Колко важен е калцият за децата?

• 1 480
  • 15
  •   1
Отговори
Моля ви, споделете мнение и опит за специално създадени храни за деца, т.нар. функционални храни , които са допълнително обогатени  с витамини и калций.

Старая се да храня детето си така, че да му осигуря здрав апетит и правилен растеж и развитие.

Особено трудно е съставянето на хранителен режим за деца, които започват да учат, моето е такова ...., а и проблем с калция си имаме?! Sad

За тези продукти пише, че са с добавени полезни или отнети вредни съставки. В магазините вече откривам колбаси за деца с моркови, пуешко филе за деца и други подобни, с които правя сандвичи на детето ми.

Как помагате вие на детето си да бъде здраво и да се развива правилно и какви са вашите впечатления от тези храни?

# 1
  • София
Не купувам специално обогатени или не храни.
По-точно гледай да приема повече храни , които са естествено богати на калции.

# 2
  • София

Подкрепям!
2 чаши мляко на ден (или млечни продукти, отговарящи на това количество, защото те са концентрирани храни) са достатъчни, за да осигурят необходимия калций за детето. Не е необходимо да пие мляко в чист вид ако не обича, може да му правиш зърнено-млечна закуска сутрин с: овесени ядки, буквички, готов микс ядки с пшеница, овес и ечемик, юфка, кус-кус, рядък качамак и т.н. с добавено мляко, сирене и плод (в чист вид или настърган вътре), както и подобно нещо за следобедна закуска, но без сиренето. По-добре е от сандвич с колбас...
Калцият по принцип не е труден за набавяне, от какво естество в вашия проблем с калция? Съмнявам се, че детето пие кафе, така че да му пречи да го усвоява Simple Smile

Как помагате вие на детето си да бъде здраво и да се развива правилно и какви са вашите впечатления от тези храни?

Избягвам храни, които са допълнително обогатявани, с отнемани в-ва и изобщо модифицирани от хората. За правилното развитие на детето ми се старая да има много добре организирано меню, в което присъстват всички хранителни групи, да е разнообразно и пълноценно, адекватно разпределено през деня като количество и състав и гледам така да готвя и да комбинирам съставките, че минимално количество витамини да се губят при термичната обработка и да няма в-ва, които да пречат на усвояването на други в-ва (което не винаги е напълно възможно де).

Например калцият в млякото пречи на усвояването на желязото. Желязото се усвоява по-добре, ако в храната има желязо от животински и растителен произход, не само едното. Ако се готви с масло, то да се слага накрая, защото ок. 90% от вит. А се унищожават от термичната обработка. Зеленчуците да не се преваряват и да остават малко хрупкави, защото повече готвене = по-голяма загуба на витамини. Също да се готвят с плътно затворен капак и минимално отваряне по същата причина. По-добре да се задушава, вместо да се пържи, заради освобождаването на свободни радикали по време на този процес (които са канцерогенни).
6 дни седмично в менюто има месо в разумно количество (основно пилешко, но задължитртелно риба веднъж седмично, по-рядко телешко давам понеже му е трудно за ядене, също и свинско под формата на шунка), а когато няма гледам да осигурявам белтъчините от храни с растителен произход, в които ги има в изоболие - примерно боб, леща, зеле са много богати на белтъчини.
Непременно детето трябва да консумира сурови плодове и зеленчуци (салата на обяд и вечер, плод за десертите).
Ако готвиш основно, което е по-богато на комплексни въглехидрати като картофи или ориз например, тогава супата трябва да е от зеленчуци и обратното - ако си правила по-плътна супа като крем супа картофи, боб, леща, нахут и т.н., то тогава основното трябва да е със зеленчуци...
Хляб с ориз, картофи или паста не се яде...

И т.н.

Btw не е толкова трудно да се организира правилното хранене, колкото звучи... Или поне не, докато детето не тръгне на училище, тогава предполагам се усложняват нещата наистина...

Последна редакция: нд, 06 мар 2011, 14:20 от Stelfy

# 3
За тези продукти пише, че са с добавени полезни или отнети вредни съставки. В магазините вече откривам колбаси за деца с моркови, пуешко филе за деца и други подобни, с които правя сандвичи на детето ми.
Аз на детето не си и помислям да давам колбаси, от това специално го пазя повече и от зрънчовците, направи си труда да провериш Е-тата, които им слагат да видиш за каква отрова става дума!
Калций освен в млечните има и в ядките, сусамовият тахан също е много богат на калции, ако детето ти консумира достатъчно такива храни не би трябвало да се тревожиш!

