Фиброаденом- да се оперираме ли?

• 193 099
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте дами ! Аз се връщам от преглед. Нещата са си както преди. Лекаря каза, че съм отличничка, никаква промяна няма в размерите нито на ФА, нито на кистата. Другата гърда е чиста. Боже, колкото пъти го видя този човек, толкова пъти се успокоявам за месеци напред.... Уникален е... Аз с влизането едвам не ревнах, понеже ме понаболява болната гърда отвреме навреме, и се бях стресирала много  yahoo_49  Той ми каза, ако много го мислите, има начин и той е операция. Аз казах, че не се притеснявам чак толкова  Mr. Green Голям страх имам от операции  Confused Говорихме си по време на прегледа, на мен сърцето щеше да ми хвръкне, даже на ехографа се видя как тупти. Слава Богу засега всичко е ок. Каза ми, че вързстта 25-30 е много хубава за деца и да се замислям  Mr. Green Отвън чакаха много пациентки. Имаше една много любезна и добра женица, с която со говорихме, докато ни приеме. Тя има ФА 2 на брой, от 30 години. И само се следи. Успокои ме доста, но все пак всеки организъм е индивидуален. Редовни прегледи на 6 месеца- 1 година и няма страшно.
Ох момичета.... от 2007ма на всеки няколко месеца треперя, и днес, както се надявам и още дълги години на същите дати да ми олеква така, както ми е паднал камък от сърцето сега...
Пожелавам ви много здраве, по-малко стрес и винаги повод за подобна радост като моята.
 Hug Heart Eyes

# 451
Ей, радвам се като прочета такъв положителен пост, че и аз съм на това положение. Абе само да ме заболи малкото някъде гърдата и започвам да мисля глупости. Въпреки, че двама мамолози ми казаха едно и също, единия от които д-р Василев - да не се притеснявам и да не го мисля! Rolling Eyes

Браво Теичка! Сега може да се насладиш на лятото и да се успокоиш! Peace

# 452
Да, Бетси, благодаря ! А искам само да вметна, че ме заболя доста, и то в зоните на фиброаденома, ей така , без причина точно час преди земетресението на 22-ри. Спомням си, че около 10 минути ме болеше, и то беше една странна болка, тъпа, необяснима. После пак ме боля там, и аз много се уплаших, веднага се вкарах във филма, че ме боли, защото расте  Shocked Но мога ли да знам какво всъщност се случва... Много е гадно, когато човек е хипохондрик, и то от най-върлите, като мен. Каквото и да ми се появи- от пъпка до синина от удар- все за лоши прогнози си мисля.... Не мога да си го обясня, но се опитвам да се владея, дано някой ден напълно превъзмогна страховете си. Разбира се, винаги ходя на преглед, когато нещо продължително ме притеснява.
Днес гледах снимките от ехото, ФА е към 7 мм, а кистата 4-5 мм. Дано се задържат такива.
Междодругото, в Първа градска ще има нов мамограф, много по-модерен и по-слабо облъчващ. Не успях да разбера много адекватно за какво иде реч, но предполагам, ако звънна ще бъда осведомена. Даже Стоименов каза, че ще провеждат обучение ли... леле, аз толкова се бях стресирала, че нищо не разбрах от казаното. Ако някой се интересува, може да се обади.
 Hug

# 453
  • София
Теичка,поздравления за прегледа ! но съвет от мен никога не казвай ,че те е страх , защото веднага ще те пратят на хирург , не за друго а за да се "застраховат" те самите !успех!

# 454
Да, Бетси, благодаря ! А искам само да вметна, че ме заболя доста, и то в зоните на фиброаденома, ей така , без причина точно час преди земетресението на 22-ри. Спомням си, че около 10 минути ме болеше, и то беше една странна болка, тъпа, необяснима. После пак ме боля там, и аз много се уплаших, веднага се вкарах във филма, че ме боли, защото расте  Shocked Но мога ли да знам какво всъщност се случва... Много е гадно, когато човек е хипохондрик, и то от най-върлите, като мен. Каквото и да ми се появи- от пъпка до синина от удар- все за лоши прогнози си мисля.... Не мога да си го обясня, но се опитвам да се владея, дано някой ден напълно превъзмогна страховете си. Разбира се, винаги ходя на преглед, когато нещо продължително ме притеснява.
Всички сме така като ни се налага да ходим често по лекари и то за такива сериозни неща ooooh! Но наистина трябва да не го мислим много, защото от това само можем да си го докараме наистина до главата! Wink Не, че аз успявам много, но поне се опитвам Hug

# 455
Извинявам се предварително, че задавам въпроса си тук, но не намерих тема ,която да обсъжда моето питане, а тук пишат много жени преминали през операция. Преди година и 8 месеца ми извадиха два фиброаденома от дясната гърда. Ходя си на профилактичните прегледи- всичко е чисто. Това, което ме притеснява е, че от 2-3 месеца тази гърда е видимо по-малка от другата. По принцип дясната винаги е била по-голяма от лявата, по-бързо е реагирала на промени в теглото или хормоните, дори и след операцията. Но сега не е така все едно е "независима" - не се влияе от нищо, само е намаляла. Има ли друг след операция да наблюдава подобни промени.  newsm78

