Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 323
Вярно ли е, че се получават при 6 месечен осигурителен стаж!
това = ли е на "плащани осигуровки 6 мес"?
Моля, ако има компетентни по въпроса да напишат нещо по въпроса!

# 1
 • Мнения: 2 051
Ето го законът тук:
http://accinfo.persof.com/v2/view.php?c=2&item=169

Виж точно какъв е твоят случай.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 184
По последната ми информация,трябва да имаш 3-месеца платени осигуровки преди 45-дневния период,в който вече те пускат преди да родиш;за да взимаш 2 год. майчинство.

# 3
 • Мнения: 1 721
С промените вече се изисква 6 месечен осигурителен стаж, като отпадна изискването да е през годината на раждането, т.е може и от предни години. Да, това е равносилно на плащане на осигурителни вноски, но на 32 % върху осигурителния доход, защото при 29% не се заплащат болнични.

# 4
 • Мнения: 2 323
Цитат на: vedrra
Ето го законът тук:
http://accinfo.persof.com/v2/view.php?c=2&item=169

Виж точно какъв е твоят случай.


Много благодаря, малко бавно ми се отваря...ще пробвам пак! Wink

# 5
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
6 месеца осигурителен стаж до 01.01.2003 г. се събира независимо от отработените часове /2,4,6,8/
След тази дата за трудов /осигурителен/ стаж се признава времето пропорционално на изработеното. Това значи, ако работите /ви осигуряват/ на 4 часа, трябва да го правите 12 месеца. и т.н.

# 6
 • Мнения: 2 323
аз имам осигуровки, но нямам трудов договор, така че как се смятат часовете
пак ще видя отври ли се този пуст сайт със закона...

# 7
 • Мнения: 596
За да получаваш майчински трябва да имаш 6  месеца трудов стаж и да работиш в момента, нали? Стажа само не е достатъчен?

# 8
 • Мнения: 466
Вижте тук какви въпроси и отговори има.


http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq1.asp

# 9
 • Мнения: 1 721
Съгл. чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, в сила от 1.07.2004 г. осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
Съгл. чл. 50, ал.1, осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 135 календарни дни, от които 45 дни преди раждането. Такова право се предоставя и на майката, която не е осигурена за трудова злополука, професионална болест и безработица.
Съгл. чл. 52 от КСО, при прекратяване на осигуряването за всички осигурени социални рискове през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигурената се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Съгл. чл. 52а от КСО, осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
Съгл. чл. 53, ал.1, след изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.
Съгл. чл. 54, ал. 1 от КСО в случаите, когато не се ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение по чл. 52а.

# 10
 • Мнения: 596
Цитат на: stella77
Вижте тук какви въпроси и отговори има.


http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq1.asp


Задавала съм там въпрос и не са ми отговаряли  Sad

# 11
 • Мнения: 1 721
Хей new_mama имаме само 1 ден разлика в термините - в твоя полза  Laughing

# 12
 • Мнения: 466
Не намерили отговор на въпроса си в другите отговори?
Аз изчетох всички въпроси и отговори и чесно казано почти станах спец. Laughing

# 13
 • Мнения: 2 323
Цитат на: stella77
Вижте тук какви въпроси и отговори има.


http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq1.asp


ne6to trudno se orientiram kak da go polzvam! Embarassed

# 14
 • Мнения: 596
О, нямам нерви да ги изчета, те са много.
На мен не ми е ясно нещо много елементарно. Ако имаш 6 месеца трудов стаж, но в момента не работиш, имаш ли право или не.

Общи условия

Активация на акаунт