Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 9

• 78 404
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • Атлантис, Галактика Пегас
джейн-б ,огромно благодаря за отговора по въпроса на първородство на Сулейман.   bouquet  bouquet  bouquet

Мижитурка ,страхливец, нищожество не са ли обидни епитети. Сара бри не четеш последователно .Малко уважение към четящите.
Това са мои думи и не мисля да се отричам от тях.  Не ми харесва образа който показват на Ибрахим, уважението ми към артиста че успешно го пресъздава, за да може да предизвика подобни чувства.  Wink Обидни епитети към персонажа, но това е лично възприятие.
Също не ми харесва и образа изграден до тук на Хюррем, безскрупулна, нагла, арогантна, хитра, отмъстителна кучка. Не ми се вярва в действителност да е била такава, не и на тази крехка възраст от 15-16 години. Не би оживяла там.  Wink

# 541
Джейн 6,мойте адмирации за пост 538,не само защото показваш сериозни познания за турската история,порядки и обичаи,което вече разбрахме,но и защото умееш да ни ги поднесеш по един
много интересен и коректен начин.
Харесвам  и подкрепям постовете на perigrin,Sara bri,Корделия,Пенда.
Аз лично не мога да си представя,че на 15 год. Хюрием,която ляга в леглото на султана непокътната,
може да го омае със секс способности.,,Може би в библиотеката на баща и наред с църковните книги
 е имало и секс литература, от която се е запознала с тънкостите на занаята???"
Според мен да се твърди такова нещо е несериозно.Самия факт,че Сюлейман я назовава Хюрием,
говори,че тя го впечатлява с веселия си и приятен нрав,с който се е различавала от останалите.
Умението и да доставя сладост в общуването е бил вероятно първия неен коз в обсебването на султанското сърце.Знаеме ,колко много султана е обичал да прекарва часове наред с Ибрахим,защото е бил приятен и интересен събеседник.Явно в това отношение Хюрием и Ибрахим са си приличали .
 Това,че до момента в сериала не показва нищо от качествата си ,които историята казва за нея
не е нейна вина.Това е правото и желанието на сценаристката,което в същност вече ни дразни.     

# 542
  • В тъмната гора.
Aаа аз не съм пускал никакви мухи...те си летят в Историята от доста време насам... PeaceДа се отричат политическите и военни способности на Ибрахим е най-малко несериозно.Любопитно ми е кои езици е владеела Александра,какви познания е имала.Не видяхме нито едно от тях досега.

За езиците на Александра... на мен ми се счу че псува на инглиш....
Съгласна съм с написаното от Ибрахим, че Паргалъ е бил с най-висок интелект сред везирите, изключително буден ум и голям военен стратег. Сюлейман сам му го каза в сериала - "Имаш великолепен ум и го искам само за себе си."

# 543
  • В тъмната гора.
Джейн 6,мойте адмирации за пост 538,не само защото показваш сериозни познания за турската история,порядки и обичаи,което вече разбрахме,но и защото умееш да ни ги поднесеш по един
много интересен и коректен начин.
Харесвам  и подкрепям постовете на perigrin,Sara bri,Корделия,Пенда.
Аз лично не мога да си представя,че на 15 год. Хюрием,която ляга в леглото на султана непокътната,
може да го омае със секс способности.,,Може би в библиотеката на баща и наред с църковните книги
 е имало и секс литература, от която се е запознала с тънкостите на занаята???"
Според мен да се твърди такова нещо е несериозно.Самия факт,че Сюлейман я назовава Хюрием,
говори,че тя го впечатлява с веселия си и приятен нрав,с който се е различавала от останалите.
Умението и да доставя сладост в общуването е бил вероятно първия неен коз в обсебването на султанското сърце.Знаеме ,колко много султана е обичал да прекарва часове наред с Ибрахим,защото е бил приятен и интересен събеседник.Явно в това отношение Хюрием и Ибрахим са си приличали .
 Това,че до момента в сериала не показва нищо от качествата си ,които историята казва за нея
не е нейна вина.Това е правото и желанието на сценаристката,което в същност вече ни дразни.     

За Хюррем не съществуват дворцови порядки и етикет, не съществува йерархия. Тя не долавя и разликата в това, което и говори султана. ЩоМ той в ложето я нарича моята султанка, за нея това значи, че в действителност е султанка. И сега в този епизод, когато Хюррем покаже действителните си чувства към Махидевран ПРЕД НЕГО, той ще я сложи на място с димите от фрагмана - "Тази, както я наричаш е хасеки султан, Хюрем ХАТУН."
Хюррем от този момент нататък СИГУРНО ще обмисли нещата и ще започне да се държи по-цивилизовано и подмолно. Явно е, че с крещене и заплахи няма да постигне много.
 А между другото султана никога не я е чувал какви ги ръси из харема и как крещи като обезумяла, ако я беше чул надали щеше да е толкова краен с Махидевран.
Между другото Валиде прикри Махидевран, но прикри и Хюррем. Така, че не може да се каже, че тя е онеправдана. Но пък Махидевран почита Валиде, но Хюррем не я почита.
Сцената с муските и желанията на Хюррем размахваща ръце я постави в не много добра светлина пред зрителите. И как се закани на Мария-Гюлнихал. Вече Хюррем сама трябва да се справя в харема, защото както Мария, така и Нигяр калфа и Сюмбюл не я харесват.
А относно това, което съобщава Сюмбюл на Хюррем, мисля, че и съобщава, че кораба на Султан Сюлейман е изчезнал. В това положение, ако се възкачи на трона брат му, нещата коренно ще се променят за всички. Най-вече за синовете на Сюлейман.

