Защо ми загоря киселото зеле в тенджера под налягане

• 9 335
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,

Опитах се да сготвя кисело зеле със свинско в тенджера под налягане и резултатът беше, че зелето загоря на дъното на тенджерата. Преди това два пъти съм го правил и всичко беше наред? Имате ли представа какво трябва да внимавам за да не се получава така ??

Каквото направих аз беше:
- запържих месото в отделен тиган
- сложих нарязаното зеле
- върху него месото с мазнината
- зелев сос, колкото да покрие цялото
- затворих тенджерата и пуснах котлона на макс
- след 5-6 мин се сетих че не съм сложил масло, отворих я и сложих към 100 гр масло
- затворих я, пак котлона на макс и след 10 мин взе да излиза пушек от нея
- отворих, измих я, пуснах зелето пак, този път не на макс, и пак започна да загаря

предните пъти, запържвах месото директно в тенджерата, и слагах маслото в началото - може ли от това да е?
или пък ако не съм бил измил добре тенджерата от предните пъти като съм пържил вътре - и заради това.. понеже малко се прецака дъното от запържването и затова реших този път в тиган да пържа

Мерси предварително Simple Smile

# 1
здравей!Не мисля,че е от недоброто измиване на тенджерето и на мен ми се  случи да ми се изпари цялата вода ,з-тото предния път бях варила леща и беше застанала една люспа от нея на  отвора откъдето излиза парата.Така че първо провери дали от там не идва проблема,може да е запушено.Надявам се да съм помогнала.

# 2
Загоряло е,защото не е имало достатъчно течност....
Ако има запушена клапа,както пише milasoytarieva ,тогава тенджерата може да гръмне,но не и да загори.....Така,че другият път сложи и малко зелев сок или вода(още)....А може и от маслото да е.....Аз лично масло на кисело зеле никога не слагам.....Олио или мас ползвам....

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 11:01 от TheNMaster

# 3
мдаа - предния път не бях слагал ориз - а сега може би ориза е поел водата в един момент
пуууууу

# 4
Според мен ти е грешна цялата постановка.  Simple Smile
Аз не бих сложила да варя в тенджера под налягане едновременно продукти, които искат различно време за обработка. Кисело зеле и ориз нямат нужда от дълго варене, даже изобщо не ми се връзват в тенджера под налягане. Месото пък иска повече време, за да се свари...  Thinking
Ако целта ти е да имаш свинско със зеле, а не непременно да е сготвено в тенджера под налягане, мога да ти кажа как го правя аз.
Слагам парчетата месо в тава с малко вода на дъното и го запичам във фурната, докато хване лека коричка отвсякъде. В това време киселото зеле ври на котлона в обикновена тенджера, поръсено само с червен пипер. Когато реша, че е готово, разстилам отгоре една чаша ориз и го оставям на слаб котлон да набъбне оризът (10-на минути). Целта е да обере излишната вода.
Разбърквам, прибавям подправки (сол и черен пипер) и изсипвам върху месото. Запичам отново във фурната до зачервяване.

# 5
  • Вече на село
Когато ползвам тенджерата под налягане, слагам малко повече течност, защото тя излиза принудително под формата на пара, без да се кондензира върху капака и да се върне в яденето. Ама и аз как го обясних, дано сте разбрали Thinking

# 6
  • под тепетата
Как` Сийке, да ти пратя от мойто зеле - без такава тенджера неееема увиране! Тая година така се минах със зелето, че не обица, ами направо гердан мие на ухото  Embarassed Иначе и аз слагам ориза като теб.
 Владимир - комбинацията масло, ориз и силен котлон ти е изиграла лоша шега.
 Цитирам какво пише в книгата за тенджерата под налягане :
 " 600г свинско,около1,5 кг кисело зеле, 4-5 лъжици мас, 1 кафена чашка бульон /или вода/, черен пипер,сол.
Зелето се измива и нарязва на ивички. Месото се нарязва на средно големи парчета. на дъното на тенджерата се слага пласт зеле,после месото и накрая -пак пласт зеле. Посолява се ,залива се с мазнината и бульона, капакът се затваря и се вари 20мин след завъртането на вентила." И пак от книгата - изпаряването в тази тенджера е незначително!
  Аз сол не слагам, след малко ще го сготвя с патешки маншон, което ми спестява друга мазнина. Добавям вода  да го покрие и варя 30 мин, защото зелето ми е с твърдост на футболна топка. След това процедурата с ориза - и в тавата да се запече.

# 7
Ориз никога не съм и не бих готвила в тенджера под налягане.
Ако искам да сложа ориз на свинското със зеле, бих отворила тенджерата 10 мин. по-рано, бих сложила ориза и доварила без налягане.
За зелето и месото няма проблем да се варят заедно - отнема ок. 30-40 мин. без ориз при моята тенджера.

# 8
Благодаря ви за отговорите, ще внимавам значи повече следващия път. В последствие се сетих че сложих една чаша около 300 мл ориз, а всъщност трябвало около 100... Simple Smile

иначе рецептата, която следвах първия път и стана много добре беше - да нарежа месото на малки парчета. Запържвам го леко. Добавям зелето, ориза, масло, 1 глава лук, доматено пюре. Затварям тенджерата и го задушавам 12 мин след като стигне налягането. Много ми хареса как стана и най-вече мн бързо Simple Smile обичам манджите да стават бързо Simple Smile

# 9
тенджерата ти не уплатнява добре. смени гумата.

Общи условия

Активация на акаунт