(Био) зеленчукова градина 7

• 92 518
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Ние в туршията слагаме всичко от целината - и листа, и дръжки, и обелена глава на резенчета, и изяждаме всичко. От лятоска имам три глави целина в градината, вече си пуска нови листенца. Листенцата й слагаме в супа, по малко. нямам спомени как изглежда целина за семе, това лято ще видя. Остана ми една черна ряпа, зарових  я за семе, вече е избила. За нея поне знам, че семето е в едни шушулки с остричко на края, и че трябва да се привърже за колче. Много интересни репички се получават от опрашени репички с ряпа.
Целината май иска поливане

# 646
  • Пазете Гор
Обича вода целината, но не и през септември - октомври. Важно е да е много разрохкана почвата, да не се сбива. Нека да откажа тези, които градинарстват в смолница, да отгледат целина - глави. Стават колкото яйце.

Аз слагам в туршии дръжките, листата суша, а пък главите държа в мазето, а ако я начена - в хладилник. За прясна изрязвам ниско дръжките на по-външните листа.

Семето прилича на магданозеното, Вълк, и цветовете, и жизненият цикъл са същите. Малко по-дребно е, но много си прилича, можеш да ги различиш най-вече по миризмата. При едни приятели комай се бяха кръстосали магданоза и целината. Много специфични им бяха и двете. Някак им миришеха едновременно хем на целина, хем на магданоз, зависи какво решиш предварително. И корените им бяха някак средни между двата вида.

Добавяйте сушена целина, готвейки зрял фасул.

# 647
Аз целина слагам на салати и я задущавам за ядене.

# 648
  • Пазете Гор
Ден за целина е днешният.  Simple Smile

Преди три години с изненада открих една нива, в Тракия, около 50 декара с целина. Отдалече ми приличаше на незасята угар, докато не нагазих открая и не замириса на хубаво.

Капризна е за дълбочината на засаждане от разсад. Ако е дълбоко  - не се развива, и често я изяждат разни вредители. Ако е плитко - не прави глава, а "поляга" с дребна шума, рехава. Баба ми я загърляше през август. Садеше на висока леха. Не се тори през вегетацията.

анн, в деня на засаждането полей обилно саксийката, нека стане кал. Дори извади още от предната вечер, и транспортирай във влажен вестник (17 км - Басарбово, Николово, Пиргово?). Така ще можеш да избереш най-жизнените растения. Използвай садило, притискай добре в почвата. Полей обилно.

За направа на садило препоръчвам дрян.

# 649
Здравейте, искам дави попитам следното - имаме 10-15 чувала с разни зърнени култури и с някои семена и ядки, които купихме на едро. Имате ли идея как можем да ги предпазим от вредители насекоми,като гъгрици, буболечки и други? Но не с химични средства, ами по по-естествени начини?

Става въпрос за пшеница, спелта, ръж, ориз,леща,сусам, белен слънчоглед, овес, бадеми, елда, а също и стафиди и сини сливи.

има ли разни билки, които биха могли да се поставят в чувалите например? или да се държат не в чували ами в нещо друго.

засега разчитам на това,че ги държим на студено и сухо място в сутерена. Лятото също е оста хладно там.

# 650
Ами не знам някое от горепосочените да въди гъгрица - изключая спелта, което не знам какво е.
Някои могат да завъдят молци. Имам горчив опит със забравена царевичка при рибарските такъми в стенния гардероб.
Борим ги със сухи орехови листа или лавандула, зашити в тензухена торбичка, заровена в чувала.

# 651
Или малки порции от зърната, примерно килограм, се прекарват през фризера за едно, две денонощия. Отрицателните температури убиват гъгриците и техните ларви. Така процедирам със зрелия фасул.
Анн, браво за патладжана! Я разкажи-кога пося семената, рътени ли бяха, какво им баеш, как ги омайваш да се покажат? Моите не искат!

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 11:51 от Ana.Ivanova

# 652
Вчера най-накрая се наканих да снимам градината, а днес ви поствам албумчето. Още е много голо, но нали тепърва ще се вихрим Laughing
http://cecunka76.snimka.bg/flowers/gradina-2011.583120

# 653
  • на брега на Дунава
Анн.Целината ти е страхотна.Моята е много нежна и има по две листенца.Мисля ,че е листна и ще чакам да укрепне , преди да я занеса в градината.През зимата правя салата от настъргана глава целина и моркови с лимонов сок и олио или по-добре зехтин..Може да се сложи и настъргана сладка  /червена или дайкони /ряпа .Невероятна  е .Мирише на хубаво.

# 654
Спелтата е подобно на пшеницата. Иначе това с лавандулата е идея, само да не омирише и зърното Simple Smile
Иначе Ана, зрелия боб точно така го направих с държане във фризер. Обаче тези чували повечето са по 20-25 кг и няма как. Дамно това че са на студено да помогне.

# 655
  • Русе
Ани семената са като твоите на една и съща фирма. Сях ги със всички семена края на януари и началото на февруари. Никакви семена не рътя и не кисна. Поникнаха за десетина дни на температура не по-вече от 20градуса. Единия сорт е малко по-дребен разсада предполагам, защото е по-нагъсто. На разсад добре, но аз после не мога да се справя с големите растения. Две години подред се разболяват. Добивът ми е около 30% от това което трябва да бъде, но не се отказвам. Ето така изглеждаха болните ми растения от хубав и здрав разсад

http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19400722
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19400817
Някой отглежда ли нар? Зимата си посях семките от един плод. Поникнаха и днеска пикирах няколко корена. Не зная кога да ги засаждам в градината и дали въобще нещо ще родят като са от семки.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 15:40 от анн

# 656
Нека споделя с вас красотата на нашата био-кайсия в ливадата ни  Laughing

# 657
И моите две кайсии тази сутрин започнаха да цъфтят.  Mr. Green
Анн, наровете са най-различни по вкус, по цвят на цветовете. Много са красиви, листата им цяло лято са маслено зелени, тъмно тревисто зелени, а цветовете са раккошни, и цъфтят цяло лято - едновременно има узрели плодове, зелени и цвят Иначе яденето на нар е умряла работа, най-добрия начин да се изклепат деца. Със сигурност ще родят, а за разсаждането по места, непременно трябва да се изчакат сланите, за нашия край - поне Гергьовден де мине А за малките нарове може би по-добре това лято да ги гледаш навън пикирани, а да разсадиш на място наесен или догодина напролет. Според мен разсади май-месец два-три, а останалите остави за наесен или напролет.

# 658
  • Русе
Вълкът с дълъг ник така ще направя, че са 7-8 см. растения и ми се виждат доста крехки.

# 659
Аз на времето като ми поникна мангото, градинарките от flowersnet.info ме посъветваха да го посадя във малка саксия, и да го преместя в голяма, чак когато стане несъразмерно голямо, корените му да са изпълнили хубаво саксията и да не разбутвам пръстта с корените. Та ми е странно с това прибиране в стая през зимата как ще му се объркат сезоните. Ако се остави навън, докато му окапят листата, внесено в стая дали няма да се излъже, че е дошла пролетта.

Общи условия

Активация на акаунт