Имат ли право да искат копие от акта за раждане в частна млечна кухня?

• 1 784
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
Миналата седмица записах дъщеря си в една частна детска кухня. Поискаха ми копие от акта за раждане и аз им дадох. Малко по-късно се усетих, че нямат право да записват личните данни на детето. Те по нищо не се различават от един магазин или ресторант. Все едно да отида да си напазарувам АМ от хипермаркета и да ми поискат данните на детето.
Бих могла да си поискам копието, но то може вече да е копирано.

# 1
Доколкото ми е известно във всички кухни (т.е. и в общинските) се изисква копие от акта за раждане при записване на детето.

# 2
  • Fort Worth, TX
Доколкото ми е известно във всички кухни (т.е. и в общинските) се изисква копие от акта за раждане при записване на детето.
В Пловдив освен акта за раждане искат и бележка от ЛЛ , но говоря за държавна ДК.

# 3
  • София
Бележка от ЛЛ лекар също ми искаха и това го разбирам, мака че по-правилно би било една декларация от родителя, че детето не страда от алергии.
Въпросът ми е конкретно за частна кухня.
Искат да им оставя копие от документ, в който се съдържат личните данни на трима - детето, майката и бащата.

# 4
Защо правите разлика между ,,частна"и,,държавна"?
Всички се подчиняват на едни и същи правила.

# 5
  • София
Общинската  детска кухня се отчита пред общината. Там родителят плаща една част, а другата се поема от общината.
Частната детска кухня не виждам причина да иска копие от акта за раждане.
Според услугата, която предоставя (храна), тя по нищо не се отличава от кварталното магазинче, в което купувах пюрета на детето.

# 6
  • Стара Загора
Няма значение дали е държавна или частна -правилата са за всички .Това няма нищо общо с факта пред кого се отчитат!
прочети тук:
http://www.econ.bg/law86419/enactments/article152396.html

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 10:24 от Veni76

# 7
  • София
По чл.38 го изискват от самите кухни.
Който е писал наредбата се е престарал.
Няма да се учудя, ако противоречи на закона за защита на личните данни.

# 8
Няма да се учудя, ако противоречи на закона за защита на личните данни.

Нито пък аз  Peace А подписва ли се декларация, че си съгласна да ползват личните данни съгласно ЗЗЛД ?
Всъщност какво биха могли да направят с акт за раждане  Thinking не съм се замисляла за опасностите, а скоро и ние ще се записваме на дк

# 9
  • София
А подписва ли се декларация, че си съгласна да ползват личните данни съгласно ЗЗЛД ?
Не съм подписвала такава декларация.

Всъщност какво биха могли да направят с акт за раждане  Thinking не съм се замисляла за опасностите, а скоро и ние ще се записваме на дк
След като има възможност някой, който разполага само с личните ни данни да ни продаде имотите на други лица, да изтегли кредит, да регистрира фирма на наше име и да източва ДДС, не ми се ще да научавам какво би могъл да направи някой с копие от акта за раждане.

# 10
  • Горна Оряховица
В Пловдив освен акта за раждане искат и бележка от ЛЛ , но говоря за държавна ДК.

При нас освен тези 2 неща искаха и заявление,попълнено от единия родител,но кухнята също е държавна.Наскоро откриха пункт и на една частна,но никой не ми е искал никакви документи,когато я ползвахме-просто ме попитаха на колко години е детето и как се казва.

# 11
Според мен хората просто спазват правилата.

# 12
  • София
Според мен хората просто спазват правилата.

Peace
 И аз мисля,че няма повод за притеснение.

# 13
  • София
Есента записах детето на частна кухня - при първото носене на храната подписах декларация, че детето няма проблеми с алергии. Не са ми искали никакви други документи - нито на детето, нито мои.

# 14
Моето дете е записано на държавна ДК  и ми искаха копие от акта за раждане...аз не виждам нищо не редно, все пак нали трябва да знаят, че това дете го има и на какво възраст е. В нашата кухня преди не се е искало акт за раждане, но зачестили много бабите, които са се писали на ДК, а всъщност храната си е била за тях, въпреки, че в града има и патронаж за пенсионери....и заради тези случки се е наложило да се записвагт децата с актове за раждане. Според мен такива са правилата и те трябва да се спазват. Още веднъж казвам, че не виждам нищо не редно в това Peace

Общи условия

Активация на акаунт