Отговори
# 510
  • В тъмната гора.
Регистрирах се във турски форум и веднага са ме поканили за член на групата на Хюррем.
Така открих текста на приспивната песничка на Хюррем.

Ой люлилюлии....
Налетіли вули
Налетіли вули
та й сіли на лузі
стали думать-гадать
чим дитятко годувать
чи бублечком чи медком
чи солодким молочком..

Türkçesi:
Ay lo lo li lo li
geldi bebeğim geldi
ruhum dinlendi
ne tatlı çocuk benim bebeğim
jöle gibi şeker gibi..
çok tatlı benim bebeğim

Ай люли, люли
Дойде бебенцето ми дойде
Душата ми отдъхна/успокои
какво сладко дете е моето бебенце
като желенце, като захарче
много сладко е моето бебенце.

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 23:46 от Мишел_

# 511
  • до най слънчевия бряг
Miki23 newsm51 newsm51 newsm51

Мишел ей в тая група не си те представям  newsm62   love001  ама за песничката ,мерси
И понеже вече е късно да се сложи анкета ,предлагам да си пуснем една от място и който иска може да погадае

Как ще излезе от ситуацията Хюрем
1 ще успее да убеди СС ,че е невинна и той ще и повярва
2 Сюмбюл ага или Нигяр калфа ще открият нещо около Виктория/може и ножа/
3 Виктория сама ще се изададе с някоя постъпка
4 друго

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 02:07 от siren62

# 512
Поради голямата часова разлика и многобройните ми служебни ангажименти напоследък, не мога да взема навреме отношение по някои въпроси. Това не означава, че няма да взема отношение изобщо!
Поради отливната вълна на хора, чиито постове съм чела с интерес, реших да ви задам един въпрос.
Да предположим, че си имате собствен дом, където сте създали свой ред и уют и живеете в хармония с останалите членове на вашето семейство. Един ден на вратата ви се звъни. Вие отваряте и там стои неканен гост, който с влизането започва да размества мебелите ви, да пренарежда гардеробите ви и правейки всичко това да ви говори, че уюта и хармонията в дома ви е само плод на вашето болно въображение. Не само това, но се опитва да ви наложи собствените си виждания за ред и хармония, като настоява това да е стандарт по който се ръководят всички с вкус.
Вие какво бихте направили в случая?
Ставате, обувате си обувките, вземате си чантата и се изнасяте при съседите си? Или ставате, отваряте широко вратата и без много да се церемоните показвате пътя на неканения гост?
Ако причината за напускането ви е защото харесвате шаренийката и приповдигнатия, патетичен тон у дома на съседите, то тогава аз, като добра домакиня ще ви пожелая късмет и ще ви спретна прощално парти. Но ако причината е някой, който е като трън в петата ви, защо вие трябва да напускате дома си?

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 02:25 от anna3com

# 513
# 514
# 515

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 03:38 от anna3com

# 516
siren62   bouquet за анкетата Peace

2 Сюмбюл ага или Нигяр калфа ще открият нещо около Виктория/може и ножа/
Мисля ,че ще се открие оръжието на престъплението Confused може и новата съквартирантка,може и Ибрахим Heart Eyes но се ориентирам  към втория отговор Peace

Мишел Hug Hug Hug

Али и мама посрещат тати Халит- предвидимо,но е толкова трогателно да ги гледам Heart Eyes Grinning hahaha

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 10:07 от Lilims

# 517
  • Атлантис, Галактика Пегас
Поради голямата часова разлика и многобройните ми служебни ангажименти напоследък, не мога да взема навреме отношение по някои въпроси. Това не означава, че няма да взема отношение изобщо!
Поради отливната вълна на хора, чиито постове съм чела с интерес, реших да ви задам един въпрос.
Да предположим, че си имате собствен дом, където сте създали свой ред и уют и живеете в хармония с останалите членове на вашето семейство. Един ден на вратата ви се звъни. Вие отваряте и там стои неканен гост, който с влизането започва да размества мебелите ви, да пренарежда гардеробите ви и правейки всичко това да ви говори, че уюта и хармонията в дома ви е само плод на вашето болно въображение. Не само това, но се опитва да ви наложи собствените си виждания за ред и хармония, като настоява това да е стандарт по който се ръководят всички с вкус.
Вие какво бихте направили в случая?
Ставате, обувате си обувките, вземате си чантата и се изнасяте при съседите си? Или ставате, отваряте широко вратата и без много да се церемоните показвате пътя на неканения гост?
Ако причината за напускането ви е защото харесвате шаренийката и приповдигнатия, патетичен тон у дома на съседите, то тогава аз, като добра домакиня ще ви пожелая късмет и ще ви спретна прощално парти. Но ако причината е някой, който е като трън в петата ви, защо вие трябва да напускате дома си?

