Въпрос до зъболекарите от форума!

• 308 225
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 210
  • Куциндрел
Здравейте.
И аз тук с моята болежка.
Имам въпрос към вас: Миналата седмица ми правиха един зъб - извадиха нерв, почистиха каналите, запушиха ги. От тогава до сега зъба ме боли много силно. Зъболекарката ми предписа антибиотик, прави ми процедури с ултразвук на венеца над зъба, каза ми, че не ми е сложила аресен за умъртвяване и може би затова повече ме боли. Каза, че болката може да идва от хематома, който се образува на венеца.
Преди и след запушването на каналите си направих рентгенови снимки. По тях всичко е наред.
Болката се появява при натискане леко на зъба. Леко отшумява, но си е достатъчно силна.
Въпросът ми е - дали зъболекарката е права и болката идва от хематома? Дали трябва да поискам отваряне на зъба отново и вече лекуване с арсен?
На този зъб категорично не трябва да се поставя арсен. Ако каналите са почистени и добре запълнени е нормално да се усеща лека болка до 2 седмици след запълването на зъба при някои пациенти. Дължи се на каналното инстументиране и каналопълнежната паста, която оказва напрежение. Ако болката не отшумява след този срок се налага отваряне на зъба и прелекуване. Физиотерапия се прилага през този период, а дори и след това за стимулиране на оздравителния процес. Съвета ми е да изчакате и ако болката продължава или се засилва зъба отново да се отвори и лекува.

Благодаря Ви за мнението. Hug Вашето мнение съвпада с това на зъболекарката ми. Болката е с тенденция намаляване, отложихме пломбата за другата седмица.

# 211
  • София
Здравейте!
Имам един въпрос към вас.На какво може да се дължи образуването на подутини на венеца,при дете с млечни зъби?Редовно ходим на зъболекар,правени са зъбките с проблем.Не я болят,но вече са няколко.Ходихме на зъболекар,не можа ясно и категорично да ни реши проблема.Сега ще правим промивки с лайка и евентуално витамини за подсилване на организма.Не е боледувала вече 2-3 месеца,ходихме и на море...Какъв е проблема и има ли решение според вас?

# 212
Здравейте!
Имам един въпрос към вас.На какво може да се дължи образуването на подутини на венеца,при дете с млечни зъби?Редовно ходим на зъболекар,правени са зъбките с проблем.Не я болят,но вече са няколко.Ходихме на зъболекар,не можа ясно и категорично да ни реши проблема.Сега ще правим промивки с лайка и евентуално витамини за подсилване на организма.Не е боледувала вече 2-3 месеца,ходихме и на море...Какъв е проблема и има ли решение според вас?
Предполагам трябва да се намеси детски стоматолог, който да прегледа детето и да си даде мнението. Обикновено такива подутини може да се наблюдават при предстоящ пробив на постоянните зъби и е нещо нормално за тази възраст. Това, което трябва да се съобрази е възрастта на детето разбира се. Възможно е и да са други неща, но това се установява с преглед.

# 213
  • София
Много благодаря за мнението!Записали сме час за преглед,но не мога да кажа,че съм спокойна.Едната подутина е на 5 зъб,който се сменя по-късно.Притеснявам се,защото незнам дали е от зъбите или срив в имунитета.И може ли да се получи от притеснение и стрес?

# 214
  • София
Начина да се разбере е,като се направи една панорамна снимка,направи се преглед,от тези две неща, ще се разбере дали проблема е от зъб,ако не е,значи причината може да е друга,несвързана със зъбите.

# 215
  • София
Благодаря!

# 216
Здравейте, аз имам следния проблем един от последните ми зъби (преди мъдреца) е разрушен и трябва да се извади,но т.к. ми вадиха до него зъб венеца се поду от едната страна и леко го покри и си мисля,че когато се вади ще се наложи да се сцепи венеца предполагам и ако се цепи това води ли се операция и колко ще струва орентировъчно,защото за вадене на зъб ми взеха 10,50лв. преди и сега се чудя ако се цепи малко венеца дали ще излезе по-скъпо. Благодаря предварително

