Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 9

• 78 406
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
И дума не може да става да се сравняват Ибрахим и Хюррем,това което е постигнал Ибрахим ,да се издигне от обикновен слуга до Велик Везир е благодарение и единствено само на способностите му-интелект,дълбоки познания в областа на политиката,военното дело ,дипломацията....докато при Хюррем благодарение и единствено на способностите и,но на друго поприще  Joy Joy Joy

Тука малко си попресолил манджата, Ibrahim.

Всеки се бори според способностите си и според възможностите, които му се предоставят. В епоха, в която жената е по-скоро притурка към мъжа, е трудно да се изявят способности в области като политика, дипломация и т.н. от една жена, даже и тя да е имала такива.

Ясно е, че способности на онова "друго" поприще ти не признаваш. Само не е ясно, и може би никога няма да се изясни, благодарение на какви точно способности Ибрахим се е издигнал. Дали само благодарение на споменатите от тебе или И на някакви други, на "друго" поприще. Същото поприще като на Хюрем.

# 526
# 527
И дума не може да става да се сравняват Ибрахим и Хюррем,това което е постигнал Ибрахим ,да се издигне от обикновен слуга до Велик Везир е благодарение и единствено само на способностите му-интелект,дълбоки познания в областа на политиката,военното дело ,дипломацията....докато при Хюррем благодарение и единствено на способностите и,но на друго поприще  Joy Joy Joy

Доста предизвикателно предположение.  Mr. Green Нека обаче да си спомним, че Ибрахим е бил соколарят на Сюлейман, преди той да стане султан, просто другар в ловджийските му походи. Какъвто и природен интелект да е имал, колкото и да е учил след това - минали са само 2 години - не може да е постигнал толкова дълбоки познания в "областа на политиката, военното дело, дипломацията...."  Simple Smile
През това време и Хюрем може допълнително да се е образовала, тя също притежава природен интелект, а като дъщеря на свещеник, и някакво образование. Освен всичко останало е имала и толкова отричаната от някои мъже, но така или иначе присъща женска интуиция, която със сигурност е иомпонирала на Сюлейман, освен че го е покорила  с външността си, жизнерадостта си и веселия си нрав.  Grinning
Но наистина - за всичко това може би ще разберем по-нататък във филма.   Praynig Peace

# 528
Не мисля ,че между Хюрем и Ибрахим може да има сравнение  те двамата са на различно ниво в йерархията ,защо мислите , чеединия образ е ощетен за сметка на другия та това е просто филм и ние виждаме виждането на сценариската за тях а ако искате да прочетете за историческите личностти отидете в уикипедия там е написано всичко.

# 529
Aаа аз не съм пускал никакви мухи...те си летят в Историята от доста време насам... PeaceДа се отричат политическите и военни способности на Ибрахим е най-малко несериозно.Любопитно ми е кои езици е владеела Александра,какви познания е имала.Не видяхме нито едно от тях досега.

# 530
# 531
Не мисля , че трябва да очерняме един или друг образ артистите много добре пресъздават образите. Не мисля,че Ибрахим е бил посредствен той е ръководел цялата външна политика на Османската империя когато е бил Велик везир. Той бива обезглавен не поради некадърност,  а поради интриги въпреки ,че е знаел какво го очаква е решил да бъде до край лоялен към Сюлейман.За това свое решение да го премахне Сюлейман съжалява до края на живота си. Хюрем сигурно е имала и тя своите таланти но кажете ми какво може да знае едно 15 годишно момиче с времето може да се развие нейния образ.

Благодаря на Ибрахим за аплодисментите.

