Масло или маргарин?

• 21 225
  • 182
  •   1
Отговори
# 120
  • край голямата локва
Само масло, немско. Маргарин НЕ купувам.

Като студентка майката на гаджето ми пращаше домашно масло. Нямахме хладилник. Докато не свърши нищо му нямаше. Не помня по колко време стоеше - но със сигурност над  седмица- две . А дори сол не му слагаха.

Скоро гледах предаване специално за зехтина където гостува един италианец и той каза да се готви само с екстра върджин. Иначе и  аз бях чувала че не е хубаво да се загрява.

# 121
  • Sofia
Няма никакви проблеми да се готви с него. Единственото нещо, за което трябва да се внимава е да не започне да пуши, но това се отнася за всяка мазнина, не само за зехтина. За екстра върджин това става около 190-200 градуса
Ето един от многото линкове по темата на английски http://www.oliveoilsource.com/page/heating-olive-oil.

След твоя пост се поразрових и поразпитах по-подробно, открих доста неприятни неща за помас зехтина и веществата, които отделя при готвене, от друга страна оказва се наистина може да се готви с екстра върджин. Пренебрегнах бг сайтовете по въпроса, явно не са коректни.
При всички случаи вече ще изключа употребата на помас вкъщи.
Благодаря ти и се извинявам за спама!

# 122
  • София
И аз наскоро обяснявах на едни приятели, 4е не бива да готвят с екстра върджин, защото подгряването го съсипва. Това го знам от как се помня. Не било така Rolling Eyes Странно. Трябва да им кажа да си продължават, както досега, без да се притесняват Laughing

# 123
  • Linz
Различните масла имат и различна точка на димене. На екстра върджин зехтина е по-ниска, отколкото на рафинираното олио, за това и второто е по-подходящо за готвене и особено за пържене. Пък и така и така се унищожават полезните мастни киселини, каква е идеята да се готви с по-скъпа мазнина?
Темата за зехтините е по-обширна, отколкото за кравето масло и маргарина.

# 124
В никакъв случай вече не използвам маргарин ! Аз също използвам немско краве масло , каквото беше споменато по-горе. Голям фен съм и на зехтина и всяка салата я увкосявам с екстра върджин зехтин. Скоро си купих и тиквено масло , много е приятно на вкус  Peace

# 125
Шехерезада, помас(помаче) не е марка, а вид зехтин. Дел Алма, от своя страна, е производител и марка и имат различни видове зехтин - и екстра върджин и върджин и помаче.

И за да се върнем на темата. Няколко човека похвалиха маслото Кериголд и аз купих вчера от него. Нещо обаче не съм доволна  Confused Структурата му е нееднородна - като режа резен в него се отделят парченца и ми се струва прекалено меко. Вашите наблюдения какви са?
От Пикадили го взех, ако има значение 

Христос Возкресе! Желая на всички здраве, щастие, смирение, повече добрина, светлина и душевно спокойствие! Чарита мерси за уточнението и в крайна сметка не разбрах с кой вид зехтин е най-здравословно да се готви върджин, екстра върджин или помас? На въпроса ти за маслата, ние пазарувахме от Била преди празниците и въпросното масло Кериголд беше на примоция та взех отново. На мен ми харесва, че е меко и лесно за мазане. Ма чак прекалено меко не е кат маргарин, може би щото сме свикнали на твърди масла и ни е странно кат видим меки. За състава му не знам, гледах, не видях нещо вредно, успокоява ме факта, че ирландците са хора на традициите, селското стопанство и фермерството...

# 126
Всъщност, единствените подходящи за готвене мазнини са наситените - свинската мас и гхи (топено масло). Те не се разпадат при високи температури за разлика от мононенаситените (студенопресовани растителни масла), а полиненаситените рафинирани мазнини трябва въобще да се избягват. Например, слънчогледовото олио не е много по-добро от маргарина.
Изводът е - екстра върджин за салатите и масло/мас за готвене. Вече какво продават по магазините е отделен въпрос...

# 127
  • Linz
Аз се опитах да готвя с масло, но не ни хареса- доста променя вкуса. Пък и няма еднинно мнение по въпроса- ето какво казва Гугъл: тук, тук, тук... А свинска мас- абсурд. След всички експерименти пак останах на слънчогледово олио.

# 128
  • Пловдив
По темата - купувам масло Lurpak или President. И двете ги има и в солен и в безсолен вариант. Понякога правя едни бисквити за които майка ми твърди че ставали по-добри с маргарин или мас, за тях държа в хладилника опаковка маргарин.
Ползвам зехтин за салати. Купувам само Extra virgine. Понякога го слагам и в разни тестени печива.
Олио за готвене. Вижда ми се абсурдно да се готви традиционната ни кухня със зехтин.

# 129
Олио за готвене. Вижда ми се абсурдно да се готви традиционната ни кухня със зехтин.

И на мен, поне на нас никак не ни допада вкуса, нито с масло, нито със зехтин, може би е въпрос на навик

# 130

И на мен......
Защо?   newsm78
Между гръцката,италианската и българската кухня няма кой знае какви разлики....

# 131
И аз предпочитам да готвя с олио. Нещо не го долюбвам зехтина колкото и полезен да го изкарват. Въпрос на вкус и избор Simple Smile

# 132
 Laughing Laughing Laughing Laughing

Хе-хеее......Ползвам зехтин,ама за салати или да мариновам риба преди печене......Някакси не мога да си предствя да сготвя боб или леща с масло или зехтин.... Mr. Green....За готвене си ползвам олиото(слънчогледово) и толкоз! Grinning

# 133
Ами...въпрос на вкус.
При положение ,че точно на боб и леща слагам по 1 с л мазнина,точно преди да ги махна от котлона....не виждам каква е разликата дали ще е зехтин или олио.
Олио използвам само за пържене в маслена баня.
Някак си ми е кощунствено скъпо да използвам 1 литър зехтин на цена около 20 лв за едно пържене и после да го изхвърля.   Mr. Green 

# 134
Между гръцката,италианската и българската кухня няма кой знае какви разлики....

С гръцката имаме еднакви яденета - Снежанката, сармичките с лозов лист например. Но италианската е много различна от нашата. И я намирам за най-добрата аз лично  Blush

Общи условия

Активация на акаунт