# 217
  • София
Здравейте!
Ако подутината изглежда като малко топченце, над зъбчето и то е лекувано се касае за периодонтит или  гангрена. Т.е зъбчето трябва да се отвори и прелекува. На 6 г , 5 млечен зъб е далеч от периода за смяна Naughty
Здравейте, аз имам следния проблем един от последните ми зъби (преди мъдреца) е разрушен и трябва да се извади,но т.к. ми вадиха до него зъб венеца се поду от едната страна и леко го покри и си мисля,че когато се вади ще се наложи да се сцепи венеца предполагам и ако се цепи това води ли се операция и колко ще струва орентировъчно,защото за вадене на зъб ми взеха 10,50лв. преди и сега се чудя ако се цепи малко венеца дали ще излезе по-скъпо. Благодаря предварително

Зависи от стоматолога при когото ще  отидете и колко е покрит корена с венец

# 218
ами около 30% от зъба ми е покрит ... дано да не мине повече от 50лв...

# 219
Имам много глупав въпрос, но съм в паника Sad
Имам фобия от зъболекари, а ми се налага да отида утре.
Искам да попитам, има ли процедури при които не се поставя упойка?
Сиреч, може ли зъболекарят да ми каже, че ще трябва да ''умирам'' на стола? Embarassed

# 220
Сиреч, може ли зъболекарят да ми каже, че ще трябва да ''умирам'' на стола? Embarassed

Зъболекарите спят, че са на работа утре Simple Smile
Слагат се упойки, спокойно, но обезателно още от вратата кажи че си страхлива.
Аз съм попадала на зъболекарка в БГ, която работи без упойка Praynig , та питай преди да седнеш на стола.

# 221
  • София
Всъщност упойката е това нещо,което може да премахне страха,казвам го не само като зъболекар,а и като човек,който като малък се е дърпал и го е било страх от правене на зъби.Ако се разбере,че кариеса е дълбок,чрез упойка може да се проведе комфортна процедура,усещате само едно боцване,и след това ви изтръпва и няма болка при работата.Едиственият друг начин да не ви боли е,да отидете при един от тримата зъболекари,които обезболяват с хипноза;д...
Методът,който е останал на много зъболекари,особено завършили преди комунизма,че пациента трябва да стисне зъби и да изтрае,и че децата,трябва да се натиснат здраво и да пореват 1 минута след това заради болката не е правилна.Ако всяко дентално лечение започва първо с упойка,после с пилене,толкова много хора ще спрат да се страхуват да ходят на зъболекар.Simple Smile

# 222
Здравейте. Преди 2-3 години ми умъртвиха корените на горния десен кътник и изградиха зъба, от който бяха останали останки отстрани отново. Година след това пломбата и зъбът се разпаднаха и в момента една малка част от останалата отстрани стена се клати и при хранене отива навътре във венеца. Има ли опасност и каква да пробие венеца и да влезе в организма ?

# 223
Утре предстои вадене на нерв на детето ни, което е на пет години. Не съм наясно и като ровя намирам двузначни отговори - може ли да се вади нерв на млечен зъб!? Сложили са й вчера явно арсен или нещо, което да го умъртви и утре ще го вадят доколкото разбрах. После като никне новият зъб след като падне този ще има ли нерв!? И нормално ли е да се вади нерв на млечно зъбче!? #Crazy

# 224
Утре предстои вадене на нерв на детето ни, което е на пет години. Не съм наясно и като ровя намирам двузначни отговори - може ли да се вади нерв на млечен зъб!? Сложили са й вчера явно арсен или нещо, което да го умъртви и утре ще го вадят доколкото разбрах. После като никне новият зъб след като падне този ще има ли нерв!? И нормално ли е да се вади нерв на млечно зъбче!? #Crazy
На млечен зъб не се вади нерв, арсена е сложен, за да умъртви зъба и да спре болката на детето, след това ще се почисти зъба и ще се постави мумифицираща паста, която се разбърква в момента на посещението. Смисъла на пастата е да пакетира така да се каже корено-каналната система и има противовъзпалително, антисептично и т.н. действие. След това зъба се обтурира и остава така до смяната си. Постоянни зъб, който никне под него ще си има нерв и няма отношение към това лечение

Общи условия

Активация на акаунт