Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 10

• 60 449
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • По света и в нас.
Това не е мнение на Мишелчето, а превод на "Феноменът Паргалъ Ибрахим". Wink

Ето го и въпросното изречение - Bu durumda insanın aklından "Süleyman'ı Okan Yalabık, Pargalı'yı Halit Ergenç oynasa daha mı iyi olurdu acaba?" sorusu geçiyor.

Който не вярва да си го преведе. Тинче опитай ти, дано ти повярват.
Аз и преди писах и сега ще го напиша. тук доста хора нямат нужда от какъвто и да е превод. Те вярват на фантазиите си.
Мишел,следя с интерес преводите не само в тази тема.Не се отказвай и превеждай има хора ,които ти вярват.  bouquet

# 91
# 92
# 93
# 94
  • София
Това не е мнение на Мишелчето, а превод на "Феноменът Паргалъ Ибрахим". Wink

Ето го и въпросното изречение - Bu durumda insanın aklından "Süleyman'ı Okan Yalabık, Pargalı'yı Halit Ergenç oynasa daha mı iyi olurdu acaba?" sorusu geçiyor.

Който не вярва да си го преведе. Тинче опитай ти, дано ти повярват.
Аз и преди писах и сега ще го напиша. тук доста хора нямат нужда от какъвто и да е превод. Те вярват на фантазиите си.
Логично, следват хорските въпроси: "Кой по-добре би изиграл Сюлейман - Окан Ялабък-Паргалъ, или Халит Ергенч?"

Мишелче, разбира се, че си права. Hug От недоглеждане е станала цялата работа. ooooh!

# 95
Благодарности на Ибрахим и Мишел за превода  newsm51 smile3501
Наде, а на теб за хубавите снимки и колажи които слагаш тук  newsm51   love001

Моят скромен принос за темата е новия фрагман за 11 епизод. Интересни развръзки пак. Май и свърши контракта на Виктория  newsm78
А Ибрахим се яви като ангел пазител на Сулейман. Вече може да иска Хатидже като награда
Laughing

http://www.dailymotion.com/video/xhped8_yyyyyyyyyyyyy-yyy-10-yy-yyyyyyy_shortfilms

Последна редакция: сб, 19 мар 2011, 02:51 от anna3com

# 96
  • София
Малеееееей! Че фрагман! Shocked Shocked Shocked

Много ми хареса Махидевран как припомни на Хюррем думите - "Аз отново момче ще родя. И после пак момче. И пак. И пак." hahaha hahaha hahaha Ха тъй. Михримах май не е момче. hahaha
Казват и, че женихът на Хатидже е болен и че може и да не го бъде. Flutter

# 97
# 98
Благодаря и аз на всички, които помагат с преводите, темата, снимките, трейлърите, информацията. Това е отделяне от личното време, а то е изключително дефицитно нещо.  bouquet

nadejda2639, човек на име Хасан ага се споменава в първото от двете й писма до полския крал Сигизмунд ІІ като неин куриер. Хюрем пише на краля, че е изпратила и устно съобщение по него. Същият куриер се споменава и в писмата на Михримах до Сигизмунд. Освен името обаче няма друга информация за него. Не ме притесняваш ни най-малко. Hug

Аз разбирам защо се дразнят от сценария някои от пишещите. Когато един филм е за исторически личности, а не за измислени пресонажи, зрителите винаги поставят филмовите герои в някакъв контекст и имат очаквания в сценария да има не само интрига, а и послания. И на мен ми се струва малко несправедливо точно майките Хюрем и Махидевран да са най-големите дяволици във филма, защото най-малко те са имали избор. Не е естествено една жена да не се интересува от живота на децата си, а не са имали власт да отменят закона за братоубийството. За разлика от Сюлейман. Държавните чиновници като Ибрахим все пак са можели да предпочетат един по-спокоен живот на по-нисък пост. А от кореспонденцията и на двете много ясно личи, че са били добри майки, които непрекъснато се грижат за децата си. И въпреки това Махидевран надживява Мустафа, а Хюрем трима от синовете си – Абдулах, Мехмед и Джихангир. И малко преди смъртта си с големи усилия отървава Баязид от гнева на Сюлейман заради закъснялото потушаване на един бунт начело с някакъв човек, представящ се за покойния Мустафа. Според Ожие Жислен де Бусбек „тя изчакала няколко дни, за да се уталожи гнева му, повдигнала въпроса пред султана и заговорила за лекомислието на младостта, за неизбежността на съдбата и че е справедливо да се прости първата грешка, защото ако синът промени поведението си, баща му ще спечели много от това, че е пощадил живота му, а ако продължи по лошия път, лесно ще може да го накаже и за двете престъпления. Умолявала го, ако няма милост към сина си, да се смили над молбите на майката от името на детето й”. Успяла е и, според мен за неин късмет, е починала преди втората „грешка” на Баязид и екзекуцията му.
Подозирам, че като майки и двете бял ден не са видели, както казваше баба ми, затова на мен пък предварителните ми нагласи бяха най-вече на тях да симпатизирам.