# 532
Aаа аз не съм пускал никакви мухи...те си летят в Историята от доста време насам...
те че бръмчат ясно, това им е работата  Mr. Green  просто казах, че си противоречиш  Wink Peace
за езиците на Хюррем беше шега, визирах 'благословията' към Ибрахим, беше на друг език  Grinning

в никакъв случай не отричам достойнствата на Ибрахим, каквито и да са те, с нетърпение чакам да ги видя
но мисля, че ако се ограничат достойнствана на Хюррем в харема, ще е унизително за самия султан
пак казвам, има много време, тепърва очаквам развития  Peace Peace
така или иначе, времето и порядките във филма са достатъчно сексистки  ooooh! Sick  за да превръщаме и темата в такава  Rolling Eyes Peace

# 533
Aаа аз не съм пускал никакви мухи...те си летят в Историята от доста време насам...
те че бръмчат ясно, това им е работата  Mr. Green  просто казах, че си противоречиш ....... времето и порядките във филма са достатъчно сексистки  ooooh! Sick  за да превръщаме и темата в такава  Rolling Eyes Peace
Въобще не мога да приема ,че си противореча,едно е тези взаимоотношения да са основното ястие ,друго е, да са само подправките (при Хюррем това е основното във взаимоотношенията им,докато при Ибрахим ,дори да е имало такива ,те са били само за подобряване на "вкуса"),този пост май го написах под влияние на Лорд оф дъ шеф, newsm78 Joy Joy Joy...напълно съм съгласен ,че темата не трябва да се превръща в сексистка....още не съм подхванал Сюлейман хахахаха.Гледайте по весело на нещата.

# 534
Не мисля ,че между Хюрем и Ибрахим може да има сравнение  те двамата са на различно ниво в йерархията ,защо мислите , чеединия образ е ощетен за сметка на другия та това е просто филм и ние виждаме виждането на сценариската за тях а ако искате да прочетете за историческите личностти отидете в уикипедия там е написано всичко.

Кой говори тук за ощетяване на екранните образи? Сценаристката може да си ги представя както си иска. Тук ставаше дума за достойнствата и способностите на историческите личности на двамата, което е различно от екранните им образи, нали? И мисля, че Ibrahim започна да ги сравнява, ако не бъркам. Както и да е, даже и да не е бил той, видно е, че няколко души се хванаха за неговото забиващо Хюрем изказване.
А ако някой иска да си изясни неща относно дадени исторически личности, трябва да се порови в доста източници. История не се учи от уикипедията и там далеч не пише всичко. 

# 535
В Уикипедия пише кои им са източницците, защото се надявам, че няма да имаме достап до източници които за този период са с  арабски йероглифи. Не е никак приятно да плюете определени герои,  а не се наслаждавате на художествените достойства на филма или се влияите от двете книги които нямат нищо общо със сценария.

# 536
Nur6, аз не виждам никого тук, който да плюе по някой от героите или по дадена историческа личност. Просто някой подчертава достойнства на определен герой или ист.личност, а спестява или не признава такива на друг герой или ист.личност. Въпрос на становище. Това бих го нарекла спор, даже пак е пресилено, но в никакъв случай и плюене.
И защо мислиш, че непременно се влияем от някакви книги, не може ли да сме чели история?

# 537
Включвам се и аз в дискусията. И моето мнение е като това на peregrin. Вероятността Ибрахим и Хюрем, както и Ибрахим и Хатидже, Ибрахим и Махидевран да са се познавали лично в този период е минимална, да не кажа никаква. Най-малкото никоя от жените не е живеела в Топкапъ по това време, а Ибрахим не е имал достъп до другия дворец. Много неща във филма са променени за нуждите на сценария, при това сценарий за сериал от няколко сезона, така че всяка възможност за нова сюжетна линия се използва максимално.

Съгласна съм и със sara bri по въпроса за жените. Жените не са имали еднакви възможности с мъжете и не са можели пряко и легитимно да участват в управлението. При всички случаи това е ставало чрез техните мъже, синове, зетьове, братя – коя с каквото разполага. Въпрос на лични разбирания е дали човек ще възприема тази намеса като по принцип нелегитимна, както са я възприемали през 16 в., или като, да речем, коригиране на една несправедливост в обществените порядки. Аз лично клоня към второто. С две думи – не се знае какво щеше да постигне Хюрем, ако беше имала възможностите на Ибрахим.

