Въпрос до зъболекарите от форума!

• 308 304
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Здравейте! Бих искала да задам въпрос за умъртвен горен предкътник, който е с голяма пломба по средата, направена преди около 5 -6 години. При профилактичен преглед ми беше предложено поставяне на коронка, тъй като имало реална опасност след време този зъб да се счупи (реално от него са останали двете странични стени). Въпросът ми е в такива случаи има ли друг варант за подсилване на зъба, или най-сигурният е поставяне на коронка?

Има вариант, който аз лично предпочитам - изгражда се зъбът с фибро-щифът и композитно ядро, а след това се прави т.нар. покриване на туберкулите с композитен или керамичен онлей.
можете да видите как изглежда ето тук:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.725891784093170.107374 … =3&uploaded=8

# 241
Здравейте и от мен! Един въпрос ме притеснява...Казаха ми ,че трябва да ми се поднови коронката на един зъб,защото бил скъсен/не съм сигурна дали това каза зъболекарката/,че въпросът ми е рискована ли е такава смяна?Зъбът ми бил жив,а е облечен с коронка и трябва ли да се умъртвява? Благодаря на отговорилите ми!:)

# 242
  • Варна
Здравейте и от мен! Един въпрос ме притеснява...Казаха ми ,че трябва да ми се поднови коронката на един зъб,защото бил скъсен/не съм сигурна дали това каза зъболекарката/,че въпросът ми е рискована ли е такава смяна?Зъбът ми бил жив,а е облечен с коронка и трябва ли да се умъртвява? Благодаря на отговорилите ми!:)

Не, не е опасно и не, не трябва да се умъртвява зъба.

# 243
  • Варна
Здравейте! Налага се да сменя зъболекарката си. От Варна съм и живея в Цветния квартал. Бихте ли ми препоръчали добри стоматолози за изграждане на зъб,и евентуално поставяне на коронка на 7 долен зъб, които да работят с приемливи цени. Благодаря Ви предварително! Ако мислите че ще е вид реклама може и на лични да ми пишете!

# 244
  • Варна
Здравейте, бих искала да задам въпрос относно проблем с венеца.Долен десен мъдрец ми бе лекуван преди година, запълнени каналите и пломбиран. Преди месец част от пломбата падна и отидох да я въстановят.Седмица по-късно започнах да изпитвам лека болка и изтръпналост в задната част на долната челюст, сливицата и ухото.Направих снимка и отидох отново и зъболекарката каза, че зъба е наред правилно разположен, каналите добре запълнени,няма грануломи, каза че се е възпалил венеца зад зъба и се е образувал джоб.Направи ултразвук, почисти го даде ми индекстол, който мажех около 8 дни, но без резултат.Болката не е силна основно е изтръпването и дискомфорта, мога да се храня, не тупти, венецът не е зачервен и отекъл.Отидох пак , каза че възпалението не е отминало и сега го почиствам с елудрил,кислородна вода,зъболекарката каза че трябва да отмине и затворидо 10 дни,ако не ще направи кюретаж .Вече 3-ти ден е така засега няма промяна, до кога трябва да отмине и да чакам ли?? Много ще съм благодарна ако някой изкаже мнение.

# 245
  • Варна
Здравейте, бих искала да задам въпрос относно проблем с венеца.Долен десен мъдрец ми бе лекуван преди година, запълнени каналите и пломбиран. Преди месец част от пломбата падна и отидох да я възстановят.Седмица по-късно започнах да изпитвам лека болка и изтръпналост в задната част на долната челюст, сливицата и ухото.Направих снимка и отидох отново и зъболекарката каза, че зъба е наред правилно разположен, каналите добре запълнени,няма грануломи, каза че се е възпалил венеца зад зъба и се е образувал джоб.Направи ултразвук, почисти го даде ми индекстол, който мажех около 8 дни, но без резултат.Болката не е силна основно е изтръпването и дискомфорта, мога да се храня, не тупти, венецът не е зачервен и отекъл.Отидох пак , каза че възпалението не е отминало и сега го почиствам с елудрил,кислородна вода,зъболекарката каза че трябва да отмине и затвори до 10 дни,ако не ще направи кюретаж .Вече 3-ти ден е така засега няма промяна, до кога трябва да отмине и да чакам ли?? Много ще съм благодарна ако някой изкаже мнение.

Ако проблемът е от венеца нормално е след почистването с УлтраЗвук и медикамента болката да изчезне постепенно в рамките на 2-3 дни до седмица. Ако продължава значи все пак има някъде възпаление и докато не се повлияе ще остане болката. Добре е да проверят и горните задни зъби да не би да има проблем при тях (понякога те също могат да дават подобни оплаквания).

