Отговори
# 570
......
Аз мисля, че Нигяр калфа и Сюмбюл ще разкрият Виктория. Нали в 11 серия почти я хванаха с писмото и Нигяр я предупреди, че ще я следи. Отношенията на Нигяр и Сюмбюл са различини с Хюррем и с Махи. Като че ли Хюррем им е по-близка, но това е само догадка. Много добре лавират из опасностите на харема и съвестно си вършат работата. Толкова добре, че всеки път като реша на чия страна се и те ме опровергават.

И аз натам клоня  newsm10 Освен перфектната игра и на двамата актьори, Нигяр е приятна и като персонаж. Съвестно си гледа работата, намесва се в споровете на хатуните внимателно и с такт. Съветва и напътства попадналата насила в харема чужденка, явно й влиза в положението  Thinking Винаги се стреми да тушира гневните излияния на Хюррем по възможно най-приемлив и безболезнен начин Thinking /за разлика от Дайе хатун, например/. Един от любимите ми персонажи в сериала.

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 04:25 от Sveltesse

# 571
Дойде ми вдъхновението и продължавам със студията. Ето част от следващата глава:

Епоха на фаворитите 1520-1566
Сюлейман идва на трона без да се докаже в битка за него. Той е единствен наследник на баща си. Затова е подценяван в началото на управлението си. Той обаче се доказва като „гази” в традицията на предишните султани. Не само опазва обширните територии завзети от Мемлюкците, но включва в територията на империята Унгария на запад и Ирак на изток, а неговият флот завладява Северна Африка и Йемен. Има земи завладени и след неговата смърт, но общо взето империята е най-голяма по негово време. Също така Сюлейман е първият османски султан, който се приема безусловно за  най-силен и най-престижен от всички  мюсюлмански султани.

Неумиращият спомен за властването на Сюлейман, като връх на османската слава не се дължи само на завоеванията му, но и на това, че по негово време империята започва да се сблъсква с политически и социални напрежения поради голямата си площ. Сюлейман е владетел в ерата на владетелите. Той е съвременник на Хабсбургския император Чарлс І, възстановил свещенната Римска империя, Франсоа І от Франция и Хенри VІІІ Английски, чиято среща става 3 месеца преди неговото възкачване на престола. На изток негови съвременници са Сафавид Исмайл и Мугал Бабур – завладели и основали две велики мюсюлмански империи. Познат на останалите монарси като „Великолепни”, Сюлейман демонстрира разкош и сила при аудиенциите и на европейците и на мюсюлманите. Османският султан е не по-малко умел в политиката и церемониите от своите царствени  връстници. (Няма задълбочено проучване за властването на Сюлейман. Gekbilgin се е съсредоточил върху завоеванията и дипломацията)

Ако 16 век е векът на кралете, то той е и векът на кралиците – сред тях са Ан Болейн, Маргарита Наварска, Елизабет І, Катерина Медичи и Мария Стюарт. Османците също се сдобиват с „кралица” в лицето на Хюррем Султан – любимата наложница на султана. Дългото властване на Сюлейман става, в много отношения, естествен период за промяна на по-ранните традиции за възпроизвеждане.  Може би най-радикалната промяна е интимната и интензивна връзка между султана и неговата фаворитка, хасеки, която той издига до положение с голям престиж и влияние. Това ново положение е същевременно и знак за настъпващите големи промени вътре в самата династия.

До тогава донастичната политика е била властта да е нецентрализирана и династичното семейство е разпръснато в известен брой по-малки владетелски домакинства. При Сюлейман династията започва да живее основно в Истанбул, в резултат на което сред членовете на династията се появяват нови взаимоотношения и групи, облечени във власт. Паралелно на процеса, затвърждаващ положението на хасеки се увеличава важността на съпрузите на османските принцеси. Процеса на утвърждавене на тизи две положения се застъпва и си влияе с две, вече съществуващи и имащи приоритетно значение връзки – тази на султана с неговите синове и връзката „майка-син”. Тази промяна оказва влияние дълго след смъртта на Сюлейман и значително променя политическата среда в империята. Властването на Сюлейман е изпълнено с династични драми, трагедии достойни за перото на  Шекспир. Повдигат се много въпроси, свързани с монархията, семейството и властта, лоялността и предателството – все въпроси,  с които се занивамат и неговите европейски връстници.  

# 572
Гави, голямо МЕРСИ!!!  Hug

Не съм го изчела още, но още в началото ми направи впечатление "Той е единствен наследник на баща си", в самия сериал бяха споменали някакъв брат, който е заточен!  newsm78 Аз пак сЪ объркЪх.
Embarassed

Продължавам с четенето...

