Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога безопасно да изследвам гърдите си у дома?
Какви са видовете доброкачествени тумори на гърдата?
Какви са препоръчителните редовни прегледи при мамолог?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога безопасно да изследвам гърдите си у дома?
Жените трябва редовно да извършват самостоятелно изследване на гърдите, за да открият всякакви промени. Процедурата трябва да се извършва в началото на всеки менструален цикъл, в легнало положение и с помощта на огледало. Внимателно инспектирайте гърдите си, опипайте ги и проверете за необичайни промени във формата, кожата или зърната. Ако забележите някакви аномалии като бучки, промени в зърната или секрети от зърната, консултирайте се с лекар незабавно.
-
Какви са видовете доброкачествени тумори на гърдата?
Сред видовете доброкачествени тумори на гърдата се откриват аденом, фиброаденом, тубуларно-аденом, лактиращ аденом и папилом. Аденомите изискват хирургично отстраняване и могат да рецидивират, но не метастазират. Фиброаденомът има плътна консистенция, белезников цвят и е ясно ограничен от околната тъкан. Тубуларният аденом представлява полипоидна маса, а лактиращият аденом винаги е свързан с мастит. Папиломите са по-чести при възрастни жени и причиняват кървене от зърното.
-
Какви са препоръчителните редовни прегледи при мамолог?
Редовните прегледи при мамолог се препоръчват веднъж годишно за жени над 40-годишна възраст. До 35-годишна възраст се препоръчва ехографско изследване, а след това - мамография. Според общоприетия правилник в здравеопазването, клиничните прегледи на жени между 20 и 40 години се извършват на всеки три години. Мамографията се извършва за жени над 35-40 години, освен ако няма други показания.
-
Какви са алтернативните методи за лечение на фиброаденоми?
-
Какво е фиброаденом и как се лекува?
Той ми каза, ако много го мислите, има начин и той е операция. Аз казах, че не се притеснявам чак толкова
Но наистина трябва да не го мислим много, защото от това само можем да си го докараме наистина до главата!
Не, че аз успявам много, но поне се опитвам

Просто не ми се тича на лекар, ако е нещо нормално. И аз като повечето момичета се следя за разни промени, но нежелая да се вманиачавам и тормозя при всяко дребно нещо. Ще съм благодарна на още мнения