Юли 2006 - 99

• 76 017
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
# 346
  • somewhere over the rainbow
Чувам и виждам за първи път. Така или иначе не ме засяга - безработна съм от 2008. Темата е доста дълга и вероятно ще намериш всичко, което те интересува, в нея Peace

# 347
  • През девет земи в десета
Цитат
Всеки, който към края на 2010 г. е имал повече от един работодател, подава декларация сега
15 март 2011

Всеки, който към 31 декември 2010 г. е имал повече от един работодател, е задължен да подаде декларация за облагане на доходите до 2 май 2011 г. Това гласят промените в Закона за данък върху доходите на физическите лица, които влязоха в сила от началото на 2010 г.

Според закона от задължението да подават декларации за облагане на доходите от предходната година са освободени само тези граждани, които 31 декември 2010 г. имат само един работодател, който е определил и внесъл пълния размер на годишния данък до 31 януари 2011 г. Това на практика означава, че ако през годината сте сменили своя работодател и новият не е изчислил и внесъл дължимия годишен данък, то вие трябва да подадете декларация за доходите. Подаването на декларацията е задължително, независимо от факта, че сте работили само по трудови правоотношения.

Същото важи и за тези физически лица, които към 31. 12. 2010 г. имат двама или повече работодатели, при които работят по трудов договор. Задължени да подават декларация за доходите са и тези, които през годината са имали един работодател, но през годината са напуснали или са били освободени от работа и към 31.12.2010 г. нямат работодател, който да определи годишния данък за доходите от трудови правоотношения.

Тази година срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2010 г. изтича на 2 май 2011 г. Това е така,  тъй като 30 април е събота, а според правилото, когато последният ден от срока е неприсъствен, този ден не се брои и срокът изтича в първия  работен ден.

Затова до 2 май трябва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите. От НАП напомнят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета, е необходимо да се напише точната дължима сума, кода за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящия номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането (1. 01. 2010 - 31. 12. 2010).

Списък на кодовете за видове плащане, образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП може да видите в рубриката Плащане .

Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в една от двете електронни системи за разплащане - еPay или еBg, както и в интернет-страницата на приходната администрация.

5% отстъпка могат да ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 10 февруари 2011 г. Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Ползва се само една от двете отстъпки.

Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани  във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. Можете да изтеглите и декларация за облагане на доходите с баркод, която автоматично изчислява дали дължите или сте надвнесли данък.

Цитат
Опция едно: на 31 декември работиш само по един трудов договор. В края на годината даваш всички бележки на настоящия си работодател. Той трябва по закон да направи преизчислението към края на годината. Издава ти бележка от своя страна, като попълва и втората част - годишно преизчисление, в която включва сумите от всички бележки, които си му представила. Ако има данък за удържане или възстановяване го прави с януарската ведомост. След това прилага бележката към досието ти, дава едно копие на теб, за да си спокойна и толкова.

Опция две: Ако нямаш работодател към края на годината, логично няма кой да ти направи това преизчисление - правиш го сама, попълвайки данъчна декларация.

Опция три: Ако към края на годината работиш едновременно по два трудови договора единият се води основен, другият винаги е допълнителен. Вземаш бележка от работодателя по допълнителния и я даваш на основния. Той е длъжен да преизчисли данъка ти, което обаче интересно защо не те освобождава от задължението да подадеш декларация - каква е логиката трябва да кажат господа депутатите.

В твоя случай си в опция 1 - не подаваш, ако настоящият ти работодател е преизчислил данъка ти. Ако не си му давала бележки от предишния - вземи си такава бележка сега, дай я на настоящия, нека той ти издаде от своя страна, ако разминаването в данъка е 2-3-10 стотинки, а не вярвам да е повече, просто не си го слагай на сърце, това е мнението ми. Не вярвам някой да тръгне да се заяжда за 10 стотинки, макар че пък знае ли човек

Диди, ако миналата година си имала само един работодател и имаш трудов договор към дата 31.12. не подаваш нищо.
Ако си работила през годината, но към 31.12 си с прекратени трудови правоотношения взимаш служебна бележка за доходите, попълваш и подаваш декларация, защото тогава няма кой да ти преизчисли данъка.
Другия вариант е да си сменила през годината работодателя и новия рабтодател да не ти е преизчислил данъка, тогава пак подаваш. Но ако си взела от стария служебна бележка и си я дала на новия и той е преизчислил данъка, което трябва да е отразено във ведомостта за януари не подаваш. Peace

Доколкото знам, ти си на работа в момента и миналата година си била самотам на работа, затова мисля, че не трябва да те притеснява данъчната декларация.

Обаче се оказва, че зълва ми трябва да подава Thinking и май на мене ще се наложи да се занимавам утре с това ooooh! Еххх, а хем гледат телевизия и слушат новини по цял ден ooooh!

# 348
  • някъде
Деси аз не, но мъжа ми трябва да подава ooooh!
на колегата жена му работи там и утре ще видя какво трябва ooooh!

# 349
 Rolling EyesОлелееее  много сте изписали
Чакай да видя сега и аз какво да напиша по темите..
За кърменето приключвам тема ,заключ  Mr. Green Кой каквото иска да прави свободна държава Crazy

Нан,и ние ще искаме скоро зайчета,първо райграса да оправим де,незнам като го косим после може ли да ядът от него или само сено хапват? newsm78 И ние имаме две гугутки,като идем на къщата може да станат на гълъби,аз си го представям гълъби и долу да щъкат кокошки Whistling Crazy,така де да обират от тях падналото,тук тези гугутки така ровят по-зле са от ровеща кокошка,тераста всеки ден я мия, мета..... във всяка саксия покълна де що имат във смеската за яднее хихих

За младите и по- със стаж госпожи  #Crazy болна тема.
И Юл не казва Р,няколко пъти питам за логопед,в 3  група минавали и който не казвал определени звукове ,почвали тогава работа с него,защото почват предучилищна,а Нашата не ще и да се помъче да го каже Р-то

Диди,за да спи с отворена уста,според мен има няколко причини,
 -прекалена умора-спи дълбоко и отпуска устата
-запушен нос -трета сливица,бактерии в носа,-сополки които пречат да диша.
 Така че виж носа,бактерии, и сливицата. Юл мн често спи така ,като се отпусне и заспи и я отваря,но не хърка де, откакто лекуваме бактериите взе да я затваря ,защото носа и се отпуши #Crazy #Crazy и само ако е изморена е отворена ooooh!

Къщата я има във фейса на снимка бре,Ивка с теб намерели ли сме се в фейса,аз вече незнам там станаха много познати и непознати  в личното пространство и ще го спирам скоро,Нан си спомням как преди беше против сега и тя е там хихихих  Айде ще пусна и по новички снимки днес ако ми остане време #Crazy

Един съсед се върна от Англия,само да си смени ЛК,казва че тук не би се върнал ,по-добре да отидел в Испания на почивка вместо насам,и за децата платил за училище само 60 паунда за униформи,всичко друго безплатно,и това за две деца,а тук казва като дойде първи учебен ден ми се изправя косата,500 лв за двамата не ги ооправя,учебници,тетрадки,облекло ooooh! Как да живеят хората тук,и в магазините е по скъпо,и образование няма, и здравеопазване няма,какво става newsm78  #Crazy #Crazy #Crazy #Crazyужас

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 08:37 от Eli83

# 350
  • София
Честит Имен Ден на малък,сладък Борис на мама Бетта!
Много здраве да му носи името!
Честито и на всички други именници! Hug

Ели-и аз съм "скрита",така че споко!

Влади много хубаво казва Р от малък,но затова пък с ч,щ,ц има проблем.Като го поправям може да ги казва,но твърди,че му е по-лесно да казва ч вместо щ.Надявам се да го израстне,ако не-и ние на логопед.

# 351
  • Варна
Добър ден  bouquet

Честит Имен ден на Борис.Със здраве да си носи името!

Иси,къде си?

Отивайте по разходки,докато не е заваляло.дават го от утре до петък да вали ooooh!

# 352
  • София
Благодаря за пожеланията за именния ден на Бобчо Hug. Аз днес разбирам, че имал имен ден  Embarassed, добре, че мъжът ми имал колега с детенце Борис. Една почерпка от мен:

jorji, и аз все пак да се изкажа за бибата - според мен най-вероятно Рали няма да я иска, особено ако я кърмиш на поискване. Аз бутах на Бобо отначало, уж да пробвам, но най-много още повече да го разрева с нея. Предполагам скоро Рали ще се научи да отказва цокането, ако е преяла. Аз пък имам обратния проблем - виждам го, че му се спи, но нито иска да цока, ако не е гладен, нито биба, даже и носенето не го устройва - нося го, той реве, докато се умори и чак тогава заспива  ooooh!. Днес имаме ново 20 - нося го на пуснат сешоар - тогава мълчи и заспива най-бързо  Laughing.

# 353
  Честит имен ден на Бобо!
С много здраве и късмет да си носи името! Hug
  Честито и на Синеочка!  bouquet

Днес водих Дани на подстрижка с машинка, цяло чудо, че се нави.
На връщане видях ето тоз в кварталното фото:

...и докато загрея откъде ми е познат. ooooh! Laughing

Нашата пък стара госпожа май се постресна от оплакването към лелята и започна една дейност... Shocked Учи ги, преоблича ги, изпраща ги...могло значи. Дани дори започна да я харесва.
Ама тези дни си го оставих, защото подсмърча. И пак изчаквам с ваксината на Кико. Аман вече!

Дани също има проблем със захапката, горната челюст е малко по-напред. Но и двата предни зъба допринасят допълнително затова, след като падна на тях и щръкнаха. Много звукове изговаря, като изкарва езиче пред зъбките.

Ще дописвам, че Кико ми заспива на рамото.

