Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 10

• 60 421
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
  • планетата Земя и по точно до морето
Привет и в новата тема ! Hug Hug Hug
Аз съм още с впечатления от старата, защото сега я изчетох !

Peregrin,  Kordelia страхотно чувство за хумор
Grinning Grinning Hug Hug

Личното ми усещане е, че както образът на Роксолана е "деформиран", така и на Ибрахим, също. Без да съм историк и компетентна по отношение на османските порядки в съответната епоха, считам (може и да греша  Peace), че двамата изобщо не са имали вземане-даване, а камо ли сблъсъци и надпревара на толкова ранен етап. Ибрахим става неудобен за Рокси, едва когато Мустафа и Селим са младежи и въпросът "Кой ще наследи престола/Кой ще се спаси?" е на дневен ред. Всяка майка иска нейното дете (поне едно от децата от мъжки пол) да се спаси, вариантът по него време е бил само един - да "седне на трона", иначе...Затова и разбирам мотивите на Рокси. Обратното Ибрахим е защитавал другия претендент (по лични и не само причини), него също го разбирам. Това, което ме дразни са "селските номера" между Рокси и Ибрахим в сериала (за нуждите на сценария) - считам, че в реалноста не е имало подобна евтина мелодрама по между им. Рокси реално се е ориентирала доста дълго и търпеливо в обстановката, чак след като "наражда 5 деца", почва да мисли за себе си и за бъдещето им (а не както в сериала - "още от банята"). Ибрахим пък се е занимавал със сериозни неща (политика, дипломация, военно дело). Така, че едва ли са участвали в надпревара в "селската спартакиада". Но, да се тъкмят епизоди е трудно, така че и занапред ще наблюдаваме все по-изкривени образите и на двамата - в мелодраматични селски сблъсъци. (Да се нервим няма смисъл- не в нашите джобчета дрънчат жълтичките, нали?  Sad)

П.П. Прави ми впечатление, че де що чужденец има в сериала- или е тапир или е злодей-психопат с девиантно поведение (или и двете). Чакам с нетърпение появата на Франсоа (СС и Франсоа сключват приятелски договор, така че ми е любопитно как ще го "барнат"  Thinking, а и позицията на Франция е много важна  за един друг въпрос...не,че сериал може да я промени  Wink).
Както не са ми приятни крайните епитети по отношение на Рокси  ooooh!, така е несправедливо същото и относно Ибрахим. Нека "мерим с един аршин".
 Peace

Ей това много ми хареса.  Grinning

В първите серии бях много впечатлена от това, че Хюррем е различна и много непокорна. Разбираем е първоначалния и хъс да умре, но да не иска да попада в османския дворец като робиня. После, когато разбра, че дори живота и принадлежал на султана, а не на нея, този хъс се превърна в желание да оцелее и да не бъде поредната овчица в харема.

Но с напредването на сериите, образа и се трансформира в нещо неразбираемо. Едва ли не, не разбираща къде се намира и все по неадекватна до глупост.

И аз , като повечето мисля, че никой не би и го позволил. Дори нямаше да си играят да и го разясняват, а щяха да приключат с нея.

Това, че се тръгва по линията – пападнала в харема на хора и станала човек, нещо не ми се вързва. На 15 години, тя си е имала всички заложби – от увеличаващите човешкия род, до това да е спътница на Сюлейман 40 години и да получи тюрбе до неговото.

Оптимист съм, като Пенда Hug и очаквам да покажат с какво е превъзхождала другите хатун моми. Дали хитрост, коварство, интуитивен ум, добър психолог, начетеност в по късно време......, но надали е била глупава и неадекватна. Особено в онези времена, когато човешкият живот не е струвал нищо.

Надявам се сега да покажат и това, което е имала и е развила в последствие за да стигне до там, докъдето е стигнала. Надали това е само викове и крясъци с които да досажда дори и на Сюлейман. Той както видяхме не се церемони да постави всеки на мястото му, включително и нея.

Hiacint , хареса ми поста ти за Ибрахим. Hug

Мисля си, че той е направил глупостта да подцени Хюррем, може и на ум да се е изсмял по познатия начин (ха ха ха)  и е разбрал късно, че е сгрешил. Грешката му е струвала главата. Големият военначалник е загубил най важната битка , тази за живота си и то от Хюррем.
Де да беше чул вица на Корделия, щеше да му светне под чалмата, че не трябва да подценява жените, даже в ония безправни за тях времена. Или това, че всеки си намира майстора. Mr. Green Mr. Green

Виждам, че Джейн пише само през уикенда, за това го чакам с нетърпение. Grinning

Благодаря на Ани за новата тема. Hug    bouquet Сега си дръпнах снощната серия и ще я изгледам.