Плюс това мисля, че фактори като образование, знаене на езици, компетенции във военното дело и т.н. не са били решаващи за решенията на Сюлейман кого да издигне. Сега във филма не личи много, но самият той е бил достатъчно образован и е знаел достатъчно езици, за да се справя сам на аудиенциите с посланиците. Просто не е било по протокол да общува директно с тях. Освен това империята е произвеждала множество грамотни чиновници, военни, инженери и всякакви подобни, така че основният фактор при издигането и на Хюрем, и на Ибрахим според мен е бил доверието на Сюлейман към тях. Това е ключов въпрос при всяка средновековна монархия, не само османската – на кого да се довериш и на кого не. Дългите отсъствия при походите, бавните комуникации, слабата централна власт, силните местни лидери, трудностите при контролирането на огромните армии са страшен проблем за тези владетели. Трябва да имаш поне един напълно лоялен човек в столицата, от който да получаваш достоверна информация, като отсъстваш по година-две заради някоя война. Според мен това е големият коз на Хюрем – абсолютната й лоялност към Сюлейман, поне това историците не й отричат. Имала е възможност в късните години от живота им, при двама възрастни синове със собствени деца, при това провинциални управители със свои армии, приближени и т.н., оставайки сама в Истанбул за дълги периоди, да подкрепи например Баязид или Селим да детронират вече възрастния Сюлейман, да стане валиде султан, но не го е направила. Въпреки че е била по-млада от него и вероятността да го надживее е била голяма. А не е нещо непознато в османската история. Бащата на Сюлейман – Селим, се възползва точно от едно такова отсъствие на брат си Ахмед (когото всички са виждали като най-вероятния следващ султан) от столицата, детронира възрастния си баща Баязид, който умира месец по-късно, избива братята си, синовете и внуците им след гражданска война и става султан. По някаква причина обаче Ибрахим не се е справил с въпроса с доверието, има сто теории каква точно.

В тази връзка да отговоря на въпроса на Kordelia – Сюлейман най-вероятно не е първороден син на Селим, имат голяма разлика във възрастта. В Османската империя не се спазва принципа на първородството при наследяването, всички братя имат еднакви права. Селим е имал още няколко синове, но няма единно мнение какво е станало с тях. Или са починали като деца или ги е екзекутирал преди някой от последните си военни походи. Повечето историци поддържат второто мнение, защото не им се вижда логично Селим да рискува бъдещето на династията с един-единствен жив син, който да чака да порасне. Т.е. вероятно е щял да си направи още синове на мястото на починалите, колкото и грубо да звучи, но така са мислели тогава. Затова другата теза е, че е избрал Сюлейман за наследник, изчакал е да му се родят внуци от този син и е премахнал братята му, за да се избегне гражданска война.

И последно, понеже постът ми не стана достатъчно дълъг, ще добавя, че за мен тезата за „цивилизоването” на жените в харема е малко анахронична. Културите, към които са принадлежали, преди да се озоват в Истанбул, не са били по-малко култури от османската. Просто по-различни и понякога разликата е била достатъчно голяма, за да не могат да използват никаква част от образованието си, дори и да са имали такова. За повечето всичко е започвало от нулата – нов език, нова азбука, нова религия, нови нрави. Дори Хюрем като дъщеря на свещеник да е можела да чете и пише, да е познавала основната християнска литература, тези знания са били неприложими в османския двор. В този смисъл като жена и чужденка е трябвало да стопи огромни разстояния, за да се изравни с мъже като Ибрахим Паргалъ.

Аз също коментирам историческите личности, а не героите във филма, и разбира се, си пиша личното мнение Peace.

# 538
Мижитурка ,страхливец, нищожество не са ли обидни епитети. Сара бри не четеш последователно .Малко уважение към четящите.

# 539
Момичета имам въпрос Сулейман първороден син на Селим ли е бил?? Praynig newsm78

Преди дни си "преговорих" първите серии Grinning В първа серия, когато се събраха да поздравят новия султан,везирите си "клюкарстваха" Mr. Green
СС има  брат ,на когото не е разрешено да пристъпва границата  на дворцовите земи... newsm78
Не зная дали е първи , втори...и не зная защо го споменаха- ще го вкарат ли в сценария... Praynig
например тази вечер Mr. Green след като си мислят ,че Сюлейман е мъртъв... newsm78

Около 11 мин

http://www.dailymotion.com/video/xgi3to_yyyyyyyyyyyyy-yyy-1-yy-y … yyyyyy_shortfilms

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 09:11 от Lilims

Общи условия

Активация на акаунт