Градинки, паркове, дръвчета оглеждат се за ЯНУАРСКА-та чета

• 34 674
  • 734
  •   1
Отговори
# 435
Валкирия, в тази тема има много подробна информация за тези програми.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=565913.0
Накратко, понеже и аз обмислям дали да се възползвам от нея по наесен, майка ти трябва да не е пенсионер и да е регистрирана в бюрото по труда. Паричките, които ще получава са около 190лв. чисти, като ще я осигуряват за пенсия и за общо заболяване, но не и за безработица. Т.е има право на болничен, но не и да отиде на борсата след като изтече договора. Трябва да се мине едноседмичен курс (освен ако няма педагогическо образование), който се провежда при набиране на определен брой желаещи и тогава се сключва договора. По времето на подаването на заявлението не трябва да си се върнала на работа, но доколкото разбрах след това можеш да се върнеш и преди да е сключен договора.
СДК, аз ако трябва да избирам между ясла и детегледачка, бих обмислила как ще е по-добре на детето - ти го познаваш най-добре. Дали има достатъчно деца с които да играе, чувства ли се добре с детегледачката. Стефани си я гледам аз засега, но тя много обича да е сред деца и постоянно сме по площадките. Каквото има вкъщи да се върши го правя или вечер като е с татко си, а понякога и нощем. Зимата не знам как ще я удържам у нас (или който ще я гледа) и какви развлечения ще й измислям. Обаче ще я пусна на детска градина септември 2012, надделява ми това че държа да прекарва много време на въздух дори зимата, излизали сме в най-големия студ и вятър и тя се закали, зачерви бузките и много по-малко боледува от ужасната първа годинка, когато я пазех много. Ама ако детето не боледува, може да му е по-добре в яслата, до дете си е.
Иначе и на мен не ми се връща още на работа, много ми е хубаво в къщи, социални контакти си имам, имам и време да чета специализирана литература, обаче ще се наложи. Ако имах избор и аз бих работила на половин работен ден или от къщи нещо, обаче няма такава алтернатива.

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 23:40 от sisi1974

# 436
sisi1974 Синфлориска не е за децата родени в края на 2009г. Определено не е задължителна за тях, но ако искаш да я бият на детето ти се заплаща. Задължителна и безплатна е за децата родени 2010г. Такова нещо като незадължителна и безплатна ваксина за децата не съм чувала да има  newsm78 newsm78
Аз също много обичам да си гледам детето и изобщо не ми е омръзнало- честно казано всеки момент с него ми е много ценен, той прави толкова различни неща и много ми се иска да го гушкам и целувам- когато е възможно разбира се  Crazy Изобщо не бързам да се връщам на работа, та ще се постараем живот и здраве да мога да си го гледам до 2г. Работила съм като луда, до посред нощите, и събота и неделя се е налагало, не съм можела да си седна на дупето понякога, главата ми редовно е пушела, добре че на сегашната ми работа е малко по-спокойно, че иначе можех да изперкам съвсем  ooooh! ooooh! Не че сме цъфнали и вързали и ние, кризата е много голяма и се усеща страшно много в частния сектор, но мъжо всячески се старае да се пребори, за да може да сме добре финансово.

# 437
Здравейте,
Изключително се радвам, че всяка от вас сподели своето виждане за яслите и градините.
Радвам се,че и Мама Цо се завърна....ей каква жена....само заради нея правих домашен козунак за великден и го пекох след един посред нощ.
Бяхме днес в детската градина, по принцип приемат деца от 2 години. Говорихме дълго и обстойно със собствениците и те изказаха мнението,че ако има възможност най-добре детето да бъде у дома до 3 години. И за сега идеята е следната: Напролет Никола да тръгне на половин ден заедно с бавачката а през есента на 2012 , ще тръгне самостоятелно живот и здраве.
Да си кажа правичката, не ми тежи да съм майка...въпреки , че сутрин ставам в 6...пия кафе и приговям закуска, храня Никола, пускам някоя пералня. Научих се да се къпя за около 5 минути /заедно с косата/ Twisted Evil. Гладя  и се обличам в рамките на още пет. Тичам на работа...тръгвам си в 4.30 от 5 до 7 са двата часа които са само на Никола. Не се заниамвам с нищо друго. В 7 се прибира мъжа ми, имам готвене , малко чистене, вечеря, маса, съдове, приспване на Никола в 10-10.30. Продължавам с пералнята, миенето и триенето, е в 12 сядам , по скоро лягам пред телевизора...след 15 минути съм заспала. Тази нощ от 2 до 3 Никола ни води на дискотека. Станах в 6 едвам гледах, направих си кафе запалих си цигара....и си помислих ...спи ми се ,малкият мъж спи , големият се къпе...трябва да зпочна със закуската и гладенето.....но за тези двамата даже бих умряла Hug
Хубав ден..отивам за второ кафе че главата днес не е моя.... Hug