Не мога да открия къде съм забутала другите стихотворения на Сюлейман, затова ви пожелавам приятно доглеждане на първи сезон с едно от моята любима средновековна османска поетеса от 15 в. Зейнеб хатун. За съжаление, когато се омъжила, мъжът й забранил да пише поезия. На английски звучи почти като Емили Дикинсън, обаче трябва хубав превод. Освен ужасиите, средновековните хора са ни оставили и красиви неща. Стихове, бижута, дворци...

Махни воала от лицето си и озари земята и небето.
Накарай този първичен свят да стане по-сияен от всеки рай.
Когато устните ти се раздвижат, реките в Рая закипяват.
Открий къдриците си с дъх на амбра, така че цялата земя да заухае.
Тъмният мъх по бузата ти издаде заповед до източния вятър:
„Нахлуй в Китай и го завладей със сладкия си аромат!”
Сърце мое, ти няма да получиш живата вода,
нито, за жалост, целувка от любимия.
Дори да чакаш хиляди години,
залутано като Александър в тъмнината.
Зейнеб, тръгни смело напред,
откажи се от всички преструвки,
забрави любовта си към този красив и измамен свят.

# 99
Джейн -6   bouquet , много хубаво написано,....единственото което аз признавам на Хюррем наистина е майчиният и инстинкт...но това  май и при животните го имаше  newsm78.

# 100
  • В тъмната гора.
А аз се чудя при положение, че султанките се грижат за децата си, защо Селим престолонаследника е бил толкова недалновиден и с толкова лоши навици. На него се дължи залеза на Османската империя. Впрочем спомена се, че точно Селим не е син на Сюлейман, сигурно на това се дължи, а също и на не доброто възпитание.

# 101
Мишел ,за превода   bouquet

# 102
А аз се чудя при положение, че султанките се грижат за децата си, защо Селим престолонаследника е бил толкова недалновиден и с толкова лоши навици. На него се дължи залеза на Османската империя. Впрочем спомена се, че точно Селим не е син на Сюлейман, сигурно на това се дължи, а също и на не доброто възпитание.
Е за това ,че не е син на СС ,е несериозно,помисли,една изневяра ...ма знае ли човек неведоми са пътищата божии.Селим II остава в историята с прозвището Пияницата,е това вече е наследствено по майчина линия  Joy Joy Joy .Сега малко по сериозно,да Селим също има своите победи,но след Султан Сюлейман който и да беше се качил на престола щеше да се справи.Селим е първият султан в Османската история ,който не е ходил на война,и реално победите му се дължат на неговите военноначалници.И да ,той бележи началото на упадъка на ОИ....Виж ако наследник беше Мустафа....за мен ,а и за много историци СС е направил най-голямата грешка в живота си с убийството на Мустафа.

# 103
  • В тъмната гора.
Ibrahim ще ни намразят накои хора да знаеш.. Sunglasses но от друга страна това е самата истина, не си измисляме. И на мен много ми харесва Мустафа, мисля, че още от ранно детство му се е наложило да разбере нещата от живота. И далеч не е бил глезен и обгрижван. Ако имаш повече инфо за него ще съм ти благодарна да го пуснеш.
Незавидна е и съдбата на Махидевран, няма да е преувеличено да напиша, направо покъртителна.

# 104
Джейн 6,много си мила и отзивчива!Благодаря ти! omm
Тъй като разбрах,че заминаваш и много ще ни липсват твоите познания,
позволи ми още веднъж да те притесня.
Беше споменала в един от постовете си,че ще напишеш нещо за Ибрахим,
Любопитно ми е как е представен в историческите документи?Четеме,че е бил
много добър военоначалник,дори се писа,че докато е бил жив успехите си
Сюлейман дължи на него.До колкото знам/ако е вярно/ и двете битки за Виена се
ръководят от него и ги губи.
Без съмнение е имал качества и то не малкоq щом е импонирал толкова много
на султана.
.