А на покривка ли се храните?

• 52 021
  • 1 109
  •   1
Отговори
# 480
Това е най-дългото пешкирче - около 3 метра, т.нар. месал. С него се дарява кръстникът, препасва се на рамото, по диагонал и се завързва. Така води хорото на сватбата.  Mr. Green
Точно се чудех как ги наричаше баба ми - месалчета, да. Grinning  
Ами не са с петна - перат се. Просто са много здрави и издържат на третиране.
Иначе мъжът ми кара ски с долна блуза от някаква такава модерна, тефлонова материя. Не се поти и изолира добре студа.

# 481
Имам кърпи като това пешкирче, с по-малък размер, за препасване на пояс, или за глава. Стотици са, ръчно тъкани. Какво да ги правя, дайте съвет?

# 482
  • Пловдив
Между другото, Икеа имат такива кърпи с  да го наречем рустикален десен, подобен на бяло червеното на ahasver.
Това го пиша не за да омаловажа стойността на предваните от поколение на поколение ръчно изработени вещи, а за да илюстрирам, че не става въпрос за пари, пазене и малки деца. Има достатъчно приемливи алтернативи за ежедневието и гореописаните случаи.
Аз комбинирам две ръчно тъкани парцалени черги от прабаба ми с две мънички килимчета от Икеа, доста си приличат Simple Smile

# 483
Имам кърпи като това пешкирче, с по-малък размер, за препасване на пояс, или за глава. Стотици са, ръчно тъкани. Какво да ги правя, дайте съвет?
Направи им хубави снимки, сложи им цена и ги продавай . Не забравяй да ни дадеш линк.

# 484
Ами аз си ги ползвам за помощни кърпи за забърсване на съдове и прибори, за покриване на питка или горещ кекс, по-красивите - за сервиране, особено на Бъдни вечер или Великден.

# 485
  • град-държава
Да, тефлона започнаха да го слагат навсякъде. Аз имам дрехи( не само връхни) с тефлон, не личи изобщо. За спорт са най вече, дори не знам каква точно му е функцията.

Между другото, Икеа имат такива кърпи с  да го наречем рустикален десен, подобен на бяло червеното на ahasver. Много са ми симпатични на мен, имам в бяло и синьо, мисля че четири струваха около 2 евро, памучни.

Рокси, сигурно говориш за долната кърпа, тя е Half linen(Metis) памук+лен, също имам в синьо и червено, купувани са в Германия, а пешкирчето под тортата е ръчно тъканото.

Направи им хубави снимки, сложи им цена и ги продавай . Не забравяй да ни дадеш линк.

И аз се нареждам на опашката.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 13:42 от ahasver

# 486
Нямате проблеми, ще ги донеса в София и ще ви пратя снимки!  bouquet

# 487
Ahasver, за бяло червеното, под кафевия керамичен съд, поръсен с орехи ( няма да кликам повторно, че огладнявам само при мисълта)  Blush
Аз не съм ценител, но ходя чат пат по магазини за посуда и домашни потреби,горе долу знам каква разлика може да има в цените и в качеството.
Но така или иначе, винаги има начин човек да си осигури прилична обстановка с минимум средства.
Ето ги икейските.

# 488
  • на брега на морето
Вълк, може ли да си разчистиш кутията. Peace

Вълк, голяма красота, нямам думи. Аз имам само едно кръпчЕ, и то някой го беше подарил на майка ми. УмрЕм за домашно плетиво и тъкано на стан. С дантелки.
Зигизаги, проявявам интерес. Да не ме пропуснеш!!!
Мама Нана, да, млякото трябва да е истинско Grinning

# 489
  • град-държава
Рокси (  bouquet), хубави са и наистина наподобавя:

...дантелката е слагана допълнително, иначе тези, които са ми в синьо от месалчетата, нишктите са с една идея по-грубовати и стои по-плътно.
http://photo-zona.net/images/user33627/album1532/preview/1298995 … -1a_edited-1a.jpg

# 490
Много обичам дантелки Simple Smile
Едната ми баба ( на 84 е в момента) е учила в стопанско училище, където в общи линии са ги обучавали на ръкоделие и домакинство. Та тя можеше да плете дантела (мисля,че е брюкселска, ама да не се излагам) не с куки, а с едни висящи топченца. Забожда се на възглавница и след това се плете, като тези топчета висят на конците, с които се плете, и се прехвърлят. За съжаление, никой от нас не научи как става.
А най странното за мен е, че по него време, в стопанско училище са ходили не богатите, а по скоро бедните. Е, не най бедните, но все пак баба ми много тъжеше, че родителите й не са били достатъчо богати , за да учи тя в търговско училище. Просто ми е трудно да си представя в онова ежедневие да намираш време и желание за брюкселска дантела. За нея да се яде на крак или да не си изгладен, чаршафите да не са колосани е най голямата обида.

# 491
  • на брега на морето
Специалните ми поздрави на баба ти! Това е поведение на дама. Познавам няколко по-млади от нея възпитанички на Стопанското училище и според мен наученото е много полезно за една жена.
Брюкселската дантела се плете върху специален цилиндричен барабан със совалки. Има плетачки, които плетат с 200 совалки.

# 492
  • град-държава
Днателите са едно от болните ми места, имам огромно желание да се науча да ги плета, но за сега само бродирам, както споменах и по-напред в момента бродирам едни ленени кърпи, които една жена (за което ѝ благодаря) ми ги обканти с дантела на една кука и ги направи много красиви, дори нюанса е оцелила идеално, остава аз да ги завърша.
Виждала съм дантели в Турция, които бабите ги плетат с игла  Rolling Eyes, голяма хамалогия, обаче толкова фини и красиви дантели, че... Crazy , а ако отворим и темата за Ирландските Крошета съвсем ще отече...

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 14:34 от ahasver

# 493
Виждала съм дантели в Турция, които бабите ги плетат с игла  Rolling Eyes, голяма хамалогия, обаче толкова фини и красиви дантели, че... Crazy

Това е кене. Невероятно красиво става с различни цветове, но не се научих, а хората около мен, които го правеха вече не са живи.
http://www.handmade-bg.com/2010/04/hello-world/

# 494
Това е възглавница на девойка. Фигурите си имат имена - жабчета, кученца.

Тая е зя семейство. Широка е около метър. Мъжът и жената да са по-близичко, да се докосват (от далеко бебета не стават).
Боядисвано е с разни коренища, кори, листа. Загубени завинаги знания.
С една торба такава, шарена 4 години ходих на лекции, цветовете й не мръднаха изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт