Масло или маргарин?

• 21 238
  • 182
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Да, ПОМАС е точно за готвене, защото позволява топлинна обработка.
Ами не! Не е така. Това е остатък от най-последната обработка на маслините, липсват витамини и полезни вещества и за да му пидадат малко цвят и вкус го мешат с върджин зехтин. Подходящ е единствено за дълбоко пържене тъй като има висока точка на пушене "smoke point"
За готвене може да се използва всеки зехтин.
Ако изборът е помас или слънчогледово олио, аз бих заложила на второто.

# 106
понеже и аз съм химик и имам много то4на представа от какво и как се прави маргарин,един съвет от мен това не го яжте, прави се от най-долнока4ествените мазнини главно остатъци от разни производства,а дори и от ка4ествени да се правеше пак е същия боклук защото преработката е такава 4е полу4еният продукт изобщо организма не може да го преработи,и лека полека просто се наслоява най-ве4е в артериите но и не само там,а това 4е го рекламират като полезен е поредният трик за пари и още нещо,в някои от белите страни е забранен за хранителни цели така 4е си правете изводите

# 107
  • Sofia
Да, ПОМАС е точно за готвене, защото позволява топлинна обработка.
Ами не! Не е така. Това е остатък от най-последната обработка на маслините, липсват витамини и полезни вещества и за да му пидадат малко цвят и вкус го мешат с върджин зехтин. Подходящ е единствено за дълбоко пържене тъй като има висока точка на пушене "smoke point"
За готвене може да се използва всеки зехтин.
Ако изборът е помас или слънчогледово олио, аз бих заложила на второто.

Екстра върджин става ли за готвене? Защото навсякъде съм чела, че не се ползва за готвене, защото се променя при топлинна обработка.

# 108
  • София
Няма никакви проблеми да се готви с него. Единственото нещо, за което трябва да се внимава е да не започне да пуши, но това се отнася за всяка мазнина, не само за зехтина. За екстра върджин това става около 190-200 градуса
Ето един от многото линкове по темата на английски http://www.oliveoilsource.com/page/heating-olive-oil.

# 109
От 4 години не купувам маргарин.
Само масло от това,което е показала Шехерезада/немското/.
Изразходваме 2-3 опаковки месечно.
Имам кутия за масло и не го слагам в хладилника изобщо,държа го на плота.
Не си променя вкуса и цвета,но като се замисля,колко ли консерванти има за да не се развали?
Доколкото съм чела,маслото се получава от индустриално производство/изключвам това от мандрите,то е недостатъчно за пазара/,та може ли някой запознат с прости думи да ми каже какво е индустр.произведено масло?

# 110
И понеже стана въпрос за зехтина-за пържене и готвене трябва да е рафиниран.
А Pomace olive oil означава изтискани,смачкани плодове и е най-евтиния вариант за готвене.
В домашни условия зехтина може да се тества така-оставя се в хладилника за 2-3 дни.Ако се появи бяла утайка/стеарин/-избора е правилен.
Зехтина е добре да е мътен и с възможно най-тъмен цвят,зехтин без ''ehtra'' също е високо качество като производство,но от по-ниско качествени маслини.
Дано съм ви била полезна.Записала съм тези и някои други неща от този форум и благодаря на тези,които ни информират.

# 111
  • Sofia
Явно със зехтините има доста голямо объркване.
В БГ сайтовете пише, да не се готви с екстра върджин, защото след определена температура става карцерогенен.
В английските пише друго  newsm78
Интересно ми е как готвят в Италия, Испания и Гърция?

# 112

Имам кутия за масло и не го слагам в хладилника изобщо,държа го на плота.

И аз съм пробвала така, но за кратко време мухляса. Сега слагам в малка купичка, да имам размекнато, но да не остава дълго на топло, за да не се разваля.

# 113
  • София
В БГ сайтовете пише, да не се готви с екстра върджин, защото след определена температура става карцерогенен.
Не знам кой го е написал това, но елементарната логика говори, че не може да е вярно. Няма как най-качествения зехтин, който се отделя пръв при обработката да става канцерогенен при определена температура, а най-последното нещо, което се получава от пулпата и костилките да е подходящо за готвене и да не става канцерогенно.  Rolling Eyes
Ще разгледам испански сайтове и ще видя каво пише там по въпроса.

Минах съвсем оффтопик и се извинявам Blush

П.П. Испанския ми е леко прашасал Confused така или иначе според сайтовете, които прегледах готвенето с екстра върджин категорично не е вредно. При високи температури се разграждат витамините (което се казва и от английските сайтове) Всъщност помачетомай не го признават много-много за зехтин Confused Препоръчват, от икономична гледна точка, пърженето да става не с екстра върджин, а само с върджин или "зехтин"

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 16:55 от Чарита

# 114
Предпочитам маргарина,незнам защо - може би така съм свикнала. newsm78

# 115
  • в колонките
В Гърция за пържене използуват както маслиненото олио,така и царевичното .Слънчогледовото олио тук не е много на почит,за това е и най-евтиното.То се употребява предимно от чужденците и по-бедните прослойки. Peace.А за маргарина - по-добре да замълча  Sick

# 116
  • Sofia
..При високи температури се разграждат витамините ...
А така ... и затова, с каквато и мазнина да готвя( олио или зехтин) запържвам в не много загрята такава и за масимум 2минути, а обичайно не запържвам, а мазнината добавям 5 мин. преди да махна теднжерата от огъня.

Ако в рецепта пък има маргарин, не се замислям изобщо дали точно такова да сложа( както казах Маргарина не съществува за нас), просто слагам масло.... няма начин с маргарин да става, пък с масло да е несполучлива рецептата.
Вече рядко правя и сладкиши и тестени неща, та цената не ме притеснява.

# 117
Хубавото масло бързо се разваля,говоря за такова безконсерванти.Аз го съхранявам на порции от по 130-150гр. (на око) във фризера,защото си купувам блок от 1-2кг.
Щом го държите на стайна тем. с дни и нищо му няма,правете си извод до колко е масло. Wink

# 118
Понеже обсъждате Помас, не съм го ползвала него, но какво ще кажете за Дел Алма? Аз от него купувам в момента, но си признавам, че съм лаик и не разбирам кой от зехтините е по по най здравословен???

# 119
  • София
Шехерезада, помас(помаче) не е марка, а вид зехтин. Дел Алма, от своя страна, е производител и марка и имат различни видове зехтин - и екстра върджин и върджин и помаче.

И за да се върнем на темата. Няколко човека похвалиха маслото Кериголд и аз купих вчера от него. Нещо обаче не съм доволна  Confused Структурата му е нееднородна - като режа резен в него се отделят парченца и ми се струва прекалено меко. Вашите наблюдения какви са?
От Пикадили го взех, ако има значение 

Общи условия

Активация на акаунт