Отговори
# 705
Сложих воден знак на клипа, затова го свалих.

http://www.vbox7.com/play:73b42a93

За всички фенки най-вече
- Великолепния Ибрахим.

Клипчето е великолепно!

# 706
За почитателите на Нигяр Калфа ето сайта на Филиз Ахмет.

http://www.filizahmet.com

anna3com, благодаря ти   bouquet
Ще се опитам да гледам някой от филмите й със съвременен сюжет, където Филиз май повече ми харесва  Grinning

# 707
  • София
За почитателите на Нигяр Калфа ето сайта на Филиз Ахмет.

http://www.filizahmet.com

anna3com, благодаря ти   bouquet
Ще се опитам да гледам някой от филмите й със съвременен сюжет, където Филиз май повече ми харесва  Grinning

Elveda Rumeli не е със съвременен сюжет, но за мен сериалът се нарежда до "Пленителката на сърца" и "Великолепният век", които са ми любими, така че... Wink
Горещо го препоръчвам! Hug

# 708
Аз не разбрах защо изпращат Хюррем в стария сарай?

# 709
  • София
Аз не разбрах защо изпращат Хюррем в стария сарай?
Подозират я, че тя е убийцата на Айше. Rolling Eyes А и още отпреди това Сюлейман й е сърдит - че обвини първородния му син, Мустафа, за пожара при шехзадетата. Wink

# 710
Да, благодаря ти Hug

# 711
Filiz Ahmet
1981 Uskup dogumlu,2003 Uskup Guzel Sanatlar Akademisi Tiyatro bolumu mezunu..
Rumeli'nin, Balkanlar'in yetistirdigi; omrunu Turkce'yi sahnede yasatmaya adayan; bircok Rumelili Turk tiyatro sanatcisina agabeylik, ustalik hocalik yapmis olan Uskuplu buyuk Turk Tiyatro sanatcisi Lutfu Seyfullah'in torunudur.
Lisede tip egitimi alan Filiz Ahmet ;Makedonca, Arnavutca, Turkce, Isvecce, Ingilizce,Sirpca ve birazda Bulgarca biliyor. Konservatuar sinavini birincilikle kazanan Filiz Ahmet hala Uskup Turk Tiyatrosu'nda gorev almaya devam ediyor.
Филиз Ахмет знае малко български Grinning

# 712
  • София
Емели, Филиз Ахмет е родена в Юскюп, Македония. Wink Нормално е да поназнайва български. А и Elveda Rumeli (Сбогом, Румелия) е сниман в Битоля (и околностите й), Истанбул, и малко в София - там има много македонски и тук-там български речи. Wink Много жалко, че никоя българска телевизия не се наема да го купи и излъчи. ooooh!

# 713
Македонския е като диалектен български Wink

# 714
Интервюто с Дайе хатун,Нигяр калфа и Сюмбюл ага.
....Правилно са му я дали тази роля на Сюмбюля,как пък не защити в интервюто позицията ни #2gunfire #2gunfire #2gunfire hahaha

Oще с излъчването на първите си епизоди сериала „Великолепният век” привлече вниманието на зрителите.Голяма част от сериала показва живота в Харема.Разговаряме с тримата „Управители” на Харема -  Селма Кечик (С.К.) в ролята на Дайе хатун,Филиз Ахмед (Ф.А.) в ролята на Нигяр калфа и Селим Байрактар (С.Б.) в ролята на Сюмбюл ага.
   Какво е усещането да сте част от този сериал?
С.К. – Това е вторият ми сериал.В предишния пак работех заедно с Мерал Окай.А участието в такъв проект ,разказващ една историческа епоха е много приятно.
Ф.А. – И според мен е приятно.
С.Б. -  Много е вълнуващо.Покрай сериала хората научиха някои неща от Историята.

В началото сериала беше много критикуван ,имаше опасност да бъде спрян,какво почуствахте?
С.К. – Толкова много критики още преди да се излъчи,за мен беше интересно.Но след първите епизоди нещата утихнаха,всичко си дойде на място.Пък и се увеличиха продажбите на книги с историческа тематика.
С.Б. – Истината която защитавате ,един ден може да се окаже ,че не е абсолютна.Хората които вярват само в своята истина,са опасни.Истината не е една ,нали? Най – лошото за един народ е да повториш миналото си.
С.К. – В Турция е много трудно да снимаш исторически сериал.В уроците по История се учи за военните походите,победите загубите от тези походи.За Харема почти нищо не се научава.И когато един проект е свързан с тази забулена в тайни част от ОИ,това води и до много критики.Пък и липсва доста документален материал.

В началото очаквахте ли такова внимание?
С.К. – Предполагах.Но критиките и протестите увеличиха интереса на зрителя към сериала.
С.Б. – И този път шестото ми чувство не ме подведе.Още в началото предполагах че ще има този интерес.Не съм се излъгал.

Тъжно място ли е Харема?
С.К. – Много тъжно.Още с първите си крачки в харема усетих една тъга.Странна атмосфера цари там.Знаейки че в тази тъмна и неприятна атмосфера са живеели жени,за мен е доста тъжно.Те са там за да слугуват на мъжа.За мен харемът от началото до край е тъга.
Ф.А. – Момичетата в харема са загубили семействата си.Да ,нахранени са ,облечени са ,образоват се ,но…Те не са виждали дори слънчева светлина в харема,това е тъжно.
С.Б. – Всъщност харемът не е толкова бляскав колкото го виждаме в сериала.В действителност в харема не е имало дори камина.Почти всеки месец са умирали момичета от студ там.Спали са сгушени една в друга за да се стоплят.

Според вас Харем означава ли Интрига?
С.К. – Харемът е една затворена кутия и  когато тази кутия е пълна с жени ,интригата е неизбежна.Тези момичета се стремят да се издигнат до любимки на Султана.Всъщност и сега е така.Не знам колко е правилно това да се обясни само с интригата.

Правели са всичко възможно да се задържат там и да не се върнат на Пазара за роби?
С.К. – Тези момичета се обучавали там ,за тях са се грижели.В живота е така ,нали?Всеки се стреми към това което иска и прави всичко възможно за да го постигне,дори постигането на тази цел да минава през интриги.Забременяването и раждането на момче открива нови пътища за това момиче.
Ф.А. – Между жените в харема има една война.Състезанието е за да се издигнат колкото се може повече,да преминат на следващото стъпало, да имат повече възможности,власт.
С.Б. – Това е едно състезание за оцеляване ,да станеш любимка на Султана ,да имаш собствена стая която се отоплява .Много труден живот.

Кои са по големи интриганти жените или мъжете?
С.К. – Всъщност целта оправдава средствата,това важи и за мъжете и за жените.При жените по си проличава като че ли,но това не означава ,че мъжете не го правят.Само целите са различни.
С.Б. – Интриганти не ,по добре да ги наречем стратези.Мъжете са по чувствителни.Жените са по умни и стратегически настроени.Такава е природата.
Ф.А. – Но жените по са склонни като че ли (смях)

Жените са по умни и по са склонни да използват този ум за злини…?
С.К – Да по-умни са.При жените чувствата и предчувствията са по развити.
Ф.А. – Жената ако иска може да накара мъжа да си обуе и обувките на обратно (турска поговорка).

Както се вижда и в Харема ,защо когато става въпрос за мъж ,жените са палачи една за друга?
С.К.Но и днес е така.Ако става въпрос за мъж когото обичаш ,към когото имаш силни чувства,жената се превръща в лъвица.
Ф.А. – Никоя жена не би отстъпила мястото си.
С.Б. – За онзи период най – добрият,единственият начин ,една жена да се докаже в обществото е бил мъжът до нея. Проблемът е когато този мъж е избран от две жени.

Добре ,но защо понякога оневиняваме мъжете,не им търсим сметка?
С.К. – Женска работа.
Ф.А. – Ако говорим за онзи период , невъзможно е да му се държи сметка на Султана.

Не само тогава ,ние постоянно го правим…
С.К. – Тогава сигурно не са имали избор,но и сега светът е мъжки…За съжаление това е положението.При една изневяра много често се обвинява любовницата ,на нея се държи сметка,така жените стават врагове помежду си.

