Великобритания - тема 34 Великденска

• 38 534
  • 729
  •   1
Отговори
# 450
  • Bristol
И аз погледнах темата в клюкарника  Grinning Това си е голяма промяна за бг образование. Позволих си да направя сравнение.

Двугодишна предучилищна подготовка и тук е така.

Отпадане на оценките, тук няма оценки, но самостоятелната работа на децата се следи и учителите отбелязват на какво ниво е работило детето. Децата не знаят за това в началното училище или просто не обръщат внимание, в гимназията синът много добре знае на какво ниво е оценена работата му и какво се очаква от него. В края на всяка година получаваме репорти на какво ниво работи детето по съответните предмети, оценка на поведение, старание и тн. В гимназията оценка за поведение, старание и прогрес се дава по всеки предмет плюс, че карат децата сами да напишат мнението си за представянето по дадения предмет, какво са научили, какво им е било интересно и на какво би трябвало да наблегнат за в бъдеще, за да покажат по-добри резултати.

Външно оценяване има и тук във 2ри, 6ти, 9ти, 11ти (GCSEtata). Образованието е задължително само до 11ти клас (16 години).

Само че и нас ни чакат промени. Май вече гласуваха образованието да стане задължително до 17 години и не съм сигурна дали се запазва външното оценяване във 2ри, 6ти и 9ти клас. Преди година около 50% от училищата го бойкотираха, но човек като няма деца в училищна възраст не обръща внимание на тези новини.

Профилирани училища, според мен, тук няма. До 9ти клас се учи едно и също във всички училища. Едва за GCSEtata имат право да изберат допълнително предмети, но те са само 3-4 и са само по 1-2 часа седмично. Май профилирането е чак след 16 години!

Оценките от GCSEtata и тук служат за кандидатстване в колеж или сикст форм (един вид по-горен етап). "А" левълс е за университет, но сега се говори, че много университети ще си сложат и техни си изпити (така като беше в България едно време), за да пресяват кандидатите. А Оксфорд и Кеймбридж май по принцип си имат такива изпити? Аз с университетите не съм запозната, ще ми е интересно хората завършили тук да споделят  Grinning

Както казва Дорет, то си е действителност при нас  Laughing

# 451
  • ENGLAND
Мери, някои от промените са приети, някои не. Но в момента е такава бъркотия, че не знам кога ще излезнат от нея. За мен най-тревожното е, че говорят да се даде по-голяма свобода на учителите и училищата, щото досега нямат Thinking. Спряха и много пари за образованието, изпозакриха сумати неща, дори и нужните. По проект промените трябва да завършат догодина лятото, ако се задържат на власт де.

# 452
В БГ университетите в момента продължава да си има приемни изпити.

# 453
В БГ университетите в момента продължава да си има приемни изпити.

Но има доста специалности, в доста университети, където се приемат само с оценка от матура  Peace

# 454
Аз като кандидатствах (става чрез системата им UCAS)те класират без дори и дипломата да ти погледнат, беъ приемни изпити. Единственото,което ги интересуваше е дали имаш нужда от езиков курс и те класират според заетост,желание и това което си описал в апликейшъна си като оценки и предишен опит. Много улеснено ,без класирания,изпити и търчане.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 16:21 от tanyatais

# 455
При кандидатстване в уни тук се вземат предвид А-levels или съответно оценки от БГ матурите/дипломата за средно образование. Кеймбридж и Оксфорд допълнително провеждат изпити на няколко нива (те ги наричат интервюта, защото са one-to-one и имат устен компонент), за да отсеят допълнително кандидатите. 

# 456
Happy Mother's Day Ladies Simple Smile have a looovley day (although it is almost over, there is still the night to go) Simple Smile Simple Smile Simple Smile  newsm51

# 457
за висшето тук наскоро като питах в университета в Рединг ми обясниха, че аз директно не мога да се свържа с желания университет, а трябва всичко да премине през UCAS. И масово приятелите и познатите ми, които учат тук са с UCAS.
A иначе (както е в моя случай) уча по Българо-Английска програма и БГ университета ми прати документи, който попълних и изпратих в Кардиф  и сега се водя студентка и на 2те места и ще получа дипломи и от БГ и от тук Simple Smile

# 458
ev:) така е, за редовно фул-тайм обучение всичко минава през UCAS. За задочно, както сме ние с половинката, се кандидатства директно към университета - пак важи принципа с A-levels/БГ диплома за средно образование + изпит по английски.

И от мен Happy Mother's day на всички празнуващи го мами   bouquet

# 459
Grace ти ме озадачи ... аз точно за задочно питах тук, но ми казаха едно, че приема им бил приключил за EU и UK студенти за учебната 2011/12, открит бил само за NON-EU кандидати. И второ всичко при тях се уреждало с UCAS.
Не знам обаче настина как стоят нещата с UCAS и ме накара да се замисля  Thinking

# 460
Ev,  през UCAS е само за фул-таймъри:

http://www.ucas.com/students/choosingcourses/faqs/choosingcourses/faq6

Системата за прием по задочните специалности, в смисъл изиквания, крайни срокове и т.н., отделните уни-та си я определят сами. Кандидатства се с директен апликейшън към университета. Явно в Кардиф отрано се запълват курсовете и затова крайният срок им е толкова рано. Нас ни приеха в Manchester Metropolitan University 2 или 3 месеца преди началото на учебната година  Peace

# 461
Тва с UCAS  до колкото аз схванах е,че ако не сте приети за специалноста която искате,можете да кандидатствате чрез UCAS  за друга специалност в която има места и се доближава до желаната или не за да не се прескача година.
От тука черпя инфо...

http://www.studentmidwife.net/i-want-to-be-midwife-1/application … nt-get-place.html

Мери,ясно е,че е действителност при нас.Просто съм доволна от факта,че пред мен не стои тази бъркотия в която се чувстсват мамите от темата в клюкарския.Признавам,нямам достатъчно наблюдения,но си мисля,че тук не скачат да променят образованието през година-две

# 462
Момичета, извинете, че прекъсвам "образователната" тема, супер интересна е и ме вълнува особено, но за сега се инфоримирам основно..

Та, планираме си почивката за лятото, нещо не ми се ходи на море  Rolling Eyes Спряла съм се на Швейцария през Август, някой, ако има впечатления, моля да пише  Hug

# 463
фета само за ден съм била в Швейцария и гледките ми харесаха много Simple Smile но май повече не мога да кажа Simple Smile

Grace прегледах сайта и си права Simple Smile Иначе аз съм си студент full-time в Кардиф/Добрич, исках да прехвърля в Рединг part-time и от там ми казаха, че им е приключил приема, но то вече няма значение ... наредиха се нещата с моя университет и се съгласиха да ме освободят от лекции, но трябва да си отида на 2те изпитни сесии през Януари и Април 2012 и да се прибера за дипломния проект през Май 2012, а в същото време ще ме водят и редовна форма на обучение Simple Smile

# 464
Ev, супер се е получило, браво! Хем ще завършиш по-бързо като фул-таймър, хем ще си един вид задочно Simple Smile

Feta cheese,  нямам впечатления от Швейцария, но ако става въпрос за Алпите - била съм в австрийската част точно август и беше мнооооого красиво!  Peace
Защо не питаш и в "Пътния" подфорум. Там със сигурност ще получиш доста мнения  Wink

Общи условия

Активация на акаунт