокопсаме в нашата държава, в частност и училищата ни !!!!!!!!!

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-boyko-borisov-8327769?nt=9

# 352
  • Burgas, Bulgaria
Току-що прочетох статията.Истината е казал човекът,за съжаление е вярна тази действителност,за голямо съжаление.

# 353
Аз лично приветствам разпределението на децата по класове след някаква форма на диагностика. Обаче много разчитам да разпределят децата равномерно в класовете - във всеки клас да има и по-знаещи и можещи, и такива, които имат нужда от повече време и внимание, за да усвоят материала, най-общо. Определено всички печелят от това - първо, учителят има балансиран клас, където може да разчита, че част от децата нямат нужда от толкова много внимание и време, което да им се отделя, за да усвоят материала - което пък време могат да отделят на тези от тях, които имат нужда от него. Второ, така децата учат едно от друго - тези, които учат по-бавно, могат да дръпнат бързо работейки наравно с деца, които са по-напред с материала, а тези, които са по-напред могат да придобият нови умения помагайки на другарчетата си. И трето, не на последно място, това е една нормална среда и ситуация, каквато е в живота, а не изкуствено създадена клетка.

Все пак, говорим за общообразователни училища, а не за специализирани или профилирани.

# 354
  • до реката
 Peace

# 355
е момичета вие вярвате ли си, че някой  слаб ученик може да дръпне наравно с силните ученици? по скоро тенденцията е добрите ученици да стават по добри , а слабите, по слаби. поне такива са моите впечатления докато учех. и точно заради това родителите се изтрепват да си запишат децата в елитни гимназии - не заради езика примерно, а заради средата, заради това че и останалите деца ще са като като твоето.

# 356
Не мисля, че каквато и да е диагностика, е ефективна на този ранен етап.
Ще дам малък пример. при нас, в едно от училищата, се сформира т. нар. gifted class още от предучилищна. Доколкото знам, напливът, да влезе детето ти там, е голям. Имаме приятелско дете, което учи в същото училище, но в обикновен клас и разбрах от майка му, че в момента местят деца от гифтед класа в обикновен, защото явно не покриват стандартите, каквито и да са те за "надарените" 5-6 годишни. Нещо такова... изобщо, това се е превърнало в някакъв самоцел за някои родители.
Приветствам тестовете и евентуално обособяването на деца в отделни паралелки, но след 3-4-5 клас, когато може да се добие по-добра престава, напреднало ли е детето или не. И когато вече може да има съревнование и да се дърпат взаимно напред.

# 357
Кейси, би ли разказала подробно за раздаването на книжки, на кое ваше издателство са, по коя програма/степен/брой нови думи са? Имате ли книжка за четене вечер? Как се процедира с децата с различно ниво на умението да чете гладко? Има ли помощ от родители-доброволци във вашето училище? Знам, че сме по различни системи, но предполагам, че би било интересно тази система и за мамите в БГ. Оказа се, че баткото е назад с четенето, т.к. е не му е роден английският и започна училище с месец по-късно. На моята приятелка тук синчето й от класа на баткото вече е свършило да чете по системата за junior infant всички книжки /1а-b-c до 4а-b-c/ и сега му се дава всяка седмица нова книжка с приказка. За senior като вас /т.е. на 6 г/ се дава нова книжка всеки ден. Успокоиха ме, че всички деца са на различно ниво на четене и писане, въобще да не съм се притеснявала....Ама типично по нашенски, аз се страхувам да не изостанем много. Разликата от това да си в началото и вече да четеш всеки ден нова приказка много голяма ми се вижда.   Cry Embarassed Sad

# 358
Коте, мисля че ти е много рано да се притесняваш относно четенето. На каква база са определили, че изостава? Работят ли с него допълнително, предвид че англ. не му е роден?

Не мога да видя примерен текст от книгите, по които учите, за да добия някаква представа. но, по скромния ми опит, четенето става от самосебе си и главно с книги, които допадат на детето. DK имат много добри серии, разделени на нива, аз доста техни книги пазарувам, Междузвездни войни на първо място
http://www.dorlingkindersley-uk.co.uk/static/html/childrens/index.html
Не знам, дали Dr. Seuss е популярен при вас, но и той има много добри книги за начинаещи читатели.

В нашето училище имат някаква система за четене за киндергартън като за начало. Имат по 5-6 сайт думи на седмица. Отделно, имат снимани книжки, по-пълния вариант го четат в клас, а книжките са за домашно четене. Ето една от януари, не съм снимала скорошните. Всяка е от по 5-6 стр. и ги минаваме поне по 2 пъти за цялата седмица.
http://media.snimka.bg/7987/022229258.jpg?r=0

От догодина, в първи клас, вече ще минат на accelerated reader, четат и после минават тест на компютър да стане ясно доколко са разбрали, какво са прочели. Там вече всяко дете си върви в собствен ритъм, според нивото, всяка книга е с рейтинг, според трудността. След всеки комп. тест, получаваш точки и след като натрупаш определен брой - някаква награда.  
В момента, малките имат едни таблици за всеки месец и като прочетеш 8 книги и ги попълниш, получаваш сертификат за безплатна пица от Пица Хът  Laughing
Иначе и сега ги тестват. Миналият месец, според учителката, Самуил е бил на ниво 1.5 (пети месец на 1-ви клас). Преди седмица беше близо до ниво 2-ри клас. В понеделник, като ми дойде новия срочен рапорт, ще знам, къде е сега според нея. Което за мен, пак донякъде е субективно и идея си нямам, тя как го определя, защото той понякога се затруднява и с думи от книги с по-нисък рейтинг. Бъркотия ми е малко, признавам си. Дадоха ми вече препоръчителни списъци с книги, проблемът е, че те не са му интересни. В момента е вълна супер герои и тоалетен хумор и не му се бъркам, важното е да чете. Надявам се, догодина като започнат по програмата, изборът от книги да е по-голям.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 03:39 от Кейси

# 359
Приветствам тестовете и евентуално обособяването на деца в отделни паралелки, но след 3-4-5 клас, когато може да се добие по-добра престава, напреднало ли е детето или не. И когато вече може да има съревнование и да се дърпат взаимно напред.

Аз лично приветствам разпределението на децата по класове след някаква форма на диагностика. Обаче много разчитам да разпределят децата равномерно в класовете - във всеки клас да има и по-знаещи и можещи, и такива, които имат нужда от повече време и внимание, за да усвоят материала, най-общо. Определено всички печелят от това - първо, учителят има балансиран клас, където може да разчита, че част от децата нямат нужда от толкова много внимание и време, което да им се отделя, за да усвоят материала - което пък време могат да отделят на тези от тях, които имат нужда от него. Второ, така децата учат едно от друго - тези, които учат по-бавно, могат да дръпнат бързо работейки наравно с деца, които са по-напред с материала, а тези, които са по-напред могат да придобият нови умения помагайки на другарчетата си. И трето, не на последно място, това е една нормална среда и ситуация, каквато е в живота, а не изкуствено създадена клетка. Все пак, говорим за общообразователни училища, а не за специализирани или профилирани.

Тези две мнения напълно се покриват с моето.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт