Отговори
# 330
     Да простя означава да не държа карез, да не тровя себе си с негативни чувства. Обаче съвсем не означава, че ще позволя на някого да се държи по подобен начин отново с мен - ако това ме наранява. Да си намери друга жертва!  Crossing Arms

На същото мнение съм.Прошката е за минали събития ,които не могат да се променят.След като сме чели тази тема и книгите,които се препоръчват тук,малко или много трябва да сме наясно къде сме допуснали грешка , какво да променим в отношенията си и поведението си и как да не допускаме да бъдем наранявани.
И така искам да мога да си замълча, когато спорим, ама като не могааа.... Tired
Не мисля,че трябва да замълчиш, ако наистина не го искаш.Ето защо:
Цитат
Главната причина да се гневим е чувството, че не се отнасят към нас с подобаващото уважение. Когато почувстваме, че не ни обръщат внимание, когато ни използват, когато сме притеснени, усещаме как се надигат неудържимо поривите на гнева в нас. Отреагирайте с гнева си незабавно! Не го сдържайте! Не си правете „черни списъци"! Ако изпитвате яд, проявете го! Кажете на другия какво не ви харесва в момента, още когато го направи. В противен случай ядът ще расте вътре във вас, докато отрови и вас, и другия, или и двамата. Ако трябва да повишите тон, да креснете или да изръмжите -направете го! Важното е да се отървете от него, да го изпуснете! Мълчаливото лечение не помага! То може да предизвика само отчуждение и прекъсване на пътищата за общуване. Е, понякога, когато сте разгневени, може да изтървете дума или да направите нещо, за което да съжалявате. Добре тогава. Нали затова разгледахме дихателното упражнение за изхвърляне на напрежението? Поеми дъх, задръж го, издишай... Повторете това три пъти и ще видите, че с издишания въздух всеки път изхвърляте по малко и от гнева си. А следващата стъпка вече е: да изясните спокойно нещата с човека, който ви е разсърдил. Никога не изпадайте в ярост! Няма място за ярост в едно човешко общуване. Ако някога ви причернее, и ви се поиска да пернете някого, излезте от стаята, изхвръкнете от сградата, напуснете града ако трябва, и то за достатъчно дълго време, за да можете да „изприказвате", да „издишате" или да „обезвредите" гнева си.

# 331
  • Бургас
Мила, благодаря ти за "властните драми", не ги бях чела, но сега ще си взема и книгата.
Pinkito, не ме обезкуражаваш, напротив аз също съм с 20 годишн брак и се надявам един ден и ММ да се позаитересува, какво всъщност чета. Той се пази от тези книги да не му объркали мозъка, не искал някой друг да му казва, как да мисли и какво да прави. Аз по принцип чета много, но сме стигнали до там, че като ме види с книга и се дразни. Типичният изискващ от властните драми - "Спри да четеш тези глупости, а погледни живота. Успяват реалистите, а не тези които са в небитието". Изкарала съм поне 100 часа личен опит, за да се отърва от чувството на вина, с други се получава, но там където е най-необходимо......тц.
viivaldii , права си съпа, но прошката и търпението не са ли взаимосвързани?

# 332
А това открих вчера.Много е добро- изобщо ТЕС е чудесна техника.Мисля,че е свързано с дискусията в момента.Пробвайте го.
Цитат
Един нов общ подход за премахване на нежелани емоции.
Състои се в следното:
На всяка точка се повтаря това Заклинание:

Нека (всеки страх) протича през мен.
Освобождавам духа си от емоционален плен.
Животът прекрасен е тъй без окови.
В кръвта си усещам енергии нови.

Емоцията в скобките може да бъде заменяна по желание - тъга, гняв, вина, отчаяние и т.н.
Идеята е емоцията да не бъде повече задържана в тялото, а да премине през него и да го напусне. Докато се повтаря това заклинание на всяка точка трябва да се следи за физически усещания, които индикират раздвижване на енергията в дадена област и освобождаване на складираните негативни емоции.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 14:21 от Sweta

# 333
lili-lilian
Цитат
viivaldii , права си съпа, но прошката и търпението не са ли взаимосвързани?
Зависи какво търпиш?  Naughty
Преди време бях писала за едни българки в Германия дето и те „мнoгo търпеливи“.
Та тогава тази случка доста ме накара да се замисля .
Имаше една роднина на мъжа ми, дето тогава доста ме „тормозише“.Сега се смея за какви глупости съм се вързвала ,но тогава . newsm45
Та сватята идваше почти всеки ден в нас да ми обясни ,че не се слага картофи в супата ,че няма да успея да си взема изпитите –нейният мъж го бяха късали мнoгoкратно на същите изпити ,че аз ли ще ги взема -е взех ги . smile3534
И по съвет на всички приятели и роднини(разбирай български) аз търпях – щото kaкво ще стане ако се скарам с сватята ? fight
Та туй търпение продължи 2 години .
Като излезе историята с нашите българки ,аз реших,че няма да и мълча –сватя не сватя ама сте види тя кой кого .Ела ма сватя ела ма душко да те науча аз как е на български –„момиченце дай си ми зъбките“ fight На следващият ден с радост е посрешнах и такива и ги наговорих .Сватята си изпи врялото кафе обясни ми, че тя не знаела ,че ме наранява и изчезна .Мина се седмица две от сватята ни вес ни кост .Бре „умрял е звера“ да знаеш щом 2 седмици не минава да съветва само това ще да е ?  newsm78Или ме чака с заредена пушка от вън да ме гръмне ? newsm78-нищо подобно сватята си беше намерила друг „търпеливец“ на които да раздава акали . Само ,че аз съм за бои ако бях реагирала още първият път ,нямаше да се наложи да е търпя 2 години и да рева нали ? PeaceОт тогава не е припарила в нас . Laughing
Другите „новодошли в семейството“  също не са пропуснати .И на тях сватята ходи и им трови живота .На скоро другата сватя ме попита какво съм направила на „всезнаещата сватята“ , че все ме хвали и дава за пример ,а пък нея е тормози ?  smile3556

Интересно ,че в синонимня речник на думата търпя отговарят следните синоними :
трая, изтрайвам, утрайвам, понасям, издържам, изтърпявам, претърпявам,  примирявам се, кротувам, мирувам, трая си ,позволявам, допускам, толерирам, страдам, тегля, мъча се, изпитвам, преживявам, устоявам на, понасям с търпение, нося, подложен съм на , пострадвам
от тук:
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BF%D1%8F

Sweta подкрепям мнението ти за ТЕС  Peace

# 334
  • Бургас
Благодаря viivaldii , по-скоро е емоционален тормоз, омаловажаване и понякога подигравка за моите увлечения. Но много ми тежи, защото не мога да се отпусна и да говоря за това. А що се отнася за това да споделя, как се чувствам от неговата реакция - пробвала съм, казва ми, че когато спра да чета тези глупости, няма да се чувствам така и не приема, че това е важно за мене. Много ми е чудно вие, как сте увлекли вашите съпрузи по този вид литература?

# 335
  • Добрич
На порции. Малко по-малко. Преди да се усети какво става.  Mr. Green  Но все още има какво да желая.

# 336
Бих ти препоръчала книгата на Лилиан Глас - Той казва, тя казва: Как да преодолеем пропастта.И другата Мъжете са от Марс, жените - от Венера на Джон Грей .Само ,че бих ти препоръчала ако можеш си ги вземи като аудиокниги и вечер  като си легнеш или пътувате двамата за някъде  си ги пускай „уж на тебе“ ама „мъжо“няма къде да бяга и „ще не ще“ ще слуша и той  Laughing– ще разбере как работят „ душите  ни женски “ , а пък и ти ще разбереш някои учудващи истина за мъжете. GrinningУспех . Peace

# 337
  • Tам през Атлантическия океан
Лаодзъ казал на учениците си:
- Никой никога не е могъл да ме оскърби.
- Моля те, разкажи ни тази тайна, защото и ние не харесваме да ни оскърбяват - казал ученикът.
- Грешите. Никой не е могъл да ме оскърби, защото не съм искал почести. Вас винаги ви оскърбяват, защото сте жадни за признание. Мен никога никъде не са ме гонили, защото винаги сядах до входа където хората оставят обувките си. Никога не са ме молили да направя път, защото винаги стоях в края, откъдето никой не можеше да ме избута встрани. Бях много щастлив че съм в края, това ме спаси от всички тревоги. Никой никога не ме гонеше оттук и не ме избутваше встрани, никой никога не ми казваше: "Махни се!", защото винаги бях на последното място. По-нататък нямаше друго. Никой не искаше да бъде на това място. Аз бях господар на своето място, винаги бях негов повелител. Никой не можеше да ме изгони от там, където стоях.

# 338
Desss   Hug

последните на Земята са първи на небето  Peace

viivaldii , благодаря за справката от речника, полезна ми бе Simple Smile)

# 339
  • Шотландия
Мила, много ти благодаря- прегледах линка, който си посочила. Открих много неща за своята ситуация...Има ли смисъл да го даваме на взискателиня това четиво или просто да следваме съветите за справяне?
Ай, каква хубава тема за дискусия се е заформила - за миУото  Joy. Енита, на миУото бих дала да чете, САМО ако чете подобни книги - в случая, първо бих приложила другите съвети. Ако оттам нататък се заинтересува, в смисъл, повярва какво става - тогава - може. Но - ако сам поиска.