# 354
Попълних декларацията, в сайта на нап има качена Годишна данъчна декларация, с баркод, по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2010 г. (образец 2001 за доходите на физическите лица), с указание за ползване.
Няма начин да сбъркаш, в общи линии тя сама си се смята Mr. Green Ако има грешка не можеш да я разпечатиш Naughty

Диди, трябваше да се обадиш само да питаш какъв е бил осигурителния доход на мъж ти, после попълваш и разпечатваш една така декларация в електронен формат.Чак след това можеш да занесеш бележката. Важното е датата от пощенското клеймо да е днешна или да се занесе днес в ТД на НАП, за да няма актове и глоби. Peace

Бетта Честит Имен Ден на Бобо  bouquet

# 355
  • somewhere over the rainbow
Аз пак не разбрах кой и защо трябва да подава тези декларации Embarassed, ама карай, няма да се задълбочавам Mr. Green

Ели, аз Фейса пак не го харесвам, ам нали пари трябва да се изкарват. Удобен ми е и за споделяне на снимки. Но ... няма нищо по-тъпо от това Сульо и Пульо, знайни и незнайни да ти честитят рождения ден във фейса. Бляк. Правила съм го 1-2 пъти, но ми е толкова плоско, тъпо и анти ... И не само рд де. Хората, които ме обичат и ценят, на които им пука за мен, ми знаят празниците и без да се налага фейса да им ги напомня и ми се обаждат по телефона.
Иначе имам 3 профила, но и трите ми са "работни".

Какъва ден е днес, та празнуват Борис и Боряна? Thinking

# 356
Наде, защо сульо и пульо, снимките ми примерно могат да ги гледат само хората, които аз искам, за който не искам, албумите са забранени персонално  Mr. Green, (като разни роднини, те и на стената ми нищо не виждат, нито могат да пишат на нея) . Отделно приемам за приятели само хора, които познавам лично или с които тук във форума си комуникирам от години и са ми приятни. В общи линии случайни няма. Няма начин всички да ми се обадят по телефона за да ми честитят, от друга страна аз също не помня на 200 човека точната РД и нямам нищо против напомнянето, тъй като има доста хора, които не ми се иска да пропусна да уважа.

Доволна съм, също така, че намерих доста съученици и колеги с които си бяхме поизгубили дирите, но все още много се уважаваме Peace
В заключение Фейсбук е един сравнително добър начин да не губиш връзка с тези хора, които са на голямо разстояние от теб, примерно в чужбина, друг град или дори по-отдалечен квартал, нямате някакви общи занимания, като работа и не живеят в съседство. За съжаление временета са такива, че  стана  трудно непрекъснато да имаш достатъчно време, пък и финансова възможност за да се виждаш с всички с които ти се иска, за да си поговорите, да видиш как са, колко са пораснали децата им и т.н.

Малко сбъркано стана, но така започнах да възприемам Фейса, преди ми се струваше голяма тъпня ...........това си е моето мнение, а не обект на спорове, само си споделям Mr. Green

За теб май не трябва декларация Peace

# 357
  • София
И моето мнение за Фейсбук с течение на времето стана като на Деси,едно към едно Peace.
Мъжа ми мисли като НАН,ама му е приятно като му изровя някой негов стар приятел и покажа снимки на дечицата му,примерно.Готино му става,ама не признава Mr. Green.

НАН-за теб не важи това с декларациите с една дума Mr. Green.

Ние днес с мъжа ми си говорехме...защо преди време не се сетихме да ме води в неговата работа,да внасяме някакви паричка,та сега да имам майчинство.Ама като не планирахме тази бременност-така е.Сега ни е яд малко,ама карай!Нанни-нали ти така беше направила навремето?

И аз сутринта разбрах за именния ден на Борисовците като заведох Влади на занималня.Нали неговия най-добър приятел е с това име,та черпеше с котешки езичета Simple Smile.

Куцуках по лекари пак-от проклетите вени е.Имам тромбофлебит,та един тромб ми прави проблеми.Надявам се скоро да се оправя,че е ужас някакъв.Ни мога да вървя,ни колата да карам..

# 358
  • Варна
Въх Дидито,кофти работа Tired.Как се лекува този Тромбофлебит?с мазила ли?

Нанни,този от Забранена любов ли е?Аз не го гледам,но покрай свеки ми се е налагало да поглеждам.

Аз за Фейса,какво да кажа...страх ме е честно казано да публикувам снимки на децата.От онзи случай с крадената снимка на едно дете,сещате ли се?дето един Малоумник беше си копнал снимка на някакво дете от нета,и беше публикувал  Зов за помощ.Било болно детето и събирал пари.От БГМамма,потребители го разконспирирали.Гадна работа Confused

# 359
Жоржи, ако не искаш, няма начин всеки да ти гледа или копира снимките. Опции за защита вагон, само трябва да си поиграеш малко. Снимки на които ме отбелязват също не могат да се гледат от въпросните хора Mr. Green
То гаранция-франция защото не знаеш дали някой няма да е просто на гости на твой приятел и да ти разгледа профила между другото. Но внимавам да няма нищо компрометиращо или прекалено лично. Отделно кръгът хора, които мога да държа отговорни ако нещо попадне в неподходящи ръце е сравнително ограничен все пак.

Последна редакция: пн, 02 май 2011, 19:45 от ☼ Зла гад - Пиги ® ☼

Общи условия

Активация на акаунт