Аз ще отговоря за себе си. Аз харесвах много тази тема, всеки ден по възможност съм я преглеждала, четяла коментирала. След тежко нощно тя ми беше успокоение, хармония, отмора и възможност да ми почине мозъка от ежедневие, смърт и болести. От поява на една особа, това нещо тотално се измени. За това просто както ти се изрази хванах чантата и си тръгнах.
Аз не съм домакин на темата нямам право на никой да покажа вратата. Направих това за личния ми комфорт. Ще продължа да чета темата, но тотално отказвам коментари. Много ти благодаря за труда над темата. И извинявай ако съм те обидила. Но както казах на мен неприятни емоции са ми в повече.

# 518
Корделия, съжалявам че си тръгваш, но щом другаде ти е по комфортно, няма проблем. Не мога никого да задържа на сила.
И по този повод ще сложа линк за една много интересна статия на която попаднах.

Моля, не хранете троловете!

Ето само един малък цитат от статията:
Доста тролове са изпуснали часовете по български език, но има и такива, наречени „коректори”. Те нападат ожесточено всеки фактологичен и, не дай боже, правописен пропуск. Вярно е, че трябва да се стремим да пишем максимално грамотно, но е досадно, когато някой тръгне да се заяжда за дреболии. Лесно можеш да разбереш дали един автор е неграмотен или просто е допуснал пропуск.
За пример ще взема Ибрахим (ще ме извини за което). Всеки би си съгласил с мен, че има задълбочени познания по темите, които дискутираме. Ако аз не съм съгласна с някои негови лични класификации спрямо героите в сериала, но нямам познанията да го оборя, нима ще бъде справедливо да се нахвърля срещу него, само защото е написал сваДба, въпреки,че това не ми пречи да го разбера? Това дава ли ми право да го нарека неграмотен, невежа или нетрезвомислещ, само защото не харесвам неговото отношение примерно към Сюлейман (отново това е само пример, не скачайте). Няма да е честно спрямо Ибрахим да си правя такива генерални заключения за неговата грамотност от една дума, нали?
Не съм привърженик, личните разправии и обиди да стават в темата. За това има ЛС. Който има нещо лично да каже на някой да го направи по съответния начин. Ако това продължава в тази тема ще се наложи да информирам Модераторите.
Благодаря на всички за предоставената информация и не се съмнявам, че задружно може да превърнем темата в едно приятно за всички място. Тази тема съм я създала с огромно желание и любов и няма да разреша да се провокира  Naughty
Всички троловски изяви, няма да бъдат толерирани! Искрено се надявам това да бъде последния ми пост на тази тематика  Peace

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 11:47 от anna3com

# 519
# 520
  • Атлантис, Галактика Пегас
Ани, все си мисля че това обръщение трябваше да дойде по рано. Иска ми се нещата да се върнат в онова време когато темата ми беше за почивка, а не излишно натоварване.  Много ще се радвам това да се случи. Успех на всички!   bouquet

# 521
  • София
Първите писма на Хатидже и Ибрахим... Heart Eyes

# 522
  • В тъмната гора.
Ани, все си мисля че това обръщение трябваше да дойде по рано. Иска ми се нещата да се върнат в онова време когато темата ми беше за почивка, а не излишно натоварване.  Много ще се радвам това да се случи. Успех на всички!   bouquet

