кога се дава жълтък?

• 10 943
  • 101
  •   1
Отговори
# 60
Ако искаш давай допълнително на капки.

Naughty Naughty Naughty

Николина-Пиколина, какво точно му е на желязото на детето? При бебетата и децата няма такова чудо като проблемен нисък хемоглобин. Факт е, че по света профилактични кръвни прегледи за хемоглобин на бебетата не се правят. Той е нисък и проблемен в много редки, болестни състояния. В никакъв случай не давай допълнително желязо под формата на лекарствени препарати на своя глава! Храни детето пълноценно и разнообразно и въобще не се вторачвай в такива неща  Simple Smile

Дааа, това имах предвид и аз, като попитах изследвано ли е желязото или просто на база "нисък" хемоглобин се правят препоръките?
Вярно е това за ниския хемоглобин и за масово предписваните желязосъдържащи препарати без нужда.
Както писах по-назад, при причина за ниския хемоглобин при нас се оказа таласемия, но добре че реших да изследвам на своя глава и желязото си беше ок, както си и мислех, че иначе естествено щях да бъда обвинена, че заради късното въвеждане на жълтъка - чак на година и три мес., е паднал толкова хемоглобина.

А всъщност, оказа се, че хемоглобин над 100 /нашият никога не надвишава 108/ не е притеснителен въобще - поне така твърди хематоложката, с която се консултирах за малката. И аз затова вече не си го слагам много на сърце.

Още повече, че детето хапваше "пробутан" в манджите жълтък няколко месеца, но изведнъж се усети и отказва да яде каквото й да е, дори да има само трошичка жълтък вътре.
Хематоложката ми каза да не се тревожа, че не приема редовно яйца. Важно било да хапва месо редовно, елда, а и просото, бях го забравила и т.н. полезни храни.
Яйца пробутвам някой път в застройката на някоя супа или на филийка с яйце и сирене. Иначе не ги иска.
Но явно не е толкова проблемно, ако се компенсира с месо.

# 61
Не е проблемно.  Simple Smile Синът ми никога не прояде нито жълтък, нито цяло яйце под каквато и да е форма (засега)  Tired

# 62
Аз онзи ден купих от био магазина просо и елда и сега давам редовно, мн я харесват. Моите засега не са ми отказали жълтъка, хапват си го с кеф.

# 63
Не е проблемно.  Simple Smile Синът ми никога не прояде нито жълтък, нито цяло яйце под каквато и да е форма (засега)  Tired
Така е и нашият.Скоро направи 5 год.

# 64
а и сега в жегите също не се дава нали?

# 65
# 66
Аз онзи ден купих от био магазина просо и елда и сега давам редовно, мн я харесват. Моите засега не са ми отказали жълтъка, хапват си го с кеф.
И как го давате това просо и елда на децата?

# 67
Аз не съм чувала и чела противопоказания за даване на жълтък в горещо време  Simple Smile

# 68
  • София
И как го давате това просо и елда на децата?

може за закуска, със сирене и/или плодове(вкл с тиква може да се смеси), може в супа да добавяш, аз правех и една супа елда, просо, броколи, моркови, лук(може и домати и жълтък),...може да потърсиш рецепти.
ето например и една с просо рецепта
Фурната  се загрява предварително на 180 градуса.

1 средна глава лук, нарязана на ситно, се задушава се на котлона за 1-2 мин.
Добавят се 2 чаши спанак и се задушава още 2 мин.
Добавят се още:
1 1/2 чаша варено просо
2 чаши варена леща
2 разбити яйца
1 с.л. пресен лимонов сок
пресен магданоз

Всичко това се изсипва в намазнена йенска тенджера с капак и се пече 35-40 мин.

Последна редакция: пн, 29 авг 2011, 10:36 от Angel_Dust

# 69
Аз не съм чувала и чела противопоказания за даване на жълтък в горещо време  Simple Smile
не питам само,защото доколкото знам в детската кухня юли и август месец не исползвали яйца.нзнм

# 70
  • София
за да не се развали, в няколкото часа при пренасяния и раздавания мисля.

# 71
Просото и елдата ги давам на каши.
Елда взимам на "Хип" - безмлечна каша, много се тачи при нас.  Simple Smile
От био-щандовете не съм взимала, предполагам омеква като се свари, не знам, с кашата ми е по-лесно.
Чиста каша от просо съм откривала само в магазините "DM" - имат там една тяхна марка на пюрета и други детски грани - "Babylove", та от нея взимам, ако я намеря, също безмлечна, харесва се от детето и тя.

# 72
Благодаря ви!
Дано успея да открия някъде!

# 73
# 74
Жълтък дадох преди седмица. Харесва го и си го хапва.

Общи условия

Активация на акаунт