Благодаря на Мишел и Тинчето за преведените реплики. Знаете какво е тази помощ за нас ! Hug Hug  bouquet  bouquet

Наде, чудесни колажи спретваш от красивите снимки ! Hug   bouquet 

# 31
Някой знае ли как е истинското име на малкият Мехмет newsm78 newsm78

# 32
# 33
Ари, благодаря ти!  Hug smile3525
Значи, ти, Пенда и Надежда сте оптимисти...ОК.  Peace ...Мен малко ме е страх да се надявам...  Embarassed

В нова тема сме - да си направим КУРБАН за "новия образ" на Хюррем  newsm78:

Мерси на Мишел и Тинчето за превода.   bouquet
Благодаря на Ани за новата тема.    bouquet

Надежда, страхотни колажи!!!   bouquet

# 34
Чета ви всеки ден и ми е много интересно с вас и сериала! Любопитно ми е дали Ибрахим става жертва на съперничеството с Хюрем, или на политически заговор. Виждаме,че свитата около СС е все контра на всичко, което Ибахим предложи или даде мнение и все го коментират, и критикуват. Струва ми се, че  да загубиш доверието на султана/и главата си/, като негов вече зет и родственик, едва ли е резултат от женски сплетни, а на сериозен  гаф . Та нима  любимата сестра на СС не е защитила и предпазила обичния си съпруг ? Ако имате повече информация за това, как е изпаднал в немилост, моля разкажете.

# 35
  • Атлантис, Галактика Пегас
И аз като Перегрин се страхувам да се надявам да видя нещо положително в образа на Хюррем от сериала вече... Дано да греша.  Praynig

# 36
Чета ви всеки ден и ми е много интересно с вас и сериала! Любопитно ми е дали Ибрахим става жертва на съперничеството с Хюрем, или на политически заговор. Виждаме,че свитата около СС е все контра на всичко, което Ибахим предложи или даде мнение и все го коментират, и критикуват. Струва ми се, че  да загубиш доверието на султана/и главата си/, като негов вече зет и родственик, едва ли е резултат от женски сплетни, а на сериозен  гаф . Та нима  любимата сестра на СС не е защитила и предпазила обичния си съпруг ? Ако имате повече информация за това, как е изпаднал в немилост, моля разкажете.
от това което аз съм чела... от руски източници... става въпрос именно от интрига подклаждана от Хюррем, подложни писма,  прошушнати думи.  това че Ибрахим подкрепил Мустафа, което е напълно нормално.
за съжеление на много нации в историята няма "ако..."  Peace

# 37

Kordelia, благодаря за линковете. Особено последните два са много интересни, тъй като те са превод на турски публикации. Написаното за Хюррем и живота в двореца през този период в голяма степен се припокрива с това, което виждаме във филма. С нетърпение очаквам появата в сериала на архитект Синан, който турците сравняват с Микеланджело и чията работоспособност и продуктивност са били пословични.  Надявам се, че това ще стане, тъй като той е една от причините периода на управлението на Сюлейман да се нарича златен, великолепен, османски ренесанс. За поколенията е оставил много прекрасни сгради, безброй джамии, много от които са истински шедьоври на архитектурата, като "Сюлеймание" в Истанбул и "Селимие" в Одрин. Основен негов девиз е бил "да строим по-добре от гърците", а образец за съвършена архитектура - църквата "Света София".
Мечтаел да създаде "ново чудо на света" за целия ислямски свят.
Дано не съм досадила с този мой пост, но ми беше интересно прочетеното и исках да го споделя с вас.