Защо загуби Махидевран?Дали защото поради ревността си наби Хюррем и така Хюррем спечели Султана?
С.К. – Хюррем е много умна жена.Тя знае как да се изтъкне пред Султана.Махидевран е много влюбена в съпруга си ,и се страхува да не го загуби .Когато усетите че губите ,наяве излизат и лошите ви качества, и тогава наистина губите.
Ф.А. – Може би ако я нямаше Хюррем ,Султан Сюлейман щеше до края да остане с Махидевран. Не знаем.Хюррем с всякакви средства успява да спечели сърцето на Султана.Махидевран губи не само заради кавгите,и Хюррем постоянно прави кавги.
С.Б. – С пристигането на една жена в харема ,която е различна от другите ,с това привлича вниманието на Султан Сюлейман.

Мъжете предпочитат тихите жени ,които стоят зад тях,и в същото време харесват силните жени ,които защитават позициите си.Хюррем несъмнено е от  втория тип,и въпреки това е първата наложница омъжена за Султан.Изхождайки от това,можем ли да направим извод за какви жени предпочитат да се женят мъжете?
С.К. – Хюррем е жена която не се страхува да говори.Всъщност мъжете не обичат силни жени.Но една жена ако е различна от масата,мъжът преодолява този свой страх ,и предпочита нея.Нещата не са се променили чак толкова с времето.Виждаме двама души с коренно противоположен характер и се чудим как са заедно.Но това е енергията между тях двамата и трети човек не може да го разбере.
С.Б. – Мъжете харесват силни,умни и красиви жени.И след като ги имат вече ,свикват с това и започват да търсят нови такива.

Вместо жени от турски произход султаните са се женели за жени от чужд произход ,като Хюррем,Нурбану,Хафса.Защо по красиви ли са били?
С.К. – Не става въпрос за красота.Даже Хюррем не е била красива ,колкото е Мерйем Узерли.Но е била умна и харизматична.Султан Сюлейман е бил влюбен в нея до края на живота си.

Влюбен но е бил на халвет и с други…
С.К. – Такива са били времената.
Ф.А. – В същото време от други страни са се подарявали момичета на султана.За това са и женитбите.

Сафие,Хюррем и Нурбану са оказали влияние и върху управлението.Може ли да се каже и в случая че „Зад всеки силен мъж ,стои една силна жена”?
С.К. – Тези жени са били на много важни позиции за да постигнат това.
Ф.А. – Жените осигуряват баланса.
С.К. – Тогава е било така.Днес жената трябва да е до мъжа,а не зад него.
С.Б. – Жените допълват липсващото в един мъж,от там са успехите.

Махидевран или Хюррем?
С.К. – Няма такова нещо като обичане или мразене.Дайе хатун си върши работата,осигурява баланса в харема и следи този баланс да не се нарушава.
Ф.А. – Нигяр калфа е по скоро от към Хюррем.И тя помага на Хюррем за собствена изгода.Ако Хюррем се издигне и тя ще се издигне.Трябва да е малко по обективна…Нигяр калфа обучава момичетата в харвма ,но като че ли Хюррем получава и частни уроци.
С.К. – Тя като порастне иска да стане Дайе хатун (смях)
С.Б. – За Сюмбюл и двете.Няма друг избор,на където задуха вятъра.

# 715
За мен интервюто беше много интересно за четене Peace благодаря ти за превода Hug, Ibrahim.

# 716
  • В тъмната гора.
Корделия е превела първа серия на украинския сериал "Роксолана"

Заповядайте линкове към части и приятно гледане.
http://www.vbox7.com/play:38b9d46d
http://www.vbox7.com/play:9d192703
http://www.vbox7.com/play:d55d8f0e

# 717
За уточнение на незнаещите Юскюп  е Скопие. Grinning

# 718
  • Атлантис, Галактика Пегас
Корделия е превела първа серия на украинския сериал "Роксолана"

Заповядайте линкове към части и приятно гледане.
http://www.vbox7.com/play:38b9d46d
http://www.vbox7.com/play:9d192703
http://www.vbox7.com/play:d55d8f0e

Мишел, май съм се забъркала в голяма авантюра... Но се хванах на хорото и може да е бавно но ще го играя.  Joy
Наистина : Приятно гледане.   bouquet

# 719
Ibrahim
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНО ИНТЕРВЮ  newsm10 -през цялото време имах чувството, че не актьорите коментират събитията и обитателите в харема, а самите те - Дайе хатун,Нигяр калфа и Сюмбюл ага. Hug

Общи условия

Активация на акаунт