# 438
добро утро и от мен!Е,оженихме принца и сега дай да се върнем в реалността! Grinning.Както вече ви казвах моето дете го гледа детегледачка,но тя гледа 4-5 деца и е бивша учителка,даже е била директор и се опитва да ги учи на всичко,което е нужно по план, съобразено с възраста.Докато детегледачките,с които си комуникирах преди това,бяха просто жени,които също имат деца(които използват като безплатна работна ръка) и общо взето ползата да ти го гледа такъв човек за мен е никаква.Дори баба му ще го научи на много повече неща,защото я е грижа.Така,че момичета,ако имате възможност и оферти изберете някоя пенсионирана учителка или безработна такава(мисля,че има програми от Бюрата по труда).Иначе цял ден да ми стои при някоя жена,на която и се дават 240лева и която само чака да дойде края на работния ден,мерси,по-добре сама да си го гледам!SDK31 като чета,все едно виждам себе си с душа за 5 мин,даже аз стоя с балсама за коса 1-2 мин,включая LaughingЗа празниците явно тук сме много ,дето са ходили по детски рождени  дни и по-малко са приемали такива.Дааа имах аз 2-3 детски купона в къщи,но когато станах по-голяма,та си ги организирах сама.Майка ми,да е жива и здрава,ама не беше много по тия неща.Но да колеха се агнета,слагаха се трапези за възрастните обаче...повод за празник нали е...Първия рожден ден на Криси мина с торта и безалкохолно за нас,бисквитена торта за него и още едно комшийско хлапе,което ни дойде на гости.Той даже не се впечатли от свещите,украсата която бях направила Sad.На баба си и баща си се е метнал явно...Но догодина пак.Сега лятото свекърва ми иска да го кръсти,баща му е -моля не ме занимавайте,само ще дойда ако има хапване.То е ясно,че накрая ще е въвлечен във всичко,но няма тръпка и желание да го прави.Айде и аз с кафето  сега...

# 439
  • Тракийка в Софийското равно поле....
Ехеее, какви размисли ...... Как ме разчувствахте.....

И аз съм много раздвоена относно яслите, но.... Струва ми се, че Марина скучае с мен. Все гледа да дойде я леля и, я баща и - да играят на нещо различно. Като идем на детски РД например тотално забравя за  мен. Играе си и не ме търси. Не ме натъжава много, много това, защото тя е много гальовна и като дойде и каже "мамееееееее" с едно нежно гласче и ме гуши и милва....., тогава знам, че все пак съм най-важна за нея. Не искам да съм единствена...... И аз и тя имаме и други нужди. Тя е много контактно и весело дете и мисля, че ще и хареса яслата. Но аз ще страдам нечовешки. Не мога да си представя 8 часа, в които няма да я виждам, няма да и чувам гласчето и да я гушкам....... Това ме побърква..... Страшен съм егоист и много ми харесва да си е само моя, но.... старая се да преодолея тази зависимост. Ние не сме чааак толкова притеснени финансово, но все пак сме притеснени...... Имаме ипотека, мъж ми е таксиметров шофьор и има периоди, в които няма толкова работа...... Отделно аз много обичам работата си...... Ама много....... И ми липсва...... Ето вчера си оправях СВ-то (че си търся работа като freelance преводач - да поработвам поне от вкъщи малко) и като си припомних всички проекти, които съм правила, предизвикателството, интересните теми...... много ми се прииска пак да работя........ Та ще се пробвам септември, ако преценя, че не и е добре, ще я оставя с баба и вкъщи и ще ходи после на градина......
Но и с баба си не се чувства много добре тя. Свекърва ми е много ..... сприхава, много вика, все я превъзбужда, дърпа я да прави неща, когато примерно Марина нещо си играе или си се занимава. Това много го дразни детето. И виждам, че понякога чак бяга от нея. То мен ме изнервя, пък Марина......
Аз съм сравнително спокоен човек, мразя да викам и (с редки изключения) обяснявам, отвличам вниманието, залисвам я, а не викам....... Марина е свикнала на това спокойствие и баба и я дразни с нейните вечни крясъци и нерви (дори да не се кара, тя е буйна и високоговореща). Иначе с моята майка се чувства прекрасно, но тя живее на 300 км и е само на 53 години, работи си и няма как да дойде тук да я гледа, а мисълта да пратя Марина там.........  Naughty Аз ще умра просто.....
Та така....... дилема голяма ме тресе, ама сме подали за ясли и се надяваме на успех, та ще видим как ще потръгне.......
И аз се олях......... айде цунки и хубаво време тия дни  Hug

# 440
  • Стара Загора
Чета ви терзанията за яслите...
При всички случаи аз лично бих избрала ясла пред баба или детегледачка. Говоря за случаите, когато детето е прието, че в Сф е голяма драма с тези приеми.  ooooh!

И да Tattit, донякъде си права , че скучаят с нас. По 24 ч заедно имам чувството, че ме приемат като част от мебелировката  Mr. Green Има деца, които се чувстват по-добре с други деца - щерката ми е такава - тя в къщи подивява, не мога да й задържа вниманието за нищо повече от 10 мин., кисела, пита кога ще ходи на градина, преди пък на ясла, постоянно говори за децата...виж Ники е друг сорт - от мама по-убава нема, горката снахица след време  Blush

# 441
Веселушко, на нас безплатно ни сложиха синфрорикса, а сме 2009г. Дори аз исках да й го слагат след годинката - т.е една доза по-малко, понеже цяла есен боледуваше, обаче педиатърката настоя за схемата с три приема. Дано се включи и някоя друга мама, помня имаше момичета  в темата с бебета родени декември на които го сложиха много преди на Стефани. Те ваксините са си нож с две остриета, ние много се чудехме какво да правим, но накрая решихме да го сложим.
Вилица, за 240лв. много ясно че никой няма да ни гледа децата. Всички дето ползват тази програма доплащат, само бабите и дядовците минават с тези пари, но те и безплатно биха ги гледали. Но все пак и това което дава държавата плюс осигуровките е все някаква помощ. Аз бих ползвала тази програма само ако намеря жена на която да имам доверие. И да не е много възрастна. Иначе баща ми е пенсиониран учител, би я гледал прекрасно, имам му пълно доверие, но е на 68 години и просто физически няма да се справи по 10 часа да тича по малко дете.

# 442
Привет и от нас! Днес най-после имаше слънчице и ние естествено превзехме градинките и люлките. Не че вчера не бяхме де, ама настроението е друго като се покаже слънце. За известно време дори цялата банда беше в пълен състав, после по-малките отидоха да се разхождат и спят, а ние като по-големи отидохме да се люшкаме и пързаляме.
Валкирия благодаря, че ни мислиш. Hug Къде се намира това местенце? Ние сме в Хиподрума. До нас има страхотен парк, обаче уви тотално е превзет от кучетата, даже ги водят от други квартали. Ужас е направо. ooooh! Миналата година имаше рожден ден на тревата, обаче ме втриса при мисълта да се въргаляме върху кучешки...изненади дори и с одеала.
Мамо Цоци, аз съм на мнение, че има емоции, които се изживяват докато децата са малки. За екскурзиите ми е думата. На времето мечтаех да отида до Дисниленд. Преди време мъжът ми предложи да досъберем пари (имаше възможност от една работа да получи извънредно добри пари) и да отидем. Ами не мисля, че ще го изживея както по времето когато бях дете. Пак ще ми хареса, но съм загубила детското очарование и прехласване. Та затова екскурзиите няма да избягат, обаче ще избяга детското в децата ни. Спомням си колко се радвах, че ще спим в една стая с другите деца, без родители, ще говорим по контактите и ще се пързаляме по заледения склон с прост найлон. Всъщност за хубавите спомени мога много да изпиша, но истината е, че ги изживях по този начин защото бях дете.  Сега като тръгна на почивка се питам Има ли климатик в стаята? А банята дали е една на етажа? Дали имат постоянно топла вода или ще чакам да се топли? Ами храната дали е добра, а дали сменят чаршафите всеки ден? И ако нещо не е както трябва, настроението ми малко спада( понякога и много)  Децата не забелязват тези неща и си прекарват добре и при не толкова идеални условия. Затова не искам да лиша децата си от тези преживявания. А иначе морето все ще си е там и планината също. Но начинът, по който възприемаме нещата се променя безвъзвратно.
Татитче много добре те разбирам. Hug  Но идват още нови радости. Идват тържествата в градината, когато ще се разплакваш, слушайки как чедото пее и рецитира. Идват картичките, които ще рисува специално за мама. Ще бере цветя от поляната за да ти ги поднесе. И още и още, нови и неподозирани неща. Всяка възраст си има хубавите и тъжните моменти. А и ти имаш шанс след време да повториш бебшкия период с още едно малко слънчице. На мен пък ми предстоят училищните трепети на първолаче догодина, да сме живи и здрави.
Леле, много съм досадна тези дни, добре че няма кой да ме бие. Embarassed Хубава вечер!

