Асистиран хетчинг с лазер

• 4 759
  • 7
  •   1
Отговори
Можете ли да обясните по-подробно процедурата?Аз имам вече 4 ИКСИ и ми казаха ,че за следващата ще се работи по този начин.
И още нещо-при условие,че използвам донорска сперма не може ли да правят и  инсеминации?

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 11:15 от Incredible

# 1
Здравей Incredible,

Отнесохме вашето питане към специалистите ни.

Успешен ден,

Екип на АГ болница "Д-р Щерев"

# 2
Здравейте Incredible,

Асистираният  хетчинг е „помагане” на ембриона да се излюпи (хачне). Ембрионите имат една обвивка, която се казва зона пелуцида. Когато станат бластоцисти (5-6 ден след пункцията) те започват да излизат от нея. Това се нарича излюпване и трябва напълно да излязат. Когато стават бластоцисти ембрионите уголемяват размера си и опъват зона пелуцида, която изтънява. В някои случаи обаче тя е по-плътна от нормалното и се счита, че би могла да не се скъса и ембрионът да не излезе, което да доведе до ненастъпване на бременност.

С лазер (има и други начини, но с лазер е най-често използваният напоследък и с най-добри резултати) се изтънява зона пелуцида или се прави отвор в нея, за да се улесни излизането на ембриона. Това се прави в деня на ембриотрансферът. Препоръчва да се прави в случаи с неуспешни IVF или ICSI опити и/или при наблюдаване на плътна зона пелуцида.

Относно това дали да се прави вътрематочна инсеминация или ICSI- индикациите са различни, независимо, че сперматозоидите са донорски. Защо правите ICSI а не IVF? Вероятно има проблем с оплождането? Правили ли сте инсеминации? Ако ми дадете малко повече информация бих могла да Ви отговоря по-пълно.

С уважение,

Любослава Петкова, ембриолог - АГ болница "Д-р Щерев"

# 3
По време на 1 опит с ин витро не се получи и докторката ми каза че ще пробваме с ICSI.Може и да е било само за тогава.При подаване на документите за фонда пише,че съм правила IVF.Установено е че обвивката на ембриона е по-плътна и затова не се захващат Докторът ми каза,че този метод ще се използва за следващия път
Колкото до инсеминация - никога не съм правила.След първичният преглед ми казаха направо за IVF

# 4
Здравейте отново, Incredible,

Ако „не се получи”, означава, че не е имало оплождане от IVF, тогава със сигурност при следващия опит трябва да се извърши ICSI, но понякога дори да е имало оплождане, ако са се получили ембриони с недобро качество, тогава също се препоръчва ICSI. След като при първия преглед е решено да се подходи към IVF вероятно има индикации за това. Не знам дали вашият лекар е от САГБАЛ „Д-р Щерев”, но при нас със сигурност се започва със вътрематочна инсеминация, ако е възможно, ако индикациите не позволяват, тогава се преминава директо към IVF или ICSI.

С уважение,

Любослава Петкова, ембриолог - АГ болница "Д-р Щерев"

# 5
Лекарят е от вашата клиника,но не искам да споменавам име.Мъжът и е с азоолигоспермия,а аз съм с един ляв яйчник и една тръба.
А какъв е процента на успеваемост с лазера?Просто след толкова процедури се надявам на успех този път.

# 6
Здравейте Incredible,

Вероятно мъжът Ви е с азооспермиа и затова се използват донорски сперматозоиди, а явно при вас индикациите не са за инсеминация и затова се прави ICSI. Относно процента на успеваемост при асистиран хетчинг с лазер- по данни на разлни научни статии процентът бременност се увеличава от 5 до 20%. Вие сте точно по индикациите за извършване на хетчинг, понеже имате неуспешни предишни опити, което е една от индикациите. Не е възможно да се каже при Вас точно с колко процента ще се увеличи шансът за настъпване на бременност, но със сигурност ще се увеличи!

Пожелавам Ви успех и това да е последното Ви и успешно ICSI!

С уважение,

Любослава Петкова
Eмбриолог АГ болница "Д-р Щерев"

# 7
Благодаря много за отговора.Дано наистина се получи този път.

Общи условия

Активация на акаунт