Майчинството счетоводно - 39

• 33 869
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Да, но имам една малка подробност - с постъпване на работа подписах и молба за напускане без дата. Страхувам се, че ако отказа просто ще й поставят днешна дата и ще ме уволнят уж по мое желание. Тогава става още по-сложно.
егати, как може да те принуждават това, това е незаконно....не че може да направиш нещо Close

# 616
  • Русе
silvia1980, благодаря ти за инфото. какво е ИТ (където да проверя за разсрочените осигуровки)?
Ох, извинявай- ИТ е инспекцията по труда- там, където си пишеш жалбите. Но към инспекцията по труда се обръщаш, ако не ти изплащат заплата, отпуските- всичко по Кодекса на труда. В НАП- Национална агенция за приходите- там се внасят осигуровките, там можеш да попиташ дали има подадена молба от работодателя и евентуално сключено някакво споразумение.

# 617
Здравейте!
Току що от фирмата в която работя ми се обадиха със следното предложение на което трябва да отговоря до утре. Поради приключване дейността им по обекта в България ми предлагат да прекратят трудовото ми правоотношение по чл.331 от КД ( по инициатива на работодателя срещу обезщетение от 4 работни заплати). Питането ми е ако приема да бъда съкратена по този член, ще имам ли право да получавам майчинството си до края на първата година на детето и ще ми бъде ли изплатен неползваният платен годишен отпуск, който се е натрупал? Освен това, мога ли ако започна фиктивно работа в друга фирма и отработя един ден да бъде в майчинство до навършване на 2-годишна възраст на детето?
Благодаря предварително!    bouquet

# 618
  • София-Младост
Здравейте!
Току що от фирмата в която работя ми се обадиха със следното предложение на което трябва да отговоря до утре. Поради приключване дейността им по обекта в България ми предлагат да прекратят трудовото ми правоотношение по чл.331 от КД ( по инициатива на работодателя срещу обезщетение от 4 работни заплати). Питането ми е ако приема да бъда съкратена по този член, ще имам ли право да получавам майчинството си до края на първата година на детето и ще ми бъде ли изплатен неползваният платен годишен отпуск, който се е натрупал? Освен това, мога ли ако започна фиктивно работа в друга фирма и отработя един ден да бъде в майчинство до навършване на 2-годишна възраст на детето?
Благодаря предварително!    bouquet
Ще получаваш обезщетение до 410 дни. Би следвало да ти изплатят неизползваният отпуск към датата на прекратяване, трябва задължително да е вписано в заповедта, както и на последните страници на трудовата книжка.
За втората година варианта е фирма, отработен 1 ден иси подаваш д-ти за втората година отпуск за малко дете.

# 619
Здравейте съвсем скоро ми предстой да се сблъскам със следният казус:

•   на 6май Марта (първото ми дете)  става на 1 година. Според последния документ, който съм подала към НОИ трябва на 9май да се явя на работа, ако не се явя подавам декларация и минавам на 240лв – 2 година майчинство с Марта.
•   на 17 юни излизам 45 дни преди раждане (второ дете)
•   за периода година и половина назад от 25  март 2010 (излязла съм тогава 45 дни преди раждане) са ми променяли 3 пъти заплатата - нараствала е!

Какво да правя за периода 9 май 2011 – 17 юни 2011?
Според мен са възможни следните случаи,  може и нещо да изпускам. Цялостно ми се иска възможно най-добре за себе си да си изиграя картите Simple Smile

1. взимам 240лв
      а. новото дете е заварено положение изчисляват ми майчинството на база 1 година назад - Това е добър вариант, защото при завареното положение имаш право да взимаш обезщетение като за първото дете. Като  евъзможно някакво преизчисляване, предвид смяната на база то 12 на 18 месеца.Много ми е важно да знам дали има наистина преизчисление от 12 на 18 месеца, защото както казах за периода 18 месеца назад от първото ми излизане по майчинство (март 2010) заплатата ми е променяна 3 пъти  - следователно имам месеци с по-ниско възнаграждение, от където следва, че и среднодневната ми ставка че падне за новото дете.
      б. новото дете не е заварено и ми изчисляват на база година и половина назад- Това също е добър вариант, тъй като през по-голямата част от периода 18 месеца си на заплата и високо обезщетение, а не в отпуск за марко дете и обезщетение 240лв. Тези 18 м започват от май 2011 назад така ли? Тогава и майчинските които съм взимала се водят за доход, нали така?

2. взимам си болничен за периода 9 май - 17 юни взимам си големите пари
      а. на 9 май прекъсвам майчинството на Марта и все едно на работа се връщам, ама излизам болничен и за тва какво става от 17 юни как ще ми изчислят майчинството? Според мен е като ново и задължително влизам в тва за година и половина назад и то от кога се брои тази година и половина? - нова база от 18 месеца за периода 12.2009-05.2011, както и обезщетение 50%, затома че не ползваш отпуска за първото дете.
 - от 9май 2011
 - от 25 март 2010  - излязла по майчинство с Марта

Като цяло независимо от моите спекулации по темата интересува ме кой е най-добрият вариант за мен при зададените в самото начало на моето питане условия Simple Smile

Благодаря много за отговора Simple Smile

Момичета,
ще може ли да ми отговори някоя от вас, която има нужните знания Simple Smile на уточняващите ми въпроси във светлосиньо?
Благодаря предварително!

# 620
  • София
Отново се обръщам към вас с въпросче:
Имат ли право да ми откажат 6-те месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.?
Колко дни преди излизането му,трябва да подам молба?
И последно,ако изляза в този отпуск сега,ще си загубя ли 20-те дни платен годишен отпуск?

# 621
  • София-Младост
Отново се обръщам към вас с въпросче:
Имат ли право да ми откажат 6-те месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г.?
Колко дни преди излизането му,трябва да подам молба?
И последно,ако изляза в този отпуск сега,ще си загубя ли 20-те дни платен годишен отпуск?
Не.
Минимум 10 дни преди самото ползване.
Не.

# 622
Момичета имам една питанка. На 2 Май ми изтича първата година майчинство, искам да започне оттогава да ми тече отпуска, натрупана през годините - 47 дни и после да се върна на работа. Кажете какво трябва да попълня като документи, защото ми пратиха от службата Приложение 4 към чл.5, обаче нещо ми е мътно - не ми се връзва смислово като го чета, а много малка част го разбирам изобщо. Това ли е документа или има и други
И аз ли го нося в НОИ или счетоводството
А да и трабвя ли да се върна за 1-2 дни на работа преди отпуската
Благодаря предварително

# 623
  • Пловдив
Момичета имам една питанка. На 2 Май ми изтича първата година майчинство, искам да започне оттогава да ми тече отпуска, натрупана през годините - 47 дни и после да се върна на работа. Кажете какво трябва да попълня като документи, защото ми пратиха от службата Приложение 4 към чл.5, обаче нещо ми е мътно - не ми се връзва смислово като го чета, а много малка част го разбирам изобщо. Това ли е документа или има и други
И аз ли го нося в НОИ или счетоводството
Благодаря предварително

попълваш приложение 4,да,по чл 54,а не по чл 5
също молба за пл отпуск 2 седмици преди ползването на отпуска
прил 4 е за 120 те лв,които ще получаваш като работеща майка

# 624
  • Русе
Здравейте съвсем скоро ми предстой да се сблъскам със следният казус:

•   на 6май Марта (първото ми дете)  става на 1 година. Според последния документ, който съм подала към НОИ трябва на 9май да се явя на работа, ако не се явя подавам декларация и минавам на 240лв – 2 година майчинство с Марта.
•   на 17 юни излизам 45 дни преди раждане (второ дете)
•   за периода година и половина назад от 25  март 2010 (излязла съм тогава 45 дни преди раждане) са ми променяли 3 пъти заплатата - нараствала е!

Какво да правя за периода 9 май 2011 – 17 юни 2011?
Според мен са възможни следните случаи,  може и нещо да изпускам. Цялостно ми се иска възможно най-добре за себе си да си изиграя картите Simple Smile

1. взимам 240лв
      а. новото дете е заварено положение изчисляват ми майчинството на база 1 година назад - Това е добър вариант, защото при завареното положение имаш право да взимаш обезщетение като за първото дете. Като  евъзможно някакво преизчисляване, предвид смяната на база то 12 на 18 месеца.Много ми е важно да знам дали има наистина преизчисление от 12 на 18 месеца, защото както казах за периода 18 месеца назад от първото ми излизане по майчинство (март 2010) заплатата ми е променяна 3 пъти  - следователно имам месеци с по-ниско възнаграждение, от където следва, че и среднодневната ми ставка че падне за новото дете. - Ще има преизчисление, защото не си заварено положение. Заварено положение е когато от една бременност излизаш в друга, тоест ако преди да са изтекли 410 те дни, излезеш 45 дни за второто дете. Доколкото виждам има около месец и нещо дупка при теб.
      б. новото дете не е заварено и ми изчисляват на база година и половина назад- Това също е добър вариант, тъй като през по-голямата част от периода 18 месеца си на заплата и високо обезщетение, а не в отпуск за марко дете и обезщетение 240лв. Тези 18 м започват от май 2011 назад така ли? Тогава и майчинските които съм взимала се водят за доход, нали така?- Да, започват от май 2011 до декември 2009г. влючително. Да, майчинството е също доход.

