Децата в кухната

• 2 135
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
Хайде да си поговорим за този феномен. Моята щерка, 4 г. и половина, обожава да се мотае в кухнята и да готви. Да, да. Готви. От поне година и половина се пробва. Меси питки (дори сега замеси една нейна малка покрай моята голяма), прави баница - знае всички продукти наизуст, как, кога и по колко се слагат, оформя ми топчетата за супата, прави кюфтетата, реди плънката на пиците. Помага ми детето, качва се на един стол до мен и пушек и брашно се дигат около нея. Чупи яйцата тя задължително, разбива ги (още не особено успешно, ама знае какво е движението), тя пасира задължително, ако има нещо за пасиране.  Laughing Чак кусури ми намира, диването - баба й така не правела баницата, не слагала газирана вода (пробвах нова за мен рецепта), морковите не били нарязани на еднаква дебелина - седи и отделя брака. Днес развиваше теорията, че няма значение дали прясно или кисело мляко се слагало в питката, защото киселото се правело и без това от прясно. И обсъждаше кога втасва тестото.

Та кажете вашите кулинарчета как са. Какво готвите заедно? За деца от всякаква възраст  Hug

Последна редакция: сб, 19 мар 2011, 12:19 от бъръльо-бъръльо

# 1
  • София
Моите участват по-скоро от любов към мазането, отколкото за да се учат на нещо полезно. Големият разбива с миксер, чупи яйца, изрязва сладки с формички, оформя топчета за меденките, чупи бисквити за торта...Но като цяло бързо му омръзва и почва да мърмори, че "измориха ми се ръчичките" Laughing Това да запомни рецепта или да ме критикува - абсурд, не му стига акълът до там въобще hahaha
Сладички са Heart Eyes Имам го сниман с една престилка, меси тесто Heart Eyes Да не каже някой ден снахата, че не съм го учила...
Мънинкото още само се маже, но пък много професионално Mr. Green

# 2
  • София
Белинда, и аз имам такива снимки. Готварска шапка и престилка, в един тон. Точи тесто за меденки и после как изрязва.
Иначе тоя твоя е истински мъж, къде ти ще се занимава да помни такива глупости като рецепта  Grinning

# 3
Хубава тема.Готвенето е основно занимание у дома с децата,в градината на син ни имат по 2/седмица подобни занимавки и има интерес определено. Имат си тяхна готварска книга заимствана от едицн рецептурник за деца,лексикон дейност цари голяма Laughing
 Готвят "сами"
-топчетата от овесени ядки- редица пъти ги правим като имат гости,хем отбиваме 40мин,хем децата си носят нещо у дома
-кекс- 5 ингредиента,четат,мерят,бъркат
-пица с готово тесто-режат,мажат,сипят каквото искат,имат добри попадения
-баница  с малко помощ към края като се отегчат
-приготвят си сами обяда за у-ще/пикник
Инак режат,белят, рендосват; не позволявам фурна,вряла вода,печка.Готвенето учи на много качества и е сред заниманията к насърчавам по ред причини.Слабо ме вълнува че после е кочинка,учат се и нея да си прибират,отнема време,но инак е забава голяма.

# 4
  • София
Хайде, давайте идейки за лесни рецепти,които малките могат да приготвят.
Сега мисля да я опна с един пандишпанен сиропиран сладкиш с плодове от компот. Тя няма да го яде, че не обича особено сладко, ама да се забавлява, пък и ние големите го ядем.

# 5
  • На небето
бъръльо-бъръльо това е много хубаво. Аз бях така като малка и все още готвенето ми е страст. Но и майка ми ме насърчаваше. Дори да не се справех добре с нещо, което бях наготвила, тя винаги казваше, че е много вкусно. Сина ми иска да ми помага, но не се справя особено добре и ме изнервя и ме бави. А и е с две леви ръце, все изтърва, чупи, разсипва и т.н. Ужас.  ooooh! Гледам да не му убивам мерака и като имам време и нерви го подканвам да се включи. Не е задължително да е в готвенето, но да си направи плодова салата, да си нареже плодовете, да обели краставицата за салатата и т.н. Помага и с миенето на чиниите, сам си казва когато иска. Добре се справя с тях. Сипва ми сместа за палачинките в тигана, разбърква яденето, държи миксера, или добавя продуктите, дава ми продукти от хладилника и т.н. Все дребни неща, но все е нещо.
Но определено за децата, точенето и работата с тесто като цяло е вид игра. Забавно, приятно и полезно. Аз бях така, сина ми също има голям мерак. Вярвам, че и с всички деца е така.
И аз бих се радвала на идеи с какво могат децата ни да помагат в домакинството и готвенето.