# 573
Гави, голямо МЕРСИ!!!  Hug

Не съм го изчела още, но още в началото ми направи впечатление "Той е единствен наследник на баща си", в самия сериал бяха споменали някакъв брат, който е заточен!  newsm78 Аз пак сЪ объркЪх.
Embarassed

Не си се объркала - източниците не са единни в своето мнение. Във филма, в първата серия везирите изкоментираха за някакъв брат. А след това видяхме и наследниците на Джем султан.
В книгата имат предвид, че не е влязъл в двубой за трона.

# 574
Аз наследниците на Джем султан изобщо не ги слагам в сметката - изгнаници, че са си сменили и вярата; коя вътрешно-политическа фракция ще ги подкрепи в борба за трона- никоя... Имах предвид брат, който е в империята и кротува, ама до кога... и защо не са го бастисали?  Thinking

Ако, Ибрахим, се включи по-късно, да разясни... newsm78

# 575
В първа серия пашите споменават брат на султана,който няма право да стъпва в околностите на двореца- цитирам по памет newsm78
Gawina  Hug много хубаво си описала сцената с печата- и аз гледах няколко пъти тази сцена
Изобщо СС си има интересни хрумки/ бих добавила и ексцентрични Heart Eyes/ как да се забавлява със своите приближени Mr. Green
По много елегантен начин се справи и с Пири паша #Crazy отново гледах няколко пъти- страхотен е СС -но и Пири се усети-как само сдаде поста и печата- с достойнство се оттегли- да не го пратят в пенсия принудително Mr. Green
Пири Паша е служил вярно и на баща му- просто Сюлейман не искаше да го унижи сваляйки го от власт- много си ни е точен нашия султан,но защо сценаристката е толкова пестелива към неговия образ Praynig
От колко време се мъчат да укротят Махи и Хюррем всички - Хатидже султан ги постави на място-от раз Wink
те са майки на принцове ,не им подхожда такова поведение пред робините в харема Naughty
А Хатидже беше блестяща Peace Много е красива,нежна ,ефирна и с тия наметала  имам чувството че наистина се намира в онази епоха- толкова е достоверен образът й,като визия Rolling Eyes
А Хюррем как говори на Мехмет- батко ти е болен-батко ти- опитва се да се впише в новото семейство,но Махи я изгони  много грубо,а после чрез Валиде ooooh!
Хюррем си  има Нигял калфа- която я приземява за секунди/че не е султанка/ ако се  вслушва по -често само ще спечели Thinking
Опитва се Ибрахим да отклони женитбата на Хатидже- но не сполучи- интересно сега как ще се развият нещата Praynig
Великолепна игра на всички, а тия бижута и диадеми по косите са толкова изящни и красиви ,че онемявам и забравям да следя филма Joy Joy Joy  

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 20:10 от Lilims

# 576
Права си за Пири паша. И на мен ми хареса как му запази достойнството. И самият паша се дръжи много достойно. Хубави съвети даде на Ибрахим. На неговият фон вторият везир изглеждаше още по-злобен.

Султанът се държи султански. Без много думи и обяснения. Но като се появи на екрана и веднага се усеща присъствието му - поне на моя екран е така  Simple Smile

Аз продължавам да се чудя, защо сценариската отказват титлата хасеки на Хюррем. В указателите пише, че се получава при раждането на син. Дали вече не е попълнена бройката 4 и това да е причината? Да ама в студията пише, че става хасеки с раждането на първия принц  newsm78

Преди следващата глава ще вмъкна тази информация, която е под черта, но е интересна:

Гюлфем Хатун 
Сюлейман е получил новината за смъртта на Мурад, негов син на 1 или 2 години, при завръщането си от Белградският поход. Скоро след това загубва и най-големият си син, Махмуд, на 9 години и една дъщеря (вероятно се е казвала Разие). Тези смърти са причинени от инфекциозно заболяване проникнало в дома на султана. Според Хамър (Hammer) Махмуд e починал от дребна шарка. Не се знае кои са майките на тези деца.
Предполага се, че Гюлфем хатун е майка на Махмуд и Мурат. Тя има висок статут през цялото управление на Сюлейман. Престижната позиция, която заема толкова дълго време може да се обясни, ако е майка на принцове, но от друга страна изглежда малко вероятно, тъй като в официалните документи не е записана като „майка на починалият принц...”  В счетоводния списък от 1552 е записана като Гюлфем хатун, за разлика от останалите майки на починали принцове. На надгробният й камък е записано само „Гюлфем Хатун бинт Абдула”. Записана е като Гюлфем Хатун и в регистъра за дарения. Тя не присъства в списъка на  наложници от принцовото домакинство на Сюлейман в Маниса. Всичко това води до извода, че най-вероятно е била висш служител в харема.

# 577
Превод на интервюто...видях че никой не го преведе ,имах малко свободно време и ...

Днес историци,журналисти ,че даже депутати и министри обсъждат „Великолепният век”.Изпълняваният от Халит Ергенч ,Султан Сюлейман Кануни ,е обвинен в разгулен живот сред алкохол и жени.Разговаряме с така наречения от журналистите „Нов Кануни” за проекта „Великолепният Век”.