Мила, благодаря ти за "властните драми", не ги бях чела, но сега ще си взема и книгата.
Pinkito, не ме обезкуражаваш, напротив аз също съм с 20 годишн брак и се надявам един ден и ММ да се позаитересува, какво всъщност чета. Той се пази от тези книги да не му объркали мозъка, не искал някой друг да му казва, как да мисли и какво да прави. Аз по принцип чета много, но сме стигнали до там, че като ме види с книга и се дразни. Типичният изискващ от властните драми - "Спри да четеш тези глупости, а погледни живота. Успяват реалистите, а не тези които са в небитието". Изкарала съм поне 100 часа личен опит, за да се отърва от чувството на вина, с други се получава, но там където е най-необходимо......тц.
Хаааа, властните драми са ми настолно четиво на мене - тооолкова много неща обясняват в динамиката на отношенията...  Абе не разбрах откъде ти се появи чувството за вина в тая ситуация???  newsm78

Сега разправих на миУото накъде се е завъртяла темичката - имаше някаква пипкава работа и ме слушаше. И му казвам - и ти в началото беше така, колко сълзи съм изляла - от глупост  Joy И той веднага каза:
- Ама аз не смятам, че твоите книжки  са глупости?
- Така ли? Че кога си промени мнението?  newsm78 (подпитвам аз и кокоря очи)
- Е, не споделям сто процента от това, в което вярваш... ама..  Thinking
- Е, кое те накара да попромениш становището си?  Wink
Той се зачеса по главата и каза:
- Ми де да знам... Май това, че тези неща всъщност работят, дават резултати...  newsm78
Но тръгна оттам, че е разбрал, колко много ме наранява с тези си безпощадни коментари
- И защо да наранявам жената, която обичам? Може да не разбирам някои неща или даже да не ги харесвам... ама нали всеки си има право на свои виждания?

После, като се върна назад и рече...
- Знаеш ли, в началото имах чувството, че искаш да ме "обърнеш" в "твоята вяра" (той все още смята, че е атеист  Joy - голям майтап!). И естествено, се съпротивлявах. Тези твоите дружки във форума - дали се опитват да обясняват на мъжете си вашите работа?
- Абе де да знам...  newsm78
- Това си е естествена реакция - когато усещаш някакво "нападение" - да си защитиш възгледите си.

Така че, отпускане на хватката му е майката....  Joy И аз си спомням момента, в който трябваше да реша за себе си дали ще успея да го оставя да има собствените си възгледи, различни от моите, и все пак да го обичам. Сега практиката показва, че с времето той е приел много от нещата, в които вярвам... Е, аз съм приказвала, разбира се - но в началото ме слушаше от любезност.  Кога с половин ухо, кога - с четвърт  hahaha bowuu

Вивалди, смях се с глас на историята за твоята сватя ти имаш дар слово - пишиииии!!!  Hug
Честита Ралица на Jorito!!! Много любов да има в живота си - и само радост! Айде, девойки, да я орисаме!

Последна редакция: сб, 19 мар 2011, 02:42 от *Мила*

# 340
  • Tам през Атлантическия океан
Desss   Hug

последните на Земята са първи на небето  Peace

Това като за успокоение на неудачните  Sunglasses

Относно притчата - човеци сме  Wink оскърбявали са ме аз също .....
И въпреки тревогите и всичко   съм   newsm47 happy

Цитат

Бях много щастлив че съм в края, това ме спаси от всички тревоги.

На Jorito , честито рожбенце  Hug

# 341
Jorito,   Честита Принцеса !  Нека бъде здрава, красива и добра,  да  изпълва света с любов  и  хармония !  

Последна редакция: сб, 19 мар 2011, 06:14 от Pinkito

# 342
Jorito   bouquet   Честита ти рожбичка!
Благословена да е Ралица!
Нека бъде много здрава, щастлива обичана и обичаща!
Нека види света много по-различен от този в нашите очи - красив и добър!
Нека всеки Божи ден се гордееш с нея!
Praynig  Praynig  Praynig

# 343
Относно мИуту - има едни моменти, при които се получава(поне в повечето случаи) обединяване на аурата на феичката с тази на муУту и:) В този специален момент феичката може мислено и интензивно  да произнася универсалната мантра АУМ, за да пренесе и милото на ново вибрационно ниво...Simple Smile

п.п.
18+ 

Последна редакция: сб, 19 мар 2011, 12:20 от Vox populi

# 344
Здравейте !  bouquet
Въпросът ми не е свързан с темата, но тъй като вие знаете толкова много неща
реших, че може да има някой, който да ми даде отговор.
Отнася се за следното: Цяла седмица ми "играе" дясното око и то до такава степен,
че направо не виждам. Не мога да ви обясна точно, но това "трептене" е непоносимо.
Какво може да значи това?
Благодаря ви! Лек и спокоен ден на всички! Hug

Общи условия

Активация на акаунт