Имаме си бебе...и обезщетение от НОИ - 240 лв?

• 2 235
  • 6
  •   1
Отговори
  • Sofia
Привет мили дами,
При нас главоломно се развиха нещата. Имаме си бебе. 1stroller
Не чакахме дълго - всичко беше по стандартния ред, стегнато и напоследък съвсем скоростно...яак не мога да се освестя какво става...
Делото ни беше днес и вече сме горди мама и тати на един малък бонбон.

Сега обаче имам конкретен въпрос относно любимата ни институция НОИ.
Аз имам право на обезщетение от НОИ за отглеждане на малко дете, защото нашият бонбон е на 1 годинка вече навършени.

Решението от съда влиза в сила на 5-ти Април.
След тази дата може да си взмеме сладура вкъщи.

Не открих точни указания, затова се обръщам за помощ.
От коя дата и с какво се доказва пред НОИ точния момент от който те започват да начисляват великото обезщетение от 240 лв?

Това ме интересува и за работотдателя...защото освен това съм на изпитателен срок до 17 Април...а искам да мина на постоянен договор и да хвана това обезщетение...А моя работодател  прави малък компромис да ме изчака-защото искаше да не ми продължава договора.
Малко съм притеснена, разбира се...Искам да си изляза по майчинство по нормален начин, но и да хвана този 17 Април.

Имам и платена отпуска да взимам още...мога и с нея да играя: но определено деня на настъпване на събитието ме интересува
Коя е датата, която НОИ считат за НАЧAЛОТО за начисляване на обезщетението за отглеждане на малко дете до навършване на 2-годишна възраст?:
-Датата на влизане в сила на решението?
-Датата от която си вземем детенце от дома - четох, че от там давали някакъв документ, че си го взимаме?
-Датата на Удостоверението му за раждане?

Много благодаря ако някой ми отговори на този конкретен въпрос
  bouquet newsm07

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 10:54 от MURDJI

# 1
Датата на изписване на детето от дома. Вземи от там служебна бележка, че на тази и тази дата детето е изписано. Това е документът, който ще представиш. Всякакви други искания за съдебно решения са глупости. Нашето съдебно решение влезе в сила на 7-ми, а си взехме детето на 8-ми. Искаха ми съдебно решение, заинатих се и представих служебна бележка за изписването и всичко беше ок.

Честито.

# 2
  • София
не разбрах за този 17-ти април защо трябва да го чакаш? иначе можеш да излезнеш в майчинство и по-късно, не е задължително да е на датата на решението, но как ще ти кажат по-опитните, аз майчинство нямах право да ползвам Peace

# 3
  • Sofia
17 Април ми изтича изпитателния срок на трудовия договор.
Моя шеф не искаше да ми го продължава, но прави компромис да ме изчака да изляза по майчинство с обещанието после да не се връщам на работа във тази фирма.

Не знам ако изляза по майчинство преди 17 Април дали няма да е проблем...

Явно всичко зависи от работотдателят ми.

А бележката от дома май няма да ми я напишат с бъдеща дата...доколкото разбирам

# 4
  • София
не е проблем да излезнеш по майчинство преди 17-ти април, просто в периода, в който не работиш, не тече изпитателния срок - мисля, че е по-сигурно да си излезнеш в майчинство, но е хубаво да се консултираш с юрист, занимаващ се с трудово правни консултации - има такива теми в бременност и раждане, ако не се лъжа  Peace
ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=569547.0

# 5
срокът на изпитване спира да тече докато си в някакъв отпуск. така че ако излезеш в майчинство преди 17 април, като се върнеш след година примерно, ще са останали няколко дни на изпитване и ще ти теглят балтията тогава.

така че излизай си, когато му дойде времето - т.е. от деня на изписване на детето, ако е преди 17ти работодателят е един вид застрахован, ако е след - можеш да дадеш на работодателя предизвестие за напускане на работа с отложена дата - след изтичане на майчинството. така той ще е спокоен и застрахован, че няма да се тропосаш във фирмата му завинаги и ще те изчака за отпуска по майчинство.

а кога влиза в сила решението е ясно, след като имате дело с решение вече. уговори с дома датата на изписването и всички дати ще са ти ясни и ще можеш да уточниш нещата в работата.
и да, първият възможен ден на отпуска ти по майчинство е датата на изписване на детето от дома, за което обезателно си вземи служебна бележка - тя и акта за раждане са достатъчни приложения към молбата до НОИ, съдебното решение не е нужно, не го развявай излишно!

# 6
  • Sofia
Много Ви благодаря момичета.
Точни и изчерпателни отговори - от каквито се нуждаех!

Както каза моя мъж "-Вие в бг-мама сте голяма "мафия"!" -  newsm62

Голяма помощ сме си!

За вас:  smile3501

Общи условия

Активация на акаунт