Майчинството счетоводно - 39

• 33 817
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте,

Имам следния казус: в момента се водя на работа във фирма, която искам да напусна и да започна на ново място на половин работен ден. Ясно ми е, че първо трябва да си прекратя майчинството, да се върна на работа, да ме освободят и тогава да започна работа на новото място на половин работен ден. Днес обаче счетоводителката ми подхвърли, че може би имам право на 1/2 майчинство? Възможно ли е това при тези условия? Предварително благодаря   bouquet

в момента си в обезщетение за бр и раждане-по време,на което ако работиш не получаваш нищо от НОИ,а само заплатата си
вече като ти изтекат 410 те дни,имаш право на 120 лв месечно като работеща майкадо 2 г на детето

а защо ще напускаш първата фирма?
подпиши си допълнителен трудов договор с втората и си работи, като по този начин ще си запазиш обезщетенията  Peace

# 661
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте,

Имам следния казус: в момента се водя на работа във фирма, която искам да напусна и да започна на ново място на половин работен ден. Ясно ми е, че първо трябва да си прекратя майчинството, да се върна на работа, да ме освободят и тогава да започна работа на новото място на половин работен ден. Днес обаче счетоводителката ми подхвърли, че може би имам право на 1/2 майчинство? Възможно ли е това при тези условия? Предварително благодаря   bouquet

в момента си в обезщетение за бр и раждане-по време,на което ако работиш не получаваш нищо от НОИ,а само заплатата си
вече като ти изтекат 410 те дни,имаш право на 120 лв месечно като работеща майкадо 2 г на детето

То ест в оставащите 3 месеца до 410-тия ден нищо няма да получавам, а после мога ли да кандидатствам за това обезщетение щом веднъж съм се върнала на работа? То пак ли е като майчинство или си е отделно обезщетение? Ако има възможност да го получавам какви документи и къде се попълват?

Стики , напускам първата, защото работата ми е много натоварена, далече е . Аз съм в Бургас, а офиса е в Несебър, ежедневно пътувам по 2 часа - един на отиване, един на връщане. Фирмата се занимава с международен транспорт, имам 50 подчинени шофьора и служебен телефон, които и в 12 вечерта ми звънят да ме питат за режима на каране в съответната държава/ къде да заредят/ адреса на следващ товар. Реално телефона ми не спира да звъни, освен това тръгвам за работа в 7 сутринта и се прибирам в 22:30, защото не смогвам да свърша всичко в работно време и няма никаква опция за 1/2 работен ден. Самата работа вече не е за мен и не знам дали изобщо е подходяща за майки с малки деца  Peace
От друга страна си намерих друга работа на 2/3 от заплатата на първата и на 4 часов работен ден. В Бургас е, по спокойна е, в съвсем друг ресор и ми е перфектна. Единственият проблем е, че въпреки че е частна компания не е българска и законите се спазват под конец. Освен това не е практика да се правят индивидуални изключения и не знам дали ще стане с 2ри трудов договор. Те още не интервюто ми казаха, че ако ще си търся 2ра работа на 1/2 работен ден, техният трудов договор трябва да е първи каквото и да значи това  Thinking

# 662
  • Leeds, UK
Момичета, забравила съм да подам прил. 12 след като ми свърши платения отпуск, а подадох само прил 3 Embarassed и сега ми пращат писмо да си подам правилните документи. Изпуснала съм 3-ия срок отдавна /отпуска ми свърши на 07.03/. Сега като си подам правилните документи ще ми изплатят ли обезщетението със задна дата или съм го загубила? Какви са придружаващите документи на прил 12 в такъв случай - заповед за прекратяване на платен отпуск ли от работодателя?

# 663
  • Leeds, UK
Моля дайте ми съвет какво да правя! Не съм получавала пари от НОИ през това време, така че няма да връщам, но как да постъпя? Това е толкова време...грешката си е моя, че не прочетох навреме закона, но и нашето счетоводство си го бива  #2gunfire. Предполагам, че съм ги загубила тези пари, тъй като за НОИ аз съм на работа един вид и чак сега след подаването ще започнат да ми броят отново дните. И без това ни е много розово положението вкъщи, та и да загубя толкова пари....Поне кажете какво да правя, че да има най-малко последици. Друг път по това време вече спя скапана, а сега сън не ме лови просто....

# 664
Освен това не е практика да се правят индивидуални изключения и не знам дали ще стане с 2ри трудов договор. Те още не интервюто ми казаха, че ако ще си търся 2ра работа на 1/2 работен ден, техният трудов договор трябва да е първи каквото и да значи това  Thinking

По принцип не е нужно да е на 4 часа, докато си по майчинство може и на 8 часа.
Но след като имат такава практика, явно трябва да се съобразиш с нея.  Peace

# 665
  • Русе
Момичета, забравила съм да подам прил. 12 след като ми свърши платения отпуск, а подадох само прил 3 Embarassed и сега ми пращат писмо да си подам правилните документи. Изпуснала съм 3-ия срок отдавна /отпуска ми свърши на 07.03/. Сега като си подам правилните документи ще ми изплатят ли обезщетението със задна дата или съм го загубила? Какви са придружаващите документи на прил 12 в такъв случай - заповед за прекратяване на платен отпуск ли от работодателя?

Не се безпокой, парите не ги губиш. Доколкото разбрах от поста ти, след първата година си си ползвала платения отпуск, и след като той е свършил искаш са излезеш в отпуск по майчинство (подала си приложение 3).Значи преди това си подала за 50% майчинство и после си забравила да подадеш декларация за промяна в обстоятелствата. Просто я подай, за да може да бъде спряно приложение 4, за да тръгне плащане по приложение 3. Има глоби по принцип, но да се надяваме, че няма да ти съставят акт за административно нарушение. Спокойно, много майки изпускат сроковете.  Peace

# 666
  • Leeds, UK
Благодаря за отговора! От счетоводството тогава ми казаха да подам само прил 3 и аз им го занесох поне 1 седмица преди да свърши пл отпуск, но те казаха, че могат да го подат чак края на месеца след като се подадат разните други документи за осигуровки и т.н
Утре ще подам всичко, което трябва, но пак ли да си пиша, че от 8.03 искам да ми се прекрати прил 4. Не искам на тях да налагат глоба, че не са спазили срок, защото си е моя вината основно, че не съм им го предоставила това прил 12, а тяхната е че не знаят изобщо какви документи се подават, но пък са свестни и мили иначе. Ще го подпиша с утрешна дата, то ще се види, че съм изпуснала срока аз, а не те и ще чакам да се разпоредят от нОИ каква глоба ще ми сложат.

# 667
Здравейте, мами, аз като един пълен лаик в счетоводството, моля само да ми кажете - последните две години три месеца нямам осигуровки, преди това имам 2 години стаж, имам ли някакъв шанс да получавам майчинство. Нямам никой да ми внася, пък и не ми се иска да вкарвам някой в беля. Ще съм ви благодарна, ако ми отговорите.

# 668
Освен това не е практика да се правят индивидуални изключения и не знам дали ще стане с 2ри трудов договор. Те още не интервюто ми казаха, че ако ще си търся 2ра работа на 1/2 работен ден, техният трудов договор трябва да е първи каквото и да значи това  Thinking

А знаете ли поне как се нарича тази помощ от 120лв за гледане на дете до 2г., че пиша в Гугъл но нищо не ми излиза? Интересува ме какви са условията, за да предценя дали отговарям на тях, и съответните документи, които са неоходими  newsm78
От НОИ ли се отпускат или от Социалните, да знам поне къде да питам  newsm78

# 669
  • София-Младост

А знаете ли поне как се нарича тази помощ от 120лв за гледане на дете до 2г., че пиша в Гугъл но нищо не ми излиза? Интересува ме какви са условията, за да предценя дали отговарям на тях, и съответните документи, които са неоходими  newsm78
От НОИ ли се отпускат или от Социалните, да знам поне къде да питам  newsm78
Тези 120 лв. са по чл.54 от КСО, 1/2 обезщетение, за майките, които не ползват отпуск аз отглеждане на малко дете до 2г. възраст.

# 670
ала - бала, много ти благодаря  ето това ми трябваше и ми е абсолютно достатъчно   Hug

# 671
Здравейте исках да ви попитам в майчинство съм от 15,12,2010год.хваща ;и ме закона за 18 месеца назад.И друго имам осигуровка от март 2010 преди това сами си внасяла само здравна как ще ми изчислят майчинство.

Една приятелка през цялата бременност беше болничен колко ще и е майчинството като е осигурявана на 500лв.
Благодаря ви

# 672
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Да попитам,ако сега изляза в болнични това ще се отрази ли на майчинските,които ще получавам първата година?Сега се осигурявам на 400лв.Благодаря.

# 673
  • Пловдив
Здравейте исках да ви попитам в майчинство съм от 15,12,2010год.хваща ;и ме закона за 18 месеца назад.И друго имам осигуровка от март 2010 преди това сами си внасяла само здравна как ще ми изчислят майчинство-ако си в 45 дневен от декември 2010 г базата ти е 12 м назад

Една приятелка през цялата бременност беше болничен колко ще и е майчинството като е осигурявана на 500лв.-ако 18 м преди 45 дневния е осигурена на 500 лв,обезщетението ще е грубо 370.от 2011 г базата е 18 месеца.даваш малко инфо,за да е каже точно-от кога е в болничен,защото за послединте две години базата е различна.кога й е бил 45 дневниях
Благодаря ви

Да попитам,ако сега изляза в болнични това ще се отрази ли на майчинските,които ще получавам първата година?Сега се осигурявам на 400лв.Благодаря.

няма да се отрази,ако 12 м преди болничния си била осигурена на 400 лв

# 674
А да попитам за тези месеци които ми липсват как ще ми ги смятат?

Общи условия

Активация на акаунт