# 544
По отношение на историческата перспектива на личностите и събитията от филма - само с усет и интуиция, както и със "сухи" факти от Уики, поне на мен ми е много "хлъзгаво" (а, аз няма на какво друго да разчитам). Друго си е, да има кой да "подкове" със задълбочени познания и интелигентна и справедлива интерпретация на същите тези "сухи" факти, а и на други, неизвестни за нас. Джейн, радвам се, че не ни изоставяш да "тънем в мрака".  Hug newsm51
Сара Бри, споделям гледната ти точка.  Hug   bouquet

Поздравче..."Вечная любовь"

# 545
Mishel  съгласна съм с теб   bouquet  bouquet  bouquet

# 546
  • В тъмната гора.

Съгласна съм и със sara bri по въпроса за жените. Жените не са имали еднакви възможности с мъжете и не са можели пряко и легитимно да участват в управлението. При всички случаи това е ставало чрез техните мъже, синове, зетьове, братя – коя с каквото разполага. Въпрос на лични разбирания е дали човек ще възприема тази намеса като по принцип нелегитимна, както са я възприемали през 16 в., или като, да речем, коригиране на една несправедливост в обществените порядки. Аз лично клоня към второто. С две думи – не се знае какво щеше да постигне Хюрем, ако беше имала възможностите на Ибрахим.

Тук в темата бяха писали, че Хюррем е замествала Сюлейман при отсъствията му по време на походи и е приемала посланици и др. подобни. Това въобще не ми се връзва с горенаписаното. В крайна сметка всеки писал за този период е писал и е изменял истината според разбиранията си и както му е изгодно. Така че не може да се твърди така ли е било или не е било.
Освен това има доста факти, които са премълчани от турските историци, защото иначе ги чака публичен линч, това е въпрос едва ли не на чест за дадени организации в Турция.

# 547
Толкова се радвах,че темата се различава от тази на сериала "Забраненият плод" и тя започна да става същата.Някой нарекъл Бихтер кучка и сто човека се обидиха все едно им е сестра.Същата работа става и тук,нека никой не се обижда и засяга от епитетите с които се наричат техните любимци.Хюррем,Ибрахим,Сюлейман ,Валиде,Махидевран всеки ги вижда по свой си начин и ги нарича както си иска,подли,лоши,нагли...... Какво от това? Затова сме се събрали тук всеки да си напише гледната точка.

# 548
Мишел,аз не съм правила коментар на сериала.С две изречения изказах лично мнение
относно коментарите в предните постовете за това, с какво Хюрием печели сърцето на султана.
Това, което съм написала  се отнася за историческия образ на Хюрем.
затова,че според мен /и не само според мен/достойнствата и не са само леглото,  
а това как се показват в сериала е изцяло право и виждане на сценаристката.
За сериала,както някой беше казал всеки вижда нещата от своята камбанария.
Аз съм от тези ,които вече се дразнят от прекаленото демонизиране на Хюрием,
защото както многократно беше подчертано в някои постове, подобно държание в харема
никой не би могъл да си позволи,а още по-малко някой да го търпи,най-малко
валиде-султан.
Радвам се на присъствието в темата на компетентни дами ,които ни   разясняват много
неща,с които повечето от нас не са запознати.
  Със сигорност много исторически факти са премълчани,а за други всеки е гледал като нас
от своята камбанария,тълкувал ги е по своемо, слагал е по нещо от себе си,следващия още
 нещо и ние сега коментираме, кое е може да бъде вярно и кое не.  

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 15:15 от nadejda2639

# 549
peregrin,за чудесното клипче  Hands Clap  Hands Clap  Hands Clap

# 550
Толкова се радвах,че темата се различава от тази на сериала "Забраненият плод" и тя започна да става същата.Някой нарекъл Бихтер кучка и сто човека се обидиха все едно им е сестра.Същата работа става и тук,нека никой не се обижда и засяга от епитетите с които се наричат техните любимци.Хюррем,Ибрахим,Сюлейман ,Валиде,Махидевран всеки ги вижда по свой си начин и ги нарича както си иска,подли,лоши,нагли...... Какво от това? Затова сме се събрали тук всеки да си напише гледната точка.
Напълно съм съгласен   bouquet  bouquet  bouquet
Както в сериала ,така и в Историята,този период е известен като Великолепния Век,период на управление на Султан Сюлейман,...не на Хюррем Султан ,не на Ибрахим паша(макар ,че и той допринесал доста към това великолепие)...разбирам фаворизирането ви на Хюррем,но коя е Хюррем,една от всичките наложници на Султана,впоследствие съпруга и това е .Хюррем не е Елизабет I,не е Катерина Медичи,не е Жана Д'Арк.Никой не може да отрече ,че Хюррем Султан остава в историята като съпругата на Султан Сюлейман,жена която по един или друг начин го е манипулирала.Което пък показва ,че Сюлейман не е бил ,чак толкова "Великолепен" колкото на турците им се иска.Някаде ,прочетох в постовете ,че тя му остава предана,ако е искала можела да премахне Сюлейман и т.н.,не не можела ,заштото и самта Хюррем е знаела ,че без Сюлейман е никоя.

# 551
# 552
# 553
# 554

Общи условия

Активация на акаунт