# 4
Благодаря ви ..., старая се да му давам всичко - мляко, ядки, но последните .... много не ги обича:(

# 5
  • загубено
Не купувам специално обогатени или не храни.
Peace
Рационално хранене,като не изпадам в ужас
ако поиска вафла или чипс.

Благодаря ви ..., старая се да му давам всичко - мляко, ядки, но последните .... много не ги обича:(
Не го насилвай,ще дойде момент когато
само ще иска да опита.
Да не се получи обратният ефект.

# 6
"Специалните колбаси за деца", които даваш са всичко друго, но не и полезни. Не са и доставчик на калций за организма.
Зелените зеленчуци - броколи, всички видове зеле, бамя, целина, копър са много богати на калций.
Сусамът също.

# 7
  • София
"Колбаси за деца" ми звучи като "умиротворителна бомба". Месни боклуци, забъркани със сума химия и добавен калций, за да изглежда "полезно" - това е някакъв абсурд, евтина манипулация и никой мислещ човек не би се вързал. Плодове, зеленчуци, качествени пълномаслени млечни продукти, чисто месо - това е полезно за децата и им набавя витамини, минерали, калций и всичко друго, което е необходимо за здрав организъм. Всеки манипулиран продукт (махнахме мазнините, добавхме калций...) е по-скоро вреден, отколкото полезен според мен.

# 8
Дъщеря ми до третата си година умираше за сирене, а след това много рядко склонява да го хапне, по-скоро не го иска. Кашкавалът още не е бойкотиран.
За щастие обича броколи и зеле и тези храни присъстват минимум 4 пъти седмично в менюто й.
Месо яде по 100гр на месец, което е голям напредък, защото преди беше по 100гр на 6 месеца. Явно в градината го прояде.
Много обича ядки, бобови и зеленолистни. Роден вегетарианец  Laughing
Колбаси не би ми и хрумнало да й давам.

# 9
  • София

Не е необходимо да ги приема в чист вид, ако не ги обича. Млякото може да не е чаша мляко, а да е принцеса с кашкавал или сирене, или крем супа или картофено пюре (в него се слага мляко също) за гарнитура. Или таратор, или закуските, които споменах по-нагоре. Може да е застройка в супата или заливка за муската или да мляко с ориз или крем ванилия, или натрошено сирене върху салатата или запечен кашкавал върху пицата... вариантите са страшно много...
Ядки можеш да слагаш счукани пак в салати, най-различни храни и десерти... Примерно аз таратора обикновено го правя с орехи. Ядките може да ги смилаш, ако детето не харесва да ги усеща на парченца...
Вярно, че сега като е на училище има риск през деня да се храни с неполезни храни, но сутрин на закуска и вечер има какво да се направи Simple Smile

Пак казвам - калцият е лесен за набавяне. Ето ти списък с храни, богати на калций - първия в Гугъл Simple Smile http://www.iofbonehealth.org/patients-public/about-osteoporosis/ … m-rich-foods.html
Ето ти и таблица със нуждите от калций според възрастта:

Възрастова група (години)    Калций (мг / ден)
1-3                                            500 мг
4-8                                            800 мг
9-18                                    1300 мг
19-50                                    1000 мг
51 или по-възрастни            1200 мг

# 10
  • София

Колбаси изобщо не влизат у дома. Набавяне на калций основно от млечните храни  и ядки, но смлени (подходящо  за възрастта).

# 11
У дома влизат и колбаси,но покрай тях ядем и нещо здравословно. Joy

# 12
Ау, опазил ме Бог от специално създадени за деца салами и други боклуци. То, не че останалите храни не са пълни ментета, ама все ми се струва, че са маааалко по-невредни. Месо, яйца, мляко /прясно и кисело/, риба, сурови плодове и зеленчуци, картофи, ориз, боб, леща, хляб, сирене, кашкавал, ядки /сурови/, шоколад - това ядат децата ми /а и ние с мъжа ми, де/ всеки ден. Е, не всичко наведнъж, но поне няколко от изброените, редувам тези храни през седмицата.

# 13
Много важен е калцият за децата още от най-ранна детска възраст, когато започва и профилактиката на остеопороза.

Месо, яйца, мляко /прясно и кисело/, риба, сурови плодове и зеленчуци, картофи, ориз, боб, леща, хляб, сирене, кашкавал, ядки /сурови/, шоколад - това ядат децата ми /а и ние с мъжа ми, де/ всеки ден.
Да, според мен тези храни са достатъчни. Peace

# 14
то остана и да не са достатъчни.

Общи условия

Активация на акаунт