# 456
  • София
Аз не разбрах точно какво се случва с оперираната гърда,но мога да ти кажа ,че и моята на мястото на бучките е празна  Embarassed т.к. моите не са никак сочни  Laughing когато легна и си пипна белега ясно си личи къде им е било мястото и си седи като празно
Надявам се съм била полезна с отговор.Моето лично мнение е ,че е нормално да ти е празничко,особено ако са били и по-големи бучиците.Моите бяха 10/2 и 10/5мм,но и гърдите са малки и се усеща липсата им

# 457
KokoJ благодаря за отговора. Явно наистъна объркано съм го написала. Не става въпрос за мястото където са били, при мен там си е по-плътна структурата травмирано от операцията. Става въпрос за цялата гърда, че стана видимо по-малка от другата. Това, което по-скоро ме притеснява, че не "реагира" като другата. Т.е. не се подува например когато съм в овулация или преди цикъл, което нормално ми се случваше. Лявата гърда си следва промените в тялото нормално.  Sad Просто не ми се тича на лекар, ако е нещо нормално. И аз като повечето момичета се следя за разни промени, но нежелая да се вманиачавам и тормозя при всяко дребно нещо. Ще съм благодарна на още мнения   bouquet

# 458
Не знам на какво се дължи, но според мен е хубаво да се консултираш със специалист. Най-вероятно е нормално след такава операция. А може и на хормонална основа да е. Но колкото и да ти е неприятно, един специалист най-добре ще знае на какво се дължи, ние едва ли ще ти дадем отговор. Rolling Eyes

# 459
Исках да попитам нормално ли е да има някаква болка при фиброаденома? Ходила съм три пъти на ехограф и то при трима различни лекари, всички твърдят, че е фиброаденом. До скоро кърмех, мисля да го махна след няколко месеца. Но напоследък (може би след като спрях да кърмя) ми се случи 2-3 пъти да усетя някаква срязваща краткотрайна болка в гърдата, където и фиброаденомът. Нормално ли е това?

# 460
Бухтичка и аз от време на време усещам някаква болка на мястото, където е фиброаденома. И само го мисля като усетя, а двама лекари ми казаха, че е фиброаденом, който дори не се напипва. Аз също искам да питам другите дали са усещали нещо и през колко време се наблюдават, защото аз трябва след 6 месеца да ходя. Rolling Eyes

# 461
И на мен през 6 месеца ми казаха май. Аз малко повече ги направих, но поне се надявам да го махна скоро.

# 462
Нормално е. И мен ме срязва по този неприятен начин. На 6 месеца, до една година се ходи редовно. Не е фатално, ако се пропуснат 1, 2 месеца според мен. Но задължително се вслушвайте в съветите на лекуващия ви мамолог.
Успех ! Hug

# 463
Теичка мерси и на теб успех! Hug

# 464
Здравейте! Виждам че тук сте се събрали момичета със сходни проблеми и препатили от такива образования на гърдите. С две думи да разкажа и за себе си:
Преди около месец съвсем случайно напипах малко топче в дясната ми гърда. Предположих, че може да е от кърменето, я запушен канал я друго нещо...и си казах че ще изчакам няколко дни да видя дали ще се махне! Да, ама то си седеше и не мърдаше! Отидох до личната лекраката и тя ми даде направление за мамолог (за трета градкса болница в София става въпрос). Отидох, прие ме лекарят и го видя на ехографа, като през цялото време мълча и едва ли не ми се кара, че не било от сега и т.н...но така и не ми каза какво точно е !!! Намекна ми 3 пъти да си платя потребителската таска от 2,90 лв да не забравя случайно и ме изпрати с думите: "Не е злокачествено но трябва амбулаторно да се премахне в рамките на 20, 30 минути. Ела, когато спреш да кърмиш съвсем и след цикъл да го видя пак дали има промяна в размерите! Айде...." Даде ми един лист с диагноза и описание от който нищо не разчитам и до там моя преглед свърши, като ме остави уплашена и объркана! Нямах и възможност да си задам въпросите...Може би и аз имам вина, че не бях достатъчно настойчива и само слушах, но останах без думи само като спомена как трябва да се премахва! Доста се стреснах и за миг ми мина какво ли не през ума...
Насочила съм се към друг мамолог, който ми го препоръчаха и другата седмица ще ходя за второ мнение и искрено се надявам да ми обясни за какво става въпрос, какво е това в гърдата ми, как ще се маха и т.н. Rolling Eyes
Ще следя темата и ви моля за стиснати палчета за мен! Хубава вечер на всички  Wink

Общи условия

Активация на акаунт