Всичко може да се оправи, ако има поне малко толерантност към чуждите пристрастия и мнения. Най-малко за исторически сериал може да има абсолютна истина...предположения да, но не и абсолютна истина. И най-важното - всеки си има собствени виждания и собствено мнение, но нека не ги натрапва на другите. А какво се е случило по сценарий в сериала не е в нашите ръце да обърнем нещата така, както ни е угодно и ни харесва. Често чета не нападки към героите, а нападки към постовете на другите пишещи...И ТОВА Е НАЙ-ДРАЗНЕЩОТО.
Не е само един единствен човек, който разваля обстановката, повечето от нас са го правили. Нека да не набеждаваме само един или двама. Ако всеки за себе си иска да се разбира с другите и да не се заяжда, няма причина да не се получи.
А Ани...за Ибрахим, нашия съфорумец..той е цвета на тази тема - има познания не само исторически, а и по турски език, чел е предполагам оригинална турска история, интересни са му коментарите.  Peace Винаги го чета с интерес. С нищо не се изтъкна, нито изхвали.

# 523
Мили съфорумници,първо преброих до десет  преди да напиша този пост…Ани надявам се че не си вложила в поста си нищо лично,като си ме дала за пример.По принцип не бих взел отношение ,но след като е посочено моето име ,реших да напиша този пост,не за оправдание,а за разяснение.Няма да обяснявам какво означава думата Форум,смятам че на повечето от тук пишещите ,им е пределно ясно .А за тези които незнаят има си Тълковни речници за това.Относно граматическите грешки…Никога и на никога не съм правил забележка относно правописа му,не бих и могъл,защото аз нямам пропуски в уроците по Български език,при мен те липсват.Не смятам ,че е необходимо тук да разискваме личния си живот,но…”Вашият” Ибрахим е напуснал България когато е бил на 6 години,никога не е ходил в Българско училище,българския който знае е благодарение на майка му,на книгите и телевизията…и мисля ,че същият  се справя доста добре от голяма част от тук пишещите.Сигурно и за това са симпатиите му към Ибрахим от сериала.Разбира се това не го оправдава при допускане на такива елементарни правописни грешки.Относно това че не харесвам Сюлейман,вкус другар няма ,казват старите хора…Не обвинявам хората които го харесват.Ако някой ме е почуствал като трън в петата си ,съжалявам,да внимава къде стъпва.Не можеш да обвиняваш копривата,че си се опарил,ако си влязъл гол сред копривите,нали?Но аз никога и никъде в постовете си не съм нападал някой лично,ако има такъв пост,нека да ми го посочи,и аз ще се извиня.Да,постовете ми понякога са метафорични,някои разбират тези метафори като сарказъм,  но това е начинът ми на писане и изразяване.Но по-добре саркастични и с послание,който може да го разбере,отколкото глупави и безсмислени.
   И последно,Ани  обръщам се към теб,не мисля ,че един форум (пример съседите,няколко пъти влизах и там ,да попрочета) трябва да изобилства от сладникави обръщения и лицемерничене ,за да им е комфортно на пишещите. Напратив споровете (разбира се те трябва да са в рамките на нормалните човешки взаимоотношения) са един камшик към знанието,Нека всеки да признае пред себе си ,че след всеки спор,е търсил книга,помощта на чичко Гугъл,и други източници за да се информира,и следващия път да обори „противника”.А в една тема като „Великолепният век” такива спорове е невъзможно да се избегнат.
   Аз ще продължавам да пиша тук ,пък който не иска ,да не чете постовете ми…Извинявам се ако съм допуснал правописни грешки,но Великолепни е само един.Лек ден на всички.

# 524
  "Kostümlere bayılıyordum ama..."

Айшето ще ми липсва  Sad

и на мен ми е интересно как Хюррем ще излезе от ситуацията  Thinking  Нейната стана малко като 'лъжливото овчарче'  Rolling Eyes
Предполагам, че Виктория сама ще се издаде, не вървам Сюмбюл да тръгне да търси оправдания на Хюррем, определено не и е фен  Mr. Green  а и напоследък имам чувството, че Мария/Гюлнихал се опитва да я накисне, може би иска да и отмъсти  newsm78
Имам някакъв спомен (не съм съвсем сигурна), че Садет Аксой влиза за 6 серии  newsm78  ако е така, май тази ще и е последна...

Общи условия

Активация на акаунт