# 443
Ариел, малко идеалистично виждаш нещата.....Не искам да ти оборвам мнението, има истина в него, уважавам го.......Но като те четох не знам защо се сетих  за няколко неща.......Последните 2 планирани екскурзии на класа на големия син се провалиха. Защото нямаше достатъчно желаещи.....Та си направи сметка дали само вие не можете да си позволите екскурзия на детето.....Много семейства са затруднени и вече не е както едно време......Та проблемът не  есамо до вас. Ако това може по някакъв начин да те утеши........И друго......Вече и екскурзиите на децата ни не са същите.......Има една свободия, те не знаят ни как да се веселят, ни как да си изкарват приятно времето......Също както и не могат да си играят сега.......Все са им едни странни игрите.....И още нещо....Без да се притесняваш.....Но ако искаш - покани приятелка на дъщеря ти да спи у вас. Пак ще си шушукат, пак ще има емоции, стига родителите да разрешат.....Това е модерно сред децата.....Рая е спала у приятелка, както и приятелка е спала у нас........

Единствената екскурзия на големия, която не се провали, бе само на колелета......За 2 дни имаха да обиколят един голям регион и най-накрая бяха претупали програмата, на някои места не бяха ходили и децата бяха гроги в крайна сметка......Та......и екскурзиите вече не са това, което бяха, и самото изкарване не е същото, децата не сме ние.....Да са живи и здрави, а и екскурзиите са 1-2 пъти в годината, дано намираме пари за тях, а и те вече не са толкова големи като нашите, вече са по 2-3 дни и не са кой знае колко скъпи........

Не мисли от сега, а просто се наслади на последните дни в предучилищната, защото наесен ви чака училище, където трепетите са вече на едно по-високо ниво.........И там ще ти трябват малко повече нерви и сили от сега.......Остави нещата да се случват, не ги мисли много идните дни, а изкарайте последната безгрижна лятна ваканция.....Защото от другата ще сте вече ученици.......

# 444
  • София
Ехо, привет мами  Hug ! И аз да се включа по темите:

За детските градини - мисля, че детенце на 1 годинка е много мъничко за да се "социализира" и то за сметка на родителското присъствие. Няма дете на което да не му липсва мама, затова и толкова плачат дечицата първите 1-2 седмици. После свикват, но това е свикването като на малкото бебе, което плаче, а го оставяме да се наплаче... т.е. примирява се. Примиряването не е "свикване" или "разбиране". Детето просто вече знае, че това му е наложено въпреки неговото желание. Въпреки неговата нужда от обичта на мама през цялото време. Разбира се за всяко нещо си има време и възраст. Това силно желание и потребонст в мънечките няма да е вечно! Това е първите 2-3 годинки. Периода в който трябва да научим дечицата си постепенно на самостоятелност и лека по лека на откъсване. Но това е плавен период, който определено иска време.
Като сме в къщи с Даная и на двете ни става скучно - то е нормално това. Аз също издивявам тотално, като неизлизаме по цели дни Simple Smile)) Ако дойде баба й и си играят двете 1-2 часа - на Даная й е много забавно, но въпреки твоа, като отида да я взема и ми се хвърля на връта с "мамо-мамо" всеки път и неиска да ме пуска Simple Smile А после почва да вика "Баба-баба" - явно иска, ако може и двете да сме с нея Simple Smile Т.е. тя си играе много добре без мен, но това неозначава, че вече може и без мен да стои по цял ден.
Ние също като отидем някъде на рожден ден или гости, където има други дечица - Даная ни забравя напълно и се захласва по "новите" играчки и деца. Това нас с баща й много ни радва, защото означава, че не сме я обсебили или пък лишили от нашето внимание, защото само дете, което е лишено от достатъчно родителско общуване може да не иска да се отдели от родителя си. Едно сигурно в любовта на родителите си дете спокойно си играе само или с другите деца. Именно това е така наречената инвестиция във времето. Колкото повече любов и внимание им даваме на дечицата - толкова по-сигурни се чувстват те и по-лесно могат да се "отделят" от нас.
Разбира се това, че се налага да работим е проблем. Аз също като Татит изпитвам нужда да работя (ако мога така да нарека рисуването:)) В моя случай се изисква и много физическо време за работа. В момента съм облагодеталствана с това, че майка ми я пенсионираха малко преди да родя, а тя само й дай да гледа Даная, ако може по цели дни... затова сме на план-график - понеделник, сряда и петък идва за по 2 часа да си играе с нея. После Даная 2 часа спи и ето ми на мен 4 часов работен ден! И като добавя още 2 дни по 2 часа сън на Даная и готово Simple Smile За сега толкова време що-годе ми стига за работа. И ние само броим парите и се тюхкаме, че все нестигат и сме с голям ипотечен кредит и какво ли не... но знаеме, че най-важното сега е времето, което ще отделим за детето. И без това -2-3 години не са кой знае колко време - все някак ще избутаме!

