Ваксини - дискусия САМО за вредата от тях... (тема 15)

• 38 457
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
Отново за пореден път трия в темата.
Възроптавате срещу определена публикация, след което 3 страници чинно я цитирате.
За въпроси относно модерация и банове има нарочно място, където да споделите терзанията си и евентуално да получите отговор.
Колкото до кристиян, опита се да оригиналничи неуместно и бе съответно възнаграден.
Ако някой се е почувствал оклеветен, несправедливо обвинен и пр., нееднократно сме посочвали пътя за подаване на оплаквания. Форумът не е страна и ще предостави необходимата изискана от компетентните органи информация.
Моля спестете на темата последващи офф-топици.
Благодаря.

# 331
Благодаря за включването, Tatti.

Искам да попитам:
1. Форумните правила ограничават ли по някакъв начин заплахите за предоставяне на информация за определен потребител на трети лица, защото точно тази част от поста на Persona стои съвършено непокътнат, въпреки разчистването в темата?

2. Предвиждат ли се санкции за подобно поведение?

3. Последните коментари на потребителя Persona нямат нищо общо с темата за вредата от ваксините и се състоят предимно от лични нападки и заплахи. Не смятате ли, че те нямат място тук?

ПП. Пуснах  запитване за причината и срока на бана на Кристиян, но не получих отговор.
ПП2. Има зададен въпрос и от друг потребител по проблема с Persona, също без отговор.

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 20:12 от multimodal

# 332
Според профила е влизал снощи...или нещо се бъркам...? newsm78

# 333
И аз имам питане, може би продължение към въпросите на мулти:

4. От кога никове или аватари, подобни на тези на друг потребител, се счита за неуместно оригиналничене и се наказва с бан? Едно предупреждение, че нарушава т. "еди коя си" от правилата на форума не е ли достатъчно?

Персона не ме интересува особено... Отдавна разбрах, че когато не знае нещо, заобикаля въпросите под какви ли не причини... Когато не може да опонира в темата, основно се опитва да "опетни" участниците в нея... За сметка на това е достатъчно страхлива, за да крие всякаква информация за себе си.... Също така, достатъчно добре зная какво пишем и какво не пишем в тези теми и че това може да се чете от всички потребители... Зная какво знае и какво не знае за нас... Зная, че лъже, но това не ми е особено важно, защото ако поискам и аз мога да лъжа и не ме е срам от това...  Laughing  Много добре зная кои момичета участваха при Марта, защото ги познавам лично, както познавам и повечето пишещи тук - зная къде работят, къде живеят, какви деца имат, какво ядат и добре ли спят, коя лъже или не лъже и защо лъже, ако лъже и т.н. И на базата на всичко това, Персона и нейните "разследвания" са ми просто смешни...   Laughing  Аз ако исках да участвам в подобно предаване, можех да мина за всяка една от пишещите тук, защото имам достатъчно информация, че да се представя за която и да е от тук... Мога да отида и в защита на ваксините... Същото важи и за останалите, тъй че дали тая с "листите" е мулти или оная русата, или оная по средата, или пък водещата, а може би оператора - кой да каже...  Laughing

# 334
  • Sofia
Благодаря за включването, Tatti.

Искам да попитам:
1. Форумните правила ограничават ли по някакъв начин заплахите за предоставяне на информация за определен потребител на трети лица, защото точно тази част от поста на Persona стои съвършено непокътнат, въпреки разчистването в темата?

2. Предвиждат ли се санкции за подобно поведение?

3. Последните коментари на потребителя Persona нямат нищо общо с темата за вредата от ваксините и се състоят предимно от лични нападки и заплахи. Не смятате ли, че те нямат място тук?

