За правата на децата ни!-тема 5

• 104 721
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Факт е още едно право на нашите деца - ДВ   Брой: 39, от дата 20.05.2011 г.

# 151
роза, благодаря че си писала. За да не се ровят всички да търсят, ето промяната:

§ 5. В чл. 10в се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 2:
„(2) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.“

Т.е. вече не е нужно колата да е регистрирана на името на детето, за да получат родителите безплатна годишна винетка. УРА!
beauty827, ако в новото ЕР датата на инвалидизация е от 2004 г, би трябвало да ти изплатят парите за 3 години назад!

# 152
  • София
Friend,благодаря за отговора -аз подадох молба за промяна на ДИ а те направо ми назначили дата за преосвидетелстване и ако ми върнат ДИ назад много се надявах да ми ги изплатят,ама знам ли сега като чета че преосвиделстваните не се връщат 3г.Има ли някоя точка в закона или трябва сама да се боря със социалните ако ми откажат случайно?

# 153
ППЗСПД Чл.24а, ал.6
(Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

# 154
  • София
[§ 5. В чл. 10в се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 2:
„(2) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.“

Т.е. вече не е нужно колата да е регистрирана на името на детето, за да получат родителите безплатна годишна винетка. УРА!
А някъде уредено ли е с какви документи пред КАТ ще доказваме, че семейството е с дете с увреждане? Например при пътуване трябва да си носим акт за раждане и ТЕЛК или??? Не че не си купихме винетка, чакайки решението  Confused

# 155
                 По време на пътуване няма нужда да доказваш пред КАТ каква ти е винетката.При получаването от социалните трябва да представиш документи за да ти я дадат безплатно.В сряда ще ходя и ще видя какво искат.

# 156
Искат големия талон, гражданската, телк и акт за раждане. Вчера подадох документи.

# 157
И аз питах, но ме върнаха от бюро "Оборище" в София, защото нямат указания. mimi0126 

със нов вид молба ли подаде или старата? Казаха ми да отида в края на тази седмица.

# 158
Старата молба. Не бяха приели още такива документи и се чудиха за акта за раждане, но аз настоях да го вземат, защото там е връзката между собственика на колата и детето.

# 159
Благодаря mimi0126! Утре ще отида. Дано не ме върнат 2 път.

# 160
  • София
И аз питах, но ме върнаха от бюро "Оборище" в София, защото нямат указания.
Ами то ако ги мързи да си прочетат указанията е отделен въпрос,  #Cussing out  ,но как така още на 28 указанията вече бяха в СП Младост и се прилагаха, а Оборище са ги пропуснали като по-близо до законодателните органи  newsm78
 Иначе и аз подадох със старите молби и на мен ми искаха акта за раждане на детето.

janakrasi ,подготви си документите и настоявай да ти приемат молбата, че иначе може и цял месец да не си прочетат новите указания.

# 161
И аз питах, но ме върнаха от бюро "Оборище" в София, защото нямат указания.
Ами то ако ги мързи да си прочетат указанията е отделен въпрос,  #Cussing out  ,но как така още на 28 указанията вече бяха в СП Младост и се прилагаха, а Оборище са ги пропуснали като по-близо до законодателните органи  newsm78
 Иначе и аз подадох със старите молби и на мен ми искаха акта за раждане на детето.

janakrasi ,подготви си документите и настоявай да ти приемат молбата, че иначе може и цял месец да не си прочетат новите указания.

nadia.76   подадох, но се изумих, защото след хиляди уговорки я приеха, освен това ми казаха всички подобни молби да се потготвим за отказ, защото тяхната Наредба не е променена. Казано им е да приемат документите и ще получим пимен отговор или по телефона какво ще бъде становището на агенцията. Пълна неразбория, както винаги. Ако откажат, пак ще подам и така...

# 162
  • София
 Joy ...... и какво тук значи някаква наредба, пред промененият ЗАКОН..... ???

Важното е, че са приели молбата ти, пък да видим на какво основание ще ти откажат. На мен ми казаха след 05,06 да отида за винетката  newsm78  Ще видим другата седмица какво ще стане. А казаха ли ти кога да си търсиш отговор на молбата?

# 163
Не не казаха кога. Казаха да чакам... Но другата седмица, ако няма отговор ще ида да питам.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ НАШИ ДЕЧИЦА  baloni

# 164
  • софия
Много полезна тема. Ако го нямаше форума,  нямаше и да знам , че детето  ми има право на ТЕЛК. На личната едва и откопчих от устата да ми каже.
Дъщеря ми е на 7.5 год и за пръв път беше на  Телк на 26.05.2011г. ЕР е от същата дата. Процента е 54% - 50 % за бъбречна операция и 20 % за астма -без ЧП и ДИ - дата на раждане 17.12.2003г. Срока е до 01.05.2014г - за 3 години.
Нататък да Ви попитам  какво се прави , че имам някой неясноти.
- Чакам 14 дни и на 8.или 9 юни най-рано трябва да отида на И. Макариополски за заверка.

Там само решението и личната ми карта ли се носят?

- След това снимам завереното и отивам в социалната служба по постоянен адрес . Там доколкото прочетох искат :
1.Удостоверения за раждане на детето
2. Копие от експертно решение на РЕЛКК/ЦЕЛКК или ТЕЛК/НЕЛК
3..Копие от  удостоверението за раждане на детето
4. Бележка за поставени ваксини от ЛЛ
5. Лична карта (за справка)- само  моята,  или и на й на таткото

Там трябва да се попълнят двете молби - за двойните детски от 01.06.2011 и по чл .8д -
Какво точно като текст се пише отдолу за приведат парите със задна дата. Винетка не ми трябва , че на свекъра се води колата . Друго има ли?
Много въпроси , но всички  от там минават и мисля , че така систематизирано ще е от полза на новите.

Общи условия

Активация на акаунт