Относно детегледачките - моя близка приятелка до скоро беше с детелгедачка, а е супер зле финансово - жената идваше за по 240 лв точно за по 4 часа на ден, точно за колкото време (и заплата?!?) приятелката ми ходеше на работа. И това за 3-4 години гледане на детето й. Сега детето стана на 5 и тръгна на градина с голям кеф и без никакви проблеми в социалните контакти.

С Даная постоянно сме в градинката с други дечица и мисля, че за сега няма липса на "игри с децата". Мама Це правилно отбеляза, че може да се получи обратния ефект и детските градини и яслите да подтиснат и затворят повече някои деца. Много зависи от темперамента на самото дете! Въобще тази масовка, която се наблюдава като отношение по яслите и детските градини е много тревожна! За съжаление специализираните, като Монтесори са скъпи за нашия джоб - иначе те са едно добро компромисно решение, където поне има индивидуален подход към децата.

# 445
Добро утро!
Хайде по едно капучино.

Уики и Стефани също иска да има повече хора около нея. Вечер не пуска баща си да се изкъпе (аз и без това се къпя все като заспи), ако може цял цирк да има.
Иначе когато има деца, не ни обръща внимание. На пропулника игра, игра и по едно време се гушна в мен. А то какво било, искала да й сменя памперса. Joy
Ще пооправя сега малко, докато е на разходка с баща си, че следобяд сме на гости у кръстниците, да се уговаряме за кръщането й.
Хубав ден ви желая!

# 446
# 447
  • София
Честит празник на трудещите се Laughing

И от мен една почерпка за именния ми месец Simple Smile))

Хубав ден ви желая!!! Аз отивам да приготвям манджите за прощъпулника, който е днес и за който вчера се борих упорито с една питка, а много от мамите ми помогнаха, за коети им благодаря и тук:)

# 448
От мен едно голямо ЗА в полза на яслите, в пъти по-доволна съм, отколкото от детската градина. Може би просто съм случила на ясли, за сметка на градината. В яслите Валентин изобщо не е боледувал така, както лепи вируси от градината и това е така според мен, защото в градината не ги гледат добре и настиват. Все пак персонала в яслите е от медицински сестри, а в градините от учителки със съмнителна квалификация. Валентин от септември е в предучилищна група към училище и приключвам с градината. Не виждам смисъл да стои там, и всяка зима да събират 3 и 5 годишните заедно, понеже остават по 5-6 здрави деца и съответно да не учат нищо и само да ми идва нахапан и надран от по-малките деца.  Crazy Казвам ви, пълна скръб е в тия градини, учителките не ги поглеждат! В яслите грижите са много по-големи. Затова и Светозар ще ходи в същата група от март догодина, в която беше и Валентин и много се радвам, че ще може според новата наредба да е там до 4 години! После може и въобще да не го записвам на градина, няма никаква полза от нея, направо на предучилищна в училище от 5 и половина, ако може и по-рано!  Wink

# 449
Рабитче, според мен не си случила на градина и е трябвало да я смениш още в самото начало.......

Аз от нашата градина нямам никакви оплаквания. И да съм имала - след разговор с директорката - проблемът е бил отстраняван. И са ми ги учили, и медицинска сестра има на входа и не се допускат сополиви деца, и тържествата са били супер(преди 2г. нашата градина взе 1 място за най-добра програма за 1 юни в състезание с всички ДГ от града bowuu), и са ги учили много добре в предучилищната, и като база е добра ДГ, винаги е било топло, аз лично съм без забележки. И въобще не бих нарекла нашите госпожи - учителки със съмнителна квалификация.....Три деца са минали през нашата ДГ, на 3 различни екипа случих - нахъсани, работещи, добри....Е, не са били идеални, но то идеално няма никъде......

Така както описваш ти - не бих си държала детето в подобна ДГ.......

Майче, честит имен месец!

Хайде, дано се стопли скоро малко по-трайно!

Общи условия

Активация на акаунт