ПП. Пуснах  запитване за причината и срока на бана на Кристиян, но не получих отговор.
ПП2. Има зададен въпрос и от друг потребител по проблема с Persona, също без отговор.
Заплаха за разкриване - не. Заплашете я и Вие, че ще му публикувате ЕГН-то (шега).
Има твърдение в публичен форум за публично предаване по телевизията. Вие сте потребител и спокойно можете да реагирате адекватно.
Ако всички си спазвахте темите в които да пишете, без поединично и дружно да си посещавате темата "противник", отдавна да си бяхте забравили никовете взаимно.
Последните коментари на потребителя Persona си ги цитирате непрестанно в следващите публикации и ми се струва безсмислено изтриването им. Инак, да, не са по темата.
Кристиян спокойно би могъл да се информира от който и да е мод или админ за времетраенето на бана си, тъй като не му е за първи път подобна комуникаця.

И аз имам питане, може би продължение към въпросите на мулти:

4. От кога никове или аватари, подобни на тези на друг потребител, се счита за неуместно оригиналничене и се наказва с бан? Едно предупреждение, че нарушава т. "еди коя си" от правилата на форума не е ли достатъчно?
От когато е нарочно и от когато се прави от човек, нееднократно предупреждаван тук.
Ще ви помоля да си спестите съветите относно достаттъчността на модераторските ми действия към друг потребител. Санкцията не е спонтанна.
Колкото до предаването на Марта, там участваха имена и лица, тук участват прякори. Както правилно отбелязахте всеки може да твърди за произволни съответствия и не виждам драма в това. За познатите няма неясноти, за непознатите е просто клюка, която може да бъде отхвърлена.

Мястото на въпроси към администрацията е на друго място.

# 335
Мисля, че това разчистване на темата е достатъчно, благодаря.   bouquet

# 336
П.С.  Бихте ли ми припомнили коя ваксина се свързваше с изоставането в говорното развитие?

Мисля, че МПР се свързваше и с дислексия. newsm78

# 337
На мен просто ми се вижда трудно да вярваш на лекаря си за някои неща, а за други да не му вярваш. Примерно, да не му вярваш, че болестите срещу които има ваксини са страшни и опасни, нелечими, а в същото време да му се довериш да лекува тези болести, когато и ако се сблъскате с тях...
Не бих могла да контрирам педиатъра за ваксините, а после да искам да ми лекува ошареното дете или пък пневмония, не дай си Боже нещо по-сериозно...  

А каква е разликата, ако детето ти е ваксинирано и въпреки това се разболее? Лекарят ще откаже да го лекува, щото вече си изчерпал парите от здравната каса за превенция ли? Simple Smile

Или само защото си си позволил да поемеш личната отговорност за взетото решение, вече трябва да се чувстваш неудобно, че детето е болно и го водиш на лекар? Аз не бих се почувствала, честно. Защото единствената разлика ще е, че детето не е набодено.

Ваксините никога не са били и не могат да бъдат гаранция, че едно дете няма да се разболее от същата инфекциозна болест. Има маса случаи, които го доказват. Дори напротив, ако имунитетът е компрометиран от ваксина, вероятността да се разболее от каквото и да е, е доста по-голяма. А когато то се разболее, следва въпроса - как лекар, който отказва правото на избор на родителите, ще ги гледа в очите и ще иска да му вярват, че е искрено загрижен за детето?  Дали на него би му било неудобно, как мислиш?

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 00:30 от multimodal

# 338
П.С.  Бихте ли ми припомнили коя ваксина се свързваше с изоставането в говорното развитие?

Мисля, че МПР се свързваше и с дислексия. newsm78
След МРП не съм говорила о/о месец. Вероятно е тя.

# 339
Чак сега изгледах предаването на Марта. И ми хареса. За толкова време, в такъв часови диапазон и предвид гледаемостта, смятам, че добре се е получило.

И какво значение има кой кога с какво е ваксинирал?! (следях тук нападките до момента, в който почна да се трие).

И аз съм ваксинирала дъщеря ми с всичко задължително до 2 годинки. Щото толкова ми е бил акъла тогава. Писала съм за това 100 пъти. Но синът ми успях да го лиша от това "удоволствие".

Отказах ваксините, така както отказах и много други неща на дърти години. И разбира се, че ще насоча или дам съвет на този, който иска да се информира за вредата от ваксините. Какво странно има в това?!

Браво на майките в студиото!   bouquet

# 340
И какво значение има кой кога с какво е ваксинирал?!

И аз съм ваксинирала дъщеря ми с всичко задължително до 2 годинки. Щото толкова ми е бил акъла тогава. Писала съм за това 100 пъти. Но синът ми успях да го лиша от това "удоволствие".

Отказах ваксините, така както отказах и много други неща на дърти години. И разбира се, че ще насоча или дам съвет на този, който иска да се информира за вредата от ваксините. Какво странно има в това?!

Браво на майките в студиото!   bouquet

Детето ми го ваксинирах до 2-месечна възраст и много съжалявам за това - съжалявам, че го ваксинирах, а не че спрях...  Laughing  Не смятам, че детето ми ще е защитено, ако е ваксинирано и не се гордея с това, че има цели няколко ваксини, напротив - яд ме много, че го допуснах... Дори не знам какво щеше да ми е, ако му бях сложила всичко до 2-год. възраст...  Rolling Eyes 

# 341

По темата - имахме среща с хелт визитър и си направих собствена статистика - за 4 години,срещнахме 5 броя такива - 4 от тях още при произнасянето на думите ВАКСИНИ и ИЗБОР ставаха подчертано агресивно-раздразнително-заядливи,нямам представа защо!  Rolling Eyes
Петият от тях просто замълча, ама с "онова мълчание дето говори", сякаш искаше да каже "разбирам ви и не се учудвам"!  Mr. Green

Весел ден на всички!

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 13:35 от Tatti

# 342
Стелт, хич не ми беше хубаво като разбрах как съм постъпила- глупаво. Глупаво, защото треперех да не прескочим консултация, а какво остава, ако предстоеше имунизация. Водех я чинно без дори веднъж да се позаинтересувам какво и бият в този момент и за какво е точно. Даже я водих на манту проба. Бързахме, с такси. Сакън да не изпусна часа. А всичко това можех да и спестя, защото аз си я гледах и нямах намерение да я пускам на ясла/градина. По-късно ни предстоеше заминаване. Така че детското заведение не можеше да ми послужи за оправдание "слагам ваксини, за да ми приемат детето в градината".

И всъщност 3-месечната кашлица на дъщеря ми след последната ваксинация ме накара да се обърна към класическата хомеопатия. От алопатичните лекарства как пък нито едно не помогна! Изкупихме аптеката. И как пък за няма и 24 часа се оправи след приема на хо л-во?!
Тя също е пила Туберкулин (спомена се в предаването). Да чукам на дърво, от пролетта на 2009 не е боледувала.

Изобщо не съжалявам, че тогава се обърнах към хомеопатията и че съм взела такова важно, обмислено и трезво решение да не ваксинирам себе си и децата ми. Мъжът ми също.

# 343
Скоро се сблъсках със здревеопазването в една евр. държава и искам да споделя нещо. Извинявам се ако сте го обсъждали, но не мога да ви изчета.

Забелязах че в БГ липсват някои важни информации свързани с доставянето на ваксините и контрол на тяхната безопасност. Никой не зная по пътя на доставката какво и как се случва и какво стига до нас.
В др държави  доставчиците са задължени чрез  законите на страната, по отношение на използването на  информирано съгласие при ваксиниране.
Пише в законите за доставяне на ваксини:
•   Доставчикът трябва да положи необходимите инф. съгласия за ваксиниране/ВИС /на подлежащия на ваксиниране или неговия попечител за всяка доза от ваксина.
•   да му дадат ВИС  преди прилагане на ваксината всеки път, а не когато Ваксината се прилага (не само с първата доза), и
Като се има предвид най-различни начини на ВИС те се смятат да приложими ако в тях има следното:
1.   Винаги предлагат на пациента или родителя, копие от съответния ВИС да се чете по време на посещението имунизация, както и копие (хартиен или електронен носител), за да вземе у дома. Винаги предлагат на пациентите възможност да задават въпроси. [Забележка: за комбинираните ваксини се прилага, да дадат на пациента отделна информация за всеки компонент.
2.   На Пациентът може да се предлага постоянно (напр., ламинирано) копие на ВИС да се чете по време на имунизация посещение (вместо своя собствен екземпляр на хартиен носител), или могат да бъдат насочени към съответната ВИС на офис компютър
3.   Винаги се насърчава пациента да вземе едно копие от всеки подходящ ВИС, когато напускат лекарския кабинет.
4.   Ако е необходимо, се дава устна допълнителна информация, с видеокасети, с допълнителни печатни материали, или по някакъв друг начин, които ще помогнат пациента да разбире болестта и ваксината.
Доставчиците също могат да  подготвят за пациента, родителя отделно форма на "информирано съгласие”.