2. взимам си болничен за периода 9 май - 17 юни взимам си големите пари
      а. на 9 май прекъсвам майчинството на Марта и все едно на работа се връщам, ама излизам болничен и за тва какво става от 17 юни как ще ми изчислят майчинството? Според мен е като ново и задължително влизам в тва за година и половина назад и то от кога се брои тази година и половина? - нова база от 18 месеца за периода 12.2009-05.2011, както и обезщетение 50%, затома че не ползваш отпуска за първото дете.
 - от 9май 2011
 - от 25 март 2010  - излязла по майчинство с Марта

Като цяло независимо от моите спекулации по темата интересува ме кой е най-добрият вариант за мен при зададените в самото начало на моето питане условия Simple Smile

Благодаря много за отговора Simple Smile

Момичета,
ще може ли да ми отговори някоя от вас, която има нужните знания Simple Smile на уточняващите ми въпроси във светлосиньо?
Благодаря предварително!
Аз, като човек, който има нужните знания, съм  отговорила и в предишен пост (номер 570).  Както и да ти сметнат дохода, винаги се взема по изгодното положение за теб.
 КСО- Чл. 49.  (2)При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

# 625
Здравейте,
Имам въпрос-
До 13.03.2011г трябваше да съм майчинство 2 година, с 240лв. Но детето го приеха на ясла и тръгна от 21.02.2011. Аз се върнах на работа на 14.02.2011г.
Въпроса ми е следния- имам ли право на половината от 240лв- т. е около 60 за февруари и 60 до 13.03 или не?
В работата ми казват, че щом съм се върнала на работа, а детето ходи на ясла- нямам право.

Благодаря предварително

# 626
  • Пловдив
Здравейте,
Имам въпрос-
До 13.03.2011г трябваше да съм майчинство 2 година, с 240лв. Но детето го приеха на ясла и тръгна от 21.02.2011. Аз се върнах на работа на 14.02.2011г.
Въпроса ми е следния- имам ли право на половината от 240лв- т. е около 60 за февруари и 60 до 13.03 или не?
В работата ми казват, че щом съм се върнала на работа, а детето ходи на ясла- нямам право.

Благодаря предварително

да,имаш право,независимо,че тя ходи на ясла
120 те лв се изплащат на работещи майки-дали децата са на ясла или не,не се гледа
попълни прил 4 за 120 те лв с дата 14 февруари
нека от работата да го подадат в НОИ

# 627
Здравейте,
Имам въпрос-

Благодаря предварително

да,имаш право,независимо,че тя ходи на ясла
120 те лв се изплащат на работещи майки-дали децата са на ясла или не,не се гледа
попълни прил 4 за 120 те лв с дата 14 февруари
нека от работата да го подадат в НОИ

Много благодаря,
От Личен състав в работата ми казва, че от НОИ са и казали, че нямам право на обещететие.
А най- страното е, че в страницата за справка, под графата за тези 240 лв все още ми седи- в момента се обработва.
От ЛС ми казват, че това било нещо нова от тази година. newsm78

# 628
  • Пловдив

От Личен състав в работата ми казва, че от НОИ са и казали, че нямам право на обещететие.

не могат да кажа така,защото не е вярно
няма такава новост от НГ

декларацията за 240 те лв ти е още активна,така ли?
ти получавала ли си пари за дните от 14 фев насам
при връщането ти на работа е трябвало да попълниш прил 12 за провяна на обстоятелствата,за да ти спрат 240 те лв.от работата го подават в НОИ

# 629

не могат да кажа така,защото не е вярно
няма такава новост от НГ

декларацията за 240 те лв ти е още активна,така ли?
ти получавала ли си пари за дните от 14 фев насам
при връщането ти на работа е трябвало да попълниш прил 12 за провяна на обстоятелствата,за да ти спрат 240 те лв.от работата го подават в НОИ

декларацията ми за 240лв трябваше да изтече на 13.3.2011г., но аз се върнах на работа на 14.02.2011. Т.е от тогава има промяна на обстоятелствата. Това приложение 12 е занесено в НОИ още на 15.02. на 31.03.2011 са ми изплатени 108лв за 9 дни от февруари. - до 14.02.
Да но аз все си мисля, че имам право и на половината от 240лв.
Сега попълних приложение 4. Да видим какво ще кажат.

Общи условия

Активация на акаунт