# 246
  • Варна
Благодаря Ви за навременния отговор, според Вас как би могло да се повлияе.При последното ми посещение преди 4 дни при зъболекарката ми, тя го почисти и каза (тъй като индекстол не ми повлия преди това) да го промивам с кислородна вода или елудрил, с помощта на спринцовка с тъпа извита игла, с която да впръсквам в джоба, за да го промия.До момента оплакванията са ми основно изтръпване в долната задна челюст и врата, нямам болка във венеца или зъба.Болка имам единствено в ухото придружено със заглъхване.Смятате ли че може да се провокира от този джоб, който все още не е прилепнал към зъба? 

# 247
  • Варна
Благодаря Ви за навременния отговор, според Вас как би могло да се повлияе.При последното ми посещение преди 4 дни при зъболекарката ми, тя го почисти и каза (тъй като индекстол не ми повлия преди това) да го промивам с кислородна вода или елудрил, с помощта на спринцовка с тъпа извита игла, с която да впръсквам в джоба, за да го промия.До момента оплакванията са ми основно изтръпване в долната задна челюст и врата, нямам болка във венеца или зъба.Болка имам единствено в ухото придружено със заглъхване.Смятате ли че може да се провокира от този джоб, който все още не е прилепнал към зъба? 

Преди да видя за какво иде реч ми е трудно да дам конкретни наставления. Аз лично не бих пипал там със спринцовка. Махнете кислородната вода, а жабурете с елудрил, а след това нанасяйте и масажирайте Елугел на мястото 3 пъти дневно за 30 дни. Ако нещата не се повлияят консултирайте се с колежката или със специалист пародонтолог.

# 248
  • Варна
Благодаря Ви, ще послушам съвета Ви!

# 249
Здравейте,
Имам следния въпрос - става дума за лошо направено кореново лечение (и неуспешна апектомия) и единия корен на зъба е с абцес. Препоръчва се ваденето само на единия корен- засегнатият, и после правенето на коронка. Има ли смисъл това, или е по-добре ваденето на зъба и слагането на имплант? Благодаря!

# 250
  • София
от рентгеновата снимка,която показвате,не бих определил кореновото лечение като лошо,единия корен е бил извит,и въпреки това,е запълнен до долу и не е счупен инструмент,на другия корен някъде към милиметър не е запълнен от дъното.
Ако това беше мой зъб,бих го извадил и да си сложа имплант(щом питате за такава опция,значи приемам,че може да си го позволите),ако се направи хемисекция и се извади само единия корен,това означава,че коронката му ще е като тази на премолар,което означава,че ще има разстояние със седмия зъб и там ще влиза храна.

# 251
Здравейте!
Какво е мнението ви за фотокомпозитните фасети, и има ли снимки в интернет където да погледна как изглежда върху зъб?
Предните ми зъби са умъртвени и потъмнели, предлагат ми да се сложи такава фасета вместо коронка, тъй като зъбите ми често са с кариеси по наследствена линия  Sad

# 252
  • Варна
Здравейте,
Имам следния въпрос - става дума за лошо направено кореново лечение (и неуспешна апектомия) и единия корен на зъба е с абцес. Препоръчва се ваденето само на единия корен- засегнатият, и после правенето на коронка. Има ли смисъл това, или е по-добре ваденето на зъба и слагането на имплант? Благодаря!

До колкото мога да преценя по снимката аз бих препоръчал кореново ре-леченбие на зъба и запазването му. Имплант на това място е по-добре да сложите след 20-30 год.

# 253
Здравейте!
Извадиха ми нерв на кътник. Миналата седмица започнаха запълване на каналите. От четвъртък зъба( или по-скоро самата челюст) не спира да ме боли. Вече е по-поносима болка но се усеща. Днес започна да се подува лека. Утре съм на преглед, но се надявам да чуя и вашето мнение. Благодаря!

# 254
  • Варна
Здравейте!
Какво е мнението ви за фотокомпозитните фасети, и има ли снимки в интернет където да погледна как изглежда върху зъб?
Предните ми зъби са умъртвени и потъмнели, предлагат ми да се сложи такава фасета вместо коронка, тъй като зъбите ми често са с кариеси по наследствена линия  Sad

Аз лично бих предложил да се направи бондинг, а не копмпозитни фасети. Естетичният резултат ще е по-добър, а и живота - по-дълъг.
снимки можете да видите тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.476950035654014.126774 … 097818&type=3

Общи условия

Активация на акаунт