Може би затова в България сме толкова неинформирани и като ваксините са задължителни рискуваме страничните реакции да се дължат и на неправилно съхранение на ваксини или на неправилно поставяне или на събиране на недостатъчни данни дали за пациента тези ваксини не са противопоказни.
Пиша тук защото например ако знаех че вследсвие на ваксината детето ми може да получи автоимунно заболяване за което има 100% предразположеност т. К. И аз и баща му сме с такива щях да знам и да го споделя с педиатъра. Но сега вече е късно.

# 344
Скоро се сблъсках със здревеопазването в една евр. държава и искам да споделя нещо. Извинявам се ако сте го обсъждали, но не мога да ви изчета.

Забелязах че в БГ липсват някои важни информации свързани с доставянето на ваксините и контрол на тяхната безопасност. Никой не зная по пътя на доставката какво и как се случва и какво стига до нас.
В др държави  доставчиците са задължени чрез  законите на страната, по отношение на използването на  информирано съгласие при ваксиниране.
Пише в законите за доставяне на ваксини:
•   Доставчикът трябва да положи необходимите инф. съгласия за ваксиниране/ВИС /на подлежащия на ваксиниране или неговия попечител за всяка доза от ваксина.
•   да му дадат ВИС  преди прилагане на ваксината всеки път, а не когато Ваксината се прилага (не само с първата доза), и
Като се има предвид най-различни начини на ВИС те се смятат да приложими ако в тях има следното:
1.   Винаги предлагат на пациента или родителя, копие от съответния ВИС да се чете по време на посещението имунизация, както и копие (хартиен или електронен носител), за да вземе у дома. Винаги предлагат на пациентите възможност да задават въпроси. [Забележка: за комбинираните ваксини се прилага, да дадат на пациента отделна информация за всеки компонент.
2.   На Пациентът може да се предлага постоянно (напр., ламинирано) копие на ВИС да се чете по време на имунизация посещение (вместо своя собствен екземпляр на хартиен носител), или могат да бъдат насочени към съответната ВИС на офис компютър
3.   Винаги се насърчава пациента да вземе едно копие от всеки подходящ ВИС, когато напускат лекарския кабинет.
4.   Ако е необходимо, се дава устна допълнителна информация, с видеокасети, с допълнителни печатни материали, или по някакъв друг начин, които ще помогнат пациента да разбире болестта и ваксината.
Доставчиците също могат да  подготвят за пациента, родителя отделно форма на "информирано съгласие”.

Може би затова в България сме толкова неинформирани и като ваксините са задължителни рискуваме страничните реакции да се дължат и на неправилно съхранение на ваксини или на неправилно поставяне или на събиране на недостатъчни данни дали за пациента тези ваксини не са противопоказни.
Пиша тук защото например ако знаех че вследсвие на ваксината детето ми може да получи автоимунно заболяване за което има 100% предразположеност т. К. И аз и баща му сме с такива щях да знам и да го споделя с педиатъра. Но сега вече е късно.

Информацията е много интересна и до този момент не е обсъждана. Благодаря!   bouquet

Може би затова няма създаден формуляр за информирано съгласие у нас. Не съм срещала такова изискване към доставчиците, а всъщност това би следвало да е тяхно задължение, наистина.

Но очевидно е умишлен пропуск в механизмите на изпълнителната власт, тъй като според Закона за здравето чл. 87 и 89, се полага информирано съгласие за ваксините.

Fanni, може ли да напишеш за коя държава става въпрос. Има ли го публикувано това някъде или е сред документацията по изискванията към доставчиците?

Общи условия

Активация на акаунт