# 6
Малкият ми син има желание да "готви". Завива корите като правя баница, иска да бърка тесто, но най-обича да реже с формичките курабийки. В събота ме заврънка и отвъртяхме 6 тави с курабийки. Лошо няма, нека да се учат, а че след тях се чисти - няма как Mr. Green

# 7
И аз си имам един готвач в къщи.Непрекъснато ми превзема уреди и посуда."Готви" от бебе с проходилката вадеше тенджери от шкава и се почваше.Идем ли на гости пребъркваше шкафовете.Във фризера редовно има купчета.Преди известно време готвих леща,помощника след мен минал и сипал 2 шепи боб.Сетете се какво ядохме.Редовно правим кашкавалки (с бутер тесто,режем на линейки и навиваме,после поръсваме с настърган кашкавал),курабийки(основно той прави фигурките),пица...Имам и съсипани неща като чисто нов тиган за палачинки на тефал.

# 8
Браво, момичета, че имате такива дечица Peace Според мен това също си е вид култура в човека, макар и кулинарна. Вярвам, че поощрявате мъниците, за да остане техният интерес към готвенето постоянен. Мен като малка никой не ме е привличал нито да му помагам, нито да участвам в готвене, помагане или поне рязане на продуктите. Затова сега, когато вече баба я няма, много вкусни рецепти си ,,отидоха,, с нея и сега питам и разпитвам понякога в темите за това или онова.

# 9
  • Луната ни пази

Ето моето момиче в кухнята, на 2 години и 10 месеца Simple Smile Всичко е показано: ентусиазъм, желание и в действителност има резултат.

# 10
Ах, каква душица засмяна, мамина отмяна Hug Hug Hug Е просто няма как такива снимки да не те накарат да се усмихнеш и да се почувстваш по-добре  smile3525

# 11
  • На небето
А някакви съвети какво можем да ги оставяме да правят сами?  newsm78
С тестото ясно, с рязането на фигурки и т.н. лесна работа. Въпреки, че има двойно повече работа след тях.  ooooh! Ама какво можем да ги оставим да правят сами, без наша помощ?

# 12
  • Луната ни пази
Моята е още малка да приготвя всичко сама, но успешно се включва навсякъде и действително я поощрявам за всичко. Когато правя баница, слага сиренето и похапва, вижда се, че обожава да бърка с миксер (тук правим Торта "Добуш"), когато правя бисквитена торта, реди бисквитите. Това е лесно за децата, а и е любима домашна рецепта. Пригответе им крема и ги оставете да се пооцапат Simple Smile. Винаги, когато правим торта, е голям празник за нея, казва, че има рожден ден. Независимо каква е тортата  Joy При пълнения пипер добре се справя с натъпкването на сместа в пипера. Пицата- слага където, каквото и попадне. В действителност е на всяка манджа мерудия, рядко не е до мен, когато готвя. Дори на моменти, когато е сърдита и казвам: хайде да правим заедно еди какво си (без значение каква манджа) и тя веднага се включва.

# 13
  • София
А някакви съвети какво можем да ги оставяме да правят сами?  newsm78
С тестото ясно, с рязането на фигурки и т.н. лесна работа. Въпреки, че има двойно повече работа след тях.  ooooh! Ама какво можем да ги оставим да правят сами, без наша помощ?
И аз такива рецепти търся.  Grinning Зависи колко е голямо детето. Моята скоро смятам да я пробвам с шоколадовия сладкиш с майонеза - тук няма какво да сбърка. Аз само ще контролирам от страни. Или качамак да приготви, със сиренце, ама пък ме е страх от печката.
Моята дъщеря предпочита солените неща и особено месо, риба и морски продукти.

# 14
  • Гърция
Моето момиче също е от готвещите Wink. От както стана стабилна т.е. 14-15мес е на стол до плота и "помага". В началото беше голямо мазане, сега се справя много добре като за възрастта си. Завива сладки с пълнеж, чупи яйца, бърка с миксера, реди продуктите в/у пицата. Точим заедно и обикновено в такъв ден, след това вади пластелин, има си точилка за него и "тренира", за да може както казва тя "следващият път ще се справя сама" Wink.
Въобще забавляваме се и двете, но определено на нея и е прияно и е горда с резултатите.

Общи условия

Активация на акаунт