Още преди да започне излъчването на сериала,имаше протести,те продължиха и след първите излъчени епизоди,какво мислите?
   „Великолепният век” е един телевизионен сериал на базата на една фикция,не документален филм.Това е много важно да се знае.И това е изрично написано в началото и края на всеки епизод.В основата на сериала е фикцията,но историческите моменти са съгласувани със сериозни исторически документи.Консултанти на сериала са Дениз Есеменли и Ерхан Афийонджу.До сега в Турция не е реализиран такъв проект,и е нормално да бъде критикуван.То и в живота е така,нали?Правите нещо ново,непознато,и хората се учудват и недоумяват.След това идва нещо подобно,но с коригирани ваши грешки,и така се прави още една стъпка напред.Хубаво е да се критикува сериала за да може следващите подобни продукции да направят тази крачка напред.

Кои са трудностите при изпълнението на такава роля?Пресъздаването на образа на една историческа личност?
   Най-трудното е ,че хората имат изградена представа за тези личности.Ние познаваме Кануни от книгите,карикатурите,миниатюрите.Този човек как е сядал,как е ставал,как е говорел ,как се е ядосвал ,това са непознати неща за нас.Той е като един паметник,запомнен със своите победи.Имайки предвид това ,за един актьор е много трудно да съживи този паметник,да го направи от плът и кръв.Трудно е не само ,че трябва да разчупиш представата на хората за тази личност,а и това допълнително се усложнява поради липса на исторически факти.За това доколкото можах ,прочетох доста исторически книги за да мога да си създам представа за епохата на Кануни .

Преди време пресъздадохте и образа на Ататюрк.Коя роля ви затрудни повече?
   Със сигурност Кануни.Както казах нямате голяма информация.Когато се подготвях за ролята на Ататюрк,се запознах с документация до която са имали достъп може би много малко хора в Турция.Изгледах доста видео кадри,как е говорел,как е пиел вода ,как ходел, как е сядал.Във филма „Урокът ни е Ататюрк” се наблягаше много и на визуалната прилика,за снимките са ми правили грим в продължение на 4 часа.Във „Великолепният век” такова нещо няма,не е необходимо,на някои от гравюрите Кануни е с кафяви очи , на някои е със зелени.Целта ни беше да представим Кануни като жив ,образ лишен от изкуствена пластика.

Обвиняват ви ,че в сериала Кануни е представен като сладострастник,и че предавате прекалена важност на Харема в Османската Империя.
   Представените неща в сериала са нормални за дадения период.В същото време Кануни е султан който с деянията си е анормален от днешна гледна точка.Наредил е убийството на собствения си син и е присъствал на екзекуцията.Това нормално ли е?Не,но за онази епоха е нормално.Освен това,всички знаем че султаните са имали Харем,че са имали много деца от различни жени.И това е анормално днес,нали?Освен това обвинението в сладострастие също е неоснователно,в следващите епизоди ще видите ,че той остава верен на Хюррем.Толкова е голяма любовта им.След смъртта на Хюррем, Кануни забранява музиката в Сарая ,и се отдава на религията.Накратко ,тези критики са неоснователни и ненавреме,всичко ще се изясни с времето.С времето хората по-добре ще разберат това което искаме да им кажем със сериала.Все пак разказваме живота на един управник,управлявал ОИ в продължение на 46 години.

Тези обвинения,ще окажат ли влияние върху сценария?Все по-малко ли ще виждаме сцени от Харема?
   Не.Няма да допуснем това.Ние сме сигурни ,че сме на прав път и че хората ще ни разберат.И аз като един актьор съм зад този проект и образа който пресъздавам.

Сериала е още нов,но как реагират хората по улиците?
   О вече се обръщат към мен с „Кануни”, а не както до сега с „Онур”.Аз много държа на мнението на хората от улицата.И в работата си преди това бях така.Обръщам внимание както на похвалите ,така и на критиките които получавам.По отношение на „Великолепният век” досега не съм получавал негативни отзиви.За напред е възможно,но и тях съм готов да изслушам.

В последните седмици доста се изписа за това.Например Мурат Бардакчъ каза ,че благодарение на сериала учениците все повече са започнали да харесват ,иначе скучните за тях ,уроци по История…?
   Не сме имали това за цел.Или по точно казано ,не започнахме с такава цел проекта.Но и аз съм на същото мнение,с излъчването на сериала,интереса на хората към Историята се засили.В форумите и в интернет все повече хора се интересуват от Кануни,Хюррем,Ибрахим паша.Четат се исторически книги,а това е много хубаво.