# 38
И на мен беше интересно за това споделих линковете.  Peace

# 39
Пенда относно кой на кого ,какво е "подарил" (по скоро думата трябва да бъде представил),вече писах ,че няма неоспорими факти и трите варианта са възможни ,аз съм по склонен на вариант-Валиде -Хюррем-Сюлейман.Относно "Свадбата",също ,но там трябват и малко изчисления,които едва ли ще са интересни на доста от четящите,но с риск да досадя ,ето я и моята логика ,на база изчисления и факти описани от Ерхан Афионджу,Enciklopedi bilgiler-Osmanli tarihi ,Йълмаз Актуна....Единствената точна дата посочена в Историята за този период е завръщането на Великия Везир (вече) от Египет и това е 14 юни 1525 година.Знае се ,също че пътуването на Ибрахим е продължило 5 месеца,там е останал около 4 месеца,визитата му била прекъсната от избухналият на 25.03.1525 г. "Бунт на Еничарите",наложило се да се върне.Значи при една елементарна аритметика Ибрахим до 25.03.1525 г. е осъствал вече от Истанбул 9 месеца,което означава ,че би трябвало да е тръгнал за Египет някаде в средата -края на юни 1524.Така че,вариант свадбата да е след юни 1524 е невъзможен.Остава вариант преди юни,но там се сблъскваме с Ислямския календар-през 1524 г. ,Свещения месец "Рамазан "се пада през м.януари(30 дена пости) Рамазан байрама се пада да е бил края на януари началото на м.февруари. към това прибавяме 70 дена и излиза ,че Курбан байрама е бил средата-края на м.април....охххх измори се  ,хахахаха.Така ,че варинта свадбата на Ибрахим - Хатидже да е била м.май е доста възможен.Друг неоспорим факт е ,чесамите свадбени тържества са продължили 15 дена ,така ,че нищо чудно ,това да е съвпаднало и раждането на Селим (28.05.1524г.)

# 40
Корделия, мерси за линковете!  Hug (Къде съм бляла...сега ги видях  Rolling Eyes)

Елпида, "вкара ми муха" в главата!  Grinning Аз разчитам на Джейн, да ни просвети по този въпрос, ще чакаме уикенда!  Peace Praynig

# 41
Ибрахим, smile3501- д-р Уотсън те поздравява!  Grinning
Ами, ако свадбата е била на 1 май, примерно?... smile3506

# 42
И аз чакам появата на Синан в сериала,и там има една интрига и легенда която се предавала от уста на уста ,любовна разбира се,но за това ,чак като се появи. Stop

# 43
Ибрахим, smile3501- д-р Уотсън те поздравява!  Grinning
Ами, ако свадбата е била на 1 май, примерно?... smile3506
Вазможно е ,защо пък да не е,нали все още не се празнувал денят на трудещите се,защото си спомням ,че на такива дати като 01.05. и на 09.09. ,по Тошково време беше забранено да се сключват бракове.Пък и никаде не съм твърдял ,че свадбата е била на 28.05.1524г.,и докато джариетата са кършели снаги под мелодични маанета ,наща Сашка пак е припявала "Идва,идва,Шехзадето идва,Сюлюман ,каде си"....лично мнение .Затова и написах твърде възможно е да е била м.май,но както знаем м.май е от 31 дена ,така че всяка дата може да е правилната,но това едва ли е толкова важно,нали не сме фаталисти.

# 44
Ibrahim   Peace Peace  много благодаря за отговора   bouquet
аз съм си Мара подробната  Crazy та цифрите изобщо не ми пречат, напротив  Wink
за 'интригата' - предполагам говориш за Синан и Михримах  Heart Eyes и 2-те джамии, които и е построил- 'легитимна'  Grinning и.. не съвсем  Flutter наистина красива легенда. И като стана въпрос за цифри пак според легендата рождения ден на Михримах (слънце и луна) ако не греша е 21 март - денят на пролетното равноденствие /което пък няма как да е по време на Родоския поход  Crazy ама то затова е легенда Grinning

Корделия  Hug мерси за линковете   bouquet
метнах първия, там май малко са омешали  Рустем и Ибрахим   newsm78 или поне което съм чела за тях, продължавам да  smile3529 наред

Наде    smile3501  страхотни колажи  newsm51

за оптимизма ми относно образа на Хюррем  Grinning  по принцип не ми е присъщ  Mr. Green
тук се основава единствено на усещането ми, че ако я оставят такава проклетия  Mr. Green  унизяват самия султан  Rolling Eyes

обаче оптимизма може и да е безпочвен - в едно интервю /май никой не го преведе  Sad  а изглежда интересно, на въпроса кой е любимия и персонаж /поне така го разбирам/ Мерал казва:

* Favori karakteriniz hangisi?
Kanuni ve Hürrem tabii. Ama Pargalı İbrahim, my man (adamım)! Çok seviyorum.

тук дори аз нямам нужда от превод  Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт