Майчинството счетоводно - 39

• 34 065
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Привет на всички!Бременна съм  в 14 г.с Преди седмица ми правиха Серклаж като ми бе казано ,че ще трябва да лежа до края на бременността.От МД София ми издадоха болничен за 30 дни и трябва де факто на 19 април да се върна на рабона.Та въпросът ми е имам 30 дни годишен отпуск мога ли да си ползвам тези дни и след това  от ЖК да ми издадът следващите болнични ?Благодаря ,предварително Hug

# 286
  • Пловдив
Привет на всички!Бременна съм  в 14 г.с Преди седмица ми правиха Серклаж като ми бе казано ,че ще трябва да лежа до края на бременността.От МД София ми издадоха болничен за 30 дни и трябва де факто на 19 април да се върна на рабона.Та въпросът ми е имам 30 дни годишен отпуск мога ли да си ползвам тези дни и след това  от ЖК да ми издадът следващите болнични ?Благодаря ,предварително Hug

да,можеш

Здравейте,
можете ли да ми кажете при изтичане на майчинството при навършване на 2г. на детето мога ли веднага да ползвам болничен или трябва да се върна на работа за 1-2 дена и след това да изляза в болничен? Благодаря предварително!

можеш да ползваш болничен по време на майчинството или веднага след като приключи
не се налага да отработваш дни

# 287
ZinaSt,много ви благодаря за бързия отговор  bouquetРазбрах,че трябва да съм безработна и би било добре да съм съкратена от работното ми място за да мога да получавам пари от борста докато търся и ми търсят работа.Интересеуваме има ли някакви срокове,които е добре да спазя и по кой член е добре да съм отстранена от досегашната ми работа(на която се водя само фиктивно)?Питам,защото счетоводителките при които ходя нищо не ми обясняват(не ясно защо)и ми казаха,че трябва сама да си реша.Но как да реша за нещо,за кото не съм компетентна и не ми е ясно.

Още веднъж хиляди благодарности за помощта HugХубав ден Grinning

Здравейте отново. Първо - грешно сте ме разбрала. Не е задължително да сте съкратена, за да получавате обезщетение. Трябва просто да не сте в трудово правоотношение. Но това може да стане и по ваше волеизявление, т.е. вие да напуснете.

Нещо повече, не съм сигурна дали ще успеете да си издействате съкращение. Като майка с дете на възраст до 3 години, имате защита и работодателят ви може да ви съкрати само с разрешение от Инспекцията по труда. Ако няма такова, може да си навлече проблеми. Така че, не разчитайте на това основание. Можете евентуално, да се върнете фиктивно на работа и след това да напуснете на осн. чл. 327 за неизплатено възнаграждение. Стига работодателят ви да е съгласен. Но и това е рисково за него. Не знам какви са взаимоотношенията с този работодател, но ако не искате да му създавате проблеми, не виждам друг начин, освен сама да напуснете. А това значи - минималното обезщетение за безработица за не повече от 4 месеца.

# 288
Здравейте.
Имате ли представа дали НОИ работи в събота до обяд или ми  грешна информацията?
Благодаря.   bouquet

НОИ работи с граждани в официално работните дни. Т.е. в събота работи, само ако съботата е официален работен ден. Иначе - не работи.

# 289
предстои ми да пусна заявление за отпуск пред работодателя, само че не зная от коя дата да го заявя  Laughing , тъй като ползвах януари болничен лист в размер на 14 дни, който се оказва, че до този момент не е представен в ТП на НОИ.
какви са вашите съвети? (освен пускането на официална жалба) мога ли да изисквам болничния лист и сама да го занеса в НОИ?
 междувременно имам нов болничен за гледане на болно дете за още 7 дни  Crazy
да включвам ли тези 21 дена към неплатения отпуск по Чл. 167а или не?  Confused newsm78 Rolling Eyes

# 290
  • София-Младост
предстои ми да пусна заявление за отпуск пред работодателя, само че не зная от коя дата да го заявя  Laughing , тъй като ползвах януари болничен лист в размер на 14 дни, който се оказва, че до този момент не е представен в ТП на НОИ.
какви са вашите съвети? (освен пускането на официална жалба) мога ли да изисквам болничния лист и сама да го занеса в НОИ?
 междувременно имам нов болничен за гледане на болно дете за още 7 дни  Crazy
да включвам ли тези 21 дена към неплатения отпуск по Чл. 167а или не?  Confused newsm78 Rolling Eyes
Работодателя какво казва за това непредставяне на болничния? Сама не можеш да го занесеш в НОИ.
Молба за отпуск можеш да пуснеш и месец преди ползването му, ако отпуска е по 167а от КТ минимум 10 дни по-рано се подава заявлението. Това за включването на 21 дин в неплатения не го разбрах...

# 291
писала съм в друга тема за казуса, по време на отпуск по Чл. 167а ми издават болничен за гледане на болно дете, с който прекъснах неплатения отпуск за отглеждане на дете (представих и молба), от счетоводството поискаха 1 отработен ден и казаха, че в противен случай ще анулират болничния ми лист, но тъй като аз не изпълних условието болничния не е предаден. по тяхно мнение аз нямам право да го ползвам.....
21 дни са дните от болничните листове. ако не се признават, трябва да се явя на работа на 11 април или съответно да подновя молба за отпуск с дата 11 април, ако се признават- датата, на която трябва да стане това се измества за началото на май...
 между другото да питам имам ли право на 6 месеца неплатен на таткото, ако нямаме брак с него и не живеем в едно домакинство, но е признал детето? какви документи са необходими?

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 10:15 от respuesta

# 292
respuesta,
а защо са ти поискали отработен ден? преди болничния, така ли? Ще падна.
Не знам как да обясниш на колежките, че в момента ти си осигурена и този болничен ще ти бъде изплатен. Отпускът по чл.167а КТ се признава за трудов и осигурителен стаж.
И как така те ще анулират болничния? Нещо са се объркали - може да го оспорват, но не и да го анулират.  Laughing
Освен това са длъжни да го предадат в НОИ в законовия срок. Иначе има глоби.

относно втория ти въпрос
Имаш право на 12 месеца отпуск според чл.167а ал.4:
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;

за документи - подаваш Декларация - Приложение № 6 към чл. 49д, ал. 2 НРВПО

# 293
Здравейте.
Вече 3та седмица няма развитие с моето майчинство в НОИ и днес за пореден път звъннах да попитам какво се случва. Документите ми били внесени за 6 месеца напред / идея си нямам какво значи това и защо е така / и за това се бавели, отделно и доходът ми бил голям, та подлежа на проверка /?!/. Какво значи това ?

# 294
  • Русе
Пак звъни и пак питай какви точно документи са ти представени. Трябва вече да ти е представена декларацията по бременност и раждане от 135 до 410 дни на детето(след 3ти болничен). А вероятно проверяват дали реално си получавала този доход, на който си осигурена. Затова имай предвид, че  ти гледат и дохода от преди да забременееш, за да разберат дали си "редовна" или мамиш държавата  Rolling Eyes.

# 295
Доходът ми е така от декември, а аз разбрах, че съм бременна през март, така, че това не вярвам да им е проблем.
Внесени са ми декларация 51 и още една, но не помня коя.. Нали уж тези неща се проверяват до 15 работни дни ? При мен вече минаха, пък все още не са проверени.

# 296
  • Sofia
Здравейте,дами!
Имам и аз 1 въпросче.Могат ли след близо 5 години стаж в 1 учреждение,да ме преназначат на същата длъжност,но в друг отдел и да ме сложат отново на 6 месеца срок за изпитване?Изобщо могат ли след като вече 1 път съм минала на постоянен договор да ми слагат изпитателен срок за една и съща длъжност,в едно и също предприятие? #CrazyИ при бременност преди да са изтекли тия месеци имам ли някаква защита или щом е изпитателен срок съм си с единия крак вънка при всички обстоятелства? Crazy

# 297
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,дами!
Имам и аз 1 въпросче.Могат ли след близо 5 години стаж в 1 учреждение,да ме преназначат на същата длъжност,но в друг отдел и да ме сложат отново на 6 месеца срок за изпитване?Изобщо могат ли след като вече 1 път съм минала на постоянен договор да ми слагат изпитателен срок за една и съща длъжност,в едно и също предприятие? #CrazyИ при бременност преди да са изтекли тия месеци имам ли някаква защита или щом е изпитателен срок съм си с единия крак вънка при всички обстоятелства? Crazy

Не, не може. Ето и цитат от КТ:

Трудов договор със срок за изпитване
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.

# 298
  • Sofia
Супер!И аз така си мислех,НО точно това ми се случи.С допълнително споразумение към постоянния ми трудов договор ме преназначиха в друг отдел,на същата длъжност,с 6 месечен изпитателен срок.Могат ли ако изляза по майчинство през тия 6 месеца да ме ритнат ? newsm78

# 299
  • София-Младост
Супер!И аз така си мислех,НО точно това ми се случи.С допълнително споразумение към постоянния ми трудов договор ме преназначиха в друг отдел,на същата длъжност,с 6 месечен изпитателен срок.Могат ли ако изляза по майчинство през тия 6 месеца да ме ритнат ? newsm78
Не, отпуска удължава изпитателния срок.

Общи условия

Активация на акаунт