„Великолепният век” привлече вниманието и с декорите,костюмите …?
   Да.В „Тем студио”,направихме едно копие на Топкапъ сарайъ.Наистина е направен с доста средства.Но това е нож с две остриета.Пресъздаваме една епоха и бяхме длъжни да изпипаме всеки детайл.В същото време ние знаехме какво искаме още в началото на проекта,не сме правили компромиси с нищо.Направихме всичко необходимо за да съживим епохата и живота на Кануни.Разбира се това изисква големи парични средства.

И костюмите са доста обсъждани.Чувствате ли се удобно в тях?
   Не са дрехи които са удобни за носене.Дългите ризи и кафтани,изискват и определени умения за носене.Но са част от магията на пресъздаване на ролята.Обличайки дрехата се пренасяш в епохата и ти се променя походката,стойката.Кануни е сложна личност.Добър воин,добър поет,добър ездач.В същото време добре борави с меча.Заради ролята взимах уроци по стрелба с лък,яздех и преди,взимах уроци от Ефкан Чалъш по Матрак.Матрак е боен спорт по стар и от Кендо,практикуван от Йеничарите.Играе се с дървен меч и калкан.Печелите точка при докосване главата на противника.Подготвях се за бойните сцени.Отделно от това за да се доближа максимално до телосложението на Кануни,всеки ден тренирах Пилатес,упражнения с гюле.

Синът ви Али е вече на 11 месеца,как ви промени бащинството.?
   Станах по-свободен човек.Преди да прегърна Али за първи път,не бях се замислил за това.Всичко в главата и сърцето ми е свързано с Али.Ще прозвучи доста клиширано,но бащинството не може да се разбере ,преди да станеш баща.Все казват”Като станеш баща ще разбереш”,били са прави.Когато ви се роди дете ,една завеса се затваря,и се отваря друга.

Б.Корел казва че е много привързана към сина си,мислите и все са с него.Вие какъв баща сте?
   И аз съм много привързан към сина си.Но работата ми е такава ,че го виждам много рядко,и това ми тежи.За това се стремя всеки свободен миг да бъда с него.Вечерта колкото и късно да сме си легнали,рано сутрин се събуждаме с неговия глас и денят ни започва.Понякога си казваме „Утре ще се наспя”,но когато имате деца с радост се събуждате.

При избора на актриса която да изпълни ролята на Хюррем ,доста се затруднихме.Кастинга продължи близо 8 месеца.Мерйем е много талантлива актриса и изпълнява ролята си с голямо удоволствие..Това е много важно.Другият и авантаж е ,че е непознато лице на широката публика.Както Хюррем навлиза в живота на Кануни ,така и тя влезе в живота на зрителите.Ако беше познато лице от други сериали,нямаше да има същият успех.

# 578
Благодаря, Ибрахим!  Hug

Много интересно интервю с подсказки.

# 579
Ibrahim  Hug Gawina  Hug благодаря за преводите  bouquet

# 580
# 581
# 582
# 583
Гави, голямо МЕРСИ!!!  Hug

Не съм го изчела още, но още в началото ми направи впечатление "Той е единствен наследник на баща си", в самия сериал бяха споменали някакъв брат, който е заточен!  newsm78 Аз пак сЪ объркЪх.
Embarassed

От писмата писани от Хафса Султан до Селим ,става ясно ,че той е имал и други съпруги.Според Историка Али, в младежките си години Селим е бил доста „палав” и  прекарвал не малко време с джариетата,в резултат му се ражда син от джарие,чието име не е известно.В писмата си и други документи самият Селим споменава че Ювейс паша е негов син.Знаейки това самият Султан Сюлейман се е държал доста добре с Ювейс паша,но въпреки това ,на пашата му било забранено да се навърта близо до столицата.Според някои източници Ювейс паша бил самото копие на Селим,и затова е взета тази мярка,за да не се внася смут сред народа и най-вече Йеничарите,тъй като заради победите си ,особено след превземането на Мека Селим е бил един от най обичаните султани от народа и най-уважаваният от Йеничерските аги. Така Сюлейман става единствен син на Селим,по официални документи.Освен него Селим има според Озтуна 7 дъщери,според Юлучай 6.Но както вече знаем дъщерите не са били фактор по това време ,поне до времето на Михримах Султан ,дъщерята на СС и Хюррем.

# 584

В книгата имат предвид, че не е влязъл в двубой за трона.
Gawina не е можел да влезе в двубой със СС за трона ,защото  е бил син роден от джарие,т.е. робиня,а до управлението на СС както вече знаем Султаните се женели официално за дъщери на Бейове и Византийски императори.Так че до тогава синята кръв си казвала думата.Нали това е превратната точка в ОИ женитбата на СС с Хюррем.А другия син на Селим се е водел като една забежка на младия тогава принц.Синът на метресата в днешно време.Незнам дали е удачен примера,но